Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K G / 24.4.2014. 21:25:40

Poštovani, molio bih jedan savjet. Renoviram stan uključujuči vodoinstalacije i elektroinstalacije. Dakle, zidovi su dosta oštećeni i treba krpati šliceve i ostalo sto je oštećeno. Koja bi bila najidealnija opcija za popravak zidova? Dali strugati staru boju pa gletati? Dali postaviti mrežicu na pukotine tj kanale? Koji je Vaš savjet da se zidovi dovedu u red? Hvala!

ODGOVOR

Instalaterske otvore treba krpati ili toplinskom žbukom ili vapneno cementnom žbukom VC 60.
Instalaterski otvori rabiciraju se staklenom mrežicom SM 10R.
Ako na zidu postoji više nalića boje, prije nove boje potrebno je boju ostrugati i zidove pregletati TERANIL MAX-om i nakon sušenja zidove obojati unutarnjom bojom TERAPOL ILI POLAKRIL.

S M / 24.4.2014. 14:14:28

Poštovani, radi se uređenje terase u Dalmaciji. Terasa je betonska, površine 30m2 i napravljena je u produžetku kuće. Visina terase je od 70cm do 150cm i prati pad terena. Na terasi je zazidan zid visine 1metar od betonskih blokova. Zid je požbukan klasičnom žbukom granulacije do 4mm.
Pitanja su sljedeća: čime pregletati ožbukani zid (Fina žbuka F900, Teratermo glet ili nešto drugo) prije daljnjeg nanošenja završne dekorativne žbuke. Koju završnu žbuku je najbolje upotrijebiti za područje Dalmacije (ili koju fasadnu boju)??
Drugo pitanje se odnosi na betonski zid terase koji je relativno ravno izveden i trebalo bi ga pregletati prije završnog sloja. Čime ga pregletati u ovisnosti koji se završni sloj stavlja, (Teraplast ili boja Akroton?)

hvala na odgovoru

ODGOVOR

Podložnu žbuku pregletajte TERATERMO GLET-om i završno obradite dekorativnom akrilatnom žbukom TERAKRIL Z , prema izboru iz naše ton karte.
Betonski zid ako je ravan i bez oštećenja možete pregletati TERAFAS KIT-om i zatim na njega nanijeti ili akrilatnu žbuku TERAKRIL Z ili TERAPLAST , prema izboru iz naše ton karte

M S / 22.4.2014. 11:51:49

Poštovani,
molila bih vas za pomoć, kako sam u izgradnji tj. zatvaranju stubišta na kući koje je do jučer bilo otvoreno i na dvije je etaže, sada to isto stubište moram obložiti zidove nečim, u jednoj kući sam kod jedne žene vidjela i jako mi se dopala obloga zida ali ona nezna kako se to zove te navela da misli da se zove teraplast i da je to vaš proizvod, željela bih obložiti zidove i isto tako stepenice, pa bih molila točan naziv tog proizvoda i dali je moguće obložiti time zidove i stepenice da sve bude jednoobrazno, koliko je to čvrsto za stepenice i dali može ići na stepenice, jer navodno da time ljudi oblažu i ograde koje su izložene svim vremenskim uvjetima, imam oko 85 m2 zida stubišta pa okvirno koliko bi bila cijena tog istog materijala za oblogu zida,
hvala,

ODGOVOR

Teraplast je završno dekorativna „kulir“ žbuka za vanjske i unutarnje zidove, a namijenjen je samo za vertikalne površine. Nanošenje na horizontalne površine nije preporučljivo, a naročito na gazišta. Jedna kanta od 25 kg dovoljna je za cca 6 m2, a za površinu od 85 m2 potrebno Vam je cca 14 kanti. Cijena jedne kante je 247,5 kn+ pdv.

n g / 21.4.2014. 21:31:38

Zbog pogrešno ízvedene glazure pod u kuci mi je neravan,tj na pola kuce mi je prijelaz od cirka 1.5-2cm,zanima me cime da podignem taj nizi dio posto planiram stavit parket skoro po cijeloj kuci i ne zelim taj prijelaz

ODGOVOR

Niži dio možete izravnati samonivelirajućom masom za izravnavanje većih neravnina betonskih podloga i cementnih estriha u debljini od 5 mm do 2 cm - TERANEKS UNILEVEL.
Potrošnja je 1,6 kg /1 mm/m2.

