Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

H L / 31.5.2023. 11:55:22

Pozdrav, situacija je slijedeća. Na terasi površine 70 m2 (ispod garaža) na jednom djelu (sredina) zbog neadekvatne izvedbe, imam ulegnuće gdje mi se skuplja voda prilikom kiša i na tom mjestu prodire u garažu. Morao bih taj dio izdići (napraviti pad) te komplet terasu zaštitit sa nekom vrstom hidroizolacije. Pločice se ne mogu stavljat jer je do vrha praga vrata 2 cm. Što preporučujete od Vaših proizvoda kao rješenje problema? Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema hidroizolacijski premaz za prohodne terase, a koji bi mogao ujedno biti i završni sloj.

J A / 30.5.2023. 5:49:44

Postovani , imam vanjsku terasu 20 kvm sa koje sam uklonio postojece plocice , suhi estrih i bitumensku ljepenku. Ovaj put ne bih htio ici na klasicni estrih 4-5 cm , nego fino izravnati postojeci beton i na to nanijeti tanko slojnu hidro izolaciju , sto mi preporucate iz vaseg programa?

ODGOVOR

Suhu, dobro očišćenu betonsku površinu možete izravnati REPARATURNIM MORTOM G ili F, ovisno o potrebnim debljinama, a njime ujedno možete i korigirati pad. Nakon 7-28 dana (ovisno o debljini REPARATURNOG MORTA) nanesite jednokomponentnu visokofleksibilnu hidroizolacijsku masu HIDROPROTEKT MONOELASTIK u tri sloja križno uz obaveznu izvedbu holkera. Hidroizolaciju zaštitite ili lijepljenjem keramike fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS ili postavom KULIR PLOČA na podmetače.

V D / 29.5.2023. 11:32:40

-Zanima me na koji način mi je najbolje sanirati vlažan podrumski zid, koji je izveden u podrumu od prirodnog kamena (stari 100 godina), prizemlje je drvena građa. Vlažan je dio podrumskog zida duljine cca 4,0m do cca 2,0 m visine. -Da li ga izvana ožbukati prvo (zato što je kamen), pa na tako pripremljeno sa xps-om, bitumenskim trakama, čepasta, i drenažna cijev ? Da li ima neko kvalitetno rješenje sa premazima izvana, umjesto sa bitumen. ljepenkom ukoliko će mi biti nemogući pristup? -Kako predlažete iznutra tretirati zidove, na podovima ne vidim vlagu, ali možda i njih premazati nečim ? Negdje predlažu kemijska sredstva za iznutra, bušit zidove iznutra pa injektirati kemiju, prekinuti kapilarno uzdizanje vlage, da li je to potrebno ako sam izvana zatvorio pristup vlagi ? -Kada je nemoguće prići izvana, kako sanirati samo iznutra zid? -Da li prvo riješiti izvana zid, pa pričekati par tjedana da se isuši, pa zatim iznutra? Hvala unaprijed,

ODGOVOR

Najpravilnije i najučinkovitije je izvesti hidroizolaciju s vanjske strane i to na način koji ste i sami naveli. Potrebno je zid dovesti u ravninu prije izvedbe hidroizolacije. To možete pomoću CEMENTNE ŽBUKE C 80 ili REPARATURNOG MORTA, ovisno o potrebnim debljinama izravnavanja. Hidroizolacijski sloj možete izvesti sa BETONPROTOKETOM MONOELASTIK. Na unutrašnjoj strani preporučamo obradu zidova visokoparopropusnim žbukama tipa SANISIL H uz predhodnu obradu podloge SANISIL ŠPRICOM. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći na našoj stranici u tehničkim uputama proizvoda.

A B / 28.5.2023. 18:03:18

Poštovani, Može li se stiropor lijepiti direktno na ciglu? Hvala.

ODGOVOR

Ekspandirani polistiren (EPS) možete lijepiti direktno na ciglu polimer-cementnim mortom tipa LJEPILO ZA EPS, UNITERM, SAMOTERM F…

J P / 28.5.2023. 10:23:33

Poštovani, imam hodnik u kući, cca 4m², i želio bih podići nivo za cca 2 cm te nakon toga staviti laminat. Trenutno je na njemu laminat, a ispod samo betonska deka bez nadbetona. Molim Vas preporuke za materijal. Hvala!

ODGOVOR

Postojeći laminat je potrebno ukloniti, a betonsku deku dobro otprašiti i oprati. Suhu podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM i nakon 4-6h možete nanijeti TERANEKS UNILEVEL u maximalnoj debljini 2 cm uz obaveznu postavu rubnih traka.

M K / 25.5.2023. 11:43:02

Poštovani, na prizemnoj obiteljskoj kući koja je izvorno izgrađena do međe sa susjedom ostao je neizoliran zabatni zid (cigla i betonski serklaž). Što preporučujute kao tanku glazuru... par milimetara debljine, kojom bi se zaštitio zid??? Unaprijed najljepše zahvaljujem na preporuci,

ODGOVOR

Zid možete zaštititi REPARATURNIM MORTOM ili SANACIJSKIM MORTOM. Napominjem da ni jedno nije deklarirano kao završni sloj.

D H / 23.5.2023. 22:15:22

Imam kuću sa sendvič zidom. Dal se kod izrade fasade može stavit stiropor ili je najbolje samo požbukat? Jer neki kažu da stiropor može zadihtat vunu u sendviču pa napravit štetu? Lp

ODGOVOR

Ukoliko „sendvič zid“ zadovoljava zahtjev prolaza topline nije potrebna dodatna toplinska izolacija.

I M / 23.5.2023. 14:03:31

Poštovani, molim vas preporuku ljepila zalijepljenje ploča od soli, na zid, unutar saune.

ODGOVOR

Molimo da nam se obratite u tehnološki ured na brojeve telefona 01/ 33 22 709 ili 01/ 33 22 808.

D S / 22.5.2023. 10:18:58

Poštovani, Kupio sam stan sa zatvorenom lođom. Na vanjskom zidu na kojem je postavljen prozor sa unutarnje strane se pojavljuje vlaga. Kako se radi o zgradi nisam u mogućnosti izolirati sa vanjske strane. Možete li mi dati savjet. Lp, Dalibor

ODGOVOR

Opisano upućuje da bi problem mogao biti u detalju izvedbe vanjske stolarije, klupčice ili spoju stolarije s fasadom. Savjetujemo da se obratite izvođaču koji se bavi montažom stolarije ili fasaderskim radovima.

J / 22.5.2023. 7:55:44

Potrebno je sanirati krov sa salonitnim plocama koje su napukle na pojedinim mjestima. Kako pripremiti povrsinu, koju impregnaciju te koju masu za hidroizolaciju koristiti. Da li je potrebno koristiti traku na napuklim djelovima?

ODGOVOR

U ponudi imamo vodonepropusne materijale, ali ne preporučamo popravak salonitnih ploča zbog azbesta koji sadrže.