Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K Č / 6.4.2013. 22:40:03

Kuća na moru, fasada klasična, završno SEP 2, nakon 10 g ispucala na dosta mjesta. Propušta vodu mjestimično. Moim savjet kako pokrpati pukotine i čime je premazati da postane otporna na vodu pod pritiskom (bura+kiša)? Također molim i cijene tih sredstava po m2. Unaprijed hvala1

ODGOVOR

Ako su pukotine lasaste i male može se polimernom masom za gletanje TERAFAS KIT premazati i obojati fasadnim premazom TERATON V u boji prema izboru.
Ako su pukotine velike potrebno je SEP skinuti do podloge što više, podlogu oprati vodom pod pritiskom impregnirati KONTAKT GRUND-om dan ranije te pregletati TERATEMO GLET-om u dva sloja s rabiciranjem staklenom mrežicom u sloju TERATERMO GLETA te nakon sušenja od 10 dana ugraditi završnu žbuku prema izboru SEP+MINERALKOLOR, AKRILAT,SILIKON u teksturi, granulaciji i boji prema izboru iz naše ton karte.
Sve cijene dostupne su na našoj internet stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/cjenici , Cjenik žbuka premaza i ljepila .

G B / 6.4.2013. 21:36:23

Poštovani,
napravio sam jednu nadstrešnicu sa pečenjarom, koja se naslanja na kuću. No, ranije oko kuće je izvedena armiranobetonska staza, širine preko 1 m, a pod u nadstrešnici je isto tako betonirana, i sad je zapravo došlo do spoja između te dvije betonske površine, koje bi trebale tvoriti neku jedinstvenu cjelinu. No, na spojevima tih dviju betonskih ploča, dolazi do razdvajanja, odnosno preko zime i do razlika u visini čak i do 1 cm. Muči me kako i čime to popločiti (keramika), te kako popločiti kad će te oscilacije, vjerojatno potrgati bilo kakvu keramiku ?
Ili je rješenje razbiti cijelu novu ploču i ponovo napraviti bolje i kvalitetnije, ili samo razbiti tu novu ploču u nekoj širini cca 1 m ili više ili manje (kako, koliko ?) i kako taj spoj kvalitetno izvesti, da ne dolazi do tih oscilacija ?
Je li moguće išta kvalitetno napraviti a da se ploče ne moraju razbijati ?
zahvaljujem,
Goran Belošević

ODGOVOR

Staru ploču potrebno je maknuti i napraviti otkop te drenažu i izbetonirati novi sloj ploče u ravni s novom pločom.
Spoj starog i novog betona uvijek će se pojavljivati te je spoj potrebno riješiti diletacijskom profilom koji će se kasnije zapuniti trajnoelastičnim kitom.
Ako stara ploču nećete micati potrebno je preko cijele ploče stare i nove izbetonirati novi sloj u koji je potrebno ugraditi armaturnu mrežu.
Napominjemo da postoji mogućnost da vam se spoj ponovno pojavi ako stara ploča nema dobru posteljicu, tj.pripremu.
Ili treba obje ploče maknuti i izbetonirati novu ploču po cijeloj površini.

S P / 5.4.2013. 23:16:00

Poštovanje,
zanima me koje godine ste počeli proizvoditi sep za fasade?
Hvala!

ODGOVOR

SEP se počeo proizvoditi 1970 godine.

t b / 5.4.2013. 7:51:24

Dali je preporucljivo staviti stiropol na unutarnje zidovei sa cime ih premazat iz vase ponude

ODGOVOR

ukoliko postavljate stiropor s unutarnje strane zida, prostor će se prije zagrijati jer ne grijete vanjske zidove, no isto tako ne akumulirate toplinu u zidovima i kada prekinete s grijanjem vrlo brzo dolazi do hlađenja prostora. Kod izolacije zidova s unutarnje strane granica kondenzacije pomiče se prema unutrašnjosti zida, te ga je na taj način teže isušiti, nego u slučaju kada je granica kondenzacije pomaknuta više prema vanjskom dijelu zida (stiropor postavljen s vanjske strane zida).

Sve informacije za postavljanje sustava možete pogledati na našoj stranici www.samoborka.hr/fasadni-toplinski-sustavi , pa Termozol , a podjednako vrijedi i za postavljanje sustava s unutarnje strane.
Kao završni sloj možete odabrati SEP ili Silikatnu žbuku. Završna obrada sustava bojanjem unutarnjim bojama nije primjenjiva, nego završni mineralni sloj SEP možete naknadno obojiti MINERALKOLOROM, odnosno Silikatnu žbuku SILIKATKOLOROM.

m b / 3.4.2013. 17:12:28

koko ide ljepila kada se stirpšpor lijepi na metar kvadratni.kilaza me zanima

ODGOVOR

za lijepljenje stiropora možete koristiti polimer cementno ljepilo SAMOTERM, potrošnja za lijepljenje (točkasto i rubno) kreće se cca 4-6 kg/m2, za armiranje (prvi nanos temeljnog sloja) cca 4-5 kg/m2.
Ciijena SAMOTERMa je 2,98 kn/kg bez PDV-a .

R P / 2.4.2013. 18:23:21

Poštovani..!
Na moru betonirana terasa cca 40 m2..beton ima pukotine .i nije obraden /porozan/ima djelomice gljivice ...cime zastiti i poravnati podlogu ...
Hvala...

ODGOVOR

Betonsku površinu treba dobro oprati vodom pod pritiskom i zarazu mikroorganizmima očistiti žičanim četkama.
Nakon nekoliko dana sušenja, površinu treba grundirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije radova, zatim površinu pregletati REPARATURNIM MORT-om G u debljini do 20 mm.
Nakon sušenja od 7-10 dana površinu možete prebojati bojom za beton AKROTON prema izboru iz naše ton karte.

T Ć / 2.4.2013. 10:15:34

Poštovani,

Zanima me kako postaviti SEP na zid od nekih 10-tak kvadrata. Što sve treba napraviti?

Hvala unaprijed

ODGOVOR

Potrebno je znati da li SEP ide na zid s vanjske ili unutarnje strane i kakva je trenutno obrada zida (da li postoji žbuka na zidu ili ne ili nešto drugo).
U koliko je površina zida već nečim obrađena potrebno je podlogu oprati vodom pod pritiskom i sušiti barem 3-4 dana , zatim suhu podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUND-om dan ranije i nanijeti SEP željene granulacije i teksture.

a s / 1.4.2013. 21:26:13

Postovani,
molim par savjeta.Kuca je u dalmaciji okolica Splita.Gradena betonskim blokom 25cm, na fasadu je stavljen spruc/namaz/spruc.Molim vas savjet dali stiropol fasada ili termo zbuka.Moram napomenuti da je kuca na 2,kata bez krova, ravna ploca.Ujedno vas molim izracun troskova za 300m2 iste.Te ako imate nekog svog kooperanta za izvodenje radova na istoj.
lp
Anton Saric

ODGOVOR

Žbuku na zgradi potrebno je izravnati te bi bilo najbolje da se na to ugradi povezani toplinski sustav s pločama stiropora minimalne debljine 8 cm i završnom obradom silikonskom, silikatnom ili akrilatnom žbukom prema izboru boje teksture i granulacije iz naše ton karte.
Troškove izvođenja ne možemo vam izračunati jer se ne bavimo izvođenjem radova već samo proizvodnjom i prodajom materijal.
Cijena sustava ovisi o debljini toplinske ploče i završne obrade ali za d=8 cm sa završnom obradom akrilatnom žbukom cijena iznosi 121,00 kn s uračunatim PDV-om.
Za izvođače na području Splita možete kontaktirati kolege iz SAMOBORKA SPLIT koji vam mogu dati tražene podatke: Stipe Laštre 091/3322-879; Ivo Vranješ 091/3322-941; Ivan Smolčić 091/3322-919.

v p / 1.4.2013. 17:17:36

preporuka vrste boje za OSB ploće

cca 95 m2

ODGOVOR

Boje namijenjene za bojanje OSB ploča nemamo u svom programu, ali za unutarnje prostore mogu se koristiti disperzijske boje kao što su STRUKTURKOLOR, TERAPOL ili POLAKRIL.

T K / 1.4.2013. 9:23:18

Poštovani, u podrumu koji je izveden iz betona javio mi se prodor vode na nekoliko mjesta. To se događa rijetko kada su uzastopne kiše, kao i sada. Na dva mjesta voda je probila na zidu 10 cm iznad poda, a na jednom mjestu na samom spoju zida i poda. Napominjem da je na podu izvedena glazura ispod koje se vlaga širi po prostoriji. Izvana je obnovljena izolacija otkopavanjem oko kuće.Podrum je ispod pola kuće i to se dešava na zidu koji je ispod kuće. Unaprijed hvala na pomoći.

ODGOVOR

Ako je s vanjske strane izveden otkop pretpostavljamo da su izvedeni hidroizolacija i drenaža, te se prodor vode nije smio desiti. Pošto kroz spoj zida i poda probija vlaga potrebno je spoj zapuniti hidroizolacijskom žbukom i naparaviti holker na spoju zida i poda. Također pretpostavljamo da je prije izvedbe glazure ugrađena hidroizolacija.
Tamo gdje je voda probila na zidu 10 cm iznad poda potrebno je prodore vode zapuniti HIDRO STOP žbukom. Proširi se prodor u obliku lastina repa i zapuniti hidro stopom.Nakon što se zapuni prodor potrebno je površinu premazati hidro protekt žbukom.