Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

f / 13.5.2013. 19:02:17

Postovani,
na betonskom oplocniku ostaju tragovi automobilskih guma, zanima nas kako ocistiti i dalje zastititi oplocnik od navedenog
Srdacan pozdrav

ODGOVOR

Opločnik oprati vodom pod pritiskom i kada se osuši premazati sredstvom BETON IMPREGNATOR.
BETON IMPREGNATOR je sredstvo za impregnaciju i hidrofobiranje svih vrsta betona, prirodnog kamena (granit, mramor), opeke,porobetona, vlaknocementnih ploča te mineralnih žbuka i boja. Brzo se upija u podlogu i
postiže vodoodbojni efekt, smanjuje mogućnost zaprljanja. Spriječava transport vodotopivih soli iz betonske podloge na površinu.

a k / 11.5.2013. 20:05:25

Štovani, imam problen sa suterenskim zidovima koji su sa 3 strane u cijelosti isspod razine zemlje.Zidovi su izrađeni od običnog građevnog bloka a unutrašnjost nije omalterisana.Kakova je vanjska zlacoja jer je objekat kupljen tako da nisam upoznat sa detaljima.Za kišnih dana kroz fugne između blokova voda doslovno curi u objekat a na jednom mjestu sam uočio da voda ulazi na spoju betonskog poda i zida i to ispod sloja hidroizolacije.Molim vas da mi odgovorite na koji način bi trajno mogao riješiti ovaj problem a da ori tome nemoram napraviti opkop oko objekta radi postavljanja hidro izolacije i drenažnog sustava.Hvala.

ODGOVOR

Bez izvedenog otkopa te hidroizolacije i drenaže s vanjske strane objekta, sanaciju vlage neće biti moguće riješiti, jer će vam se prilikom svake kiše pojavljivati vlaga u prostoru.
S unutarnje strane možete napraviti sanaciju ali vas moramo upozoriti da rezultati neće biti zadovoljavajući. Na mjestima gdje curi voda, zapunite otvor brzoveznom hidroizolacijskom žbukom HIDRO STOP.
Nakon zatvaranja prodora vode HIDRO STOP-om cijeli prostor možete premazati hidroizolacijskom žbukom HIDRO PROTEKT u dva sloja, po potrebi treći sloj nanijeti gleterom.
Nakon sanacije HIDRO žbukom prostor treba ožbukati VC 40 žbukom u maksimalnoj debljini 2cm.

A / 8.5.2013. 10:51:02

Poštovani kupili smo tankoslojnu završnu žbuku 1,5mm TERAKRIL Z B (bijela baza) AKRILNU. Planiramo da nam fasada bude bijele boje. Dali je dovoljni Terakril Z B nanjeti kao završni sloj?

ODGOVOR

Trgovac vam nije smio prodati TERAKRIL Z B (BAZA BIJELA) .
Naime spomenuti TERAKRIL se koristi kao baza za kompjutersko miješanje fasadne žbuke u boji, na stroju za kompjutersko miješanje. Kupljenu žbuku trebate vratiti trgovcu i on vam rteba prodati TERAKRIL Z 3000 (BIJELU ŽBUKU).
TERAKRIL Z B ne možete nanijeti na fasadnu površinu kao završni sloj.

A K / 5.5.2013. 9:37:52

Poštovani,

Imam novu fasadu (stara oko 2 tjedna), boja nešto kao bež, nažalost zbog jakog vjetra prevrnula se plastična čaša u kojem je bio JABUKOV OCAT, ostale su mrlje koje se vide iz jednog kuta odnosno vidi se ali ne previše.

Zanima me da li pomoglo ispiranje vodom ili jača kiša.

Unaprijed hvala na odgovoru,
Anita

ODGOVOR

Ako zZaprljanje na fasadnoj površini nije od fasadnih ili drugih boja tada se može oprati vodom pod pritiskom i blagim deterđentom koji nije na bazi otapala ili klora.
Ukoliko se mrlje ni pranjem vodom i blagim deterđentima ne mogu eliminirati, potrebno je cijelu površinu prebojati fasadnom bojom u tonu fasade.

