Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

V J / 7.7.2014. 21:51:29

Poštovani...
Krenuli smo u renoviranje terase koja je stara 40 god. Podloga je od betona. Očistili smo ju, oprali, osušili i stavili reparaturni mort, međutim, taj isti mort nam je popucao na mjestima, sto sada napraviti?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i
srdačno vas pozdravljam..

ODGOVOR

Moguće je da do pucanja REPARATURNOG MORT-a dolazi zbog nezadovoljavajuće čvrstoće podloge, jer REPARATURNI MORT ima velike čvstoće, pa se zna dogoditi da pokida podlogu i skupa s njom se odvoji.

j s / 6.7.2014. 21:21:09

Poštovani,kolika je dopuštena vlaga u zidovima prije zbukanja.hvala

ODGOVOR

Vlažnost zidova se ispituje pomoću CM uređaja i uzorci se uzimaju na dubini min 2 cm, a postotak vlage ne bi smio biti veći od 2,5- 4%.
Ukoliko je postotak vlage većiod navedenog podloga nije primjerena za žbukanje.

T S / 6.7.2014. 14:57:30

Poštovani,
Postojeća terasa iznad podruma nam propušta vodu u podrum. Na ab ploču iznad podruma stavljena je prije 7g glazura bez sloja hidroizolacije. Nakon sto je glazura popucala, u podrum je procurila voda. Molim vas savjet, da li je moguće postojeću glazuru sanirati bez rušenja i kako? Ili je potrebno rušiti postojeću glazuru i izvoditi novu, sa slojem hidroizolacije na AB ploči? Na terasu bi poslije stavili keramičke pločice, pošto prema pragovima vrata nema dovoljno visine za drugu vrstu popločenja.
Lijep pozdrav i unaprije hvala.

ODGOVOR

Ukoliko je površina glazure lasasto ispucala, potrebno je provjeriti prionjivost glazure za podlogu, i ukoliko je zadovoljavajuća, glazuru možete izolirati dvokomponentnim hidroizolacijskim premazom HIDROELASTIK 2K ili DUOELASTIK BETONPROTEKT-om. Pločice možete lijepiti fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

A J / 4.7.2014. 10:09:10

Poštovani,
Na natkrivenu vanjsku terasu i natkriveno vanjsko stubište planiram lijepiti vanjske pločice. Budući se u principu radi o AB ploči, zanima me mogu li lijepiti odmah samo na ljepilo ili ne ?
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Pločice na beton možete lijepiti TERATEKT F ili TERATEKT FLEKS-om bez prethodne impregnacije, samo je potrebno podlogu prethodno dobro navlažiti.

M S / 3.7.2014. 8:42:32

Poštovani, što preporučujete da saniram po površini oštećeni beton ( od kiše i soli ) površine negdje12 m2, a da je vodonepropusni naravno jer je izložen kiši i vanjskim utjecajima? Radi se o septičkoj jami. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Betonsku ploču sanirajte upotrebom REPARATURNOG MORTA G ako se radi o oštećenjima do 2 cm.
Površinu dobro oprati vodom pod pritiskom i sve slabo držeće dijelove očistiti, površinu betona impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom neposredno prije nanošenja REPARATURNOG MORTa.

M / 2.7.2014. 13:21:31

Pozdrav.

Prije 5 godina djecju sobu smo oblijepili stiropornim oblogama ,kao najjeftinije izolacijsko sredstvo.Iako se obloge odlicno drze, s godinama djeca su napravila rupe na njima.A i htjeli bi promijeniti boju.Zanima me dali je moguce necim popuniti rupe ,odnosno pogletati stiropor? Ne znam nebi li glet masa bila preteska i odlijepila stiropor sa zida?Ili nema drugog rjesenja nego skinuti stiropor i staviti novi?

ODGOVOR

Ako se radi o gotovim stiropornim oblogama 50x50 cm možete ih pregletati gotovom disperzijskom masom za gletanje zidova i stropova TERANIL MAX.
Ako je stiropor dobro prilijepljen na zid nijedna glet masa ga neće odvojiti. Rupe, ako su manje, popunjavate istom masom.

