Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B K / 20.8.2019. 11:46:09

Poštovani! Beton u podrumu mi je mokar, izlazi voda kroz njega a sad cak i ljeti je kaos. Postoji li kakvo sredstvo koje mogu nanijeti na beton, nakon sto kroz njega sprovedem drenazne cijevi kako voda ne bi mogla ici prema gore. ? Jer na taj sloj izolacije bi islo jos 5 cm novog betona.

ODGOVOR

Hidroizolaciju betonskog zida možete izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK, četkom, valjkom ili gleterom u dva sloja križno.

M P / 19.8.2019. 12:35:38

poštovani, posjedujem staru dalmatinsku kamenu kuću čiji su zidovi sedamdesetak cm debljine u okolici Sinja. Renovirana je na način da je kamen izvana fugiran a s unutarnje strane postavljene su gipsane ploče, kamena vuna i folija na pocinčanu konstrukciju a na pod je 4 cm. stiropora i estrih. Jučer smo radi nekih rekonstrukcija skinuli 1 gipsanu ploču i dočekao nas je rđav U profil na podu, mokar sa mokrom staklenom vunom i mokrom folijom. Prethodno se u toj sobi digao parket oko godinu dana poslije postavljanja, i sada mi je jasno zašto. Molim Vas savjet kako se rješiti te vlage, odnosno vode? Zahvaljujem na odgovoru. Na raspolaganju sam za dodatne informacije. S poštovanjem, Marija

ODGOVOR

Ukoliko ne postoji direktno zacurijevanje unutar konstrukcije zida – vertikale odvoda oborinskih voda, puknuće cijevi ili sl, možemo zaključiti da do provlaživanja dolazi kroz samu konstrukciju kamenog zida. To je najčešće posljedica samog morta kojim je izvršeno fugiranje, mikropukotin nastalih kod vezivanja ili same upojnosti morta ili eventualno i kamena. Preporučamo čišćenje sljubnica, zapinjavanje MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA, te dodatnu impregnaciju cijele površine kamenog zida razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM.

V M / 18.8.2019. 22:15:08

Poštovani, postavljene su gips kartonske ploče, odrađeni spojevi sa mrežicom i uniflotom te bi sada pregletali cijele ploče jer su spojevi loše odrađeni, dali je to moguće teranilom rješit?? hvala

ODGOVOR

Preporučamo postavljene GK ploče punoplošno pregletati TERANILOM.

S B / 13.8.2019. 19:44:12

Poštovani,zanima me da li u svome asortimanu imate tekuću smjesu za hidroizolaciju odnosno nesto sto se moze nanositi sa valjkom. Radi se o povrsini od cca.20 m2,pa da li nesto takvo imate i sto mi mozete preporuciti te o kojoj kolicini bi se trebalo raditi za toliku povrsinu. Unaprijed zahvaljujem. LP

ODGOVOR

Samoborka d.d. u ponudi hidroizolacijskih premaza ima disperzivni hidroizolacijski premaza HIDROPROTEKT LIQUID koji se nanosi valjkom. Također i sve naše polimer-cementne hidroizolacijske premaze, jedno ili dvo komponentne možete nanositi četkom, valjkom ili gleterom. Potrebna količina HIDROPROTEKT LIQUIDA za cca 20 m2 – 45 kg

M O / 10.8.2019. 20:41:00

Da li se smije na staru ljepenku staviti nova? Poskidali smo pod u sobi vec kada prozor ugradujemo i poskidali smo parket i ispod njega stari laminat. Sada je ljepenka ispod koja se ne da skinuti to jest tesko. Jel se smije staviti nova ljepenka unatoc par mjesta stare ljepenka?

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu za hidroizolacijske radove ima proizvode na cementnoj osnovi koji nisu pogodni za nanašanje na podloge kao što su ljepenke, recitol i sl. Za rješenje svoje nedoumice, molimo obratite se proizvođačima ljepenke.

M Z / 8.8.2019. 21:56:08

Postovanje, majstor mi kaze da ispod tus kabine visine 3,5 cm ne ide hidroizolacija. Nekako ne vjerujem u to. Molim Vas za misljenje. Hvala, lp, M.

ODGOVOR

Naša je preporuka da u prostorijama koje su izložene direktnom utjecaju konstantnog vlaženja vodom ispod keramike i ostalog bude izveden hidroizolacijski premaz.

M H / 6.8.2019. 20:05:16

Poštovani, saniram jedan strop na kojem je nakon skidanja farbe i gleta kao podloga ostao relativno tanak sloj nekakve slabe žbuke, s kojega već na dodir padaju zrnca pijeska. Jedan manji dio te žbuke je otpao, i to na mjestima na kojima je otpao i beton s deke skroz do armature. Strop se nalazi ispred uvučenih ulaznih vrata kuće, tako da nije izravno izložen suncu i padalinama, ali trpi sve promjene vanjske temperature i vlage. Što biste mi mogli preporučiti za učvršćivanje i poravnavanje podloge te krpanje opisanih rupa? Strop pripremam za bojanje. Hvala i srdačan pozdrav, Marko Horvat

ODGOVOR

Sloj slabe žbuke treba skinuti, skroz do betona. Sve dobro otprašiti i/ ili po mogućnosti oprati čistačem pod tlakom, te ostaviti da se osuši. Vidljivu armaturu očistiti od hrđe i premazati antikorozivnim sredstvom. Oštećenja u betonu sanirajte REPARATURNIM MORTOM R4-250 prema tehničkoj uputi. Sve prevući REPARATURNIM MORTOM G. Tako pripremljenu podlogu možete bojati fasadnom bojom TERATON V.

Z S / 5.8.2019. 23:20:52

Imam pitanje. ZNACI kuca je stara 100 god u Njemackoj. Zigleni zidovi i obloga od azbesta,to sad zelim zbrinuti. Htio sam uraditi stiropor fasadu,al fora je u tome da u zidovima postoje nosive hrastove grede. Stoga me zanima koja je najbolja toplinska izolacija,stim da govore da stiropor sihtuje 100% i da postojinopasnost od paronepropusnosti,th moze doci do truljenja drveta u zidovima., hbala unaprijed.

ODGOVOR

U koliko ste se odlučili na izvedbu ETICS-a na svom objektu, preporučujemo sustav s izolacijskim pločama od kamene vune i završnom obradom u SILIKATNOJ ili SILIKONSKOJ žbuci.

j / 3.8.2019. 13:22:42

pozdrav hteli smo na betonsku stazu sirine 1m da postavimo kulir ili neke druge betonske ploce 60x60CM -debljine 4cmn a okolo da popunimo ukrasnim kamenom KAKO POSTAVITI PLOCE (beton je ravan radi se samo o pesackoj stazi pozdrav

ODGOVOR

S obzirom da se radi o podlozi koja nije procjedna, a iz Vašeg upita nije vidljivo da li je betonska staza izvedena u padu, savjetujemo Vam da pad izvedete REPARATURNIM MORTOM. Na podlogu u padu ploče lijepite ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

I k / 3.8.2019. 8:51:40

Da li mi možete objasniti kako se radi sa ježom fasadnom mašinom za nanošenje hirofe i priprema hirofe za špricanje zidova. Hvala.

ODGOVOR

Hirofa se priprema i nanaša na način opisan u tehničkoj uputi koju možete naći na našoj web stranici www.samoborka.hr tj.na linku https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20Hirofa.pdf