Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S Č / 2.2.2007 19:42

Prizemlje kuće izgrađeno je od pune sitne cigle u debljini od 40 cm, a kat od šuplje cigle debljine 20 cm. Koja je žbuka najbolja u mojem slučaju? Htjela bih neku termo žbuku? Hvala!

ODGOVOR

Za toplinsku zaštitu vanjskih zidova od blok opeke debljine 20 cm, kao i zida od pune opeke debljine 40 cm, preporučamo izvedbu TERMOZOL sustava - sustava toplinske fasade sa toplinsko-izolacijskim pločama ekspandiranog polistirena.
Primjenom toplinske žbuke ne postiže se propisani koeficijent prolaza topline kroz vanjski zid.

A Ž / 31.1.2007 17:08

Hvala na odgovoru, molim za još jedno pojašnjenje.
Kojim sredstvom mogu fino izravnati za bojanje nakon nanošenja VC20 na zid od siporeksa te da li ista sredstva koristim i u kupaonici?
Trenutno je na zidu od siporeksa stara bijela masa,debljine ne veće od 3mm, dobro prijanjajuća, ali ispucala na spojevima ploča te često i poprijeko po zidu. Da li je preporučljivo nanijeti mrežicu i VC20 preko cijelog zida ili ipak samo gdje je ispucalo?
Puno hvala.

ODGOVOR

Ako koristite žbuku VC20 L prije bojenja površine pregletajte finom žbukom F-900 ili TERANILOM.
Ako su kupaonski prostori, koristite samo VC20 L te lijepite keramičke pločice flefsibilnim ljepilom TERATEKT F. Postojeće slojeve gleta morate skinuti da bi nanijeli VC20L. Spojeve zida obavezno rabicirajte pa nanesite tek onda žbuku. Ako koristite žbuku VC20L nije potrebno rabiciranje cijele površine.

I S / 30.1.2007 8:23

zanim me mogu li se na stiropol lijepiti keramičke ploči i na koj način , postoji li možda posebna vrsta stiropola za tu namjenu?
Hvala

ODGOVOR

Iz vašeg upita nija jasno radi li se o zidovima obloženim polistiren pločama ili o podnim površinama. U oba slučaja nije moguće lijepiti pločice direktno na polistiren ploče. Polistiren ploče koje su zalijepnjenje na zidne površine potrebno je dodatno mehanički pričvrstiti pričvrsnicama, te obraditi SAMOTERMOM i rabicirati STAKLENOM MREŽICOM SM 26 F.
Na tako pripremljenu podlogu moguće je lijepiti keramičke pločice TERATEKT ljepilom. Ukoliko je riječ o podnim površinama, polistiren ploče su sastavni dio plivajućeg estriha i na njih se postavlja polietilenska folija, te CEMENTNI ESTRIH 20. Keramiku je moguće lijepiti na CEMENTNI ESTRIH TERATEKT G ili TERATEKT ljepilom.

V K / 29.1.2007 20:18

Spremamo se napraviti fasadu na našoj kući. Zanima nas kakva i koja fasada je termički najbolja, te otporna na vremenske utjecaje?

ODGOVOR

Toplinska izplacija termo žbukom ili pločama okipora je kvalitetna, termička izolacija kamenom vunom je najkvalitetnija.
Otpornost na vremenske utjecaje možete riješiti samo odabirom završno dekorativnog sloja akrilata ili mineralne žbuke sa bojanjem.

d m / 26.1.2007 10:47

Molim Vas da mi pomognete,

Koja vrsta strehe tj ispod krova lamperije je najbolja
Aluminijumska ili drvena ili pak izlivanje od betona .

Odgovor mi je jako bitan i hitan

ODGOVOR

Ne možemo vam stručno odgovoriti na vaše pitanje jer mi proizvodimo građevinski materijal i odgovaramo na pitanja vezana uz naš proizvodni program.

