Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

i k / 23.1.2013. 23:22:13

Poštovani radim na obnovi dalmatinskog starog kamenog bunara u mojoj ulici. završni najvisočiji kamenovi su fino klesani dok su donji grublji koji su bili pred 30 ak godina žbukani tvrdim cementom a prije toga sam otkrio sloj izvorne starinske vapnene žbuke. Budući da sam uspio otući taj ružni cement i došao do kamena prvo pitanje je 1. koju žbuku koristiti da bude najsličnija originalnoj i načinu gradnje 19 st. i dali treba špric? drugo pitanje je postoji li kakva adekvatna masa kojom bi nadoknadio kamenove koji nedostaju pri vrhu krunice gdje se nalaze finije klesani kamenovi koje ne namjeravan ožbukati nego ostaviti kako su i bili, ti kamenovi su dosad bili zamjenjeni grubim sivim betonom... 3. s jedne strane nakon što sam sve otukao krunica bunara je uža 10 cm u odnosu na ostali dio te će tu trebati nabacati deblji sloj... koju žuku koristiti za takav slučaj za jako debele slojeve? hvala

ODGOVOR

Da bi se ugradila žbuka najsličnija postojećoj možete upotrijebiti našu gotovu pripremljenu žbuku - VAPNENU ŽBUKU G kojom možete ožbukati postojeće zidove.
Vapnenu žbuku G možete koristiti da ožbukate u više slojeva da bi izjednačili razliku u debljini. U jednom sloju vapnenu žbuku možete nabacivati 2-3 cm, te svaki novi sloj možete nanositi na prethodno osušeni i lagano nahrapavljeni sloj. Sušenje između slojeva mora biti minimalno 1-2 dana prije nabacivanja novog sloja. Za špric se koristi VAPNENA ŽBUKA G samo rjeđe konzistencije.
Nakon što se ožbuka s grubom žbukom, fino možete završiti ili s VAPNENOM ŽBUKOM F ili VAPNENOM ŽBUKOM 2 , ovisno o toe kakvu završnu teksturu žbuke želite (glatku ili grublju).
Za sanaciju postojećeg kamena koristite također gotovu pripremljenu KAMENU ŽBUKU.

d f / 22.1.2013. 16:04:23

trebam ožbukati unutarnje zidove koji su zidani od cigle.Zanima me dali mogu koristiti gotovu žbuku(strojnu) za ručno žbukanje i dali trebam nabaciti cementni špric prije žbukanja.
Koje materijale mi preporučujete.
Trebam ožbukati 3 sobe + kupatilo.

ODGOVOR

Za žbukanje unutarnjih prostora možete koristiti naše industrijski pripremljene gotove žbuke vapneno cementne ili gips vapnene žbuke.
Žbuke se mogu koristit za ugradnju ručno ili strojno. Preporučamo vam da odaberete gips vapnenu žbuku GV 10 za sobe, a za kupaonu vapneno cementu žbuku VC 40. Korištenjem obje žbuke nije potreban špric već se koristi pred špric od istog materijala rjeđe konzistencije.

S / 22.1.2013. 8:53:46

Imamo 50 kvadrata novo napravljenog stana,treba nam zbuka i glazura.. Zanima me koji proizvodi i količina nam je potrebna da se to napravi. I kolika bi izašla cijena.. Hvala..

ODGOVOR

Kao podložnu žbuku možemo Vam predložiti VC 40. Cijena je 0,82 kn/kg+ PDV, isporučuje se u vrećama od 40 kg, potrošnja je 14 kg/m2 za debljinu nanosa 10 mm.
Kao drugu opciju predlažemo GV 10, cijena je 1,04 kn/kg+ PDV, isporučuje se u vrećama od 40 kg, potrošnja cca 12 kg/m2 za debljinu nanosa 10 mm.

Za glazuru preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20, cijena je 0,54 kn/kg+ PDV, isporučuje se u vrećama od 50 kg, potrošnja je 22 kg/m2 za debljinu sloja 10 mm.
Pošto niste naveli kvadraturu zidova, već samo tlocrtnu kvadraturu stana od 50 m2, za izvedbu glazure potrebno Vam je cca 5500 kg, koja se nanosi u debljini 5 cm, cijena 2970 HRK+ PDV.

M B / 11.1.2013. 19:53:17

Na staroj kamenoj zidanoj kleti mi se odronilo nekoliko kamena, pa bih ih ponovno htio učvrstiti. Koja žbuka ili špric je najbolja za to ? Isto tako me zanima s čime bi mogao u unutrašnjosti kleti pokrpati nekoliko rupa u starom betonskom podu. Hvala.

ODGOVOR

Za uzidavanje kamena preporučamo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE M 10 (za unutarnje zidove možete primijetiti i MORT ZA ZIDANJE M 5). Oštećenja betonskog poda u debljini do 2 cm možete pokrpati REPARATURNIM MORTOM G. Za veća oštećenja preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20 ili REPARATURNI MORT RAPID 0-4. Detalje primjene za navedene materijale možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici www.samoborka.hr.

Ž S / 10.1.2013. 12:23:49

Poštovani,
pod u maloj prostoriji približne duljine 1,8 m i širine 0,8 metara namjeravam opločiti keramičkim pločicama. Kako je cementni estrih bio neravan (max 2 cm mjereno ispod letve od 1,5 m) obrusio sam veće neravnine i razlio izravnavajuću masu. Sada je pod znatno ravniji (max 2 mm mjereno ispod letve od 1,5 m) ali po širini (0,8 m) i dalje pada u smjeru susjedne prostorije. Visinske kote poda po širini prostorije (0,8 m) u odnosu na pločice u susjednoj prostoriji) su -4 mm, odnosno -8 mm. Dakle čitavi pod po širini pada za 4 mm, odnosno za približno 0,3 stupnja.

Pločice želim postaviti ravno (po mogućnosti bez pada) uz što manju razliku između novog poda i poda u susjednoj prostoriji. To bi značilo da nove pločice na najvišem dijelu prostorije moram lijepiti u što tanjem sloju ljepila, dok bi na najnižem dijelu prostorije, sloj ljepila trebao biti za 4 mm deblji. Kako se radi o prostoriji malih dimenzija koristio bih pločice dimenzija 20x20 cm ili najviše 30x30 cm ukoliko ne nađem zadovoljavajuće pločice manjih dimenzija. Dakle, po duljini prostorije bi došle samo 3 ili 4 pločice.

Može li se ovakva razlika u padu (4 mm) kompenzirati nekim od vaših ljepila a da pri tome minimalna debljina sloja ljepila ne bude veća od 2 mm (po mogućnosti 1 mm). Dakle ljepilo bi trebalo nanijeti u sloju 1 - 5 mm, odnosno najviše 2 – 6 mm.

U tehničkim uputama za vaša ljepila za pločice nisam našao maksimalne debljine nanosa - izuzetak je jedino tehnička uputa za Teratekt fleks unilevel, gdje je navedena maksimalna debljina nanosa 15 mm, ali smjesa sadrži pijesak granulacije do 2 mm te nisam siguran mogu li ovo ljepilo iskoristiti i za tankoslojno lijepljena na dijelovima prostorije koji su viši.

Srdačan pozdrav,
Željko Slavica

ODGOVOR

Ovisno o vrsti odabrane keramičke obloge preporučamo primjenu TERATEKT ljepila (za klasičnu, upojnu keramiku) odnosno TERATEKT F ljepila (za „gres“ odnosno slaboupojnu keramiku). Oba ljepila možete nanijeti i u debljini do 5 mm.

D F / 7.1.2013. 13:38:42

Možete li preporučiti neko sredstvo za održavanje / čišćenje glatkog ( sjajnog ) kamenog poda.Hvala.
LP

ODGOVOR

Samoborka d.d. u ponudi nema sredstva za čišćenje kamena.
U mogućnosti smo vam ponuditi sredstvo za zaštitu kamena - BETON IMPREGNATOR, koji će nakon prethodno provedenog čišćenja površinu zaštiti od daljnjeg prljanja smanivanjem vodoupojnosti.

a h / 4.1.2013. 9:25:20

pitanje:
radi se o staroj kamenoj kući sa obnovljenim vodoinstalacijama.
kojim pločama otpornim na vodu obložiti zidove umjesto pločica
i na koji način se postavljaju.
kojom bojom zaštititi ove ploče.

ODGOVOR

Samoborka d.d. nema u ponudi ploče koje bi odgovarale traženim zahtjevima.

B V / 31.12.2012. 18:34:05

Renovirao bih stari stan u kojem je žbuka u dobrom stanju ali je krpana na mjestima zbog raznih oštećenja i nove instalacije za struju.
Sada bih na te zidove htio nanijeti tzv. klebu sa mrežicom u dva sloja, ne bih nanosio sep nego ih samo izravnao i obojao pa vas molim za savjet i cijeli taj postupak te vaše proizvode koje bih koristio.
Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

bovidic@net.hr

I O / 31.12.2012. 13:05:08

Poštovani,
stan nam je trenutno u izgradnji i redovito nadziremo radove (mada se u iste slabo razumijemo).Napravljena je gruba žbuka (prva)...i kako vidim ona je popucala na puno mjesta. Je li to normalno ili bi se trebalo sanirati već sada prije nego nastave daljnje radove?Riječ je o novogradnji.Ovo je link od slike zida:http://i46.tinypic.com/rbz6vp.jpg
Hvala na Vašem odgovoru.

ODGOVOR

Kod primjene grube produžne žbuke uobičajena je pojava sitnih pukotina koje nastaju kod vezivanja. Ukoliko nanesena žbuka ima dobru prionjivost na podlogu („ne zvoni“) i ako je riječ o relativno malim nepravilno raspoređenim pukotinama nije potrebna posebna sanacija prije nanošenja fine žbuke.

N M / 19.12.2012. 11:54:02

Poštovani,
Kuća je ožbukana gips-vapnenom žbukom, radi loše izvršenih radova potrebno je gletanje. Žbukano je Knauf GV žbukom, sanitarije su žbukane ručno sa VC žbukom. Plafon potkrovlja je izveden gips-pločama.
Mogu li za sve površine koristiti Teranil Extra, te da li je potrebno površine prethodno tretirati Univerzalkoncentrat grundom?
Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Za gletanje svih površina možete koristiti TERANIL EKSTRA, ali vam zbog izvedenog žbukanja gips vapnenom žbukom preporučamo da koristite TERANIL ili TERANIL PLUS polimer vapnenu masu. Površine neposredno prije gletanja obavezno treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.
Spojeve različitih materijala obavezno morate rabicirati staklenom mrežicom u sloju gleta.