Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A M / 4.12.2006 19:02

"Poštovani, nakon koliko vremena od postavljanja silikatne fasade može pasti kiša? Da li je moguće da nakon npr. 15 sati od postavljanja takve fasade dođe do oštećenja iste ako padne mala kišica, ili normalna kiša, ako su uvjeti kod postavljanja idealni (recimo 15 stupnjeva i vedro vrijeme). Mogu li se različite boje izmiješati i koliko je potrebno vrijeme sušanja takve fasade. Naime spremamo se postaviti istu, ali je teško ""procijeniti"" vremenske uvjete na duži period... Objekt se nalazi na području Dalmacije."

ODGOVOR

Vrijeme sušenja završno dekorativne SILIKATNE ŽBUKE, uvelike ovisi i o vremenskim uvjetima u kojima se nanosi i suši. Ovih dana zadovoljen je samo preduvijet temperature zraka i podloge (iznad +5) ali ne i relativne vlažnosti zraka koja je često iznad 90 %. Važno je također napomenuti da se žbuka nanosi na čistu, čvrstu i SUHU podlogu, 2-3 dana ranije impregniranu odgovarajućim SILIKATGRUNDOM OBOJENIM.
Ne preporučamo miješanje više različitih gotovih obojenih žbuka. Sušenje žbuke ne ovisi o odabranoj boji.
Ipak, napominjemo da za područje

s m / 4.12.2006 12:01

Poštovani,
U fazi smo izrade izolacije i radova na fasadi kuće.Molim vas dali raditi sa stirodurom ili stiroporom.
Koju debljinu izabrati i koju žbuku mineralnu ili silikatnu.Kuća se nalazi na otoku uz samo more i na osunčanom dijelu,novogradnja je i građena je porotherm opekom od 25 cm.
Unaprijeh hvala na Vašem ljubaznom odgovoru i lijep pozdrav.

ODGOVOR

Objekat izolirajte stiroporom sa završnim slojem mineralne žbuke (SEP) + Teraton V ili Akrilatne žbuke (Terakril).
Debljina okipora min.4 cm. Stirodur upotrijebite za izradu sokla objekta sa završnim slojem Akrilatne žbuke ili Teraplast.

D G / 4.12.2006 9:12

Poštovani,
upravo završavamo termo fasadu sa stiroporom. Završni sloj biti će Samoborka RZ dekorativna žbuka. Koji je silikatgrund prije toga bolje koristiti: obični ili obojeni? Hvala

ODGOVOR

SILIKATNA ŽBUKA RZ nanosi se na podlogu staru najmanje 21 dan, 2-3 dana ranije impregniranu odgovarajućim SILIKATGRUNDOM OBOJENIM.
SILIKATGRUND OBOJENI je pokrivni temeljni premaz koji bojom odgovara boji silikatna žbuke.

z h / 2.12.2006 13:55

U staroj kamenoj kuci u Dalmaciji promjenio bi drveni strop-pod na gredama između sobe u prizemlju i sobe na katu.Želio bih zvučnu i toplinsku izolaciju između te dve sobe a zidovi su kameni cca 60 cm.Stavio bi betonsku deku i ostalo.Kakvu deku i što još treba.hvala

ODGOVOR

Prije početka radova preporučamo zatražite savjet statičara koji će utvrditi koje opterećenje postojeća konstrukcija može podnijeti.
Tek na temelju njihovog nalaza može se dati prijedlog sanacije.

T V / 30.11.2006 17:47

Poštovani, na kuću smo stavili termozol sustav i trebali bi stavti sep 03 interesira me da li da ga stavljamo sada ili da pričekamo proljeće, jer ne znam kako će ovo trenutno vrijeme(magla)utjecati na fasadu. Hvala!

ODGOVOR

S obzirom na vrlo neuobičajene vremenske prilike za ovo doba godine nije lako odgovoriti na vaše pitanje. Ipak, iako su temperature zraka u dopuštenim granicama, relativna vlažnost zraka vrlo varira i često je izrazito visoka, što nepovoljno utječe na izvedbu završnih fasaderskih radova.
Mineralne žbuke izrazito su osjetljive na maglovito vrijeme i njihovo nanošenje u uvjetima visoke vlažnosti rezultira pojavom fleka, odnosno neujednačenošću boje, stoga ne preporučamo njihovo nanošenje u trenutnim vremenskim uvjetima.

d / 29.11.2006 7:53

1.Na zidove porotherma ,kao unutrašnji završni sloj stavila bih samo žbuku (bijele boje),pa me zanima koji tip,koliko slojeva i u kojoj debljini?
2.Na koji način sanirati zid na kojem su se pojavile gljivice usljed prodora vode s gornjeg kata?

