Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

i s / 13.3.2013. 15:00:39

postovani,da li je moguce na stiropor koji je pregletan staviti edelputz tj,sep

ODGOVOR

Ako je povezani toplinski sustav izveden prema pravilu struke mineralna žbuka SEP se može bez problema ugraditi.

A G / 12.3.2013. 21:22:09

Poštovani!

Molim da me posavjetujete u vezi problema sa opadanjem boje sa zida.Naime u stanu u potkrovlju obiteljske kuće na južnom zidu koji je obojan sa JUB-ovim biovapnom ljušti se boja i opada sa zidova.Izvana je fasada neizolirana klasična žbuka impregnirana sa Caparol Fibrosil, te preko toga obojana sa JUB revitalcolor AG.Zid je zidan Porothermom 25 te iznutra klasično žbukan.Opadanje boje je izraženo pri plafonu,odnosno kosoj ploči,dok je sredina zida dobra.Također primjećujem nekakvu bijelu paučinicu koja najvjerovatnije podiže boju,ali ne svugdje.Na zidu nijsu primjetni mokri tragovi ni za najvećih kiša.
Zanima me da li je možda biovapno loš izbor i kakvu sanaciju savjetujete.
U prilogu šaljem slike.

ODGOVOR

Prostor tj.zidovi koji su obojani bio vapnenom bojom ne bi se smjeli ljuštiti jer je vapnena boja prirodni proizvod, dezinfekcijska, ekološka boja, neškodljiva, otporna na UV zračenje, visoko parapropusna V1, visoko alkalna – nema razvoja plijesni.
Vapnena boja je smjesa gašenog vapna, pigmenata i punila, bez organskih otapala i biocida (nije štetna za zdravlje).

S vanjske strane je ugrađena akrilna mikroarmirana fasadna boja i impregnacija koje jedino mogu smanjiti paropropusnost žbuke s vanjske strane, koja ne bi previše smjela utjecati na unutrašnjost.
Pretpostavljamo da se radi o prevelikoj razlici između temperature vanjskog i unutarnjeg prostora i nedovoljnoj izoliranosti ab dijelova. Pošto je s vanjske strane ugrađena podložna žbuka i stavljen samo premaz, ono nije dostatna izolacija bez obzira što je zid izveden s Porotherm 25.
Pošto se vama ljuštenje pojavljuje samo na gornjem dijelu pretpostavka da spoj ab ploče i krova nije dovoljno toplinski izoliran te se zbog razlike u temperaturi (vanjske i unutarnje) javlja kondenzat koji potiče ljuštenje.
Moguće je da se zbog kondenzata unutarnja žbuka zasitila topivim solima i ako su prije bojanja zidovi pregletani glet masom smanjena je parapropusnost koja nepovoljno utječe na boju i uzrokuje ljuštenje.
Potrebno je češće prozračivati prostor i predvidjeti mogućnost ugradnje toplinske izolacije. Sanaciju možete izvesti ljuštenjem boje i glet mase do žbuke, tretiranje žbuke sredstvom za spriječavanje razvoja mikroorganizama TERACID ili sanacijskim premazom za blokadu topivih soli ANTISOL, pregletati vapnenom glet masom i obojati bojom.
Napomena: ANTISOL će djelovati samo površinski jer nije dubinski premaz ali može barem malo eliminirati topive soli u žbuci.
Slike u vašem pitanju nismo primili (ne možete ih niti poslati putem naše web stranice Pitanja i odgovori nego samo direktno emailom) te smo vam odgovorili na temelju vašeg upita.

D / 11.3.2013. 23:04:38

Želim vanjski roštilj od betona presvući SEP-om. Molim Vas koje materijale da koristim i objasnite mi postupak.

ODGOVOR

SEP mineralna žbuka kao i sve ostale tankoslojne završno dekorativne žbuke nisu primjerene za oblaganje roštilja jer se s vremenom zbog visoke temperature roštilja mogu odvojiti od podloge.
Poželjno bi bilo s vanjske strane na roštilju izvesti toplinski sustav sa kamenom vunom ili stiroporom pa ugraditi SEP.Ako želite samo navuči SEP potrebno je roštilj pregletati SAMOTERM / SAMOTERM GLETom i onda ugraditi SEP kojeg bi bilo dobro nakon ugradnje premazati fasadnom bojom MINERALKOLOR ili TERATON V.

B V / 9.3.2013. 16:15:11

Na kući se pojavila pukotina cijelom dužinom vanjskog zida i unutarni zid sad vlaži...Na koji način je najbolje sanirati da ne ulazi voda..Hvala.

ODGOVOR

Potrebno je prvo sanirati pukotinu s vanjske strane tj. zatvoriti je ekspandirajućom pjenom. U unutrašnjosti, ako je površina ožbukana, pukotinu otvoriti i pregleta u dva sloja glet masom , te u svježi sloj gleta utisnuti staklenu mrežicu.

v d / 8.3.2013. 23:09:07

Stara kuća 1937 god ima oštećenu fasadu (terabona stara)na nekim dijelovima.Sanirao sam sa VC50 i ostavio oko 1 cm debljine za nanošenje završne žbuke .Dali sada da stavim sep ili terabonu i sa čim treba premazati VC50 prije nanošenja završnog sloja.??

