Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N S / 21.2.2007 5:47

Na dosadašnjem pčoljoprivrednom zemljištu namjeravam safraditi obiteljsku kuću. Zanima me na koji način i po kojoj cijeni mogu urediti teren za parkiralište (3 - 4 automobila).

ODGOVOR

Ako na zemljištu želite urediti terene za parkiranje potrebno je skidanje humusnog sloja, napraviti drenažni sloj i odvodnju oborinskih voda izvesti u padu, nasipati šljunak krupnije granulacije i dobro ga sabiti te nasipati sloj pijeska granulacije 4-8 mm.
Ako želite dvorište možete popločiti betonskim opločnicima po izboru iz Samoborkine palete opločnika ili travnim opločnicima.
Cijenu ugradnje mi nemamo jer se ne bavimo ugradnjom, već se morate informirati kod firmi koje se bave uređenjem okoliša, hortikulturom.

M / 20.2.2007 17:53

"hvala na odgovoru!
unutrašnje ožbukane, izgletane i obojane zidove htio bih prijeći sa nekom od dekorativnih žbuka. koja je ""najpreporučljivija"" silikatna, silikonska ili akrilatna? impregnacija obavezna?

hvala unaprijed!!


"

ODGOVOR

Ako unutarnje zidove objekta želite staviti dekorativnu žbuku najbolje bi bilo staviti SEP U ili bilo kojiu drugu teksturu mineralne žbuke SEP po izbori ili SILIKATNU žbuku po izboru.
Akrilatnu i silikonsku žbuku vam ne preporučamo za unutarnje prostorije.
Impregnacija pije stavljanja neke od navedenih žbuka je obavezna, uz prethodno skidanje postojećih slojeva boje.

D Ž / 19.2.2007 12:57

Namjeravam ožbukati 100 godina stari podrum: zidovi od pune opekom s nešto kamena, svodovi od pune cigle, do sada nežbukano. Podrum je pred 3 godine produbljen i izvedena horizontalna hidroizolacija, ali ima dosta zaostale vlage. Kako da pripremimo podlogu i koju vrstu žbuke preporučate? Zbog neravnog zida, mjestimično treba računati s debljim slojem žbuke.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da zaostalu vlagu imate zbog neizvedene drenaže i hidroizolacije sa vanjske strane vašeg objketa i odvodnje oborinskih voda. Kada se utvrdi koja je vlaga u pitanju kapilarna ili kondezna te koliki je postotak vlage, preporučamo vam žbukanje Sanisilnim žbukama ili produžnim žbukama VC50 ILI VC60.
Ako su u pitanju veće debljine možete staviti i Teratermo žbuku te je obavezno pregletati Teratermo gletom, te na to završno dekoratinu žbuku SEP ILI SILIKAT.

I P / 21.2.2007 14:48

Da li je preporučljivo žbukati (vani i unutra) na temperaturama kakve su trenutno (1 jutarnja, a oko 10 dnevna) odnosno kakve su posljedice ako npr. u ožujku bude razdoblje nižih temperatura?
Odnosno da li je dovoljno ako je tjedan dana nakon žbukanja temperatura iznad 0?
Konkretno Vaša termo-žbuka vani te mislim da gipsana unutra.

ODGOVOR

Nije preporučljivo žbukati istovremeno izvana i iznutra.
Razmak, po dobrom vremenu treba biti min. 30 dana. Najniže temperature za vrijeme žbukanja i tjedan dana nakon žukanja ne smiju biti ispod 0 C, s tim da su dnevne iznad + 10.
Za gipsane žbuke minimalna temperatura mora biti +5.
Treba mjeriti temperaturu podloge-zida i zraka.

V K / 17.2.2007 9:19

Živim u Hrvatskom Zagorju, Kraljevec na Sutli, pa me interesira, s obzirom da želim staviti fasadu, od termo žbuke, koju mi žbuku preporučate. 080, 100 ekstra ili 100 standard, i što sve još treba ići na žbuku kao završni radovi. Hvala

ODGOVOR

Preporučamo vam da stavite prosječnu toplinsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD, koja zadovoljava kvalitetom i cijenom kontinentalno područje RH, ako želite možete staviti i TT 100 EKSTRA ili TT080 po izboru. Toplinsku žbuku pregletajte TERATERMO GLETOM, a završno dekorativnu žbuku možete staviti koju želite mineralnu, silikatnu ili akrilatnu po vašem izboru.

A M / 15.2.2007 12:52

KAKO SE SKIDA SLOJ STAKLENE VODE SA FASADNE CIGLE,KOJOM JE OZIDAN DIMNJAK?

ODGOVOR

Na žalost, zbog kemijske reakcije STAKLENE VODE i podloge-cigle, nije moguće skidanje - čišćenje fasadne cigle.

G C / 15.2.2007 11:38

Pozdrav,
U radnoj sobi na postojeći estrih (plivajući pod) planiram postaviti laminat. Kako je trenutna razlika u visini poda između hodnika ( gres pločice ) i radne sobe cca 20 mm, kojom masom za niveliranje je najisplativije prilagoditi visinu poda u radnoj sobi?

ODGOVOR

Izravnavanje po visini vašeg estriha možete izvesti našim samonivelirajućim materijalom TERANEKS DEBELOSLOJNI.
Prije izljevanja TERANEKSA potrebno je postaviti rubne trake oko zidova, te po potrebi dilatacione profile. Na postojeći estrih impregniran UNIVERZAL KONCETRAT GRUNDOM izliti TERANEKS DEBELOSLOJNI (paziti na debljinu laminata da bi bio u ravnini pločica!).
Potrošnja: UNIVERZAL KONCETRAT GRUND 0,2 l/m2
TERANEX DEBELOSLOJNI 1,6 kg/m2 po mm debljine

L I / 13.2.2007 22:34

Želim betonirati svoje dvorište i zanima me da li mogu odmah u mješalici obojati beton u zelenu ili smeđu ( krem ) boju.Ako je moguće, s kojom bojom i kojim omjerom.

ODGOVOR

"Samoborka d.d. nema u svom prodajnom asortimanu ""boju "" koja bi se mješala s betonom.
Postoje pigmenti za dobivanje obojenih betona, ali vam vaš predloženi recept ne preporučamo.
Naime, pri takovom radu nije moguće izbjeći da vam beton iz svaki pojedine mješalica ne bude drukčije nijanse i na kraju ""flekavi"" beton.

PS: Email adresa koju ste ostavili je nepotpuna –. vjerojatno nedostaje "".hr"" ."

T B / 10.2.2007 19:06

Poštovani
Fugiram staru kamenu kuću a pošto su fuge dosta duboke teško se u potpunosti ispunjavaju.
Zanima me dali postoji nekakav pištolj nalik onom za silikon u kojeg bi mogao puniti mort?

ODGOVOR

Trajno elastični kitovi mogu se nanositi pištoljem, kao što ste rekli.
Mase za fugiranje na bazi cementa nanose se uskim lopaticama za fugiranje. Ima ih u dućanima koji prodaju građevinski alat.

Đ B / 9.2.2007 15:03

Pozdrav,
imamo betonske površine koje bih htio obložiti opločnicima. Da li je to moguće, jer mi je poznato da se oni stavljaju na podlogu od pijeska. Može li u mom slučaju na betonsku podlogu ići fini (riječni) pijesak?
Hvala

ODGOVOR

"Ako želite vaše opločnike možete staviti na pripremljenu betonsku podlogu koja mora biti obavezno u padu.
Za podlogu koju ćete stavljati ispod opločnika ne može doći riječni pijesak već samo prosušeni granulat od 2-4 mm.
Riječni pijesak ima granulaciju od 4-8 ili 8-16mm ili više.
Opločnike možete postaviti i u smjesu ""mršavog betona"" ili na sloj ljepila za keramiku Teratekta F.
"