Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I N / 21.10.2007 19:55

Dio zida podruma na spoju sa pločom prizemlja izolirao sam bitumenskom ljepenkom ,trebao bih na taj dio staviti žbuku pa me zanima na koji način i kojim materijalima to da uradim. Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

"Ukoliko ste svoj objekt i toplinski izolirali iznad visine sokla (toplinska žbuka ili toplinski sustav sa toplinsko-izolacijskim pločama) potrebno je i sokl toplinski izolirati kako bi spriječili efekt hladnog mosta. U tom slučaju potrebno je na površinu sokla zaštićenu vertikalnom hidroizolacijom izvesti oblogu pločama ekstrudiranog polistirena (čija debljina bi u pravilu trebala biti našto manja od debljine ploča ili žbuke ostalog dijela objekta). Tako postavljene ploče pregletati SAMOTERM GLETOM (u dva sloja) i rabicirati STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160, te završno obraditi TERAPLASTOM VG ili VS.

Kod klasične obrade sokla potrebno je podlogu obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM kao vezivnim slojem. Nažalost prionjivost šprica na bitumenskju ljepenku nije dostatna i taj se problem najčešće rješava tako da se prilikom postavljanja ljepenke površina posipava kvarcnim pijeskom. U vešem slučaju potrebno je postaviti pocinčani punktirani rabic 25x25x0,9 koji će ""nositi"" žbuku. Preporučamo primijeniti SOKL ŽBUKU."

r f / 19.10.2007 11:58

na stiropor i najlon postavljene su cijevi za podno grijanje.Zbog visine trebao bi estrih koji bi pokrio cijevi 2 cm debljine.
Da li mogu tu staviti samo nivelirajuću masu bez estriha.Molim vašu preporuku

ODGOVOR

Na tako pripremljenoj podlozi potrebno je izvesti estrih debljine min 3 cm iznad gornje kote cijevi, za što preporučamo naš proizvod CEMENTNI ESTRIH 20. Kod izvedbe estriha manje debljine od preporučene velika je mogućnost pojave pukotina usljed termičkih naprezanja.

Samonivelirajuće mase za izravnavanje podove (TERANEKS i sl.) izvode se isključivo na betonu ili estrihu tlačne čvrstoće min 25 N/mm.

B V / 18.10.2007 18:53

Želio bih zidove kupaonuice umjesto pločicama prekriti žbukom ili premazom koji ima i estetsku vrijednost.Sada se nalaze pločice koje ću ukloniti.Molim da mi preporučite nešto iz vašeg asortimana ako je pogodno za spomenutu namjenu.
Unaprije zahvaljujem

ODGOVOR

Iako svi naši proizvodi za završnu obradu unutarnjih i vanjskih zidova, uz adekvatnu pripremu podloge, imaju visoku estetsku vrijednost, za oblogu zidova kupaonice ipak preporučamo keramiku.

D B / 17.10.2007 9:09

Poštovani, preuređujem kupaonicu, kojoj su 2 zida od pune opeke, a 2 zida od porobetona. Kojom žbukom obraditi zidove za završnu obradu (dio ker. pločice, dio gletanje i bojanje)?
Zidar mi predlaže žbuku GV10!
Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Za žbukanje zidova kupaone kao i za sve zidove predlažemo vam
1.CEMENTNI ŠPRIC 8 kg/m2
2.VC-50 d=1.5 cm 21 kg/m2
3.TERANIL-glet 2 kg/m2 za zidove gdje ne dolazi keramika
4.TERATEKT -ljepilo 4 kg/m2
5.TERAPOL-unutarnja boja 0.3 l/m2

GV 10 žbuku ne preporučamo za mokre čvorove !

V K / 7.10.2007 18:51

Postovani,
U petak sam vam postavila pitanje o Sanisil spricu no odgovor sam nasla na vasem cite-u. Biti cu zahvalna ako mi date cijenu po m2 i cijenu odgovarajuce zbuke.
Ako dopustite imam jos jedno pitanje. Upravo sam zapocela sa sanacijom starog kamenog kastila na moru. Cijeli objekt je iznutra i izvana ociscen od stare zbuke. Izvana cu ga fugirati. Iznutra tri zida oblazu se ciglom. Moje pitanje se odnosi na kameni zid iza cigle. Njega trba malo ucvrstiti i izvodjac predlaze cementni spric. Koliko sam o njemu citala nisam sigurna da li je to pravi izbor. Fugiranje bi bilo jako skupo jer se radi o velikoj povrsini. Molim za savjet.
Unaprijed hvala,
Srdacan pozdrav,
V.K.

