Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

F / 22.5.2023. 0:04:18

Štovani, ispred kamene kuće imam drvenu nadstrešnicu napravljenu od dasaka brodskog poda.Pokrio sam je s terpapirom, ali poslije dvije godine isti je pokidao vjetar. Jesenas su se pojavili i mravi, koji nagrizaju daske. Kako zaštiti daske od mrava i kako zaštititi gornji dio dasaka od vlage i vode?! Unaprijed vam srdačno zahvaljujem.

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema proizvode za zaštitu drva.

J B / 18.5.2023. 13:45:40

Poštovani, Molim savjet o redoslijedu primjene ili eventualno prijedlog druge vrste materijala za sljedeće. Lokacija je Kvarner, kuća 300m od obale. Vanjska terasa i stepenište su velikih površina i zbog financijske situacije sljedećih nekoliko godina neće biti moguće obložiti ih pločicama ili kamenom. Trenutno su obrađeni Vašim reparatunim mortom, međutim to je dosta grube teksture i skuplja se prljavština. Terasu smo poravnali samonivelirajućom Rofix 690 za vanjske prije par godina, no popucala je i počela se odizati pa smo po savjetu lokalnog zidara u tom dijelu navukli ljepilo za pločice sa mrežicom. Svako malo je sve obilato mazano raznim tekućim impregnacijama i bojom za beton tako da nema problema sa vodom. No, kako to sve ne izgleda baš lijepo, ideja je da sada pobrusim dijelove koji su neravni ili se događaju nekakva oštećenja, pa saniram u jednom komadu kako slijedi: 1. poravnati i zagladiti terasu sa FINA ŽUKA F-900 2. hidrizolacija HIDROPROTEKT MONOELASTIK 3. Završni sloj napraviti sa BETON DEKOR Molim povratno da li bi to moglo izdržati sljedećih barem 5-6 godina bez zahtjeva za stalnim krpanjem, te da li se BETON DEKOR može na kraju možda prelakirati nekim mat lakom da bi se smanjila upojnost i olakšalo čišćenje? Hvala na prethodnoj pomoći oko žbukanja i obrade zidova nakon rušenja, ispalo je odlično!

ODGOVOR

Potrebno je ukloniti sve slojeve do REPARATURNOG MORTA. Eventualne neravnine i udubine izravnati REPARATURNIM MORTOM F ili G (ovisno o potrebnim debljinama). Na tako pripremljenu površinu staru (ovisno o debljini sloja reparaturnog morta) od 7 – 28 dana nanesite jednokomponentnu viskokofleksibilnu hidroizolacijsku masu HIDROPROTEKT MONOELASTIK u tri sloja križno uz obaveznu izvedbu holkera. Nju zaštitite postavom KULIR PLOČA na plastične podmetače.

B P / 14.5.2023. 14:10:40

Poštovani, imam garažu u gradu i nastala je pukotina na stropu (puna deka). Kroz tu pukotinu imam kapanje vode tjekom i nakon kiša. Znam da bi bilo najbolje izvršiti popravak izolacije s vanjske strana ali to nije moguće radi veličine objekta i imovinskih odnosa. Molim vas ako mi možete savjetovati kako sanirati taj strop iznutra. Unaprojed zahvaljujem.

ODGOVOR

Sanaciju pukotine s unutarnje strane možete izvesti tako da pukotinu malo otvorite kako bi mogli utisnuti MORT ZA PUKOTINE. Površinu pukotine prije reparacije MORTOM ZA PUKOTINE je potrebno pripremiti prema tehničkoj uputi. Prilažem link http://www.samoborka.hr/mort-za-pukotine Na saniranu površinu nanesite hidroizolacijski premaz tipa HIDROPROTEKT MONO ili DUOELASTIK zahvaćajući površinu od cca 30-40 cm oko pukotine. Uzmite u obzir da će se vlaga kapilarno širiti po stropu sve dok pukotina ne bude sanirana s vanjske strane.

d k / 14.5.2023. 13:16:54

poštovani, Dali se teraplast smije nanositi na fasadnu žbuku visine do 25cm riječ je o silikatno silikonskoj žbuki.

ODGOVOR

TERAPLAST možete nanijeti na silikatno silikonsku žbuku uz predhodnu obradu UNITERMOM. Površinu obrađenu UNITERMOM je potrebno impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i na suhi grund možete nanjeti TERAPLAST. Ono što bi moglo biti problem je to što ćete dodatnom obradom i nanošenjem Teraplasta dobiti istaku od nekih cca 4mm.

V J / 13.5.2023. 0:39:51

Poštovani, zanjima me da li imate krupan kamen od recimo od 5 do 10 kila. treba mi za nasipavanje parkirališta od 100 kvadrata površine, visine do 1,2m na padini.

ODGOVOR

Dostupne granulacije kamenih agregata koje Samoborka d.d. ima u ponudi možete vidjeti na linku http://www.samoborka.hr/hr/dolomit

I M / 8.5.2023. 22:17:12

Postovani. Htio bih pokrpati postojecu betonsku ogradu. Navukao bih jos sloj od nekih 10 cm da se izravna i da se pokrpaju rupe. Da li je bolje to napraviti sa suhim betonom ili sa fleksibilnim ljepilom? Hvala

ODGOVOR

Reprofilaciju ograde možete napraviti ili SUHIM BETONOM 20 ili CEMENTNIM ESTRIHOM 20 ili REPARATURNIM MORTOM R4-250.

M P / 8.5.2023. 20:42:41

Poštovani, da li TERANIL može ići na gipsanu žbuku? Žbuka je napravljena prije 2 mjeseca... Hvala

ODGOVOR

Teranil može ići na gipsanu žbuku.

V M / 8.5.2023. 12:33:12

poštovani, Na puni zid ograda ( kombinacija beton siporex ) stavljao bi SEP ( lokacija Rovanjska kod Masleničkog mosta,bura , sol .. ) .Da li staviti silikonsku,silikatnu ili akrilnu žbuku. Unaprije hvala

ODGOVOR

Ukoliko zid nije ničim obrađen preporučamo da ga obradite polimer-cementnim mortom UNITERM. Nakon cca. 10 dana tako pripremljenu podlogu impregnirajte odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon 24h završno obradite željenom SILIKONSKOM ŽBUKOM Z. Druga opcija i puno pogodnija je da ogradni zid obradite CEMENTNIM ŠPRICEM 2 i obradite SOKL ŽBUKOM.

M G / 8.5.2023. 12:06:59

Poštovani,imamo kuću u Dalmatinskoj Zagori i htjeli bismo obnoviti staru fasadu,koja je rađena od termo žubuke.Na nju bi stavljali zidne panele,pa nas zanima bi li trebali vlažiti zidovi iznutra?

ODGOVOR

Da bismo vam dali odgovor na vaše pitanje trebali bismo imati proračun parodifuzijskog tijeka. Molimo da se za savjet obratite proizvođaču zidnih panela.

I F / 8.5.2023. 11:05:36

Poštovani, da li još uvijek u svom programu imate proizvodnju betonskih stepenica debljine 8 cm? hvala unaprijed

ODGOVOR

Traženi proizvod više nije dio Samoborkinog proizvodnog programa.