Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K P / 3.1.2007 22:38

Zanima me koliko je Teranil extra izdržljiv za vanjske radove na fasadi.Htio bih jedan dio vanjskoga balkona koji je ožbukan finom žbukom izgladiti u potpunosti,i obojati sa fasadnom bojom .I još jedno pitanje.Da li Samoborka proizvodi fasadne boje na bazi silikata?

ODGOVOR

TERANIL EKSTRA je bijela polimer cementna masa za gletanje VANJSKIH i unutarnjih zidova.
Preporucamo povrsine obradene finom zbukom impregnirati vodom razrijedenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, neposredno prije nanosenja TERANILA EKSTRA. TERANIL EKSTRA nanositi u debljini do 3 mm i zagladiti.
Samoborka d.d. ima u svojoj ponudi vise vrsta završno dekorativnih premaza kao :
silikatni premaz - SILIKATKOLOR
akrilatni premaz - TERATON V
silikonski premaz - SILIKONKOLOR

Detaljne upute i primjeni svih navedenih materijala možete pronaći na našim web stranicama.

M K / 3.1.2007 0:54

Kakva je razlika u kvaliteti strojne i ručne žbuke? Odnosno zanima me koju fasadnu žbuku preporučujete na građevini na moru kod čestih udara bure. Koja je cijena po m2.

ODGOVOR

Strojnom zbukom nazivaju se industrijski spravljeni materijali za unutarnje i vanjsko zbukanje koji su prilagodeni za strojno nanosenje.
Isti materijali primjenjuju se i za rucno nanosenje. Ono sto cini razliku je sam nacin nanosenja - strojno ili rucno. Prednosti strojnog nanosenja su visestruke, poglavito kod objekata sa vecom kvadraturom.
Kvaliteta izvedenih radova ovisi o izvodacu, a ne o nacinu nanosenja. Za zavrsnu obradu objekata na podrucjima u blizini mora preporucamo akrilatnu zavrsno-dekorativnu zbuku TERAKRIL.
Cijena materijala po m2 ovisi i odabranoj teksturi i velicini zrna odnosno o potrošnji.

M M / 9.1.2007 11:30

Poštovani,gradim u blizini Masleničkog mosta gdje su olujni vjetrovi koji bacaju razne predmete po fasadi.Molim Vaš savjet koju toplinsku fasadu izvesti i kojim postupkom.Pozdrav,Mijo

ODGOVOR

Ako objekat gradite u podvelebitskom predjelu toplinsku zaštitu izvedite sa Teratermo 100 standard toplinskom žbukom ili produžnom žbukom VC50 - bez toplinskog koeficijenta. Završni sloj mineralni(Sep Z200 ili Sep Z300) + akrilatna boja Teraton V ili akrilatna žbuka Terakril po izboru teksture i boje iz Samoborka ton karte.
Postupak: nanašanje cementog šprica
Teratemo 100 standard u d ~4cm
Teratemo glet
Završno dekorativni sloj: mineral ili akrilat.

R R / 2.1.2007 14:53

"Poštovani,

Nakon što sam sa zidova uklonio lamperiju postavljenu prije 20-tak godina, ""dobio"" sam ožbukane zidove sa dva do tri sloja boje (vjerovatno polikolor) i uz to ima dosta ""žlijebova"" uklonjene žbuke u kojima su se nalazile lajsne za montažu lamperije. Ti žlijebovi su širine cca.10cm,dubine 2-3cm - do betona.
Zanima me dali je dobro riješenje žlijebove poravnati sa npr VC50 ili nekom drugom žbukom, pa onda sve zidove prevući sa finom žbukom F900. Da li mogu u tom slučaju spojeve stare i nove žbuke prevući staklenom mrežom te kako pripremiti bojane zidove za finiranje.

Unaprijed zahvaljujem!"

ODGOVOR

Iz vašeg upita može se zaključiti da ste skidanjem drvene obloge zidova došli do podloge - ožbukanih zidova završno obrađenih bojom (u više slojeva)., te da u sloju žbuke postoje utori dubine 2-3 cm. Prije početka sanacijskih radova potrebno je mehanički u potpunosti odstraniti postojeće naliče (žičanom četkom ili sl.) te utvrditi kvalitetu podložne žbuke. Ukoliko je čvrstoća žbuke zadovoljavajuća preporučamo krpanja izvesti grubom žbukom VC 60 uz prethodnu pripremu podloge nanošenjem CEMENTNOG ŠPRICA ukoliko je podloga beton, odnosno impregniranjem vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM ukoliko je podloga žbuka.Ostale površine nahrapaviti. Nakon sušenja grube žbuke (tjedan dana po cm debljine) čitavu površinu impregnirati razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM i nanijeti FINU ŽBUKU F 900 u sloju debljine 3mm. Ukoliko je tekstura podložne žbuke dovoljno ujednačavanje podloge može se izvesti i gletanjem TERANILOM EKSTRA . U tom slučaju preporučamo armiranje spojeva utiskivanjem staklene mrežice SM 26 F, u svježi sloj TERANILA EKSTRA, na mjestima krpanja.

