Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

F L / 28.5.2007 14:54

Poštovani!
Molim Vas da mi odgovorite može li se na fasadu obrađenu terakrilom prije 25 godina nanesti SEP u boji.
Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Ako je Terakril čvrst i ne otpada sa zida preporučamo vam da ga samo obojite našom fasadnom bojom Teraton V po izboru iz naše ton karte.
Ako želite, na Terakril možete nanijeti SEP ali bi bilo poželjno prvo vidjeti da li je akrilat čvrst, a one površine koje nisu čvrste odstraniti ih, površinu dobro oprati vodom, nanijeti Kontakt grund te pregletati Teratermo gletom te nakon toga uz obaveznu impregnaciju nanijeti SEP po izboru. Poželjno bi bilo i da odmah nakon nanašanja SEP nakon 2-3 dana egalizirate fasadnom bojom Mineralkolor ili Teraton V u boji u kojoj je i SEP.

N K / 28.5.2007 9:56

Poštovani! Molim Vas da mi pomognete u rješavanju problema vezanog za popunjavanje fuga fasadne cigle na jednom od zidova. Fuge su napravljene od betona i pijeska (prije par godina), ali među njima ima i rupa koje bi trebao popuniti kao i mjesta između cigle i okvira prozora (jer mi tu ulaze mravi i pauci). Da li postoji kakva elastična smjesa za popunjavanje i lijepo poravnavanje fuga na fasadnom zidu?

ODGOVOR

Postojeće fuge očistite i ostružite slabe dijelove u dubinu od 2-3 cm.
Te postojeće fuge možete fugirati mortom za zidanje fasadne opeke.
Mort se proizvodi u sivoj boji cementa a po naruđbi može biti i toniran. Potrošnja je 35-45 kg/m2 za d=12 cm(puna opeka).
Cijena 1,65 kn+pdv., pakiranje: vreće od 50 kg.

T G / 27.5.2007 22:40

Poštovani izgradio sam tipsku kuću od ytong blokova.Unutarnji zidovi su vapneno gipsani a vanjski vapneno cementni sa granulatom 1mm. S obzirom da sam došao u fazu bojanja zidova koju boju mi preporućujete za unutra i za izvana po mogućčnosti da je paropropusna. Hvala

ODGOVOR

Za unutarnje radove zidove možete prebojati našim Terapol ili Polakril
bojama za unutarnje bojanje, a za vanjske zidove prebojajte Mineralkolorom,
Silikatkolorom ili Silkonkolorom u boji po izboru iz naše ton karte koju možete pogledati u svim bolje opremljenim trgovinama građevinskim materijalom.

P Z / 27.5.2007 19:38

Poštovani,

stavili sto termofasadu stiropor 8 cm, mrezica, 2x ljepilo, impregnacija, te smo stavili kao zavrsni sloj obojani SEP Z-200. SEP je postavljan za vrijeme poluoblačnog dana, a dio se postavljao i do kasno u noć. Kada se priđe bliže fasadi primjećuju se jako tanke mikropukotine dugačke od par mm pa do par cm. Te pukotine estetski ne smetaju, no zanima me što može biti uzrok tim mikropukotinama i da li je takvo stanje potrebno sanirati.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da su se pukotine pojavile prilikom neadekvatnog izvođenja radova i u lošim vremenskim prilikama. Mikropukotine su moguća pojava kod prenaglog sušenja završne žbuke. Najbolje bi bilo te pukotine sanirati da vaš Sep prebojate fasadnom bojom po izboru Mineralkolorom ili Teratonom u dva premaza.
Fasadu operite vodom pod pritiskom i nakon sušenja prebojajte bojom po izboru iz naše ton karte.

L M / 21.5.2007 13:29

U Zadru smo nadogradili kuću staru 20 godina. Za novi dio kuće je potrebno napraviti grubu i finu žbuku, pa me zanima koju završnu žbuku bi trebalo nanijeti na cjelokupnu kuću, a da se ne bi vidjela razlika između stare fasade ( koja je glatka, mislim samo fina žbuka, obična boja koja se sada ljušti) i nove žbuke koja je spojena sa starom.
S štovanjem, Maricic

ODGOVOR

Na starom dijelu pročelje potrebno je žičanom četkom odstraniti postojeće slojeve boje, te čitavu površinu temeljito otprašiti i oprati vodom. Nadograđeni dio obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 4 i ožbukati grubom vapneno-cementnom žbukom VC 60 i grubo zagladiti.
Spoj staro-novo potrebno je rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom.
Na čitavu površinu - novi dio navlažen vodom, te stari dio najmanje dan ranije impregniran KONTAKT GRUNDOM, nanijeti TERATERMO GLET u debljini 3 mm.

Za završnu obradu preporučamo akrilatnu dekorativnu žbuku TERAKRIL Z 2mm. Akrilatne žbuke odlikuju se visokom mehaničkom čvrstoćom, elastičnosšću, kao i visokom postojanošću na atmosferske utjecaje, koji su u vašem području prilično agresivni (vjetar, oborine zasićene solima i sl).

Ovim načinom obrade vanjskih zidova ne rješava se i njihova toplinska zaštita, te stoga preporučamo da razmislite i o mogućoj toplinskoj zaštiti vanjskih zidova primjenom TERMOZOL SUSTAVA - sustava toplinske fasade sa toplinsko izolacijskim polistiren pločama.

