Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z / 16.4.2014. 17:41:46

Pozdrav, sanirao sam sokl reparaturnim mortom F, sad bi taj reparirani dio i ostatak sokla obojio AKROTON bojom, ali zanima me koliko moram čekati sa tim dijelom koji je obrađen reparaturnim mortom prije nego idem sa AKROTON bojom, jer koliko vidim u uputama recimo za betonsku podlogu potrebno je pričekati 3 mj. nakon betoniranja, ali nevidim koliko treba čekati nakon obrade reparaturnim mortom.

ODGOVOR

Podlogu obrađenu REPARATURNIM MORTOM prije bojanja bojom za beton potrebno je sušiti minimalno 15-20 dana.
Poželjno bi bilo da proizvodi koji su na cementnoj bazi odstoje 28 dana prije bojanja, ali ako je vrijeme suho bez visoke vlažnsti zraka može se bojati nakon minimalno 15 dana.

b v / 13.4.2014. 23:26:34

Lijep pozdrav!
Skinuo sam staru stolariju i ugradio novu pvc, pa me zanima da li se mogu sa betonfiksom (iznutra) uređivati špalete.

ODGOVOR

Ako je unutarnja žbuka GIPS VAPNENA (GV 10) unutarnji prostor možete urediti upotrebom BETONFIKS-a .

k e / 7.4.2014. 20:48:38

Poštovani,
koji je vaš prijedlog za prekrivanje bavalita na zidovima dnevne sobe (unutrašnjim i vanjskim) u kući u kojoj želim izbjeći mehaničko obijanje tih zidovi? Hvala.

ODGOVOR

Poželjno bi bilo postojeći sloj bavalita mehanički ostrugati, podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om i pregletati disprezivnom masom za gletanje TERANIL MAX.
Nakon sušenja obojati unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL u boji prema izboru iz naše ton karte.

V / 6.4.2014. 20:35:22

Poštovani, renorviramo staru kuću i stepenice su napravljene od kulira( cijeli blokovi) namjeravamo ih stavljati u drvo. Problem nam je sto neznamo kako sakriti donji dio stubista. Bojimo se da blokovi ne popucaju ako ih krenemo busiti. Dali postoji kakav inpregnacijski premaz pa da se to moze gletati? Ili nesto slično. Hvala

ODGOVOR

Ako kulir nije brušen već pran površinu kulira možete pregletati REPARATURNIM MORTOM F u debljini do cca 5-6 mm.
Ako je kulir izveden brušen, treba podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM dan ranije i onda nanijeti REPARATURNI MORT F u potrebnoj debljini.
Prije ugradnje morta obavezno provjeriti u kakavom je stanju kulir jer ako se bilo gdje odvaja od podloge potrebno je kulir maknuti.

A K / 6.4.2014. 17:35:29

Stavili bi na kucu, koja je presvucena stiroporom edelputz 2 mm. Da li bi mi preporucili da prvo navucemo bijeli edelputz pa onda obojamo ili odmah edelputz u boji. Sto bi mi vi savjetovali da koristimo, odnosno sto se pokazalo da dugotrajnije ?

ODGOVOR

Za ugradnju možete koristi i bijeli ili obojeni SEP – razlike u kvaliteti i dugotrajnosti nema.
Ako želite SEP u boji ugraditi obojeni SEP. Površinski suhi SEP bez obzira da li se radi o bijelom ili obojenom (3-5 dana nakon nanošenja) preporučamo obojiti MINERALKOR fasadnom bojom za ujednačavanje obojenja (mrlje nastale sušenjem ili nepravilnom primjenom) i hidrofobiranje mineralnih žbuka. Kod primjene SEP za vrijeme vlažnih i hladnijih vremenskih uvjeta može doći do pojave vapnenog iscvjetavanja.
Vapneno iscvjetavanje (pojava bijelih mrlja na obojenim mineralnim žbukama) ne smatra se greškom u kvaliteti materijala. Vapneno iscvjetavanje prirodna je pojava uzrokovana žbukanjem i očvršćivanjem pod hladnim, vlažnim, kišnim i maglovitim vremenskim uvjetima. Neujednačenost tona ugrađene žbuke može biti uzrokovana nepovoljnim uvjetima ugradnje (visoka vlažnost,niska temperatura), različitom upojnosti i hrapavosti podloge.

A Ć / 6.4.2014. 14:20:58

Poštovani,Imam teraplast na zidovima hodnika već 30tak godina.Problem je kako očistiti naslage prljavštine nakupljene godinama.Zahvaljujem na savjetu.

ODGOVOR

TERAPLAST je akrilana žbuka koju je moguće prati vodom pod pritiskom.
Površinu TERAPLAST-a operite vodom i možete koristiti blage deterdžente za čišćenje u kući (npr.deterdžent za suđe).
Nakon toga površinu dobro isprati vodom.

