Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

n p / 13.11.2006 19:50

molim vas da mi pošaljete boje ta teraplast u za unutarnje nanošenje i cijenik teraplasta i premaza za polje hvatane teraplasta na podlogu
UNAPRIJED ZAHVALJUJEM !

ODGOVOR

TERAPLAST U G granulacije 1,25 mm ili TERAPLAST U-S granulacije 0,8 mm nanosi se na ravni i glatku podloge, najmanje dan ranije impregniranu MINERALKVARC GRUNDOM.

MINERALKVARC GRUND potrošnja : 0,2-0,3 l/m2
pakiranje : 15 l
cijena : 27,06 kn/l
TERAPLAST U G potrošnja : 4 kg/m2
TERAPLAST U S potrošnja : 3,5 kg/m2 / dva sloja
pakiranje : 25 kg
cijena : 8,14 kn/kg

Ton karte TERAPLASTA možete pogledati na našim prodajnim mjestima u Zagrebu, Adžijina 12 ili u Samoboru, Zagrebačka 32 a.

D L / 9.11.2006 12:20

Poštovani, zanima me Vaše mišljenje čime ožbukati kuću zidanu Porothermom S P+E 38. Da li je neophodna termo žbuka ili stiropor. Kuća je izgrađena u Vinkovcima. Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Pošto ste objekat zidali Poroterm opekom nije potrebno da stavite i vanjsku toplinsku zaštitu jer je sam blok već toplinski.
Na poroterm možete staviti VC 20 L (laganu vapneno cementnu žbuku), pregletati Teratermo gletom i staviti mineralni, silikatni ili akrilatni završno dekorativni sloj po izboru.
Ako želite Vaš objekat možete toplinski izolorati termozol sustavom toplinske zaštite (ploče okipora).

m p / 12.11.2006 12:09

htio bih graditi kuću na moru sa betonskim blokovima (kvadrima)20 cm.koji imaju lice fasadno tj.završeno.kuća bi bila suteren prizemlje i kat.zanima me mogućnost unutarnje izolacije kuće.i koja je kvaliteta betona potrebna za tu visinu kuće ako je blok 20 cm.unaprijed se zahvaljujem

ODGOVOR

Toplinska zaštita objekta u pravilu se izvodi sa vanjske strane. U vašem slučaju, budući da je materijal kojim gradite završno obrađen tako da ne zahtijeva dodatnu obradu, toplinsku izolaciju možete izvesti sa unutarnje strane vanjskih zidova primjenom toplinskih žbuka ili toplinskih sustava. Kod izvedbe toplinske zaštite sustavom ne preporuča se fino zaglađivanje i završn obrada bojenjem , već je potrebno primijeniti neke od taknoslojnih završno -dekorativnih žbuka - SEP, SILIKATNE ili AKRILATNE ŽBUKE. U slučaju primjene toplinskih žbuka moguća je glatka završna obrada. Preporučamo vanjske zidove iznutra obraditi toplinskom žbukom TERATERMO 100 STANDARD u debljini 2-3 cm, te završno obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 kao podlogu za soboslikarske radove.

s p / 12.11.2006 10:52

poštovani, zanima me dali mogu keramičke pločice ljepiti na OSB ploče od kojih je napravleno stepenište.

ODGOVOR

Proizvodi za ljepljenje keramike na bazi cementa - standardna ili fleksibilna ljepila, nemaju zadovoljavajuću prionjivost na OSB ploče, te ne preporučamo ljepljenje keramike na takovu polodgu.

A J / 6.11.2006 14:23

"Planiram gradnju kuće od Ytong-a, vanjski zid debljine 30 cm. Koji će U (koef. prolaska topline W/m2K) imati taj zid sa 4 cm vaše TERMOŽBUKE?

Koji ""U"" ima zid (blok opeka 29 cm + 4 cm TERMOŽBUKE ) ?

Hvala
"

ODGOVOR

Vaš zid sa 4 cm Teratermo 100 EKSTRA imati će toplinski keoficijent koji iznosi U=0,42W/m2K.
Blok opeka d=29 cm +4 cm Teratermo 100 ekstra , U= 0,80W/mK.

z h / 4.11.2006 16:43

poštovani
molio bi VAS podatke:
1m3 pijeska o-2mm koliko KG
1m3 vlažnog pijeska 0-3mmm = KG
1m3 pijeska koliko se dodaje cementa,vode da bude cementni estrih
vapneno cementni mort( grubi) na 1m3 koliko,vode, vapna,cementa (kojeg), pijesak, (koja granulacija trebam 0-2mm)isto tako za fini mort,redosljed mješanja

ODGOVOR

Tražene podatke o količini možete provjeriti u važećim građevinskim normama gdje je točno za svaku skupinu radova opisan utrošak materijala.
Ili, za vapneno-cementni mort možete koristiti naše gotove mortove za zidanje ili gotove produžne žbuke za žbukanje ili izradu estriha.

