Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

s b / 28.3.2007 17:28

Možete mi reći koje boje sepa sve imate?

ODGOVOR

Samoborka proizvodi SEP u 60 različitih nijansi boja.
Najbolje bi bilo da dođete do najbliže, bolje opremljene trgovine građevinskog materijala (širom Hrvatske) koje imaju naše ton karte i da sami vidite koje boje nudimo.

m / 26.3.2007 15:14

Zidovi u garaži su ožbukani starom žbukom koja po zvuku još uvijek drži.Da li ju ipak skidati do cigle ili samo pokrpati rupe sa gletom i završno pregletati?
Da li zidove možda prati prije gletanja vodom ili sm vezom?

ODGOVOR

Ako je žbuka na zidovima zdrava nije ju potrebno skidati već samo sa takvom žbukom pokrpati nepravilnosti i po želji pregletati glet masom i obojati unutarnjom bojom ili nanijeti strukturnu žbuku po izboru.
Zidove prije gletanja svakako treba očistiti, otprašiti i uz grundiranje neposredno prije gletanja.

m / 26.3.2007 15:08

Htio bih betonirati pod u garaži 3x5m.
Sada je na podu stari beton.
Koji beton da koristim?
Da li da ispod stavim stiropor i koje debljine?
Naravno beton armirati?!

ODGOVOR

Beton za pod u garaži možete koristiti, ovisno o tome koju debljinu možete nanijeti u garaži. Beton ili cementni estrih minimalna debljina mora biti od 3 cm na više, ako želite i visina je dovoljna.
Možete koristiti okipor, ali nije potrebno ako se garaža neće grijati i ako neće biti stambeno iskorištena.
Ako se stavlja okipor, cementni estrih nije potrebno armirati.

D T / 23.3.2007 22:28

Poštovanje.Imam jedno pitanje.Na obiteljsku kuću smo navukli SEP Z-200,sada bi taj isti sep prebojali silikatcolorom koji je već kupljen.Pitanje glasi koliko vremena mora proći prije nanošenja i dali uopće treba čekati?Unaprijed hvala!

ODGOVOR

za bojanje Silikatkolorom potrebno je čekati barem 14-21 dan nakon navlačenja SEP-a

P B / 21.3.2007 10:43

Poštovani,
molim savjet po dva problema.
1. Strop natkrivene terase je obložen knaufom i pofarban. Međutim, svake godine boja nabubri i onda se počinje luštiti u krpama.Čime premazati kako bi boja biola dugotrajnija?
2. Vanjske stepenice koje vode iz vrta u podrumski uredski prostor. Djelomično natkrivene. Čime ih obložiti? Sada je nanesen tanki sloj betona koji se mjestimično krši.
Kuća se nalazi u Zagrebu.
ZAhvaljujem unaprijed na odgovorima.
S poštovanjem,
P.Boic-Ljubić

ODGOVOR

Za bojenje gips-kartonskih ploča mogu se primjenjivati samo boje deklarirane za tu vrstu podloge. Obična gips-kartonska ploča nije pogodna za vanjske radove zbog upojnosti gipsane jezgre ploče. Upravo to može biti razlog opetovanom ljuštenju boje s podloge. Fasadne boje ne omugućavaju isušivanje te stoga dolazi do njihovog odvajanja od podloge.

D M / 20.3.2007 8:54

zidari su na loše ozidani zid siporeksom nanijeli na jedan dio žbuku,te je na tim mjestima sada nakon krečenja zid lagano popucao!Molim vas kako to sada sanirati-nisu stavili plastičnu mrežu!! Zidovi su i pregletani no ipak je mjestimično popucao.
Hvala na savjetu

ODGOVOR

"Prema raspoloživim informacijama može se zaključiti da su pučinaste pukotine posljedica neujednačenog očvršćivanja i sušenja žbuke uzrokovanog različitim debljinama žbuke. One same po sebi ne predstavljaju građevinsku štetu, više su estetski nedostatak koji možete prikriti novim slojem gleta UKOLIKO JE TO POTREBNO. Ono što može zabrinjavati je pukotina nastala na spoju žbuka-Ytong koja upućuje na odvajanje žbuke od podloge, što možete utvrditi laganim ""kuckanjem"" po zidu. Na mjestima odvajanja od podloge žbuka ""zvoni"". Teško je predvidjeti da li postoji opasnost od pada žbuke. To uvelike ovisi i o veličini površine na kojoj je došlo do odvajanja. U većini slučajeva do potpunog odvajanja, odnosno pada pojedinih dijelova žbuke dolazi prilikom nekih intervencija na površinama zida (bušenje, otvaranje površina i sl)."

D S / 19.3.2007 12:12

Poštovani

Na stropu su se pocele javljati pukotine (1mm sirina i duzine 2-3 metra)
slika na lnku: http://rapidshare.com/files/21762447/PUKOTINE.jpg.html

Podloga je vapneno-cementna zbuka.Odstajala 10 tjedana , gletano sa Teranil Extra sa podlogom prije gletanja koncentrat grund preme vasim uputama.
Pitanje je da li je pod nekim odredenim uvjetima moguce da je (šprungirala) ispucala samo glet masa ili je to prijenos pukotina sa žbuke.
Na koji nacin predlazete sanaciju ? Radi se za sada samo o stropovima.Gradevinski poslovi su radeni prosle godine , grijanje je konstantno 20-21 stupanj a vlaga 45-50 %.
hvala na pomoci i odgovoru.

pozdrav

ODGOVOR

Pukotine debljine do 1 mm nisu mogle nastati samo u sloju gleta. Obzirom da je riječ o stropovima, potrebno je detaljno ispitati žbuku oko pukotina kako bi utvrdili da li je došlo i do odvajanja žbuke od podloge, a time i do opasnosti od njenog pada. Ukoliko je riječ o betonskoj ploči, uzrok nastanka pukotina može biti i neadekvatni špric, odnosno potpuno izostavljanje šprica. Kako je garantni rok za izvedene građevinske radove dvije godine, preporučamo kontaktirajte izvođača koji će utvrditi stvarno stanje i dati prijedlog sanacije.

T P / 19.3.2007 11:19

U manjem društvenom domu (60m2), vršimo žbukanje klasičnim načinom.Za završni sloj hoćemo staviti sitni SEP. U Domu će se održavati fešte za 50-60 ljudi.Zanima me da li SEP odgovara za ovu namjenu zbog povečanog isparavanja. Ako da, predložite mi koju vrstu SEP-a da koristimo.
Drugo pitanjke: U istom prostoru u visini od 1.5m od poda, umjesto lamperije postavili bi nekakav tanki i otporni sloj materijala koi se lako čisti i pere. Molim Vas dajte mi dobar savijet.

ODGOVOR

Za obradu donjih dijelova unutarnjih zidova preporučamo akrilatnu žbuku TERAPLAST U - unutarnju dekorativnu žbuku visoke mehanićke čvrstoće i jednostavnog i lakog održavanja. Za preostale površine možete koristiti mineralnu dekorativnu žbuku SEP, kao SEP Z 200 - zaribane tekture, ali isto tako i opstale dekorativne žbuke kao SILIKATNA ŽBUKA RZ. Cirkulacija većeg broja ljudi u prostoriji ne utječe na kvalitetu završne obrade zidova.

v š / 19.3.2007 0:42

Htio bi na kuću staviti silikatnu žbuku. Kuća je izolirana stiroporom 5cm. Koju vrstu silikatne žbuke mi preporučujete i na koji način bi se mogle iskombinirati ton karte (htio bi kombinirati 2 boje) - da li je to moguće obaviti mailom ili negdje u vašoj prodavaonici i na koji način?

ODGOVOR

Na toplinsku fasadu TERMOZOL SUSTAV sa toplinsko-izolacijskim pločama ekspandiranog polistirena možete primijeniti sve tipove SILIKATNIH ŽBUKA - SILIKATNA ŽBUKA RZ - zaribane teksture. SILIKATNA ŽBUKA RS - ribane teksture. SILIKATNA ŽBUKA Š - špricane teksture, ali isto tako i akrilatne završno dekorativne žbuke TERAKRIL u istim teksturama.
Pozivamo vas da posjetite naš tehnološki odjel u Samoboru, Zagrebačka 32a, kako bismo vam mogli pomoći u vašem izboru.

A P / 16.3.2007 13:33

Poštovani!Imam vanjske betonske stepenice na kojima želim proširiti gazišta i na koje želim nanjeti rječni kulir 4-8 mm u debljini cca 1cm.S stepenica je skinuta popucana glazura i planiram dobetonirati gazišta.Zanima me šta bih mogao nanijeti na podlogu prije nanošenja kulira s obzirom da će gazišta biti proširena(znaći biti će spoj dva razlićita materijala).Koji je pravilan naćin izvedbe ručnog kulira i da li je debljina od 1 cm dovoljna u mome slučaju?
Unaprijed zahvalan na Vašem odgovoru
Alen Pongrac

ODGOVOR

Ukoliko proširite gazišta dobetoniravanjem, naknadno izvedeni prani kulir u debljini 1,5 cm će, zbog svoje krtosti, pući na spoju dva različita materijala. Mogućnost nastanka pukotine možete umanjiti ankeriranjem dobetoniranog dijela u postojeći beton. Preporučena debljina pranog kulira na podnim površinama je 1,5 cm.