m b / 28.12.2006 14:56

Pozdrav.
IMAM PROBLEMA SA VLAGOM U KUĆI.NAIME, TO JE MALA KUĆICA NA DVIJE ETAŽE I NA GORNJOJ ETAŽI U SVIM KUTEVIMA KUĆE MI SE JAVLJA VLAGA NA NAĆIN DA IMAM VELIKE FLEKE U KUTEVIMA.DALI POSTOJE PRTEMAZI KOJIMA BI SE TO RIJESILO IZNUTRA I DALI BI PROBLEM RIJESILA STIROPOR FASADA.
PUNO HVALA

ODGOVOR

U vašem slučaju vjerojatno se radi o kondenznoj vlazi.
Rješenje za to je, kao što ste i mislili, toplinska izolacija fasadnih zidova sa polistiren pločama: TERMOZOL fasadni sustav.

m / 8.1.2007 10:46

Poštovani, molim Vas za jedan savjet.
Planiram raditi fasadu , sistemom:poritemr cigla+ stiropor + završni dekorativni sloj žbuke.Pitanje je kakav završni sloj žbuke da stavim s obzirom da je kuća na obali, oko 20m od mora.Imam različita objašnjenja, jedni tvrde da su silikatne najbolje, drugi da je za tu poziciju najbolja akrilatna žbuka(koja se najbolje pokazala tijekom godina)...KOje je Vaše mišljenje odnosno iskustvo.Zahvaljujem.
Mihael

ODGOVOR

Završni sloj stavite akrilatni jer je otporniji na utjecaj atmosferilija, puno čvršći te su boje postojanije, imaju veću gustoću i čvrstoću te su vodoneupojne.

D G / 8.1.2007 10:17

Poštovani,
čime je najlakše očistiti grund kojim su ´´majstori´´ zamazali stakla i PVC prozore, a da se isti ne oštete. Hvala.

ODGOVOR

Grund koji vam se nalazi na površinama prozora vrlo teško će te očistiti jer nemamo proizvod kojim bi skinuli zaprljanja. Možete pokušati deterđentima koji nisu abrazivni i ne oštećuju pvc podlogu.

h b / 18.12.2006 18:10

Poštovani,može li se vaš plastični beton koristiti za pokrivanje veće dvorišne površine i kakvih su eventualno boja ti betoni? Hvala

ODGOVOR

Da, može ali postoji isključivo u sivoj boji.

Z / 24.12.2006 21:24

Poštovanje, imam jedno pitanje vezano za pukotine u zidovima i kako ih estetski sanirati, jer s čim god sam do sada pokušao, uvijek se nakon nekog vremena (par mjeseci) iste ponovo rascijepe, te sloj kita, glet mase, gipsa, raspukne te otpada... naime, interesuje me koji su to elastični kitovi za saniranje i kako je moguće ako je da se to sanira tako da kada se ofarbaju zidovi ne puca farba nakon bar nekog dužeg vremenskog perioda... Hvala unaprijed.. Želim svima čestit Božić i Sertnu Novu!!

ODGOVOR

Na žalost, dali ste nam premalo podataka da bismo vam kvalitetno odgovorili.
Ne znamo kostrukciju zida, vrstu žbuke i starost, te dubinu pukotine.
Molimo da nas nazovete telefonski (01 3322830 - tehnološki odjel) pa ćemo, nadam se, moći riješiti vaš problem.

S H / 12.12.2006 22:20

uredili smo podrumske prostorije ,nanovo ozbukali,nove nadbetone ,neki su se zidovi osusili a neki nisu.Odnosno unutarnji su suhi a vanjski nisu.Izvana je temelj od kamena.Kako da se zastitimo od vlage.Dali da to radimo iznutra ili da zastitu radimo izvana?Koji materijal da koristimo?

ODGOVOR

Zaštita od vlage horizontalnom ili vertikalnom hidroizolacijom te nanašanjem parapropusnim i vodoodbojim žbukama prema WTA propisima (prvo se mora utvrditi kakva je vlaga u pitanju - kapilarna, zbog neadekvatne izolacije i sl.)
Žbuke možete koristiti izvana ili iznutra po izboru, no bolje bi bilo izvana. Žbuke koje možete koristiti za hidroizolaciju - hidroizolacijska žbuka. za vlažne prostore SANISIL ŠPRIC, SANISIL H. ili VC 50.