Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

a b / 24.4.2007 19:57

Postovanje, imam na kuci cementnu zbuku (kirofa) staru 15- ak godina koja je jako izlozena soli, vjetru i suncu, a zelio bih je samo prefarbati jer do sad nije nikad na nju stavljan premaz. Koju Vasu impregnaciju da stavim prije boje?
hvala puno

ODGOVOR

Fasadne površine obrađene Hirofom preporučamo temeljito oprati vodom (najbolje miniwashom), te nakon sušenja impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije nanošenja fasadne akrilatne boje TERATON V. TERATON V nanositi u dva naliča.
Drugi sloj nanositi na potpuno osušeni prvi.

i r / 24.4.2007 18:49

imam vanjske stepenice za podrum koje pojedinacno na glazuri imaju suprotni pad pa se voda zadrzava.postoji li kod vas masa koja se moze prolijati na gazista da se barem dobije ravna povrsina.

ODGOVOR

Za izravnavanje betonskih površina stepenica preporučamo REPARATURNI MORT G, koji možete nanositi na očišćenu i vodom navlaženu površinu u debljini do 5 mm u jednom sloju. U slučaju potrebnih većih debljina, REPARATURNI MORT nanositi u više slojeva (max debljina 2 cm) uvijek na prethodno očvrsli sloj.

B I / 24.4.2007 13:49

Imamo dvorišnu ogradu kombinaciju drvene letvice i betonske stupove koje bi htjeli nekako osvježiti.Da li ih moramo nabacivati ili navući neko ljepilo,možda teraplast.Koja je vaša preporuka.Izgledaju staro i puni su zelenkastih gljivica.
Možda da ih prefarbamo betosanom,MOLIMO VAS KOJI JE VAŠ SAVJET.UNAPRIJED HVALA.

ODGOVOR

Preporučamo betonske stupove prije svega očistiti od plijesni i gljivica mehanički ili pranjem mini-washom. Prije same obrade potrebno je površine stupova tretirati fungicidim sredstvom kako bi se uništile plijesni.
Ovisno o sadašnjoj teksturi betonskih površina, preporučamo iste, ukoliko su bez oštećenja prebojati akrilatnom bojom visoke čvrstoće i vodoodbojnosti - AKROTON. Ukoliko nakon čišćenja ostanu neravnine koje je prije bojanja potrebno izravnati, možete to učiniti REPARATURNIM MORTOM G ili F ovisno o dubini oštećenja.

i r / 24.4.2007 9:05

Poštovani, na kući imam stiropor 5cm sa dva puta nanošenim ljepilom i mrežicom.Zadnju fazu mislim sa akrilom.kako i sa kojom da to izvedem

ODGOVOR

Akrilatne završne žbuke pogodne su za završnu obradu toplinskih žbuka. Kako Samoborka u svom proizvodnom programu ima široki izbor tekstura akrilatnih žbuka TERAKRIL, pozivamo vas da posjetite naš prodajni centar u Samoboru ili Adžijinoj ul. u Zagrebu, kako bi stekli uvid u raspoložive teksture i odabrali za vas najoptimalnije rješenje.

B L / 24.4.2007 9:03

sagradili smo bazen od armiranog betona i sad neznamo sa kojem materijalom bi ga hidroizolirali.Da li se mogu u njega ljepiti i normalne vanjske kamene plocice? Stakleni mosaik nam se cini nepraktican jer ima puno vise fuga. Hvala unaprijed za vas odgovor

ODGOVOR

Samoborka nije proizvođač hidroizolacijskih materijala pa Vam preporučamo da se za savjet obratite tvrtkama koje se time bave.

Iz našeg proizvodnog programa nudimo premazivanje stijenki HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM, te ljepljenje pločica fleksibilnim ljepilom TERATEKT F.
Za završnu obradu unutarnjih stijenki bazena pogodnije su odgovarajuće keramiče pločice, koje ne moraju nužno biti i mozaik pločice.

K / 23.4.2007 18:32

Poštovani,zanima me dali mogu na postojeći gotovi unutarnji zid (cementna žbuka)zalijepiti stiropor ili je potrebno skinuti boju?