V L / 5.4.2014. 23:14:21

Poštovani, na stupu terase koji nosi dio gornjeg balkona, javlja se pukotina koja je ljeti veličine i preko 0.5 cm, a zimi, kada ima puno vlage se jedva vidi. Na stupu je špric, a sada planiramo staviti fasadu. Na koji način da to najbolje izvedemo, da fasada ne puca na tom mjestu. Hvala

ODGOVOR

Širina pukotina koja vam se pojavljuje je dosta velika i pretpostavljamo da se radi o statičkoj pukotini.
Pukotinu morate prvo sanirati tako da se pukotina otvori i zapuni brzoveznim mortom za montažu TERAMONT.
Nakon sanacije pukotine pošto imate cementni špric površinu ožbukajte žbukom VC 50 i pregletajte TERATERMO GLET-om uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju TERATERMO GLETa.
Završno obradite dekorativnom žbukom prema izboru – silikat, akrilat, silikon, mineral u teksturi i granulaciji prema izboru iz naše ton karte.

A M / 2.4.2014. 15:19:41

Poštovani, molim Vas savjet za postavljanje kulira.Postavljali bi ga na stari beton (natkrivena teasa,12 kvadratnih metara). Također, molim Vas informaciju dali u Delnicama prodajete svoje proizvode (obzirom da je vikendica u tom području i najpraktičnije nam je tamo kupovati).
Hvala na savjetima.

ODGOVOR

Ako želite na pod terase ugraditi prani kulir morate se obratit majstoru koji će vam izvesti taj kulir – prani ili brušeni.
Mi vam možemo samo prodati zrno u raznim granulacijama i boji prema izboru, crno,crveno,bijelo,snježno bijelo, riječno i gotovu smjesu KULIRMIX kojem dodajete samo željeno zrno. Kulir se postavlja direktno na betonski čvrstu, čistu podlogu.Podloga se samo navlaži vodom ne impregnira se. Ovisno što želite u dogovoru s majstorom napraviti će vam željenu kombinaciju zrna i obradu.
Svoje proizvode prodajemo u svim bolje opremljenim trgovinama građevnog materijala na području RH, najbliža trgovina koja prodaje naše materijale vam je u Rijeci ili Crikvenici – JADRAN IMPEX, CONOCORD, ARKADA, PEVEC i sl.

H L / 31.3.2014. 11:38:00

Poštovani,
na zidanim balkonskim ogradama sanirao bi završni sloj izrađen od SEP-a. Problem uglavnom predstavljaju komadi završnog sloja koji otpadaju te mahovina koja se pojavljuje. Molim Vas preporuku načina sanacije iz Vašeg proizvodnog programa (završni silikonski sloj).
Također molim za pojašnjenj termina armirajuća fasadna boja na koji sam naišao u nekim Vašim odgovorima.
S poštovanjem,

ODGOVOR

Postojeću završnu i podložnu žbuku skinuti do podloge, površinu dobro oprati vodom pod pritiskom i skinuti postojeću mahovinu.
Osušenu podlogu po potrebi tretirati fungicidnim sredstvom TERACID ako je zaražen zid, ako se pranjem zaraza mikroorganizmima skine nije potrebno tretiranje TERACID-om.
Na podlogu nanijeti novi sloj žbuke VC 50 u debljini maksimalno do 2 cm. Kada se žbuka osuši pregletajte TERATERMO GLETOM u sloju do 2 mm i kada se osuši površinu impregnirajte i nanesite silikonsku žbuku prema izboru iz naše ton karte.
Obavezno ugraditi okapne profile i klupčice.
Armirajuća fasadna boja je boja koja u svom sastavu ima armaturna vlakna te može premostit lasaste puktonie od 0,3mm.

N S / 29.3.2014. 22:28:48

Pozdrav Treba mi savjet. Vlasnik sam stare kamene kuce koja se nalazi iznad Matulja-Opatije,radim adaptaciju vanjskih zidova te neznam kakvu izolaciju izabrati. to su zidovi od 60 cm kamen,zemlja. Kako ta današnja moderna riješenja reagiraju na takvu strukturu kuće i dali uopće treba termo izolacija?Da se ne pojavi vlaga,kondenzacija ili plijesan. Ukratko treba mi vas savjet sto da radim, sadašnja žbuka se skida zbog lošeg stanja. Unaprijed zahvaljujem na pomoći

ODGOVOR

Ukoliko se na postojećem kamenom ziđu debljine 60 cm manifestiraju oštećenja tipična za djelovanje kapilarne vlage ne preporučamo izvedbu dodatne toplinske izolacije primjenom toplinskih sustava.
Prepročamo obradu zidova sanacijskom visokoparