Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S L / 16.3.2007 12:34

Poštovani, molim odgovor
Proširivanjem dnevnog boravka napravljena je arm.betonska greda po stropu i sa strane kao osiguranje. Nakon odšalavanja vidi se potreba za izravnjavanje te grede(rupice), mjestimično i do 10mm.Koji materijal mi preporučate za taj posao i još koji savjet zbog estetike
Hvala

ODGOVOR

"Ukoliko je riječ o mjestimičnom krpanju ""rupica"" na betonskoj podlogu preporučamo primjenu BETONFIKSA, uz prethodnu impregnaciju podloge KONTAKT GRUNDOM.
Što se tiče prijedloga završne obrade izvedenih konstrukcija, poželjno je znati nešto više o obradi postojećih ploha, stoga Vas molimo da nam se javite na tel: 01/ 33 22 831 . 33 22 882."

S Z / 16.3.2007 12:01

Obnovili smo staru kamenu kucu sa kamenim zidom kojega smo sa vanjske strane fugirali. No, kod jakih kisa vlazi u unutrasnjim prostorijama na nekim mjestima.
Kakvim bi bezbojnim premazem mogli premazati fuege kamenog zida (fasade) da sprijecimo prodor vlage u unutrasnjost.

Hvala lijepa.

Stevo Zufic

ODGOVOR

Preporučamo čitavu površinu pročelja (uključujući i kamen) premazati razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM kako bi smanjili upojnost. Detaljne upute primjene možete pronaći na našoj web stranici .

m d / 15.3.2007 19:02

poštovani, imam sobu kojoj su 3 strane zidova vanjski. soba je zidana ciglom prije 20-tak godina. unutarnja izolacija je napravljena na slijedeći način. unutar na zidove je stavljen najelon a zatim staklena vuna a onda gips table. sada mi se ponekad javljaju pjegice od plijesni. što bi bilo najpametnije učiniti i iz vana i iz nutra u smislu izolacije i s kojim materijalima raditi. hvala vam na odgovoru.

ODGOVOR

Ukoliko ste izveli izolaciju vanjskih zidova na način koji ste opisali, primjenili se pogrešni slijed materijala koji je uzrokovao stavarnje kondezacije u slojevima konstrukcije. To je razlog i pojave plijesni na površini GK ploče. Parnu branu PE folijom potreno je izvesti u kontaktnoj zoni kamena vuna- GK ploča. Stoga preporučamo skidanje postojeće konstrukcije i postavu nove prema pravilima struke.

z a / 15.3.2007 17:07

Poštovani
Imam obiteljsku kuću u Zagrebu.Na balkonu imam glazirane keramičke pločice ljepljene na cement.Htio bih promijeniti pločice pa me interesira dali mogu samo na stare nalijepiti nove (možda čekićem natući glazuru).Ako mogu koje materijale(ljepila,premaze) upotrebiti.Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

"U pravilu, najbolje je odstraniti postojeću keramičku oblogu. Ipak moguće je lijepiti keramiku na već postojeću primjenom fleksibilnog ljepila TERATEKT F. Poželjno je predhodno ""naštokati pločice""."

D B / 11.3.2007 16:12

Poštovanje!
Pitanje: Cijelo dvorište mi je u betonu. Zanima me dali ima kakav premaz u boji koji bi zaštitio beton od soli (preko toga se ulazi u garaže) i vremenskog utjecaja pošto amene ploče bi mi promjenile visinu i imao bih problem sa garažnim vratima.

ODGOVOR

Premaz u boji koji vam možemo preporučiti je boja za beton AKROTON.
Površina betona mora biti ravna i bez oštećenja od abrazije ili slično. Ujedno vaš beton možete premazati Univerzalkoncentrat Grundom, temeljnim premazom za impregniranje upojnih i poroznih podloga.
Podloga mora biti čista suhe bez pukotina, ostataka ulja ili prethodnih nalića.