ODGOVOR

"Prije ljepljenja polistiren ploča preporučamo odstraniti postojeće naliče boje. Ukoliko su zidovi ličeni klasičnim unutarnjim poludisperzijama dovoljno je zidove očistiti vlažnom krpom, ili navlažiti i lopaticom ""špahtlom"" sastrugati naliče boje. Ukoliko su korišteni premazi poput fasadnih boja, akrilatni ili drugi dekorativni premazi, iste je potrebno ""otvoriti"" žičanim četkama, te očišćene površine prije ljepljenja impregnirati KONTAKT GRUNDOM."

r m / 23.4.2007 14:12

"poštovanje!
U dnevnom boravku imam jeden zid na kojem se nalazi i dimnjak.Sada su naljepljene tapete koje su od topline cijevi od peći potamnjele. Željela bih na taj zid staviti neku žbuku ili nešto slično što nebi mjenjalo boju zbog temperature. U nekim lokalima sam vidjela da su zidovi ""ožbukani"" nekom smjesom koja izgleda kao da ima sitni pijesak u sebi. Ti zidvi koje sam ja vidjela nisu bijeli već ih ima u raznim bojama. Bila bih Vam zahvalna ako mi možete reći što je to, gdje se može nabaviti i kako se nanosi.
Unaprijed zahvalna.
"

ODGOVOR

Završna obrada koju opisujete vjerojatno je jedna od sitnozrnatih (1,5 mm) završno dekorativnih žbuka - silikatna ili akrilatna. Također je moguće da je riječ i o materijalima sa sitnijom teksturom. Predlažemo da posjetite naš prodajni centar u Samoboru ili Adžijinoj ul. u Zagrebu, kako bi zajednički utvrdili vrstu materijala koja Vas zanima.

D B / 22.4.2007 19:37

"Poštovani , kojim od vaših proizvoda sanirati dotrajale dijelove fasade. Naime na nekim malim dijelovima ista je otpala pa bi tih nekoliko ""rupa"" sanirali. Inače fasada je tipa ""teramineral"" i stara je 17 god. Hvala i LP"

ODGOVOR

Dotrajale dijelove možete sanirati istom žbukom koja je stavljena kao podložni sloj Teraminerala i to VC50 ili neka od toplinskih žbuka ovisno na kakvoj je podlozi rađena.
Kada je krpanje završeno cijelu fasadu prebojajte jednom od naših fasadnih boja Mineralkolor, Silikatkolor, Silikonkolor ili Teraton u boji po izboru.

t / 21.4.2007 10:11

poštovani!
Molio bih Vas da mi detaljno opišete sve faze i tehnologiju izvođenja TERATERMO ŽBUKE u debljini od 6cm!
S poštovanjem!

ODGOVOR

Podloga mora biti čvrsta i čista, betonske serklaže obložiti XPS stiroporom i obraditi Samotermom, te spojeve rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom ili staklenom mrežicom SM10R.
Terafiksom postaviti sokl profile i kutne profile. Podlogu obraditi Cementnim špricom 4, 1-3 dana ranije. Teratermo nanijeti u d=3cm i izravnati, drugi sloj od 3 mm nanijeti na očvrsli prvi nakon 1-2 dana ovisno o vremenskim uvjetima. Nakon 10-14 dana nanijeti Teratermo glet u d=3mm.
Na osušeni glet nakon 10-15 dana nanijeti bilo koju završno dekorativnu žbuku po izboru uz obaveznu impregnaciju.

Z m / 23.4.2007 9:06

Poštovani,
imam dimnjak na sredini prostorije koj je obložen sepom. Volio bi tom istom dimnjaku dati rustikalan izgled, pa me zanima da li posotji masa koja bi se mogla nanjeti na taj dimljak obložen sepom, masa bi se trebala nanjeti u debljini od 2 - 3 cm. Da li bi se u tom slučaju sep morao skidati? Masa bi imala dekorativnu funkciju zaobljavanja samog dimnjeka i njegovih bridova. Ukoliko imate neko drugo rješenje bio bi Vam zahvalan.
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Rustikalni izgled dimnjaka možete postići primjenom našeg proizvoda GOTIK ŽBUKA. Gotik žbuku, koja odgovara vašem zahtijevu, NE preporučamo nanositi na postojeći SEP, jer zahtijeva podlogu veće čvrstoće. Preporučamo skidanje postojećeg SEP-a, kao i podložne vapneno-cementne žbuke u potpunosti.
GOTIK žbuka nanosi se direktno na zid do opeke ili na zid obrađen Cementnom Žbukom C 80.
Detalje primjene GOTIK ŽBUKE možete naći na našoj web stranici.

Alternativno nudimo vam izvedbu rustikalne teksture primjenom SEP-a Z 100.
SEP Z 100 možete nanositi na postojeći sep ukoliko je zadovoljavajuće čvrstoće i prionjivosti za podlogu. U tom slučaju sep je potrebno temeljito otprašiti i neposredno prije nanošenja SEPa Z 100, impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. SEP Z 100 nanositi (nabacivati) zidarskom žlicom, te izvesti željenu teksturu četkom, spužvom. lopaticom ili sl. Potrebna količina:
SEP Z 100 cca 6-8 kg/m2.
UNIVERZALKONCENTRAT GRUND 0,15 l/m2