Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

E T / 7.12.2012. 21:54:11

Poštovani
Kupio sam stan u novogradnji,za vrijeme prve kiše i jakog juga mi je probila vlaga u kutu.nakon par dana se osušila.Obavijestili smo izvođača koji je silikonizirao balkone i rakao da je to to.Nakon jos dvije kiše vlaga je opet izbila.nadzorni i izvođač kažu da se ta vlaga skupila u tim protu potresnim blokovima i da zato vlaga izbija.fasada je nova demit 5cm.molim vas dali je to moguće to traje već 6 mjesecia izbija samo kad je kisa i jugo?

ODGOVOR

Skupljanje vlage u protupotresnim blokovima nakon toliko vremena od ugradnje ne bi se uopće smjelo dogoditi, a pritom je s vanjske strane ugrađen toplinski sustav.
Vrlo vjerojatno da negdje postoji problem spoja koji nije adekvatno izveden i na kojem prilikom pada kiše zacurijeva i onda vam se vlaga pojavljuje u unutrašnjosti prostora.
Nažalost dok god se ne utvrdi gdje s vanjske strane zacurijeva nije moguća sanacija.
Tek nakon što se to utvrdi moguće je izvesti adekvatnu sanaciju.

ž k / 7.12.2012. 19:18:12

Molim Vas da mi kažete koliko mi treba termo žbuke za 300 m2.i koja bi bila cijena. Kuća je zidana blok opekom Prigorka. Dali treba prije termo žbuke staviti špric ili bilo koji premaz

ODGOVOR

Ako ćete toplinsku žbuku ugrađivati u debljini 4 cm, za 300m2 potrebno vam je 300 vreća. Cijena toplinske žbuke ovisi o odabiru tipa toplinske žbuke , a cijene su od 40,07 - 77,91 kn/vreća + pdv.
Za vaš blok preporučamo da ugradite TERATERMO 100EKSTRA ili TERATERMO 080. Cijena prvo navedene je 65,67kn/vreća, a druge 77,91kn/vreća + pdv.
Prije ugradnje toplinske žbuke obavezno je nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2 ili 4, impregnacija prije ugradnje toplinske žbuke nije potrebna.
Nakon ugradnje i sušenja toplinsku žbuku pregletajte TERATEMO GLETom i ožbukajte završno dekorativnom žbukom prema izboru: SEP, SILIKAT, AKRILAT ili SILIKON , prema željenom tonu iz naše ton karte.

D B / 29.11.2012. 20:07:08

Poštovani,
U izgradnji sam kuće,zanima me strojno žbukanje iste,te Vas molim pomoć pri odabiru.Kuća je zidana blokovima.U Baumax-u mi preporučaju VC 40 a majstor GV 10 s tim što majstor kaže da ide gv 10 20 kg/m2 a u Baumaxu 13 kg/m2. Molim Vas za pomoć.
Srdačan pozdrav,

ODGOVOR

Za unutarnje žbukanje upotrijebite GV 10 gips vapnenu žbuku za sve prostore, osim za sanitarne prostore gdje upotrijebite žbuku VC 40.
Potrošnja GV 10 za d=2 cm iznosi 22-24kg/m2, potrošnja za d=1 cm iznosi 12kg/m2.
Potrošnja VC 40 za d=2cm je 28kg/m2.
Na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/tehnicke-upute/zbuke-premazi-i-ljepila dostupne su vam sve naše tehničke upute proizvoda i tamo možete pogledati karakteristike proizvoda.

P O / 28.11.2012. 12:29:30

Poštovani,
sa vanjske strane zidova kupaonice boja se napuhuje i ljušti. Prije desetak dana ostrugao sam zid, pregletao i pobojao unutarnjom bojom , no ljuštenje se opet pojavilo. Molim Vaš savjet

ODGOVOR

Pretpostavka je da u zidovima ima zaostale „ zarobljene“ vlage koja se nije isušila prije izvedbe gletanja i bojanja. U ovom zimskom periodu preporučamo vam da što češće provjetravate prostor da se količina vlage u zidovima što više smanji.
U proljeće treba ostrugati boju i glet te ostaviti zidove da se osuše što više prirodno. Nakon sušenja preporučamo vam da na zidove polijepite keramičke pločice s ljepilom TERATEKT F.

