Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M J / 6.7.2007 13:13

Ugradnja estiha

Kolika je minimalna i preporučena debljina estiha uznad cijevi podnog grijanja?
Kolika je minimalna i preporučena debljina estihau prostoriji gdje se koristi klasično grijanje?
Ukoliko se estih odvoji od podloge jeli moguće na takav estih polagati keramiku?
Nakon koliko vremena je moguće polagati keramiku na estih?
Koji estih iz vašeg programa preporučate za obiteljsku kuču djelomično grijanu podnim, a djelomično klasičnim grijanjem postavljenog na 8 cm stiropira?
S poštovanjem,
Mladen.

ODGOVOR

Minimalna debljina estriha iznad podnog grijanja je 3,5 - 4 cm, a minimalna debljina estriha kod bilo kojeg izbora grijanja ne smije biti ispod 3 - 3,5 cm . Ako se estrih odvoji od podloge postava keramike neće biti moguća - a ugradnja nije bile izvedena po pravilu struke.
Polaganje keramike na estrih je nakon minimalno 28 dana, prije polaganja keramike provjeriti zaostalu građevinsku vlagu.
Preporučamo vam CEMENTNI ESTRIH 20.

r p / 5.7.2007 16:28

Izrađujemo reklamne natpise većih i velikih dimenzija od stiropora.
Čime bismo ih mogli dobro i brzo zaštititi? Materijal za zaštitu trebao bi se nanositi špricanjem i imati kratko vrijeme sušenja i biti dovoljno čvrst i elastičan da zaštiti stiropor od recimo kiše, tuče, snijega... Završno bojanje izvodimo autolakovima ili vodenim akrilnim lakovima

ODGOVOR

Na žalost nismo vam u mogućnosti ponuditi materijal traženih karakteristika.

D K / 5.7.2007 10:30

Čime tretirati grubu žbuku na coklu prije navlačenja teraplasta?
Isto tako imam staru šeranu nebojanu fasadu sa tu i tamo lasastim pukotinama,što je najbolje napraviti prije bojanja?

ODGOVOR

Grubu žbuku sokla, ukoliko je riječ o cementnoj žbuki, možete pregletati SAMOTERMO ili SAMOTERM GLETOM.
Što se tiče sanacije šerane završne žbuke, ukoliko je uistinu riječ o sitnim paučinastim lasastim pukotinama, dovoljno je površinu temeljito očistiti i oprati vodom , te prebojati MINERALKOLOROM.
Ukoliko su pukotine debljine više od 0,2 mm, potrebno je, nakon pranja, površinu obraditi TERATERMO GLETOM u debljini 3 mm, te završno obraditi nekom od dekorativnih žbuka tipa SEP Z 200, SILIKATNE ŽBUKE ili akrilatne žbuke TERAKRIL.

M H / 5.7.2007 9:40

Da li Samoborka u svom programu proizvoda ima i akustične buke?

ODGOVOR

Ne, nemamo ništa slično.

M š / 10.7.2007 9:46

Štovani, zahvaljujem vam na odgovoru na postavljeno pitanje. Opis stanja kuće bio je zaista površan. Ovaj put ću biti opširnija.Naime, radi se o kući u okolici Kraljevice staroj oko 100 god. Kuća nije na samom moru, nešto je povučena u kontinent.U fazi smo pomjene krovišta, stavili smo žljebove da ju zaštitimo od padalina, ne znamo kako bi kuću izolirali od voda koje dolaze sa ceste jer kmo primjetili da su zidovi nakon skinute žbuke u konobi priličito vlažni. Mi bi željeli kuću obnoviti na način,( ukoliko je to moguće) istikli bi žbuku iz vana i iznutra fugirali od vode, vlage. Na tavanu je sve gotovo potpuno suho osim jednog dijela koji je polukopan u zemlju ( kuća je na blagoj kosini) Zahvaljujem!

ODGOVOR

Prema vašem opisu, oko vašeg objekta trebalo bi prvo rješiti otkop i drenažu zbog oborinskih voda, te objekat hidroizolirati s vanjske strane, a tek onda s unutarnje strane.
Ako objekat s vanjske strane nije previše ukopan i zidan je kamenom najbolje bi bilo upotrijebiti paroprorusne žbuke Sanisil H, da se zid postepeno isušuje, a da se ne zatvori i da žbuka ne opada. S istim materijalom možete ožbukati zidove i s unutrašnje strane objekta.
Spojeve zida i poda do visine od 20-30 cm od kote tla ili poda s unutarnje strane ili s vanjske strane, riješite Hidroizolacijskom žbukom u premazu od 2-3 puta pa nakon toga upotrijebite sanacijske žbuke.
Objekat je na moru pa vam preporučamo sanacijsku žbuku Sanisil H koju prefilcajete Finom žbukom F900 te obojajte Silikatkolorom.

S M / 4.7.2007 13:52

"Poštovani,
Najprije želim zahvaliti na Vašem brzom odgovoru na moje pitanje o nijansama SEP žbuke.
Zaista sam impresionirana vašim stranicama sa toliko korisnih informacija.Mi smo u fazi sniranja kuće te je upravo nanijet sloj Teratermo 5 cm na koji slijedi nanošenje SEP žbuke, pa bih molila još samo nekoliko savjeta:
1. Da li je potrebno na SEP žbuku nanijeti i boju?
2. Hoće li sanacija vanjskog dijela kuće/fasade spriječiti nastajanje gljivica ubuduće na unutrašnjim kutovima- koje se već dosta proširilo. Koji je najbolji način da ""uništimo"" postojeće nakupine gljivica unutar kuće u gotovo svim prostorijama?
3. Na balkonu namjeravamo postaviti nove pločice preko postojećih pa nam je rečeno da postojeće treba premazati nekom zaštitnom impregnacijom/sredstvom?! O kojem proizvodu iz Vašeg programa je riječ?

Zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam!"

ODGOVOR

1. Prije nanošenja završnog sloja, toplinske žbuke potrebno je obraditi TERATERMO GLETOM u debljini 3 mm. Nakon 10-14 dana, na podlogu dan ranije impregniranu odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOPJENIM, nanijeti SEP tip koji ste odabrali. Obzirom da je SEP mineralna žbuka koja ima određenu površinsku upojnost, te mogućnost pojave neujednačenosti tona usljed vapnenog iscvjetavanje preporuka je nanesene SEP-ov naknadno prebojati egalizacijskom bojom MINERALKOLOROM.

2. Toplinska izolacija vanjskih zidova spriječit će nastanak gljivica usljed kondenzacije ukoliko je njome riješen problem hladnih mostova - betonski dijelovi konstrukcija trebali bi biti dodatno izolirani. Postojeće nakupine gljivica i plijesni potrebno je mehanički odtsraniti skidanjem slojeva boje i gleta. Očišćenu podložnu žbuku premazati fungicidnim sredstavom (sredstvo za suzbijanje plijesni koje možete nabaviti u trgovinama boja i lakova)., tako pripremljenu podlogu pregletati TERANILOM i obojiti unutarnjom bojom TERAPOL.

3. Za ljepljenje pločica na pločicu preporučamo kosititi fleksibilno ljepilo TERAKET F. Nije potrebna prethodna impregnacija podloge, samo čišćenje površine i eventualno hrapavljenje glaziranih pločica štokanjem.

b n / 3.7.2007 12:51

Planiram obnoviti fasadu na kući staroj 35 godina. fasad je izvedena fasadnom žbukom u produženom mortu 1:3:5 kao priprema za hirofu. Trenutno stanje fasade je takvo da se boja odnosno vjerojatno hirofa počela listati. Pitanje 1. : Da li mogu sada dobro očistiti samo taj površinski sloj hirofe i nanijeti novu hirofu u boji koju želim i da ta obnovljnea fasada onda bude kvalitetna i dugotrajna, barem 15ak godina? I pitanje 2.: Što ako se odlučim na neku termoizolaciju, da li mogu stiropor i onda one ostale slojeve postavljati na klasičan način bez da skidam postojeću fasadanu žbuku ili..?

ODGOVOR

Ako su slojevi koji ispod Hirofe zdravi i ne truse se, površinski sloj možete očistiti i ponovno nanijeti novi sloj Hirofe po želji, te je naknadno obojati fasadnom bojom po izboru da ju dodatno zaštitite i hidrofobirate.
Na postojeću žbuku možete staviti toplinsku izolaciju pločama stiropora, ako Želite, samo je potrebno Hirofi malo ostrugati vrhove da bude što glađa pa preko toga ljepite ploče stiropora koje je potrebno obavezno dodatno pričvrstiti pričvrsnicama.

m š / 1.7.2007 22:59

Kako izolirati kucu staru oko 100 godina? Kuća je pokrivena oronulom fasadom a ispod je kamen.

ODGOVOR

Ako je fasada na objektu oronula i lako se skida potrebno ju je skinuti do ziđa te na kamen staviti novu žbuku (kao Sanisil ili VC50).
Ako je postojeća žbuka u redu možda ju je potrebno samo prebojati fasadnom bojom da se osvježi, možete je i toplinski izolirati ako želite. Iz vašeg opisa neznamo o kakvom se kamenu radi i što želite kao izolaciju i da li objekat želite toplinski izolorati, te u kojem podneblju se objekat nalazi.

D M / 30.6.2007 17:35

Postavio bih oreko postojece fasade od ´tarabone´-bijeli cement+vapno+bijeli kulir,neku od modernih termo zbuka ili stiropora.
Problem je sto se pomenuta fasada prilicno runi.
Zanima me postoji li grund masa ili tekucina koja moze postojecu fasadu uciniti spremnom da se preko ne postavi termo zbuka ili stiropor fasada.
Hvala.

ODGOVOR

Na Terabonu možete staviti toplinski sustav sa stiroporom ako želite te možete staviti mineralni, silikatni ili silikonski ili akrilatni završno dekorativni sloj.
Dijelove koji se rune potrebno je do ziđa skinuti te onda stavljati sustav. Grundiranje neće pomoći ako se žbuka trusi, već samo ako je žbuka zdrava i ako je želite pregletati Teratermo gletom pa na glet staviti jednu od završno dekorativnih žbuka.
Termo žbuke ne možete staviti na postojeću Terabonu.

j o / 30.6.2007 3:00

Zbog izgradnje krovne konstrukcije nad terasom htio bih tu stranu kuće ožbukati termo žbukom(vjerojatno vašom Teratermo 100 extra) prije izvođenja krova.Termožbuku planiram ostaviti bez završnog sloja(sepa)nekoliko godina dok se i na ostatku kuće ne bude izvodila fasada. Mogu li ostaviti samo sloj termožbuke ili ga je potrebno obraditi Teratermo gletom i,ili nekim zaštitnim premazom? Planiram koristiti Teratermo 100 extra(nanosio bi ga ručno),ali me u konačnoj odluci malo sputava gustoča očvrsle žbuke od 260kg/m3 u odnosuna istu vrijednost ostalih vrsta vaših termo žbuka(100 standard ili 080)-u čemu je važnost tog koeficienta(možda tvrdoći i čvrstoći žbuke). Kuća je građena šupljom opekom debljine 25cm i nalazi se u zapadnoj Slavoniji- da li bi odabir gore spomenute žbuke bilo kvalitetno rješenje u mom slučaju? Unaprijed Vam se zahvaljujem,pozdrav iz Lipika!

ODGOVOR

Ako nećete završno dekorativno obraditi Teratermo žbuku onda je obavezno morate pregletetati Teratermo gletom te vam može tako zid obrađen neko vrijeme ostati bez završne žbuke. Gustoća očvrsle žbuke Teratermo 100 ekstra je 260kg/m3 jer navedena žbuka ima veći udio stiropornih zrnaca u sastavu od Teratermo 080. Važnost bilo koje toplinske žbuke je u njenom toplinskom koeficijentu te Teratermo 100 ekstra ima topl.provodljivost 0,08 w/mK.
Ako na objektu ima betonskih serklaža obavezno ih izolirajte stiroporom pa na to stavite toplinsku žbuku zbog hladnih mostova.