Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

t / 9.2.2007 11:10

mollim vas, zanima me koji su kemijski sastavi emulzija i u čemu su razlike između univarzalnih emulzija, sn-veza i
običnih akrilnih podloga te da li bi bilo pametno napraviti na zid podlogu prije bojanja od ljepila za tapete pomiješanog sa
drvofixom i nekom emulzijom u svrhu sporijeg sušenja da ( da dobijem efekte sa bojama). molim vas da mi malo to razjasnite
unaprijed hvala

ODGOVOR

Svaki proizvođač boja deklarira tip impregnacije prije bojanja.
Treba se držati deklaracije proizvođača, pri čemu kemijski sastav je načelno spomenut u deklaraciji proizvoda.

A M / 9.2.2007 9:54

U garaži koja služi i kao spremište (perilica i sušilica rublja, ledenica i sl.) željela bih nanjeti neku glatku površinu koju bi bilo lako održavati (brisanje mokrom krpom). Za sada je na podu glazura koja nije savršeni ravna. Kvadratura je relativno velika (48 m2, pa da investicija nije jako velika.

ODGOVOR

Za izravnavanje glazura imamo samonivelirajuću masu TERANEKS.
Potrošnja za debljinu cca 3 mm je oko 4-5 kg/m2.
Cijena je 4,40 kn/kg(sa PDV).
Ako želite u boji možete bojati sa AKROTONOM-bojom za podove.
Potrošnja 0,3 l/m2, a cijena ovisno o nijansi boje.
Detalje o materijalima možete vidjeti na našim stranicama.

V P / 5.2.2007 12:02

Poštovani!sagradio sam kuću porotherm ciglom 29cm.Zanima me koja fasada bi najbolje odgovarala?Savjetuju mi silikatnu s 5cm stiropora,pa bi volio čuti vaše mišljenje.Kuća se nalazi u okolici Samobora.Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Nije potrebno dodatno toplinski izolirati vaš objekta jer je već sam blok ima toplinski funkciju.
Ako želite možete objekat izolirati Termozol sustavom toplinske zaštite d=5 cm sa završnim slojem siliktane žbuke po vašem izboru.

Ž Č / 2.2.2007 1:03

Zanima me molim vas na koje sve podloge se može nanositi TERAPLAST?

ODGOVOR

Teraplast se nanosi na beton, cementne i produžne žbuke, SAMOTERM -IZVANA.
U prostorijama se može nanositi osim navedenih podloga i na gipsane žbuke i gipsane ploče.
Ne primjenjuje se na trajno vlažnim podlogama kao ni podlogama koje su u dodiru s vodom.
Pri radu se treba pridržavati uputa s prospektog materijala ili web stranica SAMOBORKE dd.

A Š / 1.2.2007 18:12

Poštovani,postavio sam glazuru 2cm,ispod nje 3 cm stiropora,u glazuru nisam stavljao nikakva sredstva za povezivanje,i na odredenim mjestima glazura mi puca.S kojim bi materijaom bilo najbolje previ tu glazuru da se to sve poveže u jednu cijelinu!

ODGOVOR

Kod izvedbe plivajućeg poda debljina estriha mora biti veća od debljine izolacione ploče. Za 3 cm ploče stiropora debljina glazure trebea biti min 4-5 cm, a da ne bi došlo do pucanja glazure.
Predlažemo skidanje postojeće glazure i izvedba nove prema pravilima struke.

V / 4.2.2007 13:14

Postovani,moje je pitanje:
Koje mi Vi preporucavate zbu-
ke za unutarnje strojno zbu-
kanje za podrucje Rijeke i
uze okolice.Dali se cementno
-gipsana zbuka koristi i za
zbukanje kupaonica,kuhinja
gdje je veci utjecaj vlage ili mi Vi prporucavate neku
drugu vasu zbuku.

ODGOVOR

Samoborka u svom proizvodnom programu nudi gips-vapnene i vapneno-cementne strojne žbuke za obradu unutarnjih zidova. Gips- vapnene žbuke ne primjenjuju se u prostorijema sa većim postotkom vlage, kao što su kupaonice, kuhinje, podrumi i sl. Ukoliko je riječ o objektu u kojem se stalno boravi, preporučamo navedene prostorije ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 40. Za sve ostale prostorije (dnevni boravak, spavaonice i sl) preporučamo gips-vapnenu žbuku GV 10. Iznimno, ukoliko ne planirate i skoru izvedbu fasaderskih radova, preporučamo sve prostorije obraditi vapneno-cementnom žbukom.

S Č / 2.2.2007 19:42

Prizemlje kuće izgrađeno je od pune sitne cigle u debljini od 40 cm, a kat od šuplje cigle debljine 20 cm. Koja je žbuka najbolja u mojem slučaju? Htjela bih neku termo žbuku? Hvala!

ODGOVOR

Za toplinsku zaštitu vanjskih zidova od blok opeke debljine 20 cm, kao i zida od pune opeke debljine 40 cm, preporučamo izvedbu TERMOZOL sustava - sustava toplinske fasade sa toplinsko-izolacijskim pločama ekspandiranog polistirena.
Primjenom toplinske žbuke ne postiže se propisani koeficijent prolaza topline kroz vanjski zid.

A Ž / 31.1.2007 17:08

Hvala na odgovoru, molim za još jedno pojašnjenje.
Kojim sredstvom mogu fino izravnati za bojanje nakon nanošenja VC20 na zid od siporeksa te da li ista sredstva koristim i u kupaonici?
Trenutno je na zidu od siporeksa stara bijela masa,debljine ne veće od 3mm, dobro prijanjajuća, ali ispucala na spojevima ploča te često i poprijeko po zidu. Da li je preporučljivo nanijeti mrežicu i VC20 preko cijelog zida ili ipak samo gdje je ispucalo?
Puno hvala.

ODGOVOR

Ako koristite žbuku VC20 L prije bojenja površine pregletajte finom žbukom F-900 ili TERANILOM.
Ako su kupaonski prostori, koristite samo VC20 L te lijepite keramičke pločice flefsibilnim ljepilom TERATEKT F. Postojeće slojeve gleta morate skinuti da bi nanijeli VC20L. Spojeve zida obavezno rabicirajte pa nanesite tek onda žbuku. Ako koristite žbuku VC20L nije potrebno rabiciranje cijele površine.

I S / 30.1.2007 8:23

zanim me mogu li se na stiropol lijepiti keramičke ploči i na koj način , postoji li možda posebna vrsta stiropola za tu namjenu?
Hvala

ODGOVOR

Iz vašeg upita nija jasno radi li se o zidovima obloženim polistiren pločama ili o podnim površinama. U oba slučaja nije moguće lijepiti pločice direktno na polistiren ploče. Polistiren ploče koje su zalijepnjenje na zidne površine potrebno je dodatno mehanički pričvrstiti pričvrsnicama, te obraditi SAMOTERMOM i rabicirati STAKLENOM MREŽICOM SM 26 F.
Na tako pripremljenu podlogu moguće je lijepiti keramičke pločice TERATEKT ljepilom. Ukoliko je riječ o podnim površinama, polistiren ploče su sastavni dio plivajućeg estriha i na njih se postavlja polietilenska folija, te CEMENTNI ESTRIH 20. Keramiku je moguće lijepiti na CEMENTNI ESTRIH TERATEKT G ili TERATEKT ljepilom.

V K / 29.1.2007 20:18

Spremamo se napraviti fasadu na našoj kući. Zanima nas kakva i koja fasada je termički najbolja, te otporna na vremenske utjecaje?

ODGOVOR

Toplinska izplacija termo žbukom ili pločama okipora je kvalitetna, termička izolacija kamenom vunom je najkvalitetnija.
Otpornost na vremenske utjecaje možete riješiti samo odabirom završno dekorativnog sloja akrilata ili mineralne žbuke sa bojanjem.