R K / 27.11.2012. 16:08:46

Postovanje,
hocu postavljati betonske ploce (Padova) Vaseg proizvoda na gotovi beton na Flex ljepilom pa dali je dobro prije toga izvrsiti impregnaciju starog betona, ili ga postavljati (ljepiti) direktno na beton.Koja debljina ljepila bi bila dovoljna da odgovara standardima postave, te dali prijeti opasnost ako se voda podvuce ispod ploca, dali moze doci do pucanja ili dizanja...? Sa kojom smjesom treba fugovati ploce od zida i ivicnjaka?
Iskreni pozdrav!

ODGOVOR

Betonske ploče možete lijepiti na betonsku podlogu ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL.
Impregnacija podloge nije potrebna, potrebno je podlogu očistiti i oprati vodom pod pritiskom. Podloga se prije ljepljenja ploča navlaži vodom. Debljina ljepljenja ovisi o podlozi tj.nema standarda, bitno je da se ploča lijepi na punoplošno izvedeno ljepilo.Ako ćete lijepiti punoplošno nema opasnosti da se ploče odvoje od ljepila. Ploče su ispitane i otporne na smrzavanje.
Razdjelnice od zida i rubnjaka možete fugirati smjesom kvarcnog pijeska i cementa.

B B / 26.11.2012. 21:48:09

Poštovani, u unutarnjem dijelu stubišta podzidavao sam dijelove oko nove alu stolarije Ytong blokovima. Završni sloj u stubištu je inače sep. Da li mogu sep nanijeti direktno na Ytong i izjednačiti se sa starim ili se mora ljepiti mrežica i gletati prije sepa. Zahvaljujem.

ODGOVOR

¸Na Ytong se ne može direktno nanositi SEP.
Ytong je potrebno prvo pregletati ili ožbukati tankoslojnom žbukom.

S b / 26.11.2012. 12:34:03

Poštovani,
unutrašnjost stana nam je žbukan strojno ali je jako loše napravljeno strop ima udubine nisu velike ali se vide a zidovi su gotovo svi popucali jedan dio stana nam ima itong blokove da li se na to može nanjeti klasična stara ručna žbuka ili nešto drugo?

ODGOVOR

Ako se radi o nepravilnostima prilikom žbukanje i udubinama od nekoliko mm potrebno je žbuku pregletati TERANILOM ili BETONFIKSOM - ovisno o ugrađenoj vrsti žbuke, gips vapnena GV 10 ili vapneno cementna VC 40.
Ukoliko je žbuka ispucala zbog različite debljine ili neadekvatno pripremljene podloge potrebno je vidjeti kakve su pukotine, koliko se prostiru, da li su samo površinske ili idu u dubinu žbuke, koliko su rasprostranjene na zidovima, gdje se najčešće pojavljuju.
Potrebno je prvo sanirati žbuku pa tek onda gletati.
Ytong se može ožbukati TANKOSLOJNOM ŽBUKOM ZA POROBETONE ili ŽBUKOM GV 10 ili VC 40 u debljini cca 1 cm.
Spoj dva različita materijala obavezno treba rabicirati staklenom mrežicom.

R S / 24.11.2012. 7:15:43

Poštovani, renoviram jednu sobu u kući. Na zidovima su bile naljepljene zidne tapete koje sam skinu i ostatke ljepila na zidovima prebrusio. Naime zid je naravno već bio neloše pogletan, međutim ja bih to htio malo bolje nanovo pogletat s Vašim teranilom. Sad me zanima dali na taj stari glet, koji se ne ljušti i dobro drži, nanjeti nekakvu impregnaciju prije gletanja s teranilom, te dali je potrebno gletati u 2 sloja, te ide li između slojeva još nekakva impregnacija.

Hvala i Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Ne preporučamo gletanje novog sloja TERANILA na postojeći glet, bez obzira na dobru čvrstoću postojećeg gleta jer prilikom gletanja novog sloja može doći do odvajanja od postojećeg.
Postojeći glet što više prebrusiti tj.mehanički skinuti , otprašiti podlogu, impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM i nanijeti TERANIL u dva sloja.
Između dva sloja gleta podloga se ne impregnira.

