Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D R / 22.1.2007 20:59

Več sam poslao jedno pitanje u vezi SEP-a pa me još interesira dali je on podnosi dobro podlogu od klasičnog sistema žbuke:
ŠPRIC-GRUBA ŽBUKA VAPNENO CEMENTNA-TE ZAVRŠNA SA FINIM RIJEČNIM PIJESKOM Živim na Viškovu kod Rijeke.Te koju impregnaciju je najbolje kupiti za SEP u boji?
UNAPRIJED HVALA

ODGOVOR

Podlogu prije nanošenja SEPa obojenog preporučamo impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM, najmanje dan prije nanošenja SEP-a.
Obzirom da se vaš objekt nalazi na području izloženom agresivnijim atmosferilijama - kiša koja pada horizontalno, oborine zasićene solima i sl. preporučamo SEP, 3-5 dana nakon nanošenja obojiti MINERALKOLOROM u istoj boji.

D R / 22.1.2007 20:48

Najljepše Vas molim da mi napišete gdje u RIJECI mogu najpovoljnije kupiti SEP.Kuća ima cca.350m2,i dali je moguće vidjeti na nekakvom uzorku na ploči kako izgleda struktura od 2mm.Mislim dali ima ta trgovina i te uzorke u onim osnovnim bojama.Zanima me i garancija na materijal kao i cijena(ima li popusta na gotovinu)?HVALA!!!!

ODGOVOR

Naš proizvod, završno dekorativnu mineralnu žbuku SEP možete nabaviti u više trgovina: CONCORD. ARKADA TRGOVINA, JADRAN IMPEX, PEVEC, GM KUKULJANOVO. Svaka trgovina sama definira cijene naših proizvoda, pa ćete se morati obratiti njima kako biste našli napovoljniju cijenu. U svim navedenim trgovinama pronaći ćete uzorke svih raspoloživih tekstura.

D S / 22.1.2007 19:09

Stovani,

Na Vasem site-u nasao sam da nudite i betone sa aditivima.

Zanima me da li se temelji mogu izvesti koristeci samo vodootporni beton i da li imate takve aditive?

Planiram kucu sa podrumom, prizemljem katom i iskoristenim potkrovljem. U takvom slucaju - koliku debljinu betonskih zidova podruma preporucate?

Sa stovanjem,

Domagoj

ODGOVOR

Samoborka u svom proizvodnom programu između ostalog nudi i svježi beton - pumpani, plastični. Na zahtjev isporučujemo i beton za dodatkom za vodonepropusnost.
Debljine betonskih zidnih konstrukcija određuju se statičkim proračunom koji je sastavni dio projektne dokumentacije.

k j / 22.1.2007 15:27

Poštovani, molim Vas za savjet. Namjeravam adaptirati staru kamenu kuću u Istri. Molim vas da mi odgovorite kojim proizvodom je najbolje izvršiti vanjsko i unutarnje fugiranje zidova, kao i koje sredstvo treba primijeniti radi hidroizolacije zidova kao i poda ispod betonske deke u prizemlju.
S poštovanjem,
Krizmanić

ODGOVOR

Za fugiranje kamenih zidova preporučamo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE ili alternativno naš proizvod TERAMINERAL VF.
Samoborka nije proizvođač hidroizolacijskih materijala pa vam preporučamo da se za primjenske savjete oko izvedbe hidroizolacije obratite nekom od proizvođača te vrste materijala.

V V / 22.1.2007 10:53

Poštovani,
čime i kako zaštiti postojeće vanjsko stepenište pokriveno mramorom od prodora vode u konstrukciju ispod. Očigledno prije postavaljanja kamena nije postavljena i hidroizolacija, pa na susjednim zidovima ljušti se fasada.