ODGOVOR

VC 50 nije potrebno impregnirati već je potrebno podlogu samo navlažiti dobro vodom i ugraditi TERABONU. SEP nije moguće navući u debljini do 1 cm.

M G / 8.3.2013. 10:42:04

Poštovani,
moje pitanje odnosi se na cvjetni element tj. http://www.samoborka.hr/cvjetnjak-za-pokose-50cm-visine-30cm---sivi.
Kako treba pripremiti podlogu za taj element?

ODGOVOR

Ovisno kakvu namjenu cvjetnjaka za pokose želite.
Ako želite raditi potporni zid prvi red se slaže na izravnatu podlogu koja se može fiksirati ugradnjom u betonsku posteljicu ili zapuniti zemljom.
Ostali redovi slažu se s pomakom u kosinu pod kutem od 45-60%.
Cvjetnjak je tako i napravljen da se slaže jedan na drugi.

K V / 8.3.2013. 9:45:17

Na mojoj kući se nalazi hirofa u dosta dobrom stanju, obojena prije cca 10 godina. Budući da je boja izbljedila zanima me je li bolje postojeću fasadu obojiti nekom fasadnom bojom (koju preporučate) ili navuči neki završni sloj fasade u boji na postojeću hirofu. Unaprijed zahvaljujem na Vašim savjetima!

ODGOVOR

Ako je HIROFA zdrava ne trusi se i nigdje se ne odvaja i ako je bojena prije 10 godina, najbolje ju je ponovno prebojati fasadnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz naše ton karte.
Ukoliko je potrebno podlogu možete impregnirati neposredno prije bojanja UNIVERZAKONCENTRAT GRUND-om. Prije bojanja obavezno je pranje fasadne površine vodom pod pritiskom.
Ako želite navući novi završni sloj potrebno je postojeću hirofu tj vrhove hirofe prestrugati, pregletati TERATERMO GLET-om uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta i ugraditi bilo koji završno dekorativnu žbuku prema izboru silikat, akrilat, silikon prema boji iz naše ton karte.

A R / 7.3.2013. 22:20:32

Postovani.
Zanima me konkretna razlika Teranila i Teranila extra?
U cemu se ova dva proizvoda razlikuju

ODGOVOR

TERANIL je polimer vapnena masa za gletanje unutarnjih prostora, dok je TERANIL EKSTRA polimer cementna masa za gletanje unutarnjih i vanjskih površina.
TERANIL EKSTRA nije namijenjen za gletanje fasadnih površina. Vanjske površine koje se mogu gletati moraju biti zaštićene kao npr. natkriveni balkoni, terase, lođe i sl.

B K / 6.3.2013. 19:01:05

Postovani! prije cca 25god. postavio sam fasadu na obiteljsku kucu od perlita (ne sijecam se proizvođača) debljine cca 2-3cm. Zavrsni sloj je od bijeloga sep-a (proizvođač je bio privatni- u to vrijeme vrlo popularan, firma mu je bila kod miramarske ulice blizu podvuznjaka). Sada bih na tu postojecu fasadu stavio stiropor 10cm, dali je to moguce ili staru fasadu moram skinuti, pa onda staviti stiropor. Ako mogu stavljati stiropor po staroj fasadi koje materijale (ljepila ili premaze)da koristim. unaprijed hvala na odgovoru. Pozdrav!

ODGOVOR

Ukoliko se fasada tj. SEP čvrsto drži i nigdje se ne odvaja i ako nije jako grube teksture bez problema možete ugraditi toplinski sustav s pločama stiropora bez skidanja žbuke.
Ako je SEP grub potrebno je skinuti vrhove tj. prebrusiti površinu SEPa prije ugradnje toplinskog sustava.
Sustav se nakon ugradnje dodatno mora obavezno pričvrstiti pričvrsnicama kroz cijeli presjek toplinske ploče, postojeće fasade i 5 cm u zid.
Sustav lijepite i gletajete našim proizvodom SAMOTERM/SAMOTERM GLET, a završno dekorativnu obradu ugradite akrilatnu žbuku TERAKRIL prema izboru iz naše ton karte.

F S / 5.3.2013. 15:30:18

Poštovani prije 10 godina ožbukao sam obiteljsku kuću sa teratermo extra 100, 4 cm debljine. Nikad nisam stavio završni sloj tako da je žbuka dosta propala i izgubila termička svojstva. Namjeravam obnoviti fasadu sa novom izolacijom debljine 10 cm(stiropor ili kamena vuna) S obzirom na napred navedeno molim Vašu preporuku oko izbora izolacije , završnog sloja i ljepljnje izolacije za postojeću termo žbuku.
Srdačan pozdrav
Franko
098257020

ODGOVOR

Prije ugradnje novog sloja toplinskog sustava potrebno je provjeriti čvrstoću postojećeg sloja na objektu .
Ako se žbuka nigdje ne odvaja i ne zvoni , bez problema možete ugraditi toplinski sustav.
Ako je žbuka upitne čvrstoće potrebno je sve slabo držeće dijelove maknuti i ponovno ožbukati toplinskom žbukom.
Toplinski sustav nakon ugradnje potrebno je dodatno učvrstiti pričvsnicama. Ugradite toplinski sustav TERMOZOL , s pločama stiropora željene debljine i uz završno dekorativnu obradu akrilatnom žbukom TERAKRIL , prema izboru iz naše ton karte.