Ž S / 23.11.2012. 10:39:02

Poštovani,
restauriram malu ostavu (D/Š 1,7/0,8 metara). Glavni razlog restauracije su loše izvedeni zidovi i podovi. Skinuo sam boju sa zidova i poda, kao i keramičke pločice s poda. Obrusio sam ljepilo za pločice do estriha. Estrih je neravan, posebno u kutovima prostorije koji su znatno izdignuti u odnosu na sredinu površine. Stoga su i podne pločice više nalikovale skijaškoj skakaonici. Potom sam obrusio estrih u kutovima za približno 1 cm visine, te se sada razmak (visina) od estriha do nivoa pločica u susjednoj prostoriji (kuhinja) kreće od 3 mm do 11 mm. Kako ne želim imati preveliku razliku u visini podova (tzv. zub) vjerojatno ću estrih u kutovima i rubovima ostave morati još brusiti kako bi ujednačio nivo prije razlijevanja samonivelirajuće mase. Očekujem da ću brušenjem uspjeti razmak (visinu) od estriha do nivoa pločica u kuhinji svesti na 8 do 11 mm, tako da bi nakon niveliranja visina bila niža za približno 5 mm od nivou pločica u kuhinji. Time bih nakon ljepljenja novih pločica u ostavi (debljina pločica cca 7 mm + 2-3 mm ljepila) zub između oba poda bio oko 5 mm.

Čime sanirati dvije manje, uske napukline u estrihu?

Koju masu za izravnavanja koristiti (debljina nanosa 2 - 5 mm)?

Kako izvesti brtvljenje spoja estrih - zidovi. Naime, estrih je propisno odvojen od zidova stiroporom debljine 1 cm, te sam u nedoumici kako osigurati da mi masa za samoniveliranje ne curi u prostor reške spoja pod-zidovi. Kako je stiropor u visini estriha, ili ponegdje nešto niži, mislio sam ovu rešku zapuniti trajnoelastičnim građevinskim ljepilom-brtvilom, a potom na zidove naljepiti rubnu trku visine 3 cm i debljine 3 mm. Time bih osigurao brtvljenje i zadržao mogućnost dilatacije spoja. No pri tome me muči hoće li tanki sloj (cca 2 mm) mase za samoniveliranje položen uz rubove poda ostave preko trajnoelastičnog ljepila-brtvila pucati. Postoji li možda neko bolje rješenje?

Također Vas molim za savjet koje ljepilo za pločice koristiti kako bi pločice (cca D/Š 20/20 cm) mogao u što tanjem sloju (2 - 3 mm) kvalitetno zalijepiti na niveliranu podlogu?

Srdačan pozdrav,
Željko Slavica

ODGOVOR

Za izravnavanje poda u debljini 2-5 mm upotrijebite samonivelirajuću masu TERANEKS. Podlogu treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije ugradnje TERANEKSa.
Uz zidove prethodno treba položiti rubne trake toplinsko izolacijskih materijala širine cca 1 cm, a visine 10 cm. Nakon što se TERANEKS osuši višak rubne trake odrezati i ne zapunjavati spoj.
Pukotine u estrihu također možete zapuniti TERANEKSOM.
Za lijepljenje keramičkih pločica koristite ljepilo TERATEKT F.

L G / 23.11.2012. 8:53:30

molim vas,može li se na obojeni sep 3275 iz vaše ton karte staviti akrilna žbuka obzirom da sep nije dobro izveden,rađen je 20.10.2012

ODGOVOR

Na postojeći SEP može se ugraditi direktno akrilatna žbuka, potrebno je samo ugraditi veću granulaciju akrilane žbuke od postojećeg SEP-a.
U koliko je prilikom ugradnje bilo hladno i važno vrijeme i žbuka je ispala neujednačene boje potrebno ju je samo obojiti fasadnom bojom TERATON V u boji SEP-a ili u drugoj boji prema izboru iz naše ton karte.