ODGOVOR

"Oštećenja završne i podložne žbuke zidova koji su u direktnom kontaktu sa stepeništem mogu biti uzrokovana procurijevanjem vode na sljubnicama kamenih gazišta i njenim kapilarnim širenjem, kao i prskanjem vode koja pada po gazištima stepenica. Kod kapilarnog širenja vlage dolazi do napuhivanja i ljuštenja završnog sloja, te do oštećenja podložne žbuke i smanjenja prionjivosti na podlogu (površina zvoni). U tom slučaju može se pretpostavljati da je uslijed procijeđivanja vode u sloj ljepila (ukoliko nije vodoodbojno) ili cem. morta, u tijeku zimskog perioda došlo i do njihovog smrzavanja što ima za posljedicu sljabljenje čvrstoće i ""dizanje"" ploča od podloge.
Kako u vašem slučaju ne navodite takve probleme, molimo ostavite svoj broj telefona ili se javite u naš tehnološko odjel: 01/ 33 22 830. 33 22 831.33 22 882, kako bi došli do svih informacija potrebnih za riješavanje vašeg problema.
"

R L / 21.1.2007 14:31

Poštovani,
U fazi smo adaptacije stare kamene obiteljske kuće u RIJECI. Do sada smo postojeću staru žbuku otukli do kamena, oprali dobro vodom, nanijeli špric, grubu te na kraju finu žbuku.
Molimo da nam preporučite završni sloj vaše žbuke(Sep obojani 03 ili...)
Unaprijed se zahvaljujemo na brzom odgovoru-savjetu.

ODGOVOR

"Obzirom da je riječ o saniranoj staroj kamenoj kući preporučujemo tankoslojnu mineralnu žbuku ""plemenite"" zaribane teksture, SEP Z 200 obojeni. Kako se objekt nalazi na području izloženom agresivnijim atmosferilijama preporučamo pojačati vodoodbojnost mineralne žbuke bojenjem MINERALKOLOROM u istoj boji 2-3 dana od nanošenja."

i k / 21.1.2007 11:14

zahvaljujem se na brzom odgovoru.....kuća je kompletno zidana sa termo blokovima 30 cm(ytong)naravno proizvođač tih blokova garantira za uštedu energije kao i nepotrebno dodatno toplinski izolirati(ako se sve radi po njihovom sistemu) pa me zanima od vaše strane preporuka ili savjet dali na tim vanjskim zidovima prije završnog sloja žbuke tj.na početku bi bilo dobro na kompletnu fasadu staviti mrežicu( istu koja se koristi na stiropol fasadama mada se ne prekticira)pošto ako ima propusta pri gradnji sa tim blokovima(jer majstorima se nažalost nemože vjerovati) da nebi došlo do kasnijeg pucanja žbuke na pojedinim mjestima, a na kraju če se teretiti zadnji majstor koji i nije za to kriv pa vas još jednom molim da ukoliko imate kakvu informaciju o tome?

ODGOVOR

iz vašeg upita vidljivo je da je objekt kompletno izveden iz Ytonga, što znači da na vanjskim zidovima, nema miješanog ziđa koje je potrebno rabicirati čije spojeve je potrebno izolirati.
Ukoliko ipak želite, iz razloga koje ste naveli, rabicirati čitavu površinu, isto možete izvesti u sloju TERATERMO GLETA koji se nanosi na na VC 20 L, na slijedeći način.
Na VC 20 L nanijeti sloj TERATERMO gleta u debljini 2-3mm, u svježi sloj gleta utisnuti STAKLENU MREŽICU SM 26 F sa preklopima min 10 cm na svim spojevima.
Na osušeni prvi sloj nanijeti drugi sloj TERATERMO GLETA.
Budući da takovo rabiciranje nije potrebno preporučamo u sloju TERATERMO GLETA izvesti rabiciranje na najkritičnijim mjestima (gdje najčešće dolazi do pojava pukotina) oko otvora utiskivanjem traka staklene mrežice dim 30 x 50 cm dijagonalno na sve kuteve oko otvora.

