Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J B / 22.11.2006 12:10

živim u prizemlju zgrade stare cc 50 god. kako je ispod mene podrum na spoju poda i zida pojavljuje mi se vlaga. Planiram skinuti parket i stari suhi nasip (očistiti sve do čvrste podloge), također bi želio izolirati bočne zidove, što mi je najbolje učiniti da spriječim pojavu vlage

ODGOVOR

U vašem objektu pretpostavka je da ne postoji ni horizonatalna ni vertikalna hidroizlacija.
Kad skinete postojeće slojeve i napravi se uvid u postojeće stanje prvo morate riješiti horizontalnu hidroizolaciju ili presjecanjem spojeva zida i poda ili premazati hidroizolacijskom žbukom u dva do tri sloja spoj zida i poda. Preporuka je da se riješi i horizontalna izolacija poda te na to stavi plivajući estrih sa toplinskom izolacijaom pločama xps okipora.

B H / 18.11.2006 13:51

Majstor mi je obnavljao fasadu, djelomično je stavljena nova žbuka, a nakon žbukanja kompletna fasada je podletana. Nakon toga navućena je vaša silikatna žbuka. Na fasadi sada se vide flekovi na djelovima nanovo žbukani. Kada će se ti flekovi izgubiti? I što napraviti ako se neizgube i kako ujednačiti ton fasade?

ODGOVOR

"Obzirom da je na vašem objektu izvedena sanacija postojeće žbuke djelomičnim krpanjem, čitava površina pregletana je masom za izravnavanje sa ciljem ujednačavanja površine. Pretpostavljamo da je masa za izravnavanje nanesena prerano, odnosno da nije poštivano vrijemo potrebno za sušenje i očvršćivanje novih slojeva žbuke. Na žalost, nejednoliko sušenje završne SILIKATNE žbuke, rezultiralo je pojavom ""fleka"".
Prijedlog sanacije : preporučamo čitavu površinu pročelja premazati SILIKATKOLOROM u istom tonu. SILIKATKOLOR nanositi u dva naliča.
"

S K / 18.11.2006 13:14

Htio bi u kupatilu poslje estrihta postaviti zaobljene morske kamencice po cijeloj površini i na kraju zaliti to masom i izravnati površinu.Zanima me dal postoji materijal za takvu zavrsnu podnu oblogu u kupatilu kao tekuca smjesa,prozirna?

ODGOVOR

U proizvodnom programu Samoborke nema prizvoda koji odgovara traženim zahtjevima.
Izvedba podnih ploha ugradnjom kamenih oblutaka u sloj cementnog morta,odnosno bitumeniziranih materijala, primjenjuje se poglavito za uređenje vanjskih površina.

M B / 17.11.2006 20:39

Obrtnik sam i često bojam fasade vašom silikatnom bojom. Zanima me kako izbjeći ili bar ublažiti tragove valjka, sastave i pojavu druge nijanse na bojanju sljedećeg dana ili nakon nekoliko dana? Pozdrav

ODGOVOR

Prilikom obrade ploha završno dekorativnim žbukama i bojama potrebno je meterijal nanositi kontinuirano na cijelu plohu. Spojeve je potrebno predvidjeti na kutevima objekata ili na logičnim cjelinama unutar iste plohe, ukoliko je to neophodno.
Pojavu različitih nijansa na pojedinim plohama mogu uzrokovati i različiti vremenski uvjeti nanošenja napr. - nanošenje na osunčanoj plohi i na plohu u hladu. Stoga je potrebno prilikom izvođenja radova pridržavati osnovih uputa - boju nanositi kontinuirano na cijelu plohu. - ne bojati direktno osunčane plohe . ne izvoditi radove za vjetrovita vremena. Kako bi smanjili mogućnost pojave neujednačenosti boje preporučamo na skelu postaviti zaslon protiv sunca, kiše i vjetra.

D J / 17.11.2006 15:14

Poštovani, namjeravam sanirati fasadu na kući, molim vas za savjet što učiniti. Kuća je građena od kamena koji je povezan nekakvom žbukom, zidovi su debeli 50-70cm, kako temelji nemaju izolacije žbuka se počela odvajati i pucati. Dali je potrebno armiranje žbuke i s čime te koje mi proizvode preporučujete.

