Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m š / 29.6.2007 21:14

Poštovani
Molio bih vas da mi odgovoritem:dali se na vanjski zid od ytonga može direktno navući SEP ili treba napraviti neke predradnje i koje

ODGOVOR

Na vanjski zid od Ytonga ne preporučamo vam direktno stavljanje SEP-a već vam preporučamo žbukanje laganom žbukom VC20L, gletanje Teratermo gletom pa tek onda uz odgovarajuću impregnaciju SEP.
Za objekte izgrađene od Ytong blokova najbolje bi bilo da se obratite ovlaštenim proizvođačima i prodavačima tih blokova, da oni predlože sustav koji je njabolji.

J / 29.6.2007 16:52

Postovani!
Na obali posjedujem kucu 50metara kvadratnih koja se sastoji od prizemlja i kata.Izgradjena je od blok opeke te ozbukana sa tri sloja.Zeljela bih da moja kuca izgleda kao kamena dalmatinska kuca te vas molim da mi savjetujete na koji nacin i kojim kamenom da je oblozim?Unaprijed hvala

ODGOVOR

Za oblaganje kamenom morate se obratiti klesarima ili proizvodnji kamena kao što je kamenolom Benkovac ili Brač.Žbuka koja je na kući neznamo kakva je i s čime je izvedena i kakvu teksturu ima.
Ako je žbuka zdrava kamen će se možda ljepiti na postojeću ako nije potrebno ju je skinuti pa onda obraditi kamenom po želji.

A / 29.6.2007 14:38

Nakon sušenja zidova koji su ožbukani sa GV 10 impregnirali smo ih, te oličili, no žbuka je i dalje dosta krhka i lako se oštećuje. Da li je to normalno za tu žbuku ili bi ona trebala biti ipak otpornija na mehanička oštećenja (u odnosu na cementno-vapnenu)?

ODGOVOR

Ako je žbuka suha i zidovi su obojani, GV10 ne bi smjela biti krhka. Točno je da GV10 ima nešto slabiju čvrstoću (~1200 kg/m3) od cementne žbuke (~1400 kg/m3), ali još uvijek dovoljno čvrstu da se ne može oštetiti (osim namjernog oštećenja). Pretpostavljamo da žbuka nije dobro izvedena, ne po pravilima struke jer tada žbuka može biti lomljiva i krhka te se može odvajati od zida. Ne znamo u kojem periodu se žbuka izvodila i u kakvim vremenskim uvjetima.

M P / 3.7.2007 8:50

Planiram na kuću staviti stiropor fasadu debljine 8 cm. Kakav mi preporučate završni sloj, akrilni ili silikatni, i u čemu je razlika? Koja ima bolju izolaciju, kvalitetu boje...

ODGOVOR

Fasada : Odabir akrilatne ili silikatne završno dekorativne žbuke za TERMOZOL toplinski sustav Samoborka nije upitan već samo vaš odabir, razlika između ovih žbuka je u parapropusnosti tj.silikat je parapropusniji od akrilata, i u odbiru boja jer u akrilatu se nudi veći izbor intenzivnijih nijansi. Nanašanjem bilo koje završne žbuke struktura se mora nanositi ravnomjerno gladilicom u debljini najkrupnijeg zrna i zagladiti gladilicom do ujednačene teksture.Ako želite imati glatki završni sli odabir je bojanje fasade. NAPOMENA: Preporuka je da se na Termozol toplinski sustav nanaša bilo koji završno dekorativni sloj mineralni, akrilatni ili silikatni u pastelnim bojama.
Žbuke same po sebi nemaju izolacijsku funkciju već završno dekorativnu.

T V / 29.6.2007 8:01

Glazura na podnom grijanju je tanka. Da li se na postojeću glazuru može dodati još sloj glazure kako bi se postigla visina koja treba biti kod podnog grijanja?
Moram reći da je postojeća glazura pukla na mjestima na kojima se dosta hoda (ulaz).

ODGOVOR

Minimalna debljina nanosa glazure iznad podnog grijanja je 35 mm. Kod nanošenja novog sloja potrebno je obratiti pozornost na minimalnu debljinu nanosa CEMENTNOG ESTRIHA koja iznosi 30 mm.
Obzirom na činjenicu da je došlo do pucanja glazure u području ulaza, može se zaključiti da prilikom izvođenja glazure nisu izvedene obvezne radne razdjelnice u tom području.
Predlažemo sanaciju izvođenjem potrebnih razdjelnice (dilatacija) u području pragova. U protivnom može doći i do pucanja novog sloja glazure i istoj zoni.

i a / 29.6.2007 14:15

Na pročelju obrađenom hirofom iz 50-ih godina, danas u slučaju obnove pročelja i obijanja dotrajale žbuke, jel preporučujete nanositi ponovno hirofu ili je zdravije za zgradu teramineral ili preporučujete nešto treće?

ODGOVOR

+ Pitanje:
Kako obraditi zavšno betonske balkone koji su bili pod hirofom koja je naravno otpala, koju žbuku nanjeti da se uklopi s ostatkom pročelja koje je pod hirofom ili teramineralom? Ili ih samo bojiti?


Ako su zidovi obrađeni Hirofom k

N S / 28.6.2007 7:49

"Poštovani,
Da li se Vaš proizvod ""TERANIL EKSTRA"" može upotrijebiti izravno na zidove od Ytong-a i može li se armirati mrežicom.
Hvala"

ODGOVOR

prema važećim propisima unutarnje zidove od porobetona potrebno je obraditi žbukom min. debljine 6-8 mm. Preporučamo gips-vapnenu žbuku GV 10 uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

N S / 27.6.2007 11:44

"Poštovani,
Imam dilemu oko izrade fasade pa se obraćam Vama za savjet. Naime nikako ne mogu da se odlučim da li da idem sa termožbukom ili sa tzv ""stiropor"" fasadom. Slušao sam mnoge kometare nekompetentih ljudi da otklonim postojeću dilemu. Zato se obraćam Vama cijenjeni, u nadi riješavanja ""problema"". Situacija je slijedeća. Kuća se nalazi na moru i velike su prisutnosti raznih atsmoferilija sunce, slane magle..itd. Konstruktivno je zidana sa običnom ciglom 30 cm. Molimo da predložite koji je sistem pogodniji za navedene uvjete te da mi napravite presjek slojeva za sistem koji ste predložili. Unparijed zahvaljujem!"

ODGOVOR

"Preporučamo vam izvedbu toplinskog sustava sa pločama Okipora (TERMOZOL) i završno dekorativnu obradu Akrilatnom žbukom pošto se objekat nalazi na moru.
Razlika između sustava sa Okiporom i toplinskom žbukom je u koeficijentu toplinske provodljivosti (bolji koeficijent ima Okipor).
Detaljniji presjek sustava možete vidjeti na našim internet stranicama o TERMOZOL fasadnom sustavu"

S H / 27.6.2007 15:32

Poštovani,
Zanima me da li mogu naručiti jednu kantu od 25 kg SILIKATNE ŽBUKE Z broj 049/1,25 mm. Ako je moguće,na koji način to možemo naručiti, koliko treba čekati i kako se može dostaviti? Molim Vas napišite mi i kolika je cijena te kante? Zahvaljujem i molim vas što prije mi odgovorite na ovaj mail

ODGOVOR

Ukoliko privatno nabavljate silikatnu žbuku potrebno je posjetiti naš prodajni centar u Samoboru, Zagrebačka 32/a ili u Zagrebu, Adžijina 12. Obojene završne žbuke proizvode se po narudžbi, te je potrebno izvršiti uplatu kako bi se željeni proizvod naručio (ne primamo telefonske narudžbe). U Samoboru robu možete dobiti u roku 15 tak minuta, dok je u Zagrebu isporuka sutradan. Nažalost nismo u mogućnosti organizirati dostavu za tako malu količinu. Cijena SŽ RZ 049 je 10,74 kn/kg, odnosno 268,50 kn/kanta.

I K / 26.6.2007 7:06

Postovani, zivim u staroj kuci u dalmaciji ciji su zidovi debeli navucen je rucni inkarat i sep koji nije akrilni, pa ipak stvara se vlaga u zidovima, smatrali smo da je dobro otuc unutrasnju zbuku. Do neki dijelova smo skidali do cigle di je unutrasnja zbuka bila slaba, a neke dijelove smo samo povrsinski sastrugali, razmisljaju da cemo se tako rijesiti trule zbuke i nastanjenih gljivica. Nanijeli smo VC40, i zelimo staviti zracni prostor 2 cm, stiropor, parnu branu i knauf. Izvani nismo u mogucnosti raditi stiropor fasadu pa smo se odlucili za ovi poduhvat. Zanima me gradjevinski gledano 1)da li je to bija dobar postupak ili smo uzalud tuklu staru zbuku, 2)da li da vc 40 prije zatvaranja posprejamo sa antifugicidnim sredstvima,3) koliko zbuki na kojoj je nanesen VC40 treba dana da se dobro isusi da on ne bi ostao vlazan ispod knaufa, 4)te da li se tokom postupka susenja VC40 treba vlazit vodom da ne dodje do prebrzog isusivanja i pucanja. To je djecija soba koja ce se puno grijati tokom zime,

ODGOVOR

"Ako vam je žbuka bila oštećena vlagom poželjno bi je bilo cijelu skinuti sa zida te vidjeti koji je uzrok vlage: kapilarna ili kondezna vlaga, te kada se to utvrdi i riješi problem vlage adekvatnom izolacijom, nakon toga možete zid ožbukati s VC40 i izolirati po želji navedenim slojem.
Nije preporučljivo ""zatvarati "" zidove ako imate probleme sa vlagom, bolje je staviti samo ventilirani sloj obložen Knauf pločama.
Za izvedbu ventiliranog sloja morate se obratiti ovlaštenim proizvođačima i prodavatelju suhe gradnje (Knaufa) da vas savjetuju o izolaciji Knauf pločama. Kvalitetniji odgovor vam ne možemo dati jer neznamo od čega su napravljeni zidovi: cigla, kamen ili sl. te ne možemo pretpostaviti o kakvoj se vlazi radi.
Produžna žbuka se suši ovisno o debljini sloja - koliko cm toliko tjedana (npr. 2 cm žbuka suši se min 2 tjedna).
Vlaženje maglicom - jedino ako se radovi izvode za izrazito suha vremena i pri visokim temperaturama kada voda naglo isparava iz žbuke.
"