Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

i m / 4.9.2007 18:08

poštovani..
pomoću koje žbuke da napravim sokl na koji će se ušarafiti profil štoka pvc ulaznih vrata, rušio sam mali pregradni zid u kojem se držao stari štok, a sad za nova vrata treba čvrsti sokl koji ću kasnije pregletati i prebojiti.
što preporučate?
VC40, VC50?
hvala..

ODGOVOR

Vaš štok obradite žbukom VC40 ako se radi isključivo o unutarnjim prostorima ili VC50 vapneno- cementnom žbukom, koju možete koristiti za vanjske ili unutarnje prostore.
Preporuka je VC 50 jer se pretpostavljamo radi djelomično o vanjskom i unutarnjem prostoru. Prije žbukanja stavite tanki sloj cementnog šprica pa obradite žbukom, pregletajte Finom žbukom F900 ili Teranilom ili Teranilom Ekstra te obojite željenom bojom.

m s / 29.8.2007 12:20

Vanjski ogradni zid sam prežbukao sa cementno- vapnenom žbukom, doj je završni sloj
zariban sa finom žbukom. Htio bih isti pofarbati s bojom. Molim vas što mi preporučate? Htio bih da nakon farbanja zidovi naliče fasadi(fasadne boje?).Hvala.

ODGOVOR

"Ukoliko je ogradni zid suh tj. ne vuče vlagu iz temelja možete ovako pripremljen zid bojati TERATONOM-V u nijansi boje fasade.
Zid bi trebao imati ""kapu"" jer na horizontalnim površinama gdje se zadržava kiša,snijeg i vlaga boja ne može dugo trajati.
"

I G / 28.8.2007 22:23

Postavljao bih oko temelja bunju, ali bih stavio i na cijelu verandu koja već ima fasadu. Dali je to moguće i kako pripremiti podlogu na verandi?

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli kojim je materijalom obrađena veranda. Eventualna priprema podloge ovisi o korištenom materijalu. Postavljenje bunjice zahtijeva prije svega čvrstu i jaku podlogu odgovarajuće prionjivosti na zid.
Molimo javite se u naš tehnološki odjel na tel : 01/ 33 22 830. 33 22 831 ili 33 22 882 ili nam mailom dostavite preciznije podatke.

V / 28.8.2007 15:07

Poštovani,
molim Vas za savjet i stručno mišljenje pri odabiru fasade. Naime, kuća je u Bjelovaru, sagrađena je Unipor termo blokovima Cerje Tužno Z25 u proljeće ove godine,kada je unutra i ožbukana. Koja bi fasada bila adekvatna, te da li treba s izradom fasade čekati do proljeća ili se može početi odmah.

ODGOVOR

Moguće je fasadu staviti još ove godine.
Preporučamo:
1. CEMENTNI ŠPRIC 4 2. TERATERMO 100 STANDARD d=5 cm
3. TERATERMO GLET
4. IMPREGNACIJA I ZAVRŠNA FASADNA ŽBUKA (po vašem izboru boje i strukture)
To je jedna od solidnih varijanti u praksi.
Moguće je i rješenje iz vašeg projekta.

f h / 27.8.2007 8:38

na moru imam fasadu od sepa staru 18 godina. sada bi je mislim trebalo oprati, impregnirati i nanijeti nešto vodonepropusno???
Pitanje: kako postupiti i kojim materijalom. Da li je to zahvat koji mogu sam ili je to posao za majstora?
Ujedno koliko je cijena materijala po m2?

ODGOVOR

Nakon pranja fasadnih ploha preporučamo vam bojanje TERATON-V fasadnom bojom. Bojanje se izvodi zidarskom četkom ili valjkom. Ovisno o visini objekta i veličini fasadnih ploha (ako nisu prevelike) može to raditi i amater.
Pri radu se valja pridržavati prospektnog materijala SAMOBORKE dd.
Cijena: ovisno o nijansi boje, od 26,54 kn/l do 42,09 kn/l (PDV uračunat u cijenu ).
Potrošnja za 2 premaza 0,4 - 0,5 l/m2.

Z P / 26.8.2007 10:46

Molim Vas koji je postupak kod izrade drenaže oko kuće te ako imete nacrt gdje se vidi kako treba izgledati, hvala!

ODGOVOR

Izrada drenaže za svaki objekat mora se posebno projektirati.
Osnovne podatke možete pogledati u našim prospektima o drenažnim cijevima a prospekte možete vidjeti u našim prodajnim centrima u Samoboru i Zagrebu - Adžijina ulica. Dodali smo ih također u ovaj email poslan vama.

M L / 3.9.2007 20:44

"Imam pitanje u vezi izolacije bakrenih cijevi koje su postavljene u podu (kulir),a postavljene su bez ikakve izolacije u ""šlicevima"" širine 7 cm a dubine 6 cm.U trgovini su nam prodali TERATERMO 100 EKSTRA,ali me zanima da li bi za to bio bolji TERATERMO ESTRIH,i da li uz njega treba cijevi još na koji način izolirati,budući da su ""šlicevi"" uski pa baš i nema mjesta za neku drugu izolaciju.Unaprijed se zahvaljujem,Marina Lukač"

ODGOVOR

Što se tiče izolacije bakrenih cijevi u podu, više vam može rećim ajstor koji ih je postavljao.
Iz vašeg pisma ne vidi se kolika je debljina žbuke (ili estriha) iznad gornje ravnine cijevi (morala bi biti min 4 cm.) te koja će biti završna obloga na podu.
Vjerujem da bi bolje bilo staviti CEMENTNI ESTRIH 20 ili TERATERMO ESTRIH.

S Š / 25.8.2007 21:03

Poštovani!
Što bi mi preporučili za hidrizolaciju deke na garaži.Nije natkrivena a na nekim mjestima propušta.S gornje a ni s donje strane nije vidljivo gdje su pukotine.
Hvala.

ODGOVOR

"Za hidroizolaciju neprohodne deke na garaži iz našeg proizvodnog programa možemo vam ponuditi HIŽ-ELASTIK (više detalja možete naći na našoj web stranici )"

B / 21.8.2007 22:08

Imate li glet masu za vanjske zidove koja se može nanositi na stiropor fasade na kojoj je već ljepilo i da se onda može obojati ?

Hvala.

ODGOVOR

NE PREPORUČAMO GLATKU završnu obradu toplinskog sustava. Pozivamo vas da posjetite naš prodajni centar u Samoboru, Zagrebačka 32, kako bi vam mogli pomoći pri odabiru završnog sloja. Preporučamo sitnozrnate završne žbuke zaribane teksture kao SILIKATNA ŽBUKA Z 1,5 mm ili TERAKRIL Z 1,5 mm.

v g / 21.8.2007 21:19

Poštovani,
upravo sutra počinjemo raditi stiropor (okipor d=8cm)fasadu. Dogovorili smo sa izvođačem sve detalje. Zavirivši sada na vašu internet stranicu malo sam se zabrinuo. Stoga bi Vas molio pojasniti neke detalje:
Kuća je u prizemlju zidana kamenom (prije sto godina), kat je nadograđen opekom. Stara žbuka sa kamenih zidova je otučena i sada bi je trebali izravnati sa žbukom i na to lijepiti fasadni stiropor sa preklopom d=8,00cm.
Kako je završni sloj zamišljen gladak, dogovorili smo 2x grundiranje sa samoterm gletom i bojanje silikatnom bojom.
Ostali detalji su definirani sukladno struci i vidim da je postupak upravo onako kako ste to naveli na vašim stranicama vezano za stiropor fasadu. Ono što mi je nakon proučavanja vašeg opisa dvojbeno jest: dinamika izvođenja radova, tj da li se žbuka za izravnavanje treba sušiti i koliko te dugo, kada nanositi završni sloj, te da li će se zamišljen završni sloj (glatka fasada) dobro ponašati po vlažnom, maglovitom i kišnom vremenu?
Molio bi za hitan odgovor budući da smo započeli sa radovima. Puno hvala
Venci

ODGOVOR

Obzirom na starost i vrstu zida (kameni) moguća je i prisutnost kapilarne vlage u zidu, za koju ne znamo da li postoji ili ne.
Ukoliko je riječ o suhom kamenom zidu moguća je primjena toplinskog sustava sa polistiren pločama - TERMOZOL.
Sušenje žbuke za izravnavanje ovisi o njenoj debljini. Poželjno je pridržavati se pravila 1 cm - 1 tjedan.
Što se tiče vremena sušenja SAMOTERMA/SAMOTERM GLETA prije završnog sloja, ono ovisi o samoj završno dekorativnoj žbuci. Mineralane žbuke - SEP, nanose se na podlogu staru 10-14 dana, dok silikatne i akrilatne žbuke zahtijevaju podloge stare najmanje tri tjedna.
Ukoliko ste malo detaljnije zavirili na našu stranicu mogli ste uočiti da NE PREPORUČAMO glatku završnu obradu na toplinskim sustavima kao TERMOZOL.
Preporučamo sitnozrnatu završnu akrilatnu žbuku zaribane teksture - TERAKRIL Z 1,5 mm.