ODGOVOR

"Iz vašeg upita nije u potpunosti jasno dali je riječ o ožbukanom kamenom zidu, gdje je usljed dugotrajne prisutnosti kapilarne vlage došlo do slabljenja čvrstoća stare žbuke i njenog odvajanja od podloge, ili je u pitanju neobrađeni kameni zid sa navedenim problemima nastalim u materijalu kojim je kamen zidan, odnosno fugiran.
U oba slučaja potrebno je kameni zid u potpunosti očistiti od svih mehanički slabodržećih dijelova - postojeće žbuka ili/i mort u dubini 1-2 cm.
Preporučujemo kameni zid ožbukati paropropusnim žbukama (WTA standard) koje će omogućiti isušivanje, kako slijedi :

Nanošenje SANISIL ŠPRICA na čitavu površinu.
SANISIL ŠPRIC nanositi zidarskom žlicom ili strojno pokrivajući minimalno 60-70% površine zida.

Preporučamo oko cijelog objekta napraviti otkop i drenažu kao i odvodnju oborinskih voda.
Zidove temelja ispod razine tla premazati HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM.

Obrada sokla zgrade:
1.SOKL ŽBUKU nanositi na očvrsli i vodom nalvaženi SANISIL ŠPRIC u debljini do 2 cm, izravnati H letvom i zagladiti gladilicom. Kod debljina većih od 2 cm SOKL ŽBUKU nanositi u više slojeva, mokro na mokro. SOKL ŽBUKU izvoditi u zaribanoj ili šeranoj teksturi.

Odrada ostalog dijela pročelja:
1.Na odstajali SANISIL ŠPRIC nanosimo VC 20 L, laganu vapneno cementnu žbuku, d=2-4 cm u dva sloja mokro na mokro i izravnamo H letvom. Izrada istaka profilacija prema unaprijed izrađenim šablonama.
2. Nakon sušenja VC 20L cca 10-14 dana, nanositi FINU ŽBUKU F-900 u debljini do max 0,5 cm, koju zafilcamo trvrdom spužvastom gladilicom.
3. ZAVRŠNA OBRADA : Na podlogu staru najmanje 14 dana, dan ranije impregniranu SILIKATGRUNDOM, nanositi mineralniu silikatnu boju SILIKATKOLOR.
SILIKATKOLOR nanositi u dva nalića. Za prvi nalić razrijediti sa 10-15% čiste vode.
Za drugi nalić razrijediti sa najviše 10% čiste vode.

Konačni prijedlog sanacije moguće je dati tek po dostavljanu svih relevantnih podataka ili po obavljenom uviđaju. Navedeni prijedlog sanacije je OKVIRNI prijedlog."

k h / 17.11.2006 14:46

"molio bih ukratko da mi se pojasni tehnologija i sastav ""šerane"" fasade.
hvala unaprijed!

p.s.
da li mogu stavljati teraplast na vanjski AB zid tanko izgletan i obojan, bez neke posebne pripreme površine?"

ODGOVOR

"""Šerane žbuke"" su debeloslojne završno dekorativne mineralne žbuke koje se obrađuju tehnikom ""ŠERANJA"". Takove žbuke nanose se na nahrapavljenu podložnu žbuku u debljini 15 mm, izravnaju letvom i zaglade gladilicom.Očvrsla žbuka struže se /(šera) zidarskim češljem i nožem, drugi ili treći dan od nanošenja, ovisno o temperaturi zraka i podloge. Jedna od najpoznatijih šeranih žbuka je zasigurno TERABONA koju Samoborka proizvodi već 80 godina. Izraz TERABONA postalo je sinonim za šeranu žbuku. U svom proizvodnom programu Samoborka nudi i vodoodbojne šerane žbuke TERAMINERAL VG I TERAMINERAL VF.

Prije nanošenja TERAPLASTA preporučamo odstraniti postojeće slojeve boje, kako bi osigurali potrebnu prionjivost. Nakon mehaničkog skidanja boje (žičanom četkom ili brušenjem) podlogu dobro otprašiti i impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM najmanje dan prije nanošenja TERAPLASTA.
"

n d / 16.11.2006 12:16

u kupaonu su mi majstori postavili fugu samoborka 33 koja je nakon što se osušila ispala šarena, negdje gruba negdje glatka. zašto to i molim vas savjet za popravak.