ODGOVOR

Na unutarnju obradu zidova od poroopeke preporučamo jednoslojnu, strojnu, gips-vapnenu žbuku GV 10, koja se nanosi direktno na podlogu navlaženu vodom, prvo rjeđe konzistencije - kao predšpric, a zatim gušće konzistencije u debljini 1,5 cm. GV 10 se obrađuje zaglađivanjem, gdje nije potrebno dodatno gletanje zidova prije ličilačkih radova.
Ukoliko želite dekorativnu strukturnu žbuku bijele boje, preporučamo zidove ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 40 kao podlogu za SEP Z 100 bijeli. VC 40 nanositi na podlogu navlaženu vodom, prvo rjeđe konzistencije kao predšpric (kod strojnog žbukanja) ili obrađenu CEMENTNIM ŠPRICOM (kod ručnog nanošenja), u debljini 1,5 cm i zafilcati . SEP Z 100 nanositi na podlogu staru najmanje 10 dana, dan ranije impregniranu MINERALKVARCGRUNDOM OBOJENIM - bijelim, u debljini zrna i zagladiti do ujednačene teksture.

Na zidu na kojem su se razvile glljivice kao posljedica vlaženja zida, potrebno je u potpunosti skinuti slojeve boje i gleta, te podložnu žbuku prije nanošenja novih slojeva tretirati fungicidnim sredstvom za suzbijenje daljnjeg razvoja plijesni.
Plijesan se uobičajeno razvija na zidovima dugotrajnije izloženim vlaženju, tako da je potrebno i sanirati izvor vlaženja. Kod jednokratnog prodora vode, nakon isušivanja, najčešće ostaju mrlje ali se u pravilu ne razvija plijesan.

J L / 28.11.2006 19:53

Poštovani, molim Vas da mi odgovorite da li je moguće navući silikatnu fasadu na zid koji je više puta bojan fasadnom bojom i na koji način? Hvala

ODGOVOR

Na žalost, na površine više puta bojene fasadnom bojom, bez obzira koje vrste - silikatni ili akrilatni premazi, nije moguće nanositi niti jednu završno dekorativnu žbuku.
Preporučamo mehanički odstraniti postojeće slojeve boje - brušenjem, žičanim četkama ili pranjem toplom vodom pod visokim tlakom. Obzirom da je boju uvijek teško odstraniti u potpunosti, izuzev u slučaju brušenja cijele površine, te kako nije poznato kojom vrstom premaza je površina bojana, preporučujemo akrilatnu završnu žbuku TERAKRIL u željenoj teksturi i boji. Podlogu najmanje dan prije nanošenja TERAKRILA impregnirati odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

J P / 25.11.2006 12:58

Da li se teratermo glet koji smo nanjeli na običnu termo žbuku, pošto se ona sušila više od mjesec dana, mora sušiti 3 tjedna prije nanošenja silikatne žbuke? Bojimo se da će biti pre hladno za 3 tjedna za stavljanje žbuke pa bi malo požurili. Koliko bi bilo doovljno da se suši i kakve posljedice mogu biti? Hvala!

ODGOVOR

"Silikatne završno dekorativne žbuke i premazi, nanose se, u pravilu, na podloge stare najmanje 21 dan. Ukoliko je toplinska žbuka ""odradila"" svoje, odnosno sušila se najmanje tjedan po cm debljine, moguće je silikatnu žbuku nanositi na TERATERMO GLET i nakon 10-14 dana, ukoliko to dopuštaju vremenski uvjeti. Ipak, unatoč relativno visokim teperaturama zraka, neuobičajenim za ovo doba godine treba uzeti u obzir u relativnu vlažnost zraka koja može biti vrlo visoka. U svakom slučaju, preporučili bismo vam da pričekate minimalno 10 dana prije nanošenja završne žbuke.
"

S M / 24.11.2006 13:58

"Lođu stana ispod mog su zatvorili u staklo. Sada im vlaži strop u toj ""sobici"" . GSKG želi taj problem riješiti preko moje lođe, tako da razbiju moje pločice, ugrade štalivećmisle ... da li se može taj njihov problem riješiti ""popravcima"" kod njih ... imam li ja pravo ako kažem da trebaju lođu vratiti u prvobitno stanje i problem će im biti riješen (pretpostavljam da tada više nebi vlažilo)"

ODGOVOR

Ukoliko se prostor ispod vaše lođe koristi kao stambeni prostor, odnosno grije na sobnu temperaturu, pojava vlaženja može biti posljedica kondenzacijske vlage uzrokovane hladnim mostom - betonska ploča. Problem hladnog mosta može se riješiti izvedbom toplinske izolacije na podu vaše lođe. Toplinsku izolaciju moguće je izvesti i s unutarnje strane, odnosno na stropu lođe ispod vas.

Drugi uzrok vlaženju može biti nepostojeća, odnosno neadekvatna ili oštećena hidroizolacija poda vaše lođe. U tom slučaju sanaciju je moguće izvesti samo kod vas. Vraćanje lođe ispod u prvobitno stanje ne bi riješilo problem.

D G / 22.11.2006 21:19

Poštovani!
Molim da mi odgovorite na sljedeća pitanja:
1. Da li je moguće primijeniti mineralnu žbuku hirofa u toplinskom sustavu termozol.
2. Gdje je moguće kupiti hirofu na području Dalmacije?
Hvala!

ODGOVOR

Mineralnu žbuku Hirofa ne možete primjeniti na toplinskom sustavu Termozol obrađenu Samotermom već samo na čvrstim produžnim žbukama VC40 ili VC50.
Hirofu na području Dalmacije možete kupiti u svim većim trgovinama građevinskog materijala kao: Velekem, Chemotehna, Brodomerkur, Merkur, Tehnomerkur, Lignum.