M M / 21.5.2007 12:41

Poštovani!
Tavan na kući je izveden sa fosnama položenim na grede. Kako nemam mogućnosti betoniranja deke, a tavan kao takav nije prikladan za održavanje i bilo kakav boravak, da li je moguće na fosne postaviti kakvu laganu dovoljnu čvrstu podlogu za pod?

ODGOVOR

"Obzirom na izvedbu stropne konstrukcije, preporučamo na potojeće ""fosne"" postaviti gips-celulozne KOMCEL estrih elemente, kao podlogu za završne podne obloge.
KOMCEL estrih elementi nudimo u dvije varijante - estrih element bez dodatne toplinske izolacije i estrih element sa toplinsko izolacijskom polistiren pločom debljine 2 cm.
Primjenom KOMCEL estrih elemenata izbjeći će se pretjerano opterećenje relativno slabe drvene konstrukcije poda.
"

A D / 20.5.2007 11:24

Poštovani,

Na balkonu stana nemam glazuru.
Što preporučate za glazuru i izravnavanje balkona.
Da li možda Reparatum Mort G?
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno trebate li izvesti glazuru - estrih ili izravnati podlogu. Ukoliko izvodite estrih preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20 u minimalnoj debljni 35mm. Ako je pak potrebno izravnati podlogu u debljini do max 2 cm preporučamo primijeniti REPARATURNI MORT G koji nanosite u slojevima debljine do max. 5 mm.

N B / 16.5.2007 14:21

Poštovani,

Koju vrstu završne žbuke je najbolje staviti na stiropor fasadu: akrilatne, silikatne i silikonske?
Hvala na odgovoru
Nikica

ODGOVOR

Sve navedene završno dekorativne žbuke svojim karakteristikama pogoduju za završnu obradu toplinskih sustava sa toplinsko izolacijskim pločama.

Prednost SILIKATNIH žbuka je prirodna mineralna osnova kao i visoka paropropusnost.
AKRILATNE ŽBUKE odlikuju visoka mehanička otpornost i elastičnost, visoka vodoodbojnost te najveći izbor tonova.
SILIKONSKE pak žbuke karatkeriziraju visoka paropropusnost ali i vodoodbojnost, kao i dugotrajno svjež i čist izgled fasade.

Pozivamo vas da posjetite naš tehnološki odjel kako bismo vam mogli pomoći pri odabiru.

D M / 14.5.2007 16:52

Poštovani,

želio bih na sjevernom zidu 20 godina stare vikendice koja je izrađena od betonskih blokova s reljefnom površinom (visina reljefa cca 2cm na svakom bloku)izvesti toplinsku izolaciju. Blokovi su prije 10 godina premazani Fasadexom. Treba li prije nanošenja toplinske žbuke skinuti premaz Fasadexa?

ODGOVOR

Prije nanošenje CEMENTNOG ŠPRICA EKSTRA kao vezivnog sloja između zida od betonskog bloka i toplinske žbuke potrebno je temeljito odstraniti postojeći sloj Fasadeksa žičanim četkama.
Preporučamo primjeno kvalitetnije toplinske žbuke : TERATERMO 100 EKSTRA ili TERATERMO 080.

K / 12.5.2007 13:01

Imam malo više pitanja pa se unaprijed zahvaljujem na odgovorima. Krečem u završetak radova u potkrovlju pa me interesira koje proizvode preporučujete i na koji način te kojim redosljedom ih koristiti.
Pregradni zidovi su od Ytong-a, dok su kosine od knaufa (spavače sobe i kupaonica).
Pregradni zidovi su ajmo reči skoro savršeno zazidani pa me zanima koji proizvod koristiti za gletanje (ako može direktno gletanje bez žbukanja),koje sredstvo i kad koristiti za impregnaciju, dal je dovoljno Ytong samo ispuhati ili treba i detaljno očetkati, što staviti na drvene potporne stupove krovišta(nalaze se u Ytongu po vertikali), koju bandažnu traku koristiti i na kojim mjestima te na koji način (prije glet, pa traka pa opet glet ili..), dal je potrebno što koristiti za unutarnje i vanjske kuteve (nekakve profile), što stavljati na spojeve ytong/knauf, i za kraj za sve to isto i u kupaoni jer je tamo veča vlaga

Hvala još jednom

ODGOVOR

Prema važećim normama unutarnje zidovE od Ytonga potrebno je ožbukati žbukom minimalne debljine 7 mm. Preporučamo primijeniti gips-vapnenu žbuku GV 10. GV 10 nanositi na Ytong neposredno prije impregniran UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđen vodom.
Prethodno postaviti unutarnje kutne profile GIPSOFIKSOM.

Žbuka nema dovoljnu prionjivost na drvenu gredu. I u slučaju rabiciranja podloge, na spoju drvo-Ytong doći će do pojave pukotina, te predlaženo drvene stupove ostaviti neobrađene, kao dekorativni element.

Spojeve, ožbukana površina - Knauf, zapuniti trajno elastičnim kitom.

Ytong u kupaonicama pregletati TERATEKTOM F, te ljepiti pločice.