ODGOVOR

Neujednačenost boje mase za fugiranje TERAFIL može biti posljedica neravnomjerne osušenosti opločenja prije fugiranja.
Obzirom da ni tekstura nije ujednačena, pretpostavljamo da fugiranje nije kvalitetno izvedeno, odnosno da fuge nisu, nankon nanošenja TERAFILA, kvalitetno obrađene. Nažalost, sanaciju je moguće izvesti samo odstranjivanjem materijala iz sljubnica(fuga) i novim zapunjavanjem uz kvalitetniju obradu sljubnica.

k l / 16.11.2006 0:05

Sada kad je pocela zima imam plinsko grijanje i pojavila mi se velika vlaga pogotovo sa sjeverne strane na kojoj imam dva mala prozora koji su svakodnevno oroseni i snjih se sljeva voda te su mi se pojavila glivice ili popularno zvana pljesanj, kuca je gradjena od betonskog betonskog bloka i stariji dio je grdjen od sitne cigle gdje se i manje pojavljuje vlaga i pljesanj zidovi su zbukani klasicnom zbukom no sa juzne strane je naljepljen stiropor sa mrezicom i ljepilom gdje vlage skoro nema moliobih vas idejno rjesenje kako izvuci tu istu vlagu dali ima kakav stroj u vidu klima uredjaja ili moram raditi neke drasticnije mjere unaprijed hvala na odgovoru... Pozdrav

ODGOVOR

Da li na vašem objektu gdje je zidano betonskim blokom postoji toplinske zaštita s vanjske strane ?
Pretpostavka je da se na vašem objektu pojavljuje kondenzat zbog hladnih mostova (betonski nadvoji iznad otvora). Vaš objekat trebali bi toplinski izolirati sa vanjske ili unutarnje strane na kritičnim zidovima.
Najpovoljnije bi bilo odabrati toplinsku zaštitu kamenom vunom ili pločama okipora.
Izvlačenje vlage moguće je uređajima koji izvlače vlagu.

M / 15.11.2006 18:31

Zanima me nosivost armiranobetonske ploče (mreža 10 X 5 mm)nosivost po širini od 4,6 m i dužina ploče je 8 m. Debljina ploče je 12 cm.

ODGOVOR

Nosivost AB ploče sa opisanim dimenzijama i debljine izračunava ovlašteni građevinski statičar koji će vam točno izračunati sile napona i težinu ab ploče.

t r / 15.11.2006 7:15

Poštovani, vještačim TERMOZOL fasadu na obiteljskom prizemnom objektu koja je izvedena većim dijelom na način da je završni sloj u otklonu od vertikale 1,5 cm mjereno letvom od 3m. Otklon je takve prirode da je fasada u gornjem dijelu nagnuta prema van, a njena ravnost (kosine) je unutar +- 3 mm, također mjereno letvom od 3 m. Također, uz granule na završnom sloju fasade su vidljive mikropukotine, za sada baz debljine.
Vlasnik objekta želi sanirati fasadu tako da bude vertikalna i bez mikropukotina.
Molim vas mišljenje na koji način je to moguće u konkretno opisanom slučaju.

ODGOVOR

Maximalno odstupanje ravnine zida može biti +-1 cm na 4 m zida. Pretpostavljam da je na objektu termozol sustav izveden krivo jer se nije kontrolirala ravnina zida prije postavljanja sustava, ili je moguće da se prilikom ljepljenja ploča nije kontrollirala ravnina.
Vidljive mikropukotine na završnom sloju moguće su prilikom neadekvatnog navlačenja završnog sloja, jer niste naveli o kakvom se završnom sloju radi. Sanacija zida je takva da se prijašnji slojevi moraju skidati do podloge zida i provjeriti ravnine(jer su velika odstupanja 1,5 cm.
Sanacija mikropukotina moguća je bojanjem fasadnom bojom tek kada se utvrdi kakve su mikropukotine i kakav je završni sloj.