D F / 31.10.2006 12:02

Poštovani,

u dvorištu sam izgradio parkiralište koje je u uzdužnom padu, tako da s njegove lijeve strane postoji zasjek koji je obložen AB zidom.Kako zid nije na svim mjestima ispao gladak, već ima mjestimično udubine (naročito na mjestima spojeva armaturnih mreža), molim Vas recite mi čime da saniram te udubine i neravnine, a da poslije ne ispucaju, te da se poslije cijeli zid može obojati bojom za beton.

Drugo pitanje odnosi se na izbetonirane ploče oko kuće, širine 75 cm sa poprečnim padom cca 2,5%.
Kako je korištena granulacija agregata za beton bila Ø. 0-16, površina ploča je ostala gruba i neravna.
Čime bih mogao zagladiti površinu ploča, a da debljina novog sloja ne prelazi 1,0 cm i da ne puca.

Srdačan pozdrav,

Darko Flanak

ODGOVOR

AB zid možete sanirati Reparaturnim mortom G u max. debljini 20 mm, kojim možete pokrpati udubine i neravnine. Preporuka je da cijelu površinu preglatate sa reparaturnim mortom te je nakon toga obojite Samoborka bojom za beton - AKROTON po izboru nijanse iz Samoborka akrilatne ton karte. Zid prije upotrebe repararutnog morta očistite i operite te grundirajte Univerzalkoncentrat grundom razrijeđenim u omjeru 2:1 s vodom, neposredno prije nanošenja morta.

2. Preporuka, opcije:
a) možete na površinu betonskh ploča nanijeti Reparaturni mort G u d=10 mm
b) možete izvesti ručni kulir u različitim kombinacijama zrna u d=10 mm.

ž h / 30.10.2006 21:53

poštovani,
dali postoji adetiv za brzovezanje ( stvrđivanje ) klasične glazure(estriha), koji se zaglađuje sa elektro gladilicom.
PRIMJER: U stroj (PFT G4) stavim glazuru izmješanu na gradilištiu ( cement+pjesak 0-4mm )i transportiram u obliku mase
(slično pumpanom betonu),zbog vlažnosti glazure trebam adetiv za brzo stvrđivanje cc 30 min kao bi mogao zaglađivati sa elektro gladilicom ( poznato mi je da postoji tekući estrih, ali zbog cijene još je neprihvatljiv za naše tržište) dali za moj problem postoji riješenje, ako i izbacimo estrich mašine.

ODGOVOR

Aditiv za brzovezanje gotovih mortova postoji ali ga mi ne prodajemo.
Za aditive se možete obratiti proizvođačima aditiva kao što su npr. BASF, BAYER, MAPEI, WACKER i sl.

a p / 30.10.2006 17:42

što je to estrih, zašto se postavlja, zar ga baš moram raditi

ODGOVOR

Estrih je njemačka izvedenica namaza za pod koji je čvrst, sadreni i nabijen. Estrih se postavlja da bi se lakše premostile visinske razlike u objektu i oko objekta.
Estrih ne morate raditi ako ste drukčije riješili razlike visine prostorija te ako imate riješenu dobro toplinsku i zvučnu izoalciju poda.

M / 29.10.2006 22:27

Poštovani!
Planiram raditi pregradni zid dužine 3.20 i visine 2.60 od siporeksa 62,50*25*7,5 cm.
Molim Vaš savjet kako i koje proizvode koristiti za učvrščivanje i gletanje toga zida i dali treba stavljati impregnaciju prije ili poslije rabiciranja i koju impregnaciju staviti? Molim usput i Vaše mišljenje dali je siporeks dobro rješenje i može li se njega opterećivati (npr: police)?

Sa štovanjem

ODGOVOR

Za zidanje zidova od Ytong bolkova najbolje je koristiti deklarirano Ytong ljepilo za zidanje tih blokova. Gotov zid možete pregletati uz obavezno armiranje staklenom mrežicom za unutarnje radove ili ga možete ožbukati Samoborkinom laganom žbukom VC20L te nakon toga ga pregletati Teranilom i obojati završnom bojom.
Spojeve ziđa različitih materijala obavezno rabicirajte staklenom mrežicom ili poc.punkt.rabicom.
Zidovi od siporeksa dobro su rješenje, što se tiče opterećivanja zidova najbolje se obratiti XELLA - YTONG proizvođaču tih blokova koji u svojim tehničkim podacima imaju deklarirane čvrstoće i opterećenja.