T S / 20.1.2007 18:29

Postovani molim Vasu pomoc! potkrovlje sam oblozio knauf plocama.Ispod ploca sam stavio vunu i parnu branu.Pregrade su od ytonga 10.Htio bih sve ozbukati unutarnjom dekorativnom zbukom.Koji vas proizvod mogu koristiti a da ne bi dolazilo do stvaranja kondenzacije ili rose u kutevima.Unaprijed hvala na odgovoru!

ODGOVOR

Kondenzacijska vlaga stvara se kao posljedica hladnih mostova. Budući da je krovna konstrukcija toplinski izolirana, potrebno je toplinski izolirati i vanjsek zidove za što preporučamo TERMOZOL SUSTAV - sustav toplinske fasade sa toplinskoko-izolacijskim pločama ekspandiranog polistirena debljine min 5 cm. Za završno dekorativnu obradu unutarnjih površina, uključujući i gips kartonske ploče, možete koristiti mineralne ili akrilatne završno dekorativne žbuke. Prije nanišenja završne žbuke potrebno je obraditi pregradne zidove od Ytonga gips- vapnenom žbukom ili Ytong žbukom.

i k / 17.1.2007 21:57

Poštovani! Zanima me dali na objekat tj.kuću koja je zidana sa siporeks blokovima debljine 30 cm može ići stiropol fasada 5 cm ili dali je bolje termo fasada?

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno da li je objekt kompletno izveden plinobetonskim blokovima s toplinski riješenim dijelovima AB konstrukcije (horizontalni. vertikalni serklaži, nadvoji). O tome ovisi i tehnologija obrade vanjskih zidova.
Plinobetonski blok (tipa Ytong - toplinske provodljivosti 0,13 W/mK, prema deklaraciji) debljine 30 cm rezultira U vrijednošću 0,40 W/m2K, što zadovoljava novi tehnički propis o uštedi toplinske energije i toplinskoj zaštiti u zgradama.
Stoga, ukoliko su AB dijelovi konstrukcije izolirani (plinobetonskim elementima ili kombi pločama), preporučamo vanjske zidove obraditi laganom žbukom VC 20 L u debljini 2cm.
14 dana nakon nanošenja laganu žbuku obraditi TERATERMO GLETOM u debljini 2-3 mm. Završnu obradu preporučamo izvesti jednom od tankoslojnih završnih žbuka kao SILIKATNA ŽBUKA RZ ili sl.

B T / 16.1.2007 12:08

"Poštovani, molim Vas da mi odgovorite na slijedeće pitanje. U 2003. g. je rađena fasada na kući. Zidovi (blok cigla) su ožbukani (prije žbukanja je nabacan ""špric od cementa i pijeska)i nakon sušenja je navučen SEP (Vaš proizvod. Nakon dva mjeseca na fasadi su se pojavili ""flekovi"" na više mjesta različitih veličina i oblika. Fasada (""flekovi"") izgledaju kao da su vlažni (kao da je fasada polivena vodom).Napomenuti ću da su zidovi prije stavljanja fasade bili stari 15-tak godina i nikada nisu bili vlažni.Molim Vas da mi odgovorite što je uzrok i kako riješiti problem (kako se riješiti tih ""flekova"")Zahvaljujem se na Vašem odgovoru ! "

ODGOVOR

Ako su se kod Vas pojavili flekovi na fasadnoj žbuci -SEP-u uzrok, vrlo vjerojarno nije stalno prisutna vlaga na zidovima. Ovisno o majstorima i vremenskim prilikama pri izradi fasadne žbuke (kao i vremenu 3-4 dana nakon izrade), mogu se pojaviti flekovi.
Flekova se možete riješiti bojanjem fasade egalizacijskom bojom MINERALKOLOR u nijansi boje SEP-a. Prije bojanja potrebno je fasadu dobro oprati vodom (skinuti svu prljavštinu sa SEP-a), te bojati u 2 ruke.
Potrošnja MINERALKOLORA BITI ĆE 0,3-0,4 l/m2. Cijena ovisi o nijansi boje: MPC (sa PDV) 17,08 - 31,22 kn/l.