Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K F / 2.7.2019. 11:27:09

Dobar dan Naslijedila sam kuću koja je bez krova 29 godina. Na gornjoj deki nalaze se pukotine kroz koje je curila voda, na par mjesta....također sam primjetila na jednom mjestu, a može biti i da je na više, da je željezo u tim stropnim gredama korodiralo, jer se i malo cigla oko toga počela trusiti. Što mi je činiti, prije no što napravim krov. Koliko je to ozbiljno? Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Preporučamo obratiti se projektantu/statičaru!

V V / 1.7.2019. 14:15:59

Poštovani, molio bi vašu stručnu pomoć vezano uz obnovu fasade na privatnoj kući. Radi se o dijelu fasade koja je obojana fasadnim premazom za fasade na finoj cementnoj žbuci, i drugom dijelu fasade ožbukanom sa finim cementnom žbukom. Obzirom da je na većem dijelu kuće fasada terabona i koja nije u tako lošem stanju, i koju za sada ne bi dirao, molio bi vaš savjet za odabir fasadnog premaza, a koji bi se mogao kasnije primjeniti i na terabonu. Takođe molim u kratko tehnologiju rada. LP

ODGOVOR

Bojanje fino zaglađenih fasadnih površina možete izvesti akrilnom fasadnom bojom TERATON V ili silikonskom bojom SILIKONKOLOR. Obzirom na veću paropropusnost silikonske boje i planirane buduće obnove Terabone preporučamo SILIKONKOLOR. Radove izvesti kako slijedi: - Temljito ispitati cijelu površinu i mehanički ukloniti sve eventulano slabo držeće dijelove boje (mjehurići, ljuskice i sl.) - očistiti površine pranjem vodom pod tlakom - nakon najmanje 48 sati (vrijeme sušenja) podlogu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM (1dio UKG:2 dijla vode) - nakon 24 sata nanositi SILIKONKOLOR u dva naliča, drugo nalič nanositi na potpuno osušeni prvi

A R / 1.7.2019. 13:12:10

U kući imam dnevni boravak sa zidovima od grubog sepa. Sep je postavljen prije skoro 30 godina. Sad je već posivio, vjerojatno najviše od prašine koja se sakuplja na njemu. Možete li mi dati savjet kako ga očistiti, tako da ponovno postane bijel? I vanjska fasada mi je od sepa i nju sam oprao vodom pod visokim tlakom, no u sobi to ne mogu raditi. Možda bi rješenje bilo obojiti zid u bijelo. Kako i čime? Molim za savjet.

ODGOVOR

Stari SEP preporučamo dobro otprašiti npr usisavačem s nastavkom. Otprašenu podlogu možete prebojiti klasičnom TERAPOL ili perivom POLAKRIL unutarnjom bojom.

E D / 1.7.2019. 11:21:43

Pozdrav! Preuredjujem kupaonu. Skinuo sam stare plocice i sve do cigle prakticki jer je stara zgrada i sve se mrvi. E sad postoje vece neravnine i rupe pa me zanima sta treba dalje. Svaki majstor mi drugacije kaze. Uglavnom trebalo bi to ozbukati prvo(pokrit te rupe i malo izravnat) impregnacija neka pa ljepilo i plocice. Mozete mi vi objasniti tocno postupak. Koji materijal( posto je kupaona-vlaga) i kojim redom do plocica na kraju. Molim vas pomozite mi :)

ODGOVOR

Žbukanje, odnosno izravnavanje podloge preporučamo izvesti vapneno-cementnom žbukom VC 40. Kod nanošenja na zid od opeke potrebno je prethodno nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2. U zoni kade, umivaonika i tuš kabine preporučamo prije lijepljenja keramike izvesti hidroizolaciju HIDROESLATIK 2 K. Pločice lijepiti fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

L J / 29.6.2019. 21:00:37

Poštovani. Krećem u uređenje kuće gdje su goli zidovi od cigle e mnogi mi prporućaju klasićno žbukanje a ja sam želio uraditi knauf sa konstrukcijom zbog ugradnje toplinske izolacije pa me zanima šta je bolje knauf ili žbuka? Lp

ODGOVOR

Preporučamo unutarnje zidove ožbukati gips-vapnenom GV 10 ili vapneno-cementnom VC 40 žbukom. Toplinsku izolaciju preporučamo izvesti primjenom povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju ETICS tipa TERMOZOL.

