Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D C / 2.5.2007 15:44

Poštovani,
Obložio bi cijelu kuću (cigla) sa nekakvim kamenim pločicama ili kamenom, debljina ljepila ne bi bila ista 1-4 cm te me zanima da li je u redu za to upotrebljavati fleksibilno vanjsko za keramiku, trebam li dodati malo cementa ili slično. Ljepilo bi se izravno na ciglu. Hvala.

ODGOVOR

Kamene ploče ili kamen nije moguće postavljeti ljepilom na zid od blok opeke. Isto je moguće izvesti isključivo cementnim mortom.

T T / 2.5.2007 14:18

Na devastiranoj kući bih htio ponovo napraviti glazure na vanjskim balkonima.Trenutno se vlaga pojavljuje u prostorijama (na dnu u kutovima) tako da bih prije nove glazure postavio na deku hidroizolacijsku traku i na istu, potom, glazuru.Da li su estrisi iz vašeg programa prionjivi (kompatibilni) s trakama ili možete preporučiti nešto drugo?Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Obzirom na probleme provlaživanja koji se pojavljuje potrebno je skinuti postojeće glazure te izvesti kvalitetnu horiziontalnu hidroizolaciju uz obveznu izvedbu holkera na spoju sa vertikalama -zidom. Na postavljenu hidroizolaciju izvesti CEMENTNI ESTRIH 20/ CEMENTNI ESTRIH 30 u potrebnoj debljini.
CEMENTNI ESTRIH 20 potrošnja 22kg /m2 /1cm
Detaljne upute primjene možete pronaći na našoj web stranici.

v c / 2.5.2007 12:02

"Imam vanjsku površinu veličine cca 160 m2 koja je ožbukana 4 ""ruke"" (špric, cementna košuljica, špric i gruba). Za konačno rješenje objekta ostalo je još samo izraditi ""finu"" obradu. Međutim, želio bih do kraja obraditi fasadu SEPom ili AKRILOM ili SILIKATNOM ŽBUKOM. Stoga molim Vas za savjet oko kvalitete i cijene.
Kuća se nalazi na ""trusnom"" terenu na području Dubrovnika. Cijelo područje je sklonu pucanju kuća radi pomicanja terena.
Mastori mi predlažu nakon grube obrade gletovati cijelu fasadu i onda nabacivati gore navedene sastave. Stoga molim Vašu preporuku.
Unaprijed zahvaljujem.
"

ODGOVOR

"Obzirom na područje na kojem se objekt nalazi (blizina mora) završnu obradu preporučamo izvesti akrilatnom završnom žbukom TERAKRIL Z. Akrilatne žbuke odlikuju se izrazitom postojanošću na vremenske utjecaje, te visokom vodoodbojnošću.
TERAKRIL 2mm potrošnja: 3 kg/m2
Cijena TERAKRILA ovisi o odabranom tonu:
razred I 10,98 kn/kg
razred II 14,64 kn/kg
razred III 18,30 kn/kg

Sve taknoslojne sitno zrnate završne žbuke zahtijevaju fino zaglađenu podlogu, stoga je postojeću grubu žbuku potrebno zagladiti sa vapneno-cementnom žbukom VC 50 ili TERATERMO GLETOM.
"

Z Z / 30.4.2007 8:09

U posjedu sam Vaseg proizvoda TERAPOL, ali baze za toniranje. Kako je nasa zelja ipak obojati zidove u obicnu bijelu boju, moze li se ova baza koristiti i kao standardni bijeli premaz? Licioci su pokusali i misle da bi moglo proci...

ODGOVOR

Bazu TERAPOLA možete koristiti za ličenje zidova jer u osnovi to i je bijeli TERAPOL. Osnovna razlika je preciznija odvaga prilikom punjenja koja je za kompjutersko miješanje boja neophodna.

M Š / 29.4.2007 11:53

Molim Vas za savjet.armiranu terasu 32m2 na moru nenatkrivenu ,presvukao bih lomljenim kamenom,/bijelo-crvenim/koliko mi je potrebno istog i koji materijal to povezuje ,koja kolicina i okvirna cijena za materijal ?Hvala

ODGOVOR

Za izradu 1m2 pranog kulira debljine cca 1 cm potrebno je 18 - 20 kg lomljenog zrna. Lomljeno zrno miješa se sa cementom u omjeru 1:1, do 2: 1 ovisno o zahtjevima. Napominjemo da na površini od 32 m2 potrebno izvesti i dilatacijske razdjelinice stoga preporučamo da potražite iskusnog izvođača radova.