V L / 4.5.2013. 19:16:07

Imam kuću sa još uvijek dobrom šeranom fasadaom starom 40-tak godina. Jedino je dosta je prljava i prašnata.
Pitanje: molim preporuku kako je osvježiti. Da li je oprati mini washom? Koje premaze preporučate (impregnacija i boja) i u koliko slojeva?
Hvala i pozdrav,
Vilim

ODGOVOR

Svakako površinu dobro oprati vodom pod pritiskom (miniwash) i očetkati mekim četkama da se skine prljavština.
Ako je podloga zaražena mikroorganizmima površinu prije bojanja premazati fungicidnim sredstvom TERACID.
Nakon tretiranja TERACID-om , fasadnu površinu treba prebojati fasadnom bojom MINERALKOLOR u tonu prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacija prije bojanja MINERALKOLOR-om nije potrebna. Boju premazati u dva sloja.

i b / 3.5.2013. 21:03:46

mozete mi odgovoriti kako da skinem bezbojni lak sa fasadne cigle.hvala unaprijed

ODGOVOR

Na žalost na postavljeno pitanje vam ne možemo odgovoriti jer u svom proizvodnom programu nemamo lakove i ne bavimo se time.
Najbolje je kontaktirati proizvođača laka koji vas može savjetovati o skidanju istog.

I L / 2.5.2013. 10:42:51

Pozdrav iz susednje Slovenije, iz Dobove,
Molim vas za vaše mišljenje, savet.
Upravo smo navukli vašu vasadu, broj boje 3208, pa se sad ne možemo dogovoriti o boji TERAPLASTA, koja bi išla uz odabranu bojo fasade. Več ja nabavljen G35, ali ispada pretaman. Šta bi mi vi predložili?

Lepi pozdrav,
Ivan
041 437 521

ODGOVOR

Prema našoj prosudbi i boji fasadne žbuke odabrani TERAPLAST G 35 odgovara jer je tamno sive boje, iako je zbog svjetlog tona teško prilagoditi boju teraplasta.
U koliko ga želite zamjeniti , koristite TERAPLAST G1 u kombinaciji bijelog i crnog zrna.

v s / 1.5.2013. 18:23:00

Poštovani. da li se mogu šamotne cigle sa unutarnje strane roštilja ( ne dno ) lijepiti sa fleksibilnim ljepilom za pločice. unaprijed se zahvaljujem na odgovoru jer je materijal već stigao.

ODGOVOR

Mi ne preporučamo koristiti ljepilo za keramičke pločice za navedenu svrhu..
Molim , obratite se firmi KODRIĆ SILEX koja ima proizvode za roštilje, kamine, te će vas savjetovati što koristiti za ljepljenje šamotne cigle.

D L / 30.4.2013. 12:41:24

Poštovanje. Prlilikom postavljanja vašeg kulira, zbog velike topline, došlo je do pucanja na tri strane ( 1-2 mm ). Površina je oko 9 m2. Kako da spriječim širenje pukotina i prodor vode. Hvala.

PS.
Korišten je kulir bijelo zrno 2-4 mm i crno zrno 3-6 mm,miješano sa cimentom u omjeru 1-1, na ravnoj plohi prije deset dana.
Temeratura oko 25 stupnjeva, polivano vodom par puta na dan .Pukotine su se pojavile peti dan. Sad je izbrušen i želio bih
sanirati pukotine.

ODGOVOR

Prema opisanom, pucanje kulira se nije smjelo dogoditi jer je temperatura bila pogodna za izvođenje.
Pretpostavka da je došlo do greške prilikom izvođenja kulira na podlogu. Pukotine veličine 1-2 mm sada je teško zapuniti cementnim proizvodom jer će se vidjeti razlika na površini.
Pukotine možete zapuniti trajno elastičnim kitom u boji kojeg možete kupiti u trgovačkim centrima.
Prije zapunjavanja pukotina svakako je potrebno kontaktirati izvođača radova jer kod izvedbe pranog brušenog kulira pukotine se ne smiju pojavljivati, te možda izvođač radova ima smjesu kojom može zapuniti kulir.

A L / 29.4.2013. 20:57:16

Poštovani,
prije 3 godine na staroj kući u Dalmaciji, bojana je vanjska fasada Fasavitom. Sada bi ponovno bojali fasadu, rađeni su neki radovi i obzirom da se kuća nalazi na direktnom udaru vjetra i mora, molim Vas savjet, koju vrstu boje odabrati: silikatnu, silikonsku, akrilnu ili opet fasavit?

ODGOVOR

Fasadnu površinu možete prebojati akrilatnom bojom TERATON V uz obavezno mehaničko skidanje postojeće boje.
Površinu treba dobro oprati vodom pod pritiskom i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije izvođenja radova.