Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S B / 22.10.2012. 18:56:00

Nakon tri godine na nekoliko mjesta su mi se pojavile mikropukotine na unutrašnjim zidovima koji su obojani običnim
disperzivnim bojama.Površine zidova su hrapave(nisu glatke ni gletane) pa me zanima da li ima neka boja za unutrašnje zidove u ponudi koja može povezati mikropukotine bez da se one gletavaju.

Hvala.

ODGOVOR

Pošto se radi o mikropukotinama na tržištu postoje boje koje u svom sastavu imaju mikrovlakna sa svrhom premošćivanje tih mikropukotina, no mi trenutno u svom proizvodnom programu nemamo takvu boju.
Preporučamo vam struganje postojeće boje, gletanje površine teranilom u dva sloja i bojanje unutarnjom bojom prema izboru.
Prije saniranja obavezno provjeriti stanje postojeće žbuke i pukotina kao npr. koliko se prostiru pukotine, da li žbuka tzv.“zvoni“, čvrstoću prionjivosti, da li su pukotine samo površinske ili se prostiru u dubinu žbuke i sl.

B Š / 22.10.2012. 12:08:23

stari beton, parapet od ograde, obnovio sam vašim reparaturnim mortom. da li se može sada na njega navući teraplast, s obzirom na ovo vrijeme (danju ok, noću rosa). da li će to utjecati na kvalitetu

ODGOVOR

TERAPLAST ne preporučamo da ugrađivati na ogradne zidove. Pošto ste zidove gletali REPARATURNIM MORTom koji se mora sušiti barem 15 dana, podlogu impregnirajte pa navucite TERAPLAST, ali na horizontalnoj površini obavezno ugradite okapni lim ili klupčicu.
Vrijeme sušenja TERAPLASTA je u sadašnjim vremenskim uvjetima do 5 dana zbog visokog postotka vlage u zraku.
Temperatura barem 3-4 dana ne bi smjela u noćnim satima biti niža od +8°C.

J V / 18.10.2012. 14:09:43

Poštovani,
imam veliki problem kapilarne vlage u dimnjaku! Postoji li materijali kojim bi gornji dio dimnjaka (od tavana do iznad krova = 7 m) premazali i obukli kako bi barem ovu zimu mogli ložiti centralno na drva (i proteklih godina smo ložili na drva) a da iz dimnjaka ne curi tzv. smola? Molim vas savjet kako i što da učinimo a da nam to nije neki veliki trošak u ovom trenutku teške i ovako recesije?
Unaprijed hvala i lijepi pozdrav!

ODGOVOR

Kod vas se javlja kondenzna vlaga u dimnjaku (hladni dimnjak).
Potrebno ga je toplonski izolirati s vanjske strane pa predlažemo:
Ljepljenje fasadnih ploča kamene vune (TERVOL) d=5-6 cm, ljepilom SAMOTERM (cca 6-7 kg /m2). Nakon ljepljenja izvesti dvostruko gletanje (SAMOTERM F 6-7 kg/m2) uz rabiciranje sa staklenom mrežicom PRIMAFAS 160. Završni dekorativni sloj može biti fasadna žbuka SEP (boja i granulacija po izboru iz naše palete SEP žbuka).
Sve detaljie izvedbe možete naći na našim web stranicama, a opisani su pod nazivom TERMOVOL fasadni sustav http://www.samoborka.hr/termovol .

m g / 16.10.2012. 11:03:23

Imam puknuče na balkonu.
Kako to sanirati bez upotrebe pločica, da zatvorim pukotine, najjeftiniji , a efikasan način.
Hvala , unaprijed.

ODGOVOR

Najjeftiniji i najefikasniji način sanacije ne postoji, jer koliko ste spremni izdvojiti za sanaciju, toliko će vam ona biti dobra.
Potrebno nam je više informacija o vašoj pukotini da bi vam mogli konkretnije odgovoriti - o kakvoj se pukotini radi, da li je samo površinska, koliko je duboka, široka, dugačka, kako se prostire po površini.
Ukoliko imate fotografije molim da nam ih proslijedite.

M B / 15.10.2012.10:34

postavljam podno grijanje u stanu i zanima me Vas proizvod cementni estrih 20. Koja je minimalna debljina estriha koja se moze staviti. Bitna mi je visina poda pa bi mi odgovarao sto je moguce tanji sloj. Prije sam negdje procitao da je minimalna debljina 3.5 cm pa me zanima da li je to tocno. Imam stan od otprilike 56 kvadrata te ako je debljina sloja 3.5 cm trebao bih oko 4.300 kg estriha. Vidio sam da imate mogucnost dostave silosa sa pumpom. Da li je moguce dostaviti silos za tu kolicinu i na koju visinu pumpa moze pumpati estrih, stan mi se nalazi izmedu 1. i 2. kata (4.6 m iznad tla), lokacija je Sisak. Na estrih planiram staviti plocice, nakon kojeg vremena susenja se mogu postavljati plocice, majstor za keramiku mi kaze da se moze nakon tri dana a to mi se nekako cini prebrzo.