A Ž / 29.1.2007 17:31

Poštovani,radim kompletno preuređenje stana u kojem su pregradni i izolacioni zidovi od siporeksa koji je ispucao po spojevima.Svi ispucani zidovi od siporeksa su bili obrađeni finom bijelom žbukom ( da li je skidati? ). Molim savjet za postupak obnove..,žbukati s čim, kako, da li uz upotrebu mrežice te kako na spojevima sa plafonom i kutovima koji su također ispucali.
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Zidove od siporeksa trebalo bi ožbukati sa VC20 laganom vapneno cementnom žbukom, a spojeve ziđa obavezno rabicirati staklenom mrežicom SM10R. Spojeve različitih materijala obavezno rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom. Na spojevima morate skinuti žbuku, te spojeve rabicirati i ponovno ožbukati.
Pretpostavljam da je ožbukano sa GV10 žbukom ili nakom drugom od drugog proizvođača. Ako je žbuka na svim zidovima ispucala mrežasto morate provjeriti da li ima prionjivost za podlogu te ako je nema žbuku kompletno odstraniti, ako su samo u pitanju spojevi na prethodno opisan način.
Podlogu impregnirati Univerzalkoncentrat Grundom razrijeđenim u omjeru 1:3 sa vodom neposredno prije nanošenja VC20L.

D R / 25.1.2007 18:36

Puno hvala na odgovoru,te Vas molim još da mi kažete dali se mora još jednom impregnirati SEP prije bojanja i dali je dosta jedan nalić?
Mineralkvarc grund obojeni+SEP02mm+(dali treba opet impregnacija pa boja?)i dali je dosta bojati u jednom naliču?
UNAPRIJED HVALA!!!

ODGOVOR

Mineralkolor se nanosi direktno na SEP (nije potrebna impregnacija podloge). Ukoliko obojeni MINERLKOLOR nanosite na obojeni SEP (isti ton iz ton karte aMINERALNE ŽBUKE), dovoljan je jedan nalič. (cca 0,2 l/m2).

V / 25.1.2007 10:10

Zid od Ytonga je iznutra ožbukan sa VC-20L i fino zagleđen s F-900. Mogu li cijeli zid dodatno pregletati Teranilom extra, uz prethodnu impregnaciju UKG-om? Može li se Teranil extra nanijeti direktno na VC-20L (uz prethodnu impregnaciju UKG-om) na vrlo maloj ograničenoj površini (200 x 15 cm) ili treba koristiti F-900?

ODGOVOR

Vaše zidove obrađene na opisan način prebojajte samo unutarnnjom bojom Terapol ili Polakril u nijansi po izboru iz Samoborka Akrilatne ton karte. Nije preporučljivo dodatno gletanje Teranilom površine koje su obrađene finom žbukom. Teranil ekstra možete nanosit na podlogu od lagane žbuke uz prethodnu mipregnaciju UKG-om, ali je bolje laganu žbuku obraditi finom žbukom zbog čvrstoće.

T B / 24.1.2007 23:15

Poštovani,zanima me dali postoji gotov proizvod za fugiranje kamene kuće? Razmak fuga je od 2 do 4 cm a dubina oko 3cm. Ako ne postoji gotov proizvod zanima me u kojem omjeru mješati cement,vapno,pjesak i šljunak granulacije 0.

ODGOVOR

Gotov proizvod za fugiranje vaše kamene kuće je MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE kojim ćete zidati i fugirati kamen bez obzira na razmak fuga i dubinu i imamo ga u svom prodajnom programu.
Mort za zidanje fasadne opeke može biti sive boje ili toniran po želji.
Potrošnja je 35-45 kg/m2 za opeku d=12 cm, cijena 1,6 kn/kg + pdv.

I / 23.1.2007 11:26

Poštovani, zanima me jel se može kod vas naručiti betonske kanalice TIP 4 večih dimenzija? Konkretno A×B×D×H iznosi: 50×150×10×50 cm, duljine 1 do 1.2 m

ODGOVOR

Zbog velikih dimenzija, izrada takve kanalice iziskuje izradu novog kalupa, te se cijena kanalice i kalupa mora definirati.
Obzirom da se radi o trapez konusnoj kanalici morali bi od vas dobiti preciznu skicu s kotama te kanalice da bi na osnovu nje mogli izraditi ponudu.
Trebalo bi definirati i količinu potrebnih kanalica.