Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B M / 25.8.2020. 8:19:19

Poštovani! Na ravnom krovu,odnosno na ab ploči sam izlio estrih .ispod je stiropol,a iznad hidroizolacija (dvokomponentna sika 107).preko tog je zaštita ljepilo i mrežica.na dekitaciji cca dužini 1 metar dolazi do napuhavanja ispod hidroizolacijse trake.več sam par puta sve skidao do estriha i ponavljao ali opet problem.ostalo je u redu.dolazi usred velikih kiša do blagog kapanja na tom djelu odnosno dva metra dalje.

ODGOVOR

Prema informacijama dostupnim iz vašeg upita evidentno je da negdje dolazi do prodora vlage ispod izvedene hidroizolacije. Mjesta prodora najčešća su na detaljima kao što su holker na spoju sa zidovina, spoj na sustav odvodnje bolo da je riječ o ugrađenim sifonima, rigalicama ili okapnim profilima I dr. ali isto tako I nepravilno izvedba HI sloja, U pravilu polimer-cementne HI osiguravaju vodonepropusnost jada se izvedene u slojevima debljine koju propisuje proizvođač. Svakako preporučamo obratiti se izvođaču radova kao I proizvođaču ugrađenog materiala.

B B / 5.8.2020. 18:33:20

Postovani, oko garaznih zidova koji su u zemlji imam plocnik.Uslijed susa doslo je do slijeganja terena pa tako i plocnika.Posljedica je pukotinu u spoju sa zidom gdje mi ulazi voda.Ta pukotina je sirine cca 2 cm.S kojim vodonepropusnim materijalom izvrsiti sanaciju kako mi voda vise nebi prodirala u garazu Zahvaljujem. Sp. Boris Bočkaj Krapina Ilirskog pokreta 19

ODGOVOR

Kako bi spriječili eventulano zacurijevanje vode na spoju betonskog pločnika I zida preporučamo samu sljubnicu zapuniti gusto zamiješanim HIDROPROTEKTOM. Nakon očvršćivanja izvesti “holker” fleksibilnim polimer-cementnim HI premazom BETONPRODUKT MONOELASTIK uz primjenu fleksibilne TRAKE ZA BRTVLJENJE. Svakako je prethodno potrebno ispitati ravninu betonskog pločinka te po potrebi izvesti odgovarajući pad od kuće REPARTRUNIM MORTOM G ili REPARATRUNIM MORTOM R4 250 (ovisno o potrebnim debljinama sloja).

I M / 4.8.2020. 12:41:39

Pozdrav,unaprijed hvala za vas trud i pomoc.kupio sam kucu koja je gradjena 1973,na plocu sam stavio lepenku koju sam spojio sa onom od temelja ,prekolepenke stiropor pa glazuru.u dvije prostorije sam stavio plocice po podu i u njima nema nikakvog mirisa a u dvije prostorije je postavljen laminat,poslije 2,3 godine poceo se osjecati jak miris izmedju laminata i zida tj. izmedju glazure i zida ,osjeca se kao budj ali nema vlage nikakve.tamo gdje su plocice zid ne smrdi.da li znate o cemu se radi i kako se to moze sanirati ?

ODGOVOR

Prema dostupnim informacijama iz vašeg upita nije moguće utvrditi o čemu se točno radi. Više je mogućnosti: neadekvatan spoj HI, zaostala vlaga u podlozi zbog nepoštivanja potrebnog vremena sušenja glazure ili površinska kondenzacija. Ukoliko ste u mogućnosti moiim dostavite fotografije postojećeg stanja.

D P / 28.7.2020. 13:00:05

Poštovani, Čime preporučate izvoditi popravke na starom kameno-ciglenom zidu kuće zasićenom kapilarnom vlagom na koji će se stavljati sanisil spric + sanisil h? Mislim na popunjavanje vecih rupa, fiksiranje labavih komada kamena i cigle. Da li preporučate korištenje sanisil h zbuke (ili sanisil sprica u guscoj konzistenciji) za dotične radnje kako bi se očuvala paropropusnost? Hvala

ODGOVOR

Za zatvaranje većih neravnina mješovitog ziđa (opeka – kamen) s prisutnom kapilarnom vlagom, prije daljnje obrade sanacijskim sustavom SANISIL, preporučamo SANISIL ŠPRIC, koji je za navedeno potrebno pripremiti u gušćoj konzistenciji.

H B / 21.7.2020. 15:56:58

Poštovani, na starijoj (1940.) adaptiranoj kući sam prije 10-ak godina na sokl sam nanio Teraplast koji se postupno zbog djelovanja vlage iz temelja počeo napuhavati, pucati i raspadati... ispod Teraplasta je neka stara žbuka koju smo bili pobrusili. Je li Sokl žbuka primjereno rješenje kad skinem popucali Teraplast i je li bolje prije žbuke staviti Sanisil ili nešto drugo? Hvala.

ODGOVOR

Kako opisano stanje upućuje na problem djelovanja kapilarne vlage uslijed nedostatne HI preporučamo uklanjanje svih postojećih slojeva do podloge (uključujući I podložnu žbuku) te primjenu visokoparopropusnih proizvoda : SANISIL ŠPRIC, SOKL ŽBUKA. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostaupnim na našoj web stranici.