Cijene lomljenog zrna : BIJELO ZRNO - 53,60 kn/vreća 40 kg
SNJEŽNO BIJELO ZRNO - 82,40 kn/vreća 40 kg
CRVENO ZRNO - 84,40 kn/vreća 40 kg

i š / 27.4.2007 14:18

Dobar dan! Imam pitanje u vezi hidro izolacije betonskog stupa. Naime, namjeravam izgraditi betonski armirani stup koji će biti nosivi stup za gredu na koju će se dalje nadovezati deka. S obzirom da će taj stup prolaziti kroz unutrašnjost objekta, morao bih ga izolirati kako kasnije nebi vukao vlagu. No, ako napravim temelj za taj stup i onda u podnožju stavim neko hidroizolacijsko sredstvo (ljepenku ili neki premaz ili sl.) pretpostavljam da sam onda time presjekao spoj betona temelja i viših slojeva betona stupa, a samim time sam doveo u pitanje nosivost tog stupa. Koja su tu još eventualna rješenja moguća? Hvala!

ODGOVOR

Prilikom izvođenja svih građevinskih radova potrebno je pridržavati se projektne dokumentacije u sklopu koje bi trebao biti riješen i detalj koji navodite u svom upitu. Kod pitanja i nedoumica vezanih uz nosivu konstrukciju potrebno je zatražiti savjet statičara.

I R / 27.4.2007 9:03

zahvaljujem na prethonom odgovoru uz samo još jedno pitanje.
da li mogu na obradjeni stiropor mrežicom i ljepilom proći samo sa impregnacijom i npr. AKROTONOM (ako ne kakve mogu biti posljedice)?

ODGOVOR

Na toplinskim sustavima sa toplinsko izolacijskim pločama, kao što je i TERMOZOL SUSTAV - sustav toplinske fasade sa polistiren pločama NE PREPORUČA se glatka završna obrada. Predlažemo SILIKATNU ŽBUKU RZ ili akrilatnu žbuku TERAKRIL Z granulacije 1,5 mm.

L B / 26.4.2007 14:45

Izolirao bih izvana sjeverni zid, na zadjem katu zgrade, stiropor pločama. Zid je zaštičen eternit pločama od kiše, vjetra, sunca i pogleda. Je li dovoljno samo ploče zalijepiti Samotermom ili je nužno gletanje i mrežica ili još moram i završni fasadni sloj.

ODGOVOR

"Toplinsku izolaciju preporučamo izvesti na svim pročeljima NE samo sjevernom, zbog razlike u prolazu topline koja će se u tom slučaju pojaviti, i moguće kondenzacije vlage na unutarnjim zidovima.
Prije ljepljenja polistiren ploča potrebno je podlogu dobro otprašiti i impregnirati KONTAKT GRUNDOM. Postaviti SOKL profil. Ploče nakon najmanje 24 sata ljepiti SAMOTERMOM, te nakon najmanje 12 sati dodatno mehanički pričvrstiti pričvrsnicama koje moraju ""ući"" u konstrukciju zida. Na zaljepljene ploče punoplošno nanijeti SAMOTERM GLET u debljini 2 mm. U svježi sloj utisnuti kutne profile s mrežicom, dodatne trake armirajuće mrežice dim. 30x50 cm dijagonalno na sve kuteve oko otvora, te potom STAKLENU MREŽICU SM 26 F, Po čitavoj površini as preklopom do min. 10 cm na svim spojevima.
Drugi sloj SAMOTERM GLETA nanijeti na očvrsli prvi u debljini 2mm. Završnu obradu izvesti nekom do dekorativnih žbuke - mineralne SEP 03 ili SEP Z 200, SILIKATNE ŽBUKE ili akrilatne žbuke TERAKRIL, prema uputama koje možete naći na našoj web stranici.
"

B R / 25.4.2007 21:28

Koju mi vanjsku žbuku preporučate za stavljanje na fasadu od stiropora na koje je naneseno ljepilo?

Hvala.

ODGOVOR

Za završnu obradu TERMOZOL SUSTAVA - sustava toplinske fasade sa toplinsko izolacijskim polistiren pločama preporučamo tankoslojne žbuke mineralne, silikatne ili akrilatne. Prednost dajemo silikatnim (SILIKATNA ŽBUKA RZ, RS. Š) i akrilatnim žbukama (TERAKRIL Z. R, Š) zbog njihovih svojstava - veće mehaničke čvrstoće, visoke vodoodbojnosti, postojanosti na utjecaj atmosferilija i dr.

a t / 25.4.2007 1:32

da li se u praksi vc-40 nanosi u 1 ili 2 sloja,i može li se direktno nanositi na ciglu? zašto je bitno da je beton star najm. 3 mj,ako je prostorija od cigle a samo nadvoji su betonski i stari 2 tj može li se nanositi vc-40?

ODGOVOR

Vapneno-cementna žbuka VC 40 je unutarnja jednoslojna žbuka za strojno i ručno žbukanje unutarnjih zidova u debljini do max 2 cm. U slučaju potrebnih većih debljina preporučamo žbukanje izvesti grubom žbukom VC 60. Poželjno je da betonske konstrukcije odrade min mjesec dana.