Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A V / 2.12.2019. 19:24:06

Poštovani, imam problem na obnovljenoj kamenoj kući koja je pod udarom jakog vjetra(juga), te kiše i posolice. 1.Pod velikim pritiskom voda ulazi kroz okove prozora (s kojim premazom zabrtviti spojeve boljim od silikona) 2.Vlaga pod udarom vjetra ulazi kroz kamen i fuge (s cime premazati fasadu da bi se impregnirala na što duže vrijeme?) Hvala na odgovoru. l.p.

ODGOVOR

1. Postoje razno razni brtveni kitovi za rješenje prodora vode uz stolariju koje možete pronaći u svakoj bolje opremljenoj trgovini građevinskog materijala. Samoborka d.d ne proizvodi takve proizvode. 2. Fasadu možete premazati sredstvom za hidrofobiranje upojnih mineralnih građevinskih materijala SILIKOSAM KONCENTRATOM. Napominjemo da bi problem mogla biti I kvaliteta izvedene obnove, odnosno fugiranja vidljivih vanjskih kamenih zidova. Ukoliko do prodora vlag dolazi znog nekvalitetne ispune sljubnica dodatno hidrofobiranje neće riješiti problem.

G P / 2.12.2019. 10:25:08

Postovanje. Imam problem sa izolacijom. Dakle,kupili smo kuću koja je iznutra sva u knaufu.A između zidova i knaufa nije stavljena nikakva izolacija.I sada se u donjem kutu dnevnog boravka pojavila vlaga. Zanima me dali je kako moguce to sanirati,a da ne moramo skidati knauf i stavljati između izolaciju.

ODGOVOR

Iz Vašeg upita nije jasno na koji način se manifestira vlaga, tj.nije jasno da li je riječ o kapilarnoj ili kondenzacijskoj vlazi. Za dodatne informacije molimo obratite se na brojeve telefona 01/33 22 709; 01/33 22 808

A M / 29.11.2019. 14:19:53

poštovani-Stara kamena kuća je uređena,ali u prizemlju-gdje vanjska sanacija nije moguća pojavila se kapilarna vlaga, Zid je prirodni kamen ,a tako bi željela da i ostane. Postoji li kakva prozirna izolacijska tekućina kojom bi premazala zid ili neko drugo rješenje.Molim vas pomagajte. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema transparentne hidroizolacije. Na žalost, nismo u mogućnosti ponuditi Vam neko rješenje problema kapilarne vlage, a da pri tom zadržite izvorni izgled zida.

A A / 29.11.2019. 8:51:30

Stan, 1 sprat, na sropnoj gredi, uz plafon, prodire vlaga u stan. Sa vanjske strane na tom djelu završni sloj koji je urađen po gredi je otpao. Šta uraditi sa vanjske strane da se to sanira. Površina nije velika, niti ošteceni dio (zavrsni sloj na gredi koji je otpao) dubok

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi uzrok otpadanja vanjskog završnog sloja i shodno uzroku ukloniti isti. Tada se pristupa sanaciji. Za kvalitetniji prijedlog rješenja molimo obratite se na brojeve telefona 01/33 22 709; 01/ 33 22 808.

I K / 25.11.2019. 20:43:15

Postovani Molio bih Vas za pomoc. Na staru kucu je stavljena fasada (stiropor), i nakon toga se pojavio problem u sobi. Naime, na dijelu unutarnjeg zida, koji se nalazi u blizini novih PVC balkonskih vrata, se podize boja; napuhuje i cvjeta. Iznad te prostorije je natkrivena terasa koja je tlocrtno i veca od prostorije u pitanju, i koja ne prokisnjava. Tokom ljeta nije bilo problema sa napuhivanjem boje, pojava je pocela dolaskom jeseni, otkad se boravi u zatvorenoj prostoriji. Unutrasnja zbuka je stara (i na staru boju je nanesena nova), medjutim prilikom zbukanja je koristen morski pijesak. Da li je moguce da sol u zbuci privlaci vodenu paru iz zraka te da zbog toga dolazi do problema s bojom? Mozete li predloziti rjesenje? Hvala

ODGOVOR

Sol u žbuci može povući vodu, ali je malo vjerojatno da vuče vlagu iz zraka kroz slojeve boje. Puno je veća vjerojatnost da imate prodor vode negdje uz vrata. Detaljno pregledajte zid oko balkonskih vrata i pronađite gdje voda zacurjeva.

V M / 18.11.2019. 16:59:13

Poštovani, U podrumskom prostoru koji je djelomično pod zemljom počela mi je vlažiti voda, na spoju poda(beton) i zida(žbuka). Radi se o kući staroj 90 godina a za sada ne dolazi u obzir da se iskopa kanal, i postavi nekakva drenaža i hidroizolacija, sa vanjske strane. Radi se o kući u zaleđu Primorja. Zid je debeo 60 cm a napravljen je vjerojatno od kamenja i žbuke u skladu s vremenom Molim Vas da mi savjetujete na koji način da pokušam sanirati problem ili makar umanjiti Hidrostop plus Hidroprotect? Srdačan pozdrav

ODGOVOR

S obzirom na opisanu konstrukciju, za pretpostaviti je da je zid pun sljubnica morta koji je ovdje slab materijal, te kao takav provodi vlagu. Nekog brzog rješenja za opisani slučaj nema. Ono što možete je da uklonite žbuku na spoju zida i poda, te utisnete gušću konzistenciju polimercementne hidroizolacije HIDROPROTEKT MONO/DUOELASTIK ili BETONPROTEKT MONO/DUOELASTIK. Istodobno, osim na spoj zida i poda spomenutu polimercementnu hidroizolaciju navlačite i na zid cca.10-20 cm od poda (napravite holker). Napominjem da time nećete riješiti problem vlage koja će naći svoj put i kapilarnim uzdizanjem proći hidroizolaciju, te izbiti opet na drugom mjestu.