Z / 16.4.2014. 17:41:46

Pozdrav, sanirao sam sokl reparaturnim mortom F, sad bi taj reparirani dio i ostatak sokla obojio AKROTON bojom, ali zanima me koliko moram čekati sa tim dijelom koji je obrađen reparaturnim mortom prije nego idem sa AKROTON bojom, jer koliko vidim u uputama recimo za betonsku podlogu potrebno je pričekati 3 mj. nakon betoniranja, ali nevidim koliko treba čekati nakon obrade reparaturnim mortom.

ODGOVOR

Podlogu obrađenu REPARATURNIM MORTOM prije bojanja bojom za beton potrebno je sušiti minimalno 15-20 dana.
Poželjno bi bilo da proizvodi koji su na cementnoj bazi odstoje 28 dana prije bojanja, ali ako je vrijeme suho bez visoke vlažnsti zraka može se bojati nakon minimalno 15 dana.

b v / 13.4.2014. 23:26:34

Lijep pozdrav!
Skinuo sam staru stolariju i ugradio novu pvc, pa me zanima da li se mogu sa betonfiksom (iznutra) uređivati špalete.

ODGOVOR

Ako je unutarnja žbuka GIPS VAPNENA (GV 10) unutarnji prostor možete urediti upotrebom BETONFIKS-a .

k e / 7.4.2014. 20:48:38

Poštovani,
koji je vaš prijedlog za prekrivanje bavalita na zidovima dnevne sobe (unutrašnjim i vanjskim) u kući u kojoj želim izbjeći mehaničko obijanje tih zidovi? Hvala.

ODGOVOR

Poželjno bi bilo postojeći sloj bavalita mehanički ostrugati, podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om i pregletati disprezivnom masom za gletanje TERANIL MAX.
Nakon sušenja obojati unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL u boji prema izboru iz naše ton karte.

V / 6.4.2014. 20:35:22

Poštovani, renorviramo staru kuću i stepenice su napravljene od kulira( cijeli blokovi) namjeravamo ih stavljati u drvo. Problem nam je sto neznamo kako sakriti donji dio stubista. Bojimo se da blokovi ne popucaju ako ih krenemo busiti. Dali postoji kakav inpregnacijski premaz pa da se to moze gletati? Ili nesto slično. Hvala

ODGOVOR

Ako kulir nije brušen već pran površinu kulira možete pregletati REPARATURNIM MORTOM F u debljini do cca 5-6 mm.
Ako je kulir izveden brušen, treba podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM dan ranije i onda nanijeti REPARATURNI MORT F u potrebnoj debljini.
Prije ugradnje morta obavezno provjeriti u kakavom je stanju kulir jer ako se bilo gdje odvaja od podloge potrebno je kulir maknuti.

A K / 6.4.2014. 17:35:29

Stavili bi na kucu, koja je presvucena stiroporom edelputz 2 mm. Da li bi mi preporucili da prvo navucemo bijeli edelputz pa onda obojamo ili odmah edelputz u boji. Sto bi mi vi savjetovali da koristimo, odnosno sto se pokazalo da dugotrajnije ?

ODGOVOR

Za ugradnju možete koristi i bijeli ili obojeni SEP – razlike u kvaliteti i dugotrajnosti nema.
Ako želite SEP u boji ugraditi obojeni SEP. Površinski suhi SEP bez obzira da li se radi o bijelom ili obojenom (3-5 dana nakon nanošenja) preporučamo obojiti MINERALKOR fasadnom bojom za ujednačavanje obojenja (mrlje nastale sušenjem ili nepravilnom primjenom) i hidrofobiranje mineralnih žbuka. Kod primjene SEP za vrijeme vlažnih i hladnijih vremenskih uvjeta može doći do pojave vapnenog iscvjetavanja.
Vapneno iscvjetavanje (pojava bijelih mrlja na obojenim mineralnim žbukama) ne smatra se greškom u kvaliteti materijala. Vapneno iscvjetavanje prirodna je pojava uzrokovana žbukanjem i očvršćivanjem pod hladnim, vlažnim, kišnim i maglovitim vremenskim uvjetima. Neujednačenost tona ugrađene žbuke može biti uzrokovana nepovoljnim uvjetima ugradnje (visoka vlažnost,niska temperatura), različitom upojnosti i hrapavosti podloge.

A Ć / 6.4.2014. 14:20:58

Poštovani,Imam teraplast na zidovima hodnika već 30tak godina.Problem je kako očistiti naslage prljavštine nakupljene godinama.Zahvaljujem na savjetu.

ODGOVOR

TERAPLAST je akrilana žbuka koju je moguće prati vodom pod pritiskom.
Površinu TERAPLAST-a operite vodom i možete koristiti blage deterdžente za čišćenje u kući (npr.deterdžent za suđe).
Nakon toga površinu dobro isprati vodom.