B H / 22.6.2019. 10:53:35

Poštovani, imam kuću staru cca 55 godina. Kuća nema horizontalnu hidroizolaciju od ljepenke ali ima okomitu koja ide samo ispod nosećih vanjskih zidova. Kako imamo užasno puno vlage i plijesni, U spavaćim sobama smo razbili podove do temelja i stavili ljepenku te ju spojili na horizontalnu ali izgleda da je horizontalna izolacija u lošem stanju i popucala jer i dalje ima previše vlage. Drenaže oko kuće vjv nema. U kući imamo plijesni na svim zidovima, od poda do plafona. Zimi je užasno zbog kondenzacije, doslovno brišemo vodu u kutovima sobe. Što mi preporučate i koliko će dugo, preporučeno rješenje trajati? Hvala

ODGOVOR

Izvedba hidroizolacije, uz preporučenu izvedbu drenaže oko objekta, samo je jedan od preduvjeta kvalitetne sanacije vašeg objekta. Svakako preporučamo izvedbu toplinske izolacije na fasadnim površinama kako bi se spriječila pojava kondenzata. Bitno je naglasiti da je količinu prekomjerne vlage u unutarnjem prostoru moguće smanjiti kontroliranim i pravilnim prozračivanjem, te prilagodbom u samom korištenju prostora.

S Z / 21.6.2019. 19:26:22

Poštovani Zanima me da li bi kao podlogu za bazen mogla staviti stirodur pošto je neravna podloga Bazen je promjera 4,75 i 85 dubine Ako bi koju bi debljinu preporučili Hvala

ODGOVOR

Priprema podloge za bazen najčešće je preporučena od strane samog proizvođača bazena.

M Z / 19.6.2019. 9:48:59

Postovani Imam problem s kapilarnom vlagom u stanu. Nema plijesni samo velike fleke od vode i na tim se mjestima ljusti krec. To je u stanu na vanjskim zidovima. Zanima me dali se to meze sanirati s hidroizolacijom? I ako se moze kako bi isao postupak s vasim proizvodima?

ODGOVOR

Sanacija kapilarne vlage je u pravilu složeni postupak i sami prijedlog zahtijeva više informacije od ovih navedenih u vašem upitu. Prije svega potrebno je ukloniti uzrok vlaženja. Primjena hidroizolacije na unutarnjoj stijenci zida u pravilu zahtijeva otucanje postojećih slojeva žbuke, nanošenje hidroizolacije BETON PROTEKT MONOELASTIK direktno na betonske podloge, odnosno zid od opeke obrađen cementnom žbukom, te nove slojeve žbuke uz prethodno nanošenje CEMENTNOG ŠPRICA 2 EKSTRA. I najčešće je samo privremeno rješenje dok se vlaga kapilarno ne raširi izvan zone sanacije.

M S / 19.6.2019. 1:44:22

Postovani, Koja je nosivost estrih 4cm sa stiroporom od 5 cm ?

ODGOVOR

Tlačna čvrstoća CEMENTNOG ESTRIHA 20 u debljini od 4 cm, izvedenog kao plivajući pod je 20 N/mm2.

N L / 18.6.2019. 22:00:50

Planiramo premjestiti kuhinju u prostoriju gdje su zidovi sa gips-vapnenom žbukom. Žbuka nije dotrajala. Budući da će prostorija biti izložena vlagi, da li je potrebno otući postojeću žbuku i nanijeti vapneno cementnu?

ODGOVOR

Ukoliko korištenjem i pravilnim provjetravanjem regulirate vlažnost zraka u prostoru kuhinje nije neophodno uklanjati postojeću gips-vapnenu žbuku. Preporučamo prije postave keramike podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM.