Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I K / 16.10.2012. 9:18:27

Imam stan na zadnjem katu u stambenoj zgradi i procurilo mi je kroz krovište kiša tako da mi već kroz plafon koji sam radila od knaufa voda curi po kuhinjskim elementima.Taj krov gledajući iz stana .pokriven je sa limom a iznad lima je stavljen kao neki stiropor tako da hodate po krovu zgrade to je sve mekano i nikako napravljeno.Imala sam i prije problema sa kišom ali sam to sanirala sa ljepenkom V6 I PREMAZALA SAM ZA ALUMIZOLOLOM.no sada na drugom mjestu neznam ni gje kaplje voda.Molim Vas postoji li nešto da ja svojih 40 kvadrata krovišta premažem nečim.Zgrada je u Zadru i krov je možda dužine 600 metara.Sa poštovanjem!

ODGOVOR

Prema opisanom problemu sanacija bez otvaranja vašeg krova nije moguća, jer pitanje je da li će se uopće moći izvesti sanacija na već sada sanirani dio i ako se izvede hoće li biti trajna.
Najbolje bi bilo da nam proslijedite fotografije krova, pa da iz njih vidimo u kakvom je stanju postojeća konstrukcija te da vam onda predložimo način sanacije.

M B / 15.10.2012.10:34

postavljam podno grijanje u stanu i zanima me Vas proizvod cementni estrih 20. Koja je minimalna debljina estriha koja se moze staviti. Bitna mi je visina poda pa bi mi odgovarao sto je moguce tanji sloj. Prije sam negdje procitao da je minimalna debljina 3.5 cm pa me zanima da li je to tocno. Imam stan od otprilike 56 kvadrata te ako je debljina sloja 3.5 cm trebao bih oko 4.300 kg estriha. Vidio sam da imate mogucnost dostave silosa sa pumpom. Da li je moguce dostaviti silos za tu kolicinu i na koju visinu pumpa moze pumpati estrih, stan mi se nalazi izmedu 1. i 2. kata (4.6 m iznad tla), lokacija je Sisak. Na estrih planiram staviti plocice, nakon kojeg vremena susenja se mogu postavljati plocice, majstor za keramiku mi kaze da se moze nakon tri dana a to mi se nekako cini prebrzo.

ODGOVOR

CEMENTNI ESTRIH 20 iznad podnog grijanja trebao bi biti u minimalnoj debljini od 4 cm. U koliko će se izvoditi u manjoj debljini pojaviti će se pukotine na estrihu, koje nisu štetne ali zbog tanjeg sloja estriha iznad cijevi na podnom grijanju moglo bi doći do oštećenja cijevi . Za navedenu količinu estrih nije moguće dostaviti u silosu zbog prevelikih troškova transporta tj. za dostavu je potrebna minimalna količina od 10t. Prilikom isporuke robe u silosu isporučuje se popratni protočni mješač, a ne pumpa.
Postava keramike iznad estriha je moguća nakon 10-15 dana, kak bi se sva zaostala vlage iz estriha smanjila na najmanju moguću mjeru.

A H / 14.10.2012. 21:27:10

U gotovom hodniku koji je već ožbukan ciglom sam zazidao otvor za sobna vrata. Koju žbuku preporučate za žbukanje tako male površine? Želio bih izbjeći višeslojno žbukanje (špric, srednji i završni sloj) s obzirom da bi to uvišestručilo trošak, a površina je vrlo mala. Da li postoji kakva gotova žbuka koju bih mogao nanijeti u samo jednom sloju od cca 2 cm? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Na zid nanesite ili gips vapnenu žbuku GV 10 ili vapneno cementnu žbuku VC 40.
Obje žbuke nanašaju se jednoslojno do maksimalne debljine 2 cm. Žbukom se nanosi rjeđa konzistencija kao špric i odmah žbuka u potrebnoj debljini te fino obradi.
Nakon sušenja GV 10 možete obojati unutarnjom bojom TERAPOL – prethodno nije potrebno gletanje, VC 40 je potrebno pregletati TERANILom i obojati unutarnjom bojom.

a s / 10.10.2012. 14:10:53

da li se mogu ukrasni betonski blokovi za vanjsku ogradu raditi gradjevinskim ljepilom.visina zida bi bila 120cm.

ODGOVOR

Ukrasni betonski blokovi mogu se lijepiti ljepilom za kamen i keramiku TERATEKT FLEKS UNILEVEL, i to do maksimalne debljine 15 mm bez prethodnog izravnavanja podloge.
Podlogu prije ljepljenja treba navlažiti vodom.

S K / 10.10.2012. 8:50:25

Poštovani,

molim Vas informaciju što bi trebalo staviti (kakvu hidroizolaciju) na betonske stepenice koje se drže zida kuće. Na kuću je stavljena termo-fasada dok na stepenicama nema još ničeg. Stepenice nisu natkrivene, nakon hidroizolacije na njih će ići granit.
Zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Upotrijebite jednokomponentnu masu za hidroizolaciju – MONOELASTIK HIDROPROTEKT ili dvokomponentnu masu DUOELASTIK HIDROPTOTEKT.
Granit obavezno lijepite s ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

K I / 1.10.2012. 18:32:02

Sa čime se može sanirati betonsko dvorište,koje je u dosta lošem stanju,posipavala se sol,auti prelaze,pa se beton trusi,a ima i pukotina,manjih i većih...
Molim savjet....zahvaljujem..

ODGOVOR

Preporučamo , na postojeći beton, postaviti OPLOČNIKE (tip i boja opločnika po Vašem izboru ) u sloj pjeska.

J P / 1.10.2012. 15:10:04

Poštovani,
imam 50-tak kvadrata prohodnih terasa na kojima je trenutno završni sloj hidroizolacija Rhepanol na toplinskoj izolaciji - stiropor. Zanima me koja je vaša preporuka za tehničko rješenje ugradnje (oslanjanja) vaših betonskih ili kulir ploča kao završnog sloja na takvu hidroizolaciju? Napomena: hidroizolacija je trenutno u padu, a završni sloj kulir ploča bi trebao biti horizontalan!

ODGOVOR

Zbog odvoda oborinskih voda terase se rade u padu.
Ne znamo što je predviđeno projektom, ali ako se radi o prohodnoj terasi , tada ovdje na sloju toplinske i hidroizolacije treba biti izvedena glazura (estrih).
Treba potražiti proizvođača hidroizolacije Rhepanol, te vidjeti na koji način se po njima štiti hidroizolacijski sloj.

B K / 30.9.2012. 12:26:21

Poštovani,
Na terasu vel. 25 m2 nanio sam sloj HIDROPROTEKTA u debljini cca 2,5 mm. Terasa se rijetko koristi, ali me uskoro čekaju sanacijski radovi na krovu, kojem se pristupa preko te terase.
Da li smijem završni sloj debljine 2 mm dovršiti BETONPROTEKTOM jer sam primjetio da je i nakon 48 sati sušenja sloj HIDROPROTEKTA vrlo mekan?
Čitavo vrijeme sušenja rel. vlaga je visoka, u prosjeku 75%.

Srdačan pozdrav!

ODGOVOR

HIDROPROTEKT nije deklariran kao materijal za sanaciju terasa.
Prije daljnje obrade poda terase HIDROPROTEKT mora očvrsnuti. Vjerojatno nanešena hidroizolacija nije očvrsla zbog relativno debelog nanosa i visoke vlage u zraku.
Da bi se moglo hodati preko terase stavite na pod daske.
Za sve daljnje informacije javite nam se na tel 01/3322 833

A / 28.9.2012. 21:39:22

Poštovani,
Molim vas za savjet kako da prebojim staru fasadu od bijele hirofe sa novom fasadom takodjer od hirofe ali u boji,(3067) te tom prilikom prebojim i dio zidova koji su nasvježe ožbukani prilikom nadogradnje kuće.Da li trebam koristiti grund i kada, te na koji način obaviti bojanje da se što manje uoče sastavi stare fasade i dijela kuće koji je svježe nanovo ožbukan i bez ikakove fasade?

ODGOVOR

Da bi dobili jednaku strukturu i boju na cijeloj kući, prelažemo nanašenje novog sloja HIROFE na stari i novi dio objekta potrebno je :
1. staru HIROFU ostrugati, da se skinu svi slabodržeći dijelovi fasadne žbuke
2. zidove oprati vodom pod pritiskom
3. nakon prosušivanja zidova (drugi dan) nanijeti prvi sloj HIROFE br.3067. Za prskanje prvog sloja HIROFE koristiti mješavinu UNIVERZALKONCETRAT grunda (UKG) i vode (1 dio UKG :7 dijelova vode).
4. drugi sloj HIROFE br.3067 prskati, mješajući je sa čistom vodom (u pravilu )drugi dan.
5. pri radu se držati važećih građevinskih normi za fasaderske radove, kao i Tehničkog uputstva Samoborke dd (u jesenskim mjesecima posebno paziti na visok postotak vlage u zraku, maglu i kišu,koji mogu prouzročiti flekavost fasade).
6. u slučaju pojave flekavosti,potrebno je fasadu prebojati egalizacijskom bojom MINERALKOLOR br. 3067.

M / 28.9.2012. 18:58:03

Poštovani

Zanima me koji biste proizvod preporučili za popravak odnosno sanaciju rupa i oštećenja u fasadi.Kuća se nalazi u iznimno vlažnom području ( šuma i jezero) i na nekim djelovima je fasada napukla a na nekima se skroz odlomila. Pošto nisam u financijskoj mogućnosti sanirati cijelu kuću, odnosno kompletnu fasadu, preventivno bih zakrpao rupe i sve prefarbao u jednu boju. Zahvaljujem unaprijed

ODGOVOR

Na Vaše pitanje ne možemo kvalitetno odgovoriti jer ne znamo:
- Kakva je zidna konstrukcija (zidovi kuće)
- Koji slojevi žbuke su na vanjskim zidovima objekta
- Da li je završna fasadna žbuka ili su zidovi bojani
- Koje je kvalitete žbuke na zidovima
Predlažem da me nazovete na tel .01/3322833 ili 091 3322833 (Krešo Mazić), pa ćemo riješiti sve dileme !