Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T G / 20.11.2007 16:17

Imam fasadu od hirofe staru 25 godina pa bi je trebalo obnoviti. Na koji način najbolje i najjeftinije?
Fasader je rekao da bi stavio silikat preko hirofe, a ne obojao fasadu jer da je tako kvalitetnije po njemu?

ODGOVOR

Hirofu ako je u dobrom stanju, ne trusi se i ne otpada treba samo dobro oprati i očetkati te premazati Mineralokolorom ili Silikatkolorom u boji po izboru iz naše ton karte.
Ako želite na Hirofu staviti silikatnu žbuku potrebno je Hirofu što više ostrugati sa zida i doći do žbuke, podlogu oprati vodom, pregletati Teratermo gletom te uz impregnaciju ugraditi silikatnu žbuku po izboru.
Radovi ako se kvalitetno izvedu oba načina zadovoljavaju i kvalitetni su, ali je trenutno povoljnije obojati postojeću Hirofu.

d b / 18.11.2007 18:46

dogradio sam vikendicu cca 50m2stavio pvc stolariju na starom i novom dijelu.Imam u planu napraviti oko 100m2
termoizolacijske fasade pa me zanima dali lijepiti stiropor ili strojno staviti termožbuku.koliko su i koji silikati kvalitetni za završni dekorativni sloj?
hvala!

ODGOVOR

+Pitanje:
Zanima me dali se moze dogoditi da stiropor nakon 30 godina izgubi na debljini i dođe do deformacije fasade.
znamo da stiropor uz prisustvo zraka nestane sa vremenom ili se stanji.
prisustvo zraka je na fasadi nemoguče izbječi pogotovo

D T / 16.11.2007 6:33

Poštovani,
sljedeći tjedan namjeravam raditi demit fasadu pa me zanima hoće li to ispasti dobro s obzirom da su trenutne temperature (Čakovec) danju do 5 C, a noću malo ispod nule.
Ne brine me toliko ljepljenje EPS-a Samoterm gletom budući da će EPS ipak malo zaštititi ljepilo, koliko samo gletanje i armiranje površine nakon postavljanja EPS-a.
Koliko treba Samoterm gletu da očvrsne?

ODGOVOR

Za izvođenje toplinskog TERMOZOL sustava vrijede isti propisi kao i za ostale fasaderske radove - temperatura zraka i podloge ne smije biti niža od 5 C pri optimalnoj vlažnosti zraka. Da bi se osigurala temperatura podloge oko 5 C, dnevna temperatura ztraka bi trebala biti oko 10 C, a noćna ne niža od 0.

Obzirom na doba godine u kojem se nalazimo, kao i vremenske prognoze, ne preporučamo izvođenje radova.

e d / 16.11.2007 14:39

"Pozdrav iz Sarajeva.
Koristim Samoborkinu Hirofu za zavrsni sloj fasade. S obzirom da su temperature u toku noci ispod nule a dnevne +8, da li se smije nanositi hirofa? Koliko je potrebno da Hirofa ""sveže"" i da li bi u nocnim satima mogkla smrznuti. Da li se moze koristiti neki aditiv kao npr cementol protiv smrzavanja?"

ODGOVOR

Za izvođenje završne obrade HIROFOM vrijede isti propisi kao i za ostale fasaderske radove - temperatura zraka i podloge ne smije biti niža od 5o C pri optimalnoj vlažnosti zraka. Da bi se osigurala temperatura podloge oko 5 C, dnevna temperatura ztraka bi trebala biti oko 10 C, a noćna ne niža od 0.

Obzirom na doba godine u kojem se nalazimo, kao i vremenske prognoze, ne preporučamo izvođenje radova.

Ne preporučuje se dodavanje aditiva protiv smzravanja, poglavito ne onih namijenjenih isključivo za betone, odnosno materijale na bazi cementa.

PS: Email adresa koju ste ostavili je nepostojeća pa vam odgovor nismo mogli poslati tim putem

D J / 15.11.2007 20:50

Poštovani

Imam potrebu ožbukati jednu sobu u kojoj je jedan zid kameni a ostala tri su od ytonga!Imam namjeru upotrijebit VC-40.Molim Vas recite mi dali za ytong trebam
mrežicu?Da li trebam upotrebiti srestvo za impregnaciju s obzirom da ću predhodno nabacit špric na sve zidove(ytong,kamen)?

Hvala

ODGOVOR

Žbukanje opisanog klamenog i zidova od Ytonga preporučamo izvesti vapneno-cementnom žbukom VC 40 na slijedeći način:

Na vodom navlaženi zid od kamena, odnosno na zid od Ytonga neposredno prije impregniran vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 4. Na očvrsli cementni špric nanositi vapneno-cementnu žbuku VC 40 u debljini do 2 cm, izravnati letvom. Nakon djelomičnog očvršćivanja površinu navlažiti vodom i zafilcati. Spojeve kamen - zid od Ytonga rabicirati STAKLENOM MREŽICOM SM 10 R. (Nije potrebno rabicirati cijelu površinu Ytonga).

Preporučamo također prije žbukanja postaviti unutarnje kutne profile.

m d / 13.11.2007 16:22

u nisi gde p[erwem sudje i kuham posle dvadeset godina pocele su kerami.ne plocice da se odlepljuju,kako mogu da o.istim te keraamicne plocice da ocistim i da ih ponovo yalepim.

ODGOVOR

Skidanje ljepila sa pločica može se obaviti samo mehanički, struganjem slojeva ljepila do pločica.
Koliko će se kvalitetno postojeće ljepilo skinuti, ne možemo garantirati jer ne postoje kemijska sredstva za skidanje ljepila, a da se pločica djelomično ne ošteti.
Skidanjem ljepila sa zida sigurno će se i potojeća žbuka oštetiti te bi bilo potrebno postojeće zidove izravnati produžnom žbukom Samoborka VC40 te nakon toga pločice ljepiti fleksibilnim ljepilom Samoborka Teratekt F.

PS. Ostavili ste nam krivu email adresu - sadrži prazna mjesta i nema točke

M M / 15.11.2007 20:41

Poštovani!

Imamo staru fasaku bijeli sep 25 godina, dosta je dobra na nekom mjestima ima pukotine po dužini (crtu) i odlučili smo taviti novu fasadu sa stiroporom, i nikako da odaberemo buju, naime našli smo željenu ali je ljubičasta (ciklama) i ima index 11%, ali nije baš tako tamna. I čuli smo da na termo izolaciju ne idu tamne boje znači od 25% tek i što sad zar zaista ne postoji nikakvo rješenje da stavimo tu boju i zašto se uopće te boje proizvode?

Molim Vas za pomoČ!!!
Zašto ne možemo staviti tu boju?

ODGOVOR

Index koji spominjete u svom upitu odnosi se na faktor refleksije svjetlosti. Što je faktor refleksije manji dolazi do većeg zagrijavanja površine, a samim time i do većih termičkih naprezanja, koji mogu uzrokovati nastanak pukotina. To se posebno odnosi na toplinske sustave kao što je i TERMOZOL, stoga vam ne preporučujemo završnu žbuku tako niskog faktora refleksije. Napominjemo da faktor refleksije ne ovisi samo o jačini tona već i o samomom tonu, odnosno odabranoj boji.

v s / 10.11.2007 22:59

"Molim vas savjet za silikonsu fasadu a u vezi kondenzacije vlage. Naime cujem dosta da silikonski premazi ne dozvoljavaju zidovima da ""disu"" pa se bojim da nebi se stvorila vlaga u kuci.

Zahvaljujenm na odgovoru"

ODGOVOR

"Silikonska završno dekorativna boja SILIKONKOLOR prema važećoj normi HRN EN ISO 7783-2:2003 spada u klasu II - srednje paropropusnih premaza, što je čini pogodnom za završnu obradu vanjskih zidova.

Završna obrada silikonskim ili slično paropropusnim premazima ne može biti isključiv razlog pojave ""vlage"" u unutarnjem prostoru.

Premazi koji imaju manju kapilarnu vodoupojnost, odnosno visoku vodoodbojnost u pravilu imaju nešto slabiju paropropusnost.

Obzirom na područje u kojem se nalazi vaš objekt - Rijeka, preporučamo upravo primjenu visoko vodoodbojnih premaza kao što su SILIKONKOLOR ili akrilatni premaz TERATON V."

I B / 10.11.2007 1:00

"Štovani!
Ispred garaže postoji beton koji se s vremenom ""izroniro"". Planiram ga pokriti Vašim novim betonskim pločama..konkretno BARCELONA KLASIK 40X40X3,8. Da li podnaša teret osobnog automobila?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru."

ODGOVOR

Nosivost pločama pokrivenih površina ovisi o podlozi koja mora biti kvalitetno izvedena, nosiva i obvezno armirana. U protivnom ne preporučamo oblogu betonskim pločama.
Za promet osobnih vozila pogodnije su površine izvedene betonskim opločnicima debljine 6 ili 8 cm.

Z A / 9.11.2007 19:10

Kakva je to ŠERANA fasada i kako se radi? Tko izvodi tu vrstu fasade.
Hvala na odgovoru Zdravko

ODGOVOR

"""Šerane"" žbuke su mineralne završno dekorativne žbuke čija se završna tekstura izvoditi postupkom koji nazivamo šeranje. Žbuka se nanosi na nahrapavljenu podlogu, u pravili grubu vapneno-cementnu žbuku VC 60, laganu VC 20 L ili toplinsku žbuku, u debljini 1,5 cm izravna letvom i zagladi gladilicom. Nakon djelomičnog očvršćivanja, u pravilu drugi ili treći dan, žbuku odšerati češljem i nožem za šeranje.

Samoborka ima u ponudi dva tipa šeranih žbuka - TERABONA - klasična plemenita šerana žbuka koja se primjenjuje isključivo na produžnim žbukama, i TERAMINERAL V- vodoodbojna šerana žbuka koja se primjenjuje i na toplinskim žbukama. TERAMINERAL se proizvodi u dvije granulacije VG - gruba šerana tekstura - zrno do 4 mm i VF - fina šerana tekstura, zrno do 2 mm.

Sve šerane žbuke mogu izvoditi fasaderi s iskustvom. "