Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S / 22.1.2013. 8:53:46

Imamo 50 kvadrata novo napravljenog stana,treba nam zbuka i glazura.. Zanima me koji proizvodi i količina nam je potrebna da se to napravi. I kolika bi izašla cijena.. Hvala..

ODGOVOR

Kao podložnu žbuku možemo Vam predložiti VC 40. Cijena je 0,82 kn/kg+ PDV, isporučuje se u vrećama od 40 kg, potrošnja je 14 kg/m2 za debljinu nanosa 10 mm.
Kao drugu opciju predlažemo GV 10, cijena je 1,04 kn/kg+ PDV, isporučuje se u vrećama od 40 kg, potrošnja cca 12 kg/m2 za debljinu nanosa 10 mm.

Za glazuru preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20, cijena je 0,54 kn/kg+ PDV, isporučuje se u vrećama od 50 kg, potrošnja je 22 kg/m2 za debljinu sloja 10 mm.
Pošto niste naveli kvadraturu zidova, već samo tlocrtnu kvadraturu stana od 50 m2, za izvedbu glazure potrebno Vam je cca 5500 kg, koja se nanosi u debljini 5 cm, cijena 2970 HRK+ PDV.

Ž L / 17.1.2013. 12:59:48

Poštovani,
Imam kuću oko 300 m2 od toga je 200 m2 ožbukano pijesko i vapnom. Zanima me da li preko toga mogu naljepiti stiropor. i zanima me cijena kvadratnog metra fasade sa stiroporom ( 5cm), meržicom i ostalo. Hvala

ODGOVOR

Izvedba povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju TERMOZOL moguća je na već ožbukanim površinama.
Potrebno je svakako prije izvođenja provjeriti čvrstoću i prionjivost postojeće žbuke.

U prilogu dostavljam okvirnu kalkulaciju za debljinu ploče 5 cm, sa završnom obradom akrilatnom žbukom TERAKRIL Z granulacije 2 mm.
Kalkulacije možete isprobati i sami koristeći ponuđene tablice na našoj web stranici
http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/kalkulacije-fasadnih-sustava-potrosnja-i-cijene .

I G / 16.1.2013. 13:15:20

Dali proizvodite betonske poklopce za montažne zdence recimo 150 KN kao zamjenu za metalne (razlog otuđenja) za tipove MZD2 iMZD3

ODGOVOR

Samoborka u svom proizvodnom programu ima betonske poklopce za DTK zdence dimenzija 105x40x6 cm, ali su namjenjeni isključivo za zelene površine

n m / 12.1.2013. 15:56:23

imam staru kucu koja je godinama krecena sa vanjske strane. sada to zelim malo preurediti pa me zanima da li se moze odmah preko kreca raditi fina pa potom fasada i da li ce moci drzati?

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli koji bi tip završno dekorativne obrade primijenili za osvježenje stare fasade. U svakom slučaju postojeće slojeve boje potrebno je mehanički odstraniti sa podloge. Za preciziniji prijedlog sanacije potrebna nam je informacija o postojećoj teksturi, odnosno završnoj obradi kao i vaše eventualne želje iz široke ponude naših završno-dekorativnih žbuka

M B / 11.1.2013. 19:53:17

Na staroj kamenoj zidanoj kleti mi se odronilo nekoliko kamena, pa bih ih ponovno htio učvrstiti. Koja žbuka ili špric je najbolja za to ? Isto tako me zanima s čime bi mogao u unutrašnjosti kleti pokrpati nekoliko rupa u starom betonskom podu. Hvala.

ODGOVOR

Za uzidavanje kamena preporučamo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE M 10 (za unutarnje zidove možete primijetiti i MORT ZA ZIDANJE M 5). Oštećenja betonskog poda u debljini do 2 cm možete pokrpati REPARATURNIM MORTOM G. Za veća oštećenja preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20 ili REPARATURNI MORT RAPID 0-4. Detalje primjene za navedene materijale možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici www.samoborka.hr.

đ m / 11.1.2013. 15:01:43

Poštovani,
nekadašnja fasada, obojana fasadexom, postala je nadsvođeno ali ne u potpunosti zatvoreno stepenište. Majstori su površinu pregletali i obojali ali svake godine uslijed djelovanja vlage boja se ispuhuje i pada. Kako nam je dosadilo krpanje odlučili smo cijelu površinu ostrugati i opet smo došli do starog fasadexa koji je gotovo neuništiv. Imate li kakav prijedlog za novu površinu koja se neće tako lako skidati sa stare podloge?

ODGOVOR

Ukoliko je u predmetnim zidovima prisutna kapilarne vlaga došlo bi i do „napuhivanja“ i ljuštenja fasadeksa. Pretpostavljmo da je riječ o pogrešnoj primjeni materijala. Preporučamo zidove obojene fasadeksom mehanički „otvoriti“ žičanom četkom, impregnirati KONTAKT GRUNDOM i zagladiti TERAFAS KITOM. Tako izvedenu površinu prebojati TERATONOM V. Detalje primjene za navedene materijale možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici www.samoborka.hr

Ž S / 10.1.2013. 12:23:49

Poštovani,
pod u maloj prostoriji približne duljine 1,8 m i širine 0,8 metara namjeravam opločiti keramičkim pločicama. Kako je cementni estrih bio neravan (max 2 cm mjereno ispod letve od 1,5 m) obrusio sam veće neravnine i razlio izravnavajuću masu. Sada je pod znatno ravniji (max 2 mm mjereno ispod letve od 1,5 m) ali po širini (0,8 m) i dalje pada u smjeru susjedne prostorije. Visinske kote poda po širini prostorije (0,8 m) u odnosu na pločice u susjednoj prostoriji) su -4 mm, odnosno -8 mm. Dakle čitavi pod po širini pada za 4 mm, odnosno za približno 0,3 stupnja.

Pločice želim postaviti ravno (po mogućnosti bez pada) uz što manju razliku između novog poda i poda u susjednoj prostoriji. To bi značilo da nove pločice na najvišem dijelu prostorije moram lijepiti u što tanjem sloju ljepila, dok bi na najnižem dijelu prostorije, sloj ljepila trebao biti za 4 mm deblji. Kako se radi o prostoriji malih dimenzija koristio bih pločice dimenzija 20x20 cm ili najviše 30x30 cm ukoliko ne nađem zadovoljavajuće pločice manjih dimenzija. Dakle, po duljini prostorije bi došle samo 3 ili 4 pločice.

Može li se ovakva razlika u padu (4 mm) kompenzirati nekim od vaših ljepila a da pri tome minimalna debljina sloja ljepila ne bude veća od 2 mm (po mogućnosti 1 mm). Dakle ljepilo bi trebalo nanijeti u sloju 1 - 5 mm, odnosno najviše 2 – 6 mm.

U tehničkim uputama za vaša ljepila za pločice nisam našao maksimalne debljine nanosa - izuzetak je jedino tehnička uputa za Teratekt fleks unilevel, gdje je navedena maksimalna debljina nanosa 15 mm, ali smjesa sadrži pijesak granulacije do 2 mm te nisam siguran mogu li ovo ljepilo iskoristiti i za tankoslojno lijepljena na dijelovima prostorije koji su viši.

Srdačan pozdrav,
Željko Slavica

ODGOVOR

Ovisno o vrsti odabrane keramičke obloge preporučamo primjenu TERATEKT ljepila (za klasičnu, upojnu keramiku) odnosno TERATEKT F ljepila (za „gres“ odnosno slaboupojnu keramiku). Oba ljepila možete nanijeti i u debljini do 5 mm.

D F / 7.1.2013. 13:38:42

Možete li preporučiti neko sredstvo za održavanje / čišćenje glatkog ( sjajnog ) kamenog poda.Hvala.
LP

ODGOVOR

Samoborka d.d. u ponudi nema sredstva za čišćenje kamena.
U mogućnosti smo vam ponuditi sredstvo za zaštitu kamena - BETON IMPREGNATOR, koji će nakon prethodno provedenog čišćenja površinu zaštiti od daljnjeg prljanja smanivanjem vodoupojnosti.

a h / 4.1.2013. 9:25:20

pitanje:
radi se o staroj kamenoj kući sa obnovljenim vodoinstalacijama.
kojim pločama otpornim na vodu obložiti zidove umjesto pločica
i na koji način se postavljaju.
kojom bojom zaštititi ove ploče.

ODGOVOR

Samoborka d.d. nema u ponudi ploče koje bi odgovarale traženim zahtjevima.

B V / 31.12.2012. 18:34:05

Renovirao bih stari stan u kojem je žbuka u dobrom stanju ali je krpana na mjestima zbog raznih oštećenja i nove instalacije za struju.
Sada bih na te zidove htio nanijeti tzv. klebu sa mrežicom u dva sloja, ne bih nanosio sep nego ih samo izravnao i obojao pa vas molim za savjet i cijeli taj postupak te vaše proizvode koje bih koristio.
Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

bovidic@net.hr