D P / 21.7.2020. 11:53:14

Poštovani, Počeo sam sanaciju vanjskih zidova na staroj kamenoj kući (drenaža, popravak i poravnavanje te vertikalno hidroizoliranje temeljnog dijela zidova). Popunjavanje rupa/većih fuga i poravnavanje zida sam počeo raditi mortom za zidanje M5 opće namjene. Sad vidim da postoji mort za zidanje fasadne opeke namjenjen za kamen/opeka tip zidova. Koja je razlika između ta dva morta i koji su eventualni negativni efekti korištenja morta opće namjene u ovom slučaju? Zahvaljujem na odgovoru, Davor

ODGOVOR

Ispunu sljubnica u dijelu kamenog zida ispod razine tla na kojem će se izvoditi vertikalna HI možete izvesti MORTOM ZA ZIDANJE M5. Za ispunu sljubnica dijelova kamenog ziđa izloženog utjecaju atmosferilija preporučamo izvesti MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA ili MORTOM ZA ZIDANEJ FASADNE OPEKE. Navedeni proizvodi imaju veće čvrstoće od Morta za zidanje M5 I veće otpornost na atmosferske utjecaje. Naveden proizvode moguće je na zahtijev tonirati. Standardni proizvodi su bijele bojem(MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA ili MORTOM ZA ZIDANEJ FASADNE OPEKE).

R K / 19.7.2020. 22:15:24

Poštovani,može li se u budućoj cisterni za pitku vodu(sada je armiranobetonska konstrukcija izravnana sa reparaturnim mortom) na spoju poda izida gdje je primjetan prodor vode postaviti traka za brtvljenje uHIDROPROTEKT MONOELASTIK a nakon toga cijelu cisternu raditi sa HIDROPROTEKTOM ili postoji neko drugo rješenje.Prodor vode nije velik ali je spoj poda izida na većem dijelu konstantno vlažan. Zahvaljujem!

ODGOVOR

Sanaciju spoja horizontalne I vertikalne površine cisterne možete izvesti BETONPROTEKSTOM MONOELASTIK uz primjenu fleksibilne TRAKE ZA BRTVLJENJE. Alternativno spoj možete izvesti I HIDROPROTEKTOM na način na izvedete usjek na spoju te zapunite gusto zamiješanim HIDROPROTEKTOM kojim izvedete i lagano zaobljeni “holker” Nakon sanacije spoja potrebno je cijelu površinu unutarnjih stijenki premazati HDROPROTEKTOM, certificiranim za pitku vodu. Hidroprotekt nanositi u tri sloja zidarskom četkom križno. Detalje primjene možete pronaći u tehaničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

D M / 18.7.2020. 18:45:16

Stara kuća u Istri ima vanjski zid od betonskih elemenata koji je lošom hidroizolacijom odvojen od betonskog poda koji nije izoliran. U dnu zida se pojavljuje vlaga. Kako napraviti hidroizolaciju zida i poda? Zeleni knauf na zid a pod premazati nečim?

ODGOVOR

Naknadnu horizontalnu I vertiklanu HI s unutarnje strane možete izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK. Na spoju poda I zida potrebno je izvesti “holker” uz primjenu TRAKA ZA BRTVLJENJE. Zid od betonskih blokova po potrebi prethodno izravnati REPARATURNIM MORTOM R4 250.

S T / 3.7.2020. 7:22:47

Imam postojeći podrum u kojemu jako probija vlaga jer nije kod gradnje izvedena horizontalna i vertikalna izolacija. Moje pitanje da li ja to mogu sanirati sa vašim sredstvom hidro protekt duolastik, ako se može to time sanirati dali zidove prije nanošenja treba premazati univerzalnim grundom i kada se nanese u dva sloja duolastika dali površina ostaje dovoljno glatka ili je potreban još kakav završni sloj ili se može odmah izvršiti krećenje zidova direktno na sloj hidro protekta duolastika. Još me interesira postoji li još neki drugi adekvatniji proizvod sa sanaciju naprijed navedenog problema Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Naknadnu vertikalnu HI podruma možete izvesti BETONPROTEKTOM MONOLEASTIK, nakon uklanjanja postojeće žbuke. Ukoliko je riječ o zidanim zidovima nakon uklanjanja žbuke potrebno je prije izvedbe HI podlogu “izravnati” SANACIJSKIM MORTOM R2. BETONPROTEKT MONOELASTIK nanositi u dva sloja križno valjkom ili gleterom. Nakon cca 7 dana površine obraditi žbukanjem sanacijskom žbukom SANISIL H, uz prethodnu priprema podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2 EKSTRA. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama proizvoda dostupnim na našoj web stranici.

I F / 2.7.2020. 13:07:53

Poštovani, molim vas preporuku za zahvate i proizvode za rješavanje vlage u zidovima, pretpostavljam da je uzrok vlage u zidovima loša izolacija temelja?! Radi se o jednom unutarnjem zidu gdje je sa obje strane skinuta žbuka radi sušenja (pred cca tri tjedna) i jednom vanjskom zidu na kojem je sa unutarnje strane skinuta žbuka dok je sa vanjske strane postavljena stiropor fasada. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru Ivana

ODGOVOR

U vašem upitu nema dovoljno informacija za konkretniji prijedlog sanacije. Ovisno o zatečenom stanju ziđa (nema podataka o vrsti I debljini zida) poželjno bi bilo izvesti horizontalni prekid kapilarne vlage SANIKTIL KONCENTRATOM ili nekom drugom metodom (podrezivane I sl). Nakon izvedenog prekida zidove obraditi sanacijskim sustavom SANISIL- SANISIL ŠPRIC, SANISIL H. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputam dostupnim na našoj web stranici. Za više informacija molim obratite se telefonski.