R / 1.7.2014. 22:32:13

Htio bih renovirati zid u hodniku. Radi se o klasično ožbukanom zidu starom 30 godina. Do sada je zid bio krečen običnim vapnom miješan sa pigmentom boje, dok je drugi dio zida krečen bijelim jupolom. Stara žbuka i boja nije ispucana i ne guli se. Htio bih sada na taj zid nanijeti dekorativnu žbuku granulacije 1,5 mm i onda ličiti kvalitetnom bojom. Da li moram prije ostrugati staru boju ili će biti dovoljno premazati impregnacijom pa nanijeti dekorativnu žbuku? Da li je istina da bi se bez toga žbuka gulila, popucala,odnosno da se neće dobro primiti. Također mi je rečeno da nikako ne nanosim akrilnu dekorativnu žbuku nego silikatnu jer će mi se inače znojiti zid, tj neće biti paropropusan?

ODGOVOR

Postojeće slojeve boje potrebno je oljuštiti i pregletati TERATERMO GLET-om i nanijeti prema izboru silikatnu ili akrilatnu žbuku (TERAKRIL) ili TERAPLAST.
Podlogu prije gletanje nije potrebno impregnirati već samo navlažiti vodom, dok podlogu prije ugradnje silikatne žbuke impregnirati SILIKATGRUNDom.
Ako ćete nanositi akrilatne žbuke (TERAKRIL ili TERAPLAST) podlogu treba impregnirati MINERALKVARC GRUNDom.

l D / 1.7.2014. 19:44:14

zid je prije 10 godina ozbukan gips vapnenom zbukom. U medjuvremenu je bio izlozen vlazi i gjivicama. Zbuku smo otukli do cigle jer se nadigla.ocistili smo mjesta koja su ostecena. Na redu je zbukanje na koji nacin.
dali treba impregnacija cigla je ociscena najvecim dijelom dali treba fungicid,
Sanirali smo vanjski dio tako da vlaga vise nece dolaziti iz vanjske strane.

ODGOVOR

Ako ćete žbukati zidove od cigle vapneno cementnom ili gipsanom žbukom, ne smijete ih grundirati ničim već se na očišćenu podlogu nanosi predšpric od istog materijala.
Ako su zidovi bili zasićeni vlagom i zaraženi mikroorganizmima obavezno ih premažite fungicidnim sredstvom TERACID ili ANTISOL-om ako se na zidovima pojavljuje isoljavanje.

M P / 30.6.2014. 14:27:06

Imam krov od salonitnih ploća koji bi htio sada impregnirati i premazati sa nekom bojom za beton ili sl.
Jel mi možete nešto preporučiti za moj slučaj, možda i imate nešto specijalno za salonit ploče???

ODGOVOR

Salonit ploče možete premazati visokokvalitetnom bojom za beton AKROTON PLUS. Impregnacija prije nanošenja boje nije potrebna.

B M / 28.6.2014. 11:24:20

Postovani,renovirali smo kucu.Jako mi se dopada kulir. U pitanju je unutrasnjost kuce. Kulir sam mislila da stavim na zid koji vodi na potkrovlje. Bas zbog ruku da se neprlja jako .Medjutim ispod stepenista je kamin tako da prolazi odzak pored stepenista, a na taj zid bi stavila kulir.odzak je obzidan sa tri strane a ta strana gde bi nanela smesu nije. da li ce smetati kuliru izvor toplote od odzaka ?odzak je zidan sa sidel cevima i mala privreda kocke.Unapred zahvalna,veliki pozdrav!

ODGOVOR

TERAPLAST se ne može nanositi na površine dimnjaka, ako nisu prethodno ožbukane.
Površine dimnjaka nisu pogodne da se oblažu TERAPLASTom, jer zbog visoke temperature može doći do odvajanja TERAPLAST-a s površine.
Pošto su tri strane obzidane, obzidajte i četvrtu stranu, ožbukajte je i nanesite TERAPLAST.