ODGOVOR

CEMENTNI ESTRIH 20 iznad podnog grijanja trebao bi biti u minimalnoj debljini od 4 cm. U koliko će se izvoditi u manjoj debljini pojaviti će se pukotine na estrihu, koje nisu štetne ali zbog tanjeg sloja estriha iznad cijevi na podnom grijanju moglo bi doći do oštećenja cijevi . Za navedenu količinu estrih nije moguće dostaviti u silosu zbog prevelikih troškova transporta tj. za dostavu je potrebna minimalna količina od 10t. Prilikom isporuke robe u silosu isporučuje se popratni protočni mješač, a ne pumpa.
Postava keramike iznad estriha je moguća nakon 10-15 dana, kak bi se sva zaostala vlage iz estriha smanjila na najmanju moguću mjeru.

A H / 14.10.2012. 21:27:10

U gotovom hodniku koji je već ožbukan ciglom sam zazidao otvor za sobna vrata. Koju žbuku preporučate za žbukanje tako male površine? Želio bih izbjeći višeslojno žbukanje (špric, srednji i završni sloj) s obzirom da bi to uvišestručilo trošak, a površina je vrlo mala. Da li postoji kakva gotova žbuka koju bih mogao nanijeti u samo jednom sloju od cca 2 cm? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Na zid nanesite ili gips vapnenu žbuku GV 10 ili vapneno cementnu žbuku VC 40.
Obje žbuke nanašaju se jednoslojno do maksimalne debljine 2 cm. Žbukom se nanosi rjeđa konzistencija kao špric i odmah žbuka u potrebnoj debljini te fino obradi.
Nakon sušenja GV 10 možete obojati unutarnjom bojom TERAPOL – prethodno nije potrebno gletanje, VC 40 je potrebno pregletati TERANILom i obojati unutarnjom bojom.

a s / 10.10.2012. 14:10:53

da li se mogu ukrasni betonski blokovi za vanjsku ogradu raditi gradjevinskim ljepilom.visina zida bi bila 120cm.

ODGOVOR

Ukrasni betonski blokovi mogu se lijepiti ljepilom za kamen i keramiku TERATEKT FLEKS UNILEVEL, i to do maksimalne debljine 15 mm bez prethodnog izravnavanja podloge.
Podlogu prije ljepljenja treba navlažiti vodom.

d đ / 26.9.2012. 21:59:54

poštovani,
zanima me maloprodajna akcijska cijena za silikatnu fasadu 2,5 mm, boja breskva. te cijena za teraplast 1,5 mm, i koliko m2 se napravi od 1 kg teraplasta
hvala

ODGOVOR

SILIKATNA ŽBUKA Z isporučuje se u granulacijama 1,5 ; 2 i 3 mm.
Potrošnja SILIKATNE ŽBUKE Z 2 mm je 3,5 kg/m2.
Pakiranje je kanta 25 kg.
Cijena svih raspoloživih tonova je 13,13 kn/kg.

Potrošnja TERAPLASTA G (1,5 mm) je 4 kg/m2.
Pakiranje kanta 25 kg.
Cijena je 11,63 kn/kg.

D D / 25.9.2012. 15:08:00

Cijenjeni možete li mi odgovoriti dali sa Vašom laganom podložnom žbukom VC20L mogu žbukati sanitarne prostorije i na nju ljepiti keramika.
Hvala.

ODGOVOR

VC 20L ne preporučamo da se primjenjuje u sanitarnim prostorijama zbog stalne kondezne vlage u takvim prostorima.
VC 20L u svom sastavu ima lagane agregate te se nakupljanjem vlage može desiti da se žbuka navlaži, i s vremenom naruši njezina čvrstoća što može utjecati na odvajanje žbuke od podloge ili odvajanje pločica od žbuke.
Za sanitarne prostore upotrijebite VC 40

M C / 24.9.2012. 14:45:09

Poštovani,

da li je moguće primjeniti Samoborka Univerzalkoncentrat grund + Teranil za završni sloj (gletanje) pri obradi gipskartonskih (Rigips, Knauf) ploča? Unutarnje uređenje dakako.
Ako da, u kojem omjeru, pošto vidim da je omjer za klasične žbukane zidove 1 (UKG) : 3 (voda).

Lp,

M.C.

ODGOVOR

TERANIL se može bez problema upotrijebiti za završnu obradu, gletanje gips kartonskih ploča.
Impregnacija UNIVERZALKONCENTRAT GRUND nanosi se neposredno prije gletanja razrijeđen s vodom u omjer 1:2 (1 dio UKG : 2 dijela vode).
Za gletanje gips kartonskih ploča možete upotrijebiti i naše proizvode namjenjene za obradu gips kartonskih ploča GIPSOFIL i GIPSOGLET.
Gipsofil je masa za zapunjavanje i armiranje spojeva gips ploča, dok je gipsoglet namijenjen za gletanje i ispunu pukotina gips ploča do 80mm debljine.