A / 15.11.2019. 10:51:07

U ugradbenom ormaru zbog slabe cirkulacije zraka pojavljuje se kondenzacija i kao posljedica su plijesan ili gljivice. Zid ormara nije vanjski osim jednog bočnog dijela širine 0,3 m, ostalo je unutarnji zid prema drugoj sobi dimenzija oko 3 x 2,5 m. Zid je premazan samo sa bojom a vrata ormara su klizna. Sto uciniti kako bi spriječili kondenzaciju. Prostor se provjerava ali nema prozora, a nije ni grijan. Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Kondenzaciju možete spriječiti tako da zid prebojite antikondenzacijskom unutarnjom bojom TERMOPOL . Za kvalitetnije rješenje molimo da se obratite na brojeve telefona 01/ 33 22 709; 01/ 33 22 808.

T V / 12.11.2019. 8:43:05

Postovani, zanima me preporuka vaseg proizvoda, naime, imam problem sa jednim unutranjim zidom u kuci koji kada pada kisa vlaži i bojim se da ne otpadne zbuka, pa Vas molim preporuku cime bi se to dalo privremeno sanirati, jer na proljece planiram staviti stiropor fasadu izvana? U prilogu saljem slike zida... ( https://www.dropbox.com/sh/ha0p3yhfcbva76p/AACoQTnXtFm5f2VgSORda0ZZa?dl=0 ) Unaprijed hvala. LP

ODGOVOR

Samo na temelju dostavljenih fotografijam ne možemo utvrditi razlog prodora vlage te stoga ni ponuditi konkretniji prijedlog sanacije. Preporučamo obratiti se na telefone 01/3322909; 01/3322808.

E U / 1.11.2019. 20:13:11

Zdravo. U prizemlju smo imali velikih problema sa vlagom, najviše na hodniku. Nedavno smo počeli sa renoviranjem. Radnici su nam u unutrasnjim prostorijama postavili regularno hidroizolaciju, termoizolaciju i estrih, medjutim na hodniku su samo stavili estrih, jer je nivo betona bio visi u odnosu na sobe. Rekli su da se moze staviti hidroizolacioni premaz. Mene zanima da li se moze stavljati na estrih hidroizolacioni premaz ili je trebalo na beton, prije postavljanja, te ako moze, koja vrsta premaza bi bila najbolja?

ODGOVOR

Hidroizolaciju (HI) je moguće izvesti na postojećem cementom estrihu ovisno o njenoj namjeni. Naime HI na betonskoj ploči spriječava širenje vlage iz podloge. U pravilu HI štitimo glazuru od utjecaja vlage iz prostora (kuhinje, kupaonice I sl). Preporučamo primjenu dvokomponentne polimer-cementne HI BETONPROTEKT DUOELASTIK. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

J R / 27.10.2019. 20:42:09

Molim pomoć. U kući gradjenoj 60-ih u dnevnoj sobi koja se nalazi u prizemlju (50 cm od razine zemlje), skinula sam parket koji je djelomično uništen termitima a djelomično očito i vlagom. Najveća šteta je uza zapadni zid koji se nalazi uz susjede. Istočni i južni zid su vanjski, sjeverni je pregradni uz hodnik. Parket je lijepljen na katran koji se bez problema skida. Planiram staviti laminat na pod. Možete li mi preporučiti hidroizolaciju poda i zida u visini barem 50 cm jer u kutu istočnog i južnog zida i duž istočnog zida ima malo plijesni (tu je bio neki kauč naslonjen na zid, prethodni stanari su bili stariji -80+ pa pretpostavljam da budući da nema fasade a PVC stolarija nije bilo dovoljno prozračivanja). Žbuka se ne trusi, bojano je direktno na žbuku (bez gleta) i lijepljene su preko toga tapete. Treba li obiti dio tog zida gdje je bilo vlažno, ponovo ožbukati pa sve pregletati? Ne postoji mogućnost izvedbe plivajućeg poda zbog visine stropova.

ODGOVOR

Hidroizolaciju možete izvesti polimer-cementnim hidroizolacijskim premazon BETONPROTEKT DUOELASTIK. Sa zidova je potrebno odstraniti postojeću žbuku, grubo poravnavanje zida od opeke ili betona izvesti REPARATURNIM MORTOM R4 250, te obraditi BET.DUOELASTIKOM. Nakon toga preporučamo žbukanje sanacijskom žbukom SANISIL H uz prethodno nanošenje vezivnog sloja CEMETNI ŠPRIC EKSTRA.