M G / 14.3.2007 21:33

Poštovani,
želio bih na kući koja se nalazi u Velikoj Gorici napraviti vanjsku fasadu. Kuća je dijelom građena od klasične opeke širine 25 cm, a dijelom od siporeksa. Zanima me koju vrstu toplinske žbuke preporučate s obzirom da vanjski nadvoji i ostali betonski dijelovi nisu zaštičeni heraklitom (toplinski mostovi). Što se tiče siporeksa koji materijal da upotrijebim za pričvrščivanje rabic mrežice i dali je to dovoljno prije nanošenja toplinske žbuke (da li je potrebno gletanje). Uzevši u obzir paropropusnost koji je završni materijal nabolji za fasadu sep ili nešto drugo. Također me zanima da li se prije navlačenja sepa toplinska žbuka mora impregnirati ( opet uzevši u obzir paropropusnost) i s kojim sredstvom da to učinim.
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Obzirom na raličite konstrukcije vanjskog zida kao i neizolirane AB (armirano-betonske) dijelove konstrukcije predlažemo primjenu sustava sa toplinsko-izolacijskim pločama ekspandiranog polistirena.
Ukoliko se ipak odlučite za primjenu toplinskih žbuka, potrebno je prije nanošenja žbuke dodatno izolirati AB dijelove konstrukcije (horizontalni, vertikalni serklaži, nadvoji) polistiren pločama debljine 2 cm kako bi se ujednačio prolaz topline.
Sve spojeve različitih materijala potrebno je rabicirati poc. punktiranim rabicom.
Na sve površine nonosi se CEMENTNI ŠPRIC 4.
Na očvrsli CEMENTNI ŠPRIC nanositi toplinsku žbuku TERATERMO 100 EKSTRA (obzirom na debljinu zida i klimatsko područje) u debljini min 4 cm (2cm na dodatno izoliranim betonima).
Nakon najmanje 10-14 dana površinu pregletati TERATERMO GLETOM U sloju TT gleta izvesti dijagonalna rabiciranja trakama STAKLENE MREŽICE SM 26 F dim 30x50 cm, na kutevima svih otvora.
Za završnu obradu predlažemo mineralnu žbuku SEP Z 200 uz obvezno bojanje MINERALKOLOROM ili SILIKATNU ŽBUKU.Prije svake završne obrade potreebno je izvesti impregniranje odgovarajućim grundom.
Sve detalje primjene navedenih materijala možete naći na našoj web stranici.

G G / 10.3.2007 16:47

Poštovani,

interesira me da li postoji mogućnost bojanja keramičkih pločica i ako da kojom vrstom boje je to moguće napraviti?
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Unutarnje i vanjske boje koje mi koristimo nisu namjenjene za bojanje
keramičih pločica.
Eventualno, pločice možete bojati bojama tipa kao fasadex ili slično, ali je najbolje da se konzultirate sa proizvođačima keramičkih pločica ili ovlaštenim distributerima.

m l / 9.3.2007 19:52

POSTOVANI!Imam kucu 5km od Poreca,zidanu porotermom i ozbukanu izvana sa klasik.zbukom-spric-gruba-fina.Sada planiram navuci Sep2mm bijeli i kasnije ga bojati fasadnom bojom.Zanima me treba li stavati impregnaciju i prije SEP-a i prije bojanja.koju fas,boju koristiti.Zahvaljujem !

ODGOVOR

Impregnacija prije SEP-a je obavezna, dok za boju nije potrebno prethodno
impregnirati SEP.
Impregnacije je obavezna kada upotrebljavate Silikatnu boju za bojanje SEP-a. Za bojanje sepa koristite MINERALKOLOR ili TERATON V.

s p / 9.3.2007 14:42

kako skinuti sep sa unutarnjih zidova? hvala

ODGOVOR

SEP sa unutarnjih zidova možete skinuti mehaničkim putem, brušenjem ili
struganjem ili da se postojeći zidovi pregletaju Teranilom u dva sloja.

D Č / 8.3.2007 9:46

Na betonsku deku debljine 10 cm, hidroizoliranu, postavljen je građevinski stiropor 5cm,folija,a sad dolazi Rotex sustav podnog grijanja sa stiropornim rasterom 5cm debljine.S obzirom na opisano kakva mora biti glazura u pogledu debljine, armiranosti i da li je potrebno dodavati kakve emulzije i slično? Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Debljina estriha mora biti minimalno 3,5 cm, a optimalno 4-5 cm za vašu
izolaciju koju stavljate.
Estrih ne morate armirati jer ima dovoljnu tlačnu čvrstoću.
Emulzije ne morate dodavati u estrih.