ODGOVOR

Preporučamo da zid ne zatvarate cementnim špricom već ga zidate na kameni zid, jer će vam ostati dovoljno zračnog prostora između kamenog zida i opeke za strujanje zraka.
Sa špricom si možete samo napravit problem sa vlagom tj. strujanjem zraka. Pretpostavljamo da će te zidati zid i ujedno ga fugirati mortom za zidanje fasadne opeke.

n č / 7.10.2007 12:26

Koju fasadu preporučate za kuću sagrađenu od porotherma 25. Kuća se nalazi na Pašmanu u blizu mora i podložna je utjecaju posolice. Da li je potrebno stavljati neki od sustava toplinske zaštite?

ODGOVOR

Preporučamo vam stavljanje lagane produžne žbuke VC20L.
Toplinski sustav ne morate stavljati ako ne želite jer je objekat izveden Porotermom. Ali ako želite tada možete staviti toplinski sustav s pločama Okipora u d= 6 cm.

Za završno dekorativni sloj možete na oba prethodna rješenja primjeniti
- mineralnu žbuku SEP-Z 200 + Mineralokolor u boji po izboru
- ili akrilatnom žbuku Terakril .

S / 11.10.2007 11:05

Postovani, molio bih par sugestija.

Radi se o unutarnjem kuhinjskom starom zidu od pune cigle, mjestimicno s drvenim gredama ucvrscenja. Zbuka je otucena (vodoinstalaterski radovi) i trebalo bi ga srediti. Znam da treba spric, pa zbuka, ali time se inace na bavim pa nemam bas pojma o tome. Povrsina koju treba sanirati je oko 3-4 m2. Debljina zbuke je negdje do 20mm.

Koja sredstva predlazete?

Hvala

ODGOVOR

Zidove prije žbukanja treba očistiti i oprati te dan ranije nanijeti Cementni špric 4.
Zidove zatim ožbukati cementno-vapnenom žbukom VC40 u d=2 cm. Instalaterske otvore prije žbukanja zatvoriti žbukom te spojeve rabicirati staklenom mrežicom SM10R.
Žbuku, koja se suši najmanje 15-20 dana, pregletati Teranilom i obojati unutarnjom bojom.

A R / 12.10.2007 14:12

Poštovani,

interesiraju me slijedeće karakteristike Vašeg materijala TERANIL EXTRA

Tlačna čvrstoća
Gustoća suhog materijala
Vlačna čvrstoća
E modul
Čvrstoća prionljivosti na VC žbuku
Vrijeme obradivosti
Kapilarna apsorpcija vode
Propusnost vodene pare

Zahvaljujem unaprijed na Vašem odgovoru.

ODGOVOR

Budući da glet mase nemaju krovnu normu za ispitivanje i svrstavanje nismo obavezni za taj proizvod izdavati izjavu o sukladnosti.
Teranil ekstra se redovno kontrolira u našem laboratoriju za završnu kontrolu proizvoda.

Parametri kvalitete su slijedeći:
Gustoća očvrslog morta: 1350-1450kg/m3
Tlačna čvrstoća: 3,5 N/mm2
Čvrstoća pri savijanju: 2,2 N/mm2
E modul: ne određujemo
Čvrstoća prionjivosti na beton: 0,9 N/mm2 (lom unutar Teranil ekstra)
Čvrstoća prionjivosti na VC 40: 0,44 N/mm2 (lom unutar VC 40)
Vrijeme obradivosti: 20 min
Vrijeme upotrebe: 3 h
Kapilarna apsorpcija vode: ne određuje se
Relativni otpor difuziji vodene pare, sd :0,04 m

D J / 12.10.2007 10:35

Na pojedinim proizvodima nema informacija koje standarde kvalitete zadovoljavaju i ako zadovoljavaju. Gradbeni proizvodi trebaju imati ocjenu sukladnosti prema zakonu i Građenju od 2003.
Konkurentni proizvodi iz uvoza (KNAUF, SIKA itd.) to imaju.

ODGOVOR

Upravo se radi se na tome da nova pakiranja proizvoda (nakon što se iskoriste stare zalihe) imaju i te informacije koje ste spomenuli.

d r / 11.10.2007 13:52

imam farmu pilica i na katu mi je ispucal pod i nije nesto ravan. moje pitanje je sa cime bi to premazal i izravnal. taj pod se dosta pere,ima dosta gnjoja i prisutnoga amonijaka. molim vas za pomoc i unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Pod možete pregletati Reparaturnim mortom G do debljine od 20mm, te bi bilo
potrebno nakon toga dobro prebojati bojom ili sredstvom koje je otporno na
prisustvo amonijaka (mi takva sredstva ne proizvodimo).
Pod prije upotrebe morta dobro oprati i očistiti, te grundirati Univerzalkoncentrat grundom naposredno prije nanošenja Reparturnog morta.