Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J / 22.11.2014. 22:35:44

Pozdrav,

Imam drvenu kućicu koja je upravo završena i želim je jako dobro zaštititi od kiše i sunca. Nekoliko puta sam vidio da se drvene podloge boje takrilom. Pitanje je mogu li obojiti cijelu kućicu takrilom a da se nemam nekih velikih posljedica. To je materijal koji se u mnogo situacija pokazao jako otporan i dugotrajan. Hvala

ODGOVOR

Za drvene površine koriste se inače boje za drvo, a s obzirom da Samobora nije proizvođač navedene boje za beton mi ne možemo znati da li se ona može koristiti na drvenoj površini.
Pitanje trebate proslijediti proizvođaču navedene boje.

K M / 21.11.2014. 22:26:48

Poštovanje,
potreba je sanirati rupe na hodnim betonskim pločama u dvorištu i na betonskim stupovima ograde koje su nastale tokom 20 godina. Rupe na hodnim pločama su prosječno promjera 10cm i duboke oko3cm.
Oštečenja na betonskoj ogradi su različitih površina a dubina je u prosjeku 1cm.
Koji materijal koristiti za krpanje rupa u betonu ?
Hodne betonske ploče su prilično glatke tako da bi i ovaj put odradili suho brušenje dok na betonskoj ogradi nakon popunjavanja rupa odradili bi brušenje i bojanje.
Hvala

ODGOVOR

Rupe na betonskim pločama u dvorištu možete sanirati REPARATURNIM MORTOM RAPID 0-4 , a krpanje rupa na betonskoj ogradi možete odraditi sa REPARATURNIM MORTOM G.

K M / 21.11.2014. 22:07:49

Poštovanje,
odlučili smo samostalni pregradni zid od cigle u dvorištu poravnati nekom žbukom da dijeci služi za crtanje. Koji materijal koristiti ?
Hvala

ODGOVOR

Zid možete ožbukati vapneno cementnom podložnom žbukom VC 50.

M M / 20.11.2014. 15:58:56

Poštovani,

Molim Vas prijedlog proizvoda za premaz za glazuru prije postavljanja laminata vrotiv vlage. Jeftiniju opciju
Hvala

ODGOVOR

Na glazuru možete nanijeti HIDROELASTIK 2K, i nakon što se hidroizolacija osuši, možete polagati laminat.

v v / 16.11.2014. 18:54:02

Planiram da finiram stepenice koje se nalaze unutra,pa me interesuje jel moze sa ljepilom za keramiku uz dodatak cementa,vode i crnog finog pjeska tj. dunavca?

ODGOVOR

Naša ljepila za keramiku namijenjena su isključivo za lijepljenje i ne preporuča se naknadno miješanje sa drugim materijalima.

m ž / 15.11.2014. 13:09:22

Poštovani!
Zanima me koliko treba vremenski da se osuši ljepilo na stiroporu prije same bije?

ODGOVOR

Prije nanošenja završno dekorativne žbuke polimer cementno ljepilo se mora sušiti 10-14 h.

M O / 14.11.2014. 7:55:50

Namjeravamo na postojeću ''šeranu'' fasadu koja je prije desetak godina obojena akrilnom bojom postaviti Etics fasadni sustav sa 12cm stiropora. Kako pripremiti podlogu? Koju završnu žbuku preporučate? Hvala.

ODGOVOR

Podlogu obojanu akrilatnom fasadnom bojom potrebno je ostrugati žičanim četkama prije lijepljenja stiropora SAMOTERM-om.
Kao završni sloj možete nanijeti akrilatnu žbuku TERAKRIL Z granulacije od 1,5 mm, 2,0 mm ili 3,0 mm.

J K / 11.11.2014. 12:01:00

Poštovani, imam dva problema, koja bih želio riješiti po principu - sam svoj majstor-, stoga bih želio čuti vaš savjet.
1. Na obiteljskom grobu podignuta je nadgrobna dvoslojna ploča. Jedan sloj je mramor, a drugi od neke smjese betona. Ploča je stara tridesetak godina i sa stražnje strane (beton ) puca, što u zimskom periodu kad smrzava pospješuje raspadanje ploče. Ja sam mislio ploču premazati nekim od vaših sredstava za hidro izolaciju .
Molim savjet.
2. S obzirom na vrlo kišno ljeto, sjeverni zid kuće, tik ispod deke, propusti je vlagu. Kuća je građena krajem šezdesetih tako da se i cigla polako počela mrviti. Kuću su izgleda gradili hobisti, pa neke fuge i nisu popunjene kako bi trebalo. Tako da bih želio istovremeno popuniti fuge i tako ojačati sam zid, ali i cijeli zid zaštititi od vlage. S obzirom da se vaše upute o hidro izolaciji odnose samo na izolaciju betonskih zidova, bar sam tako shvatio, pitam se što je sa ciglom.
Zahvaljujem na odvojenom vremenu i savjetu.

ODGOVOR

1. ploču koja se mrvi nije moguće premazati hidroizolacijskim premazom ako se prvo ne sanira ploča tj. popravi se beton ili sa novim slojem betona ili podžbukati sa cementnom žbukom C-80. Nakon sanacije ploče dodatno se ploča može premazati hidroizolacijskim premazom monoelastik betonprotekt u dva sloja.
2. Opeku koja je oštećena potrebno je zamijeniti s novom opekom upotrebom morta za zidanje M5 kojim ćete sanirati i oštećene fuge između opeke. Popravljeni zid premažite hidroizolacijskim premazom duoelastik hidroprotekt u dva sloja.

S / 10.11.2014. 13:43:48

Štovani, molim vas odgovor. Koji je postupak žbukanja novogradnje. Da li je žbukanj obvezno najprije izvana ili je moguće najprije unutarnje žbukanje a nakon toga vanjsko.
Što bi nam od vaših proizvoda preporučili za dalmatinsko podneblje? Kuća je zidana porotermom. Hvala.

ODGOVOR

Preporuka je da se prvo izvede unutarnje žbukanje, a nakon toga vanjsko žbukanje.
Za unutarnje žbukanje upotrijebite ili GV 10 (gips vapnenu žbuku) ili VC 40 (vapneno cementu žbuku).
Za vanjsko žbukanje upotrijebite žbuku VC 20L (laganu vapneno cementnu žbuku) ili TERATEMO 080 (toplinsku žbuku).

M P / 5.11.2014. 8:22:30

Poštovani,
imam kotlovnicu u kojoj je završni sloj betonska ploča direktno na zemlji. Ploča je jako grube površine (a i kao svaki beton, stalno praši) tako da je čišćenje užasno otežano.
Imate li kakvo rješenje koje bi popunilo grubu površinsku strukturu betona, a da je ujedno i dovoljno glatko (radi čišćenja) i otporno da može poslužiti kao završni sloj?

ODGOVOR

Ako je čvrstoća betonske ploče zadovoljavajuća tj. ako osim cementne skramice nema velikih oštećenja ploču pregletajte REPARATURNIM MORTOM G u potrebnoj debljini.
Podlogu reba prati i očistiti i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije gletanja REPARATURNIM MORT-om.
REPARATURNI MORT može ostati bez završne obrade, površina se naknadno može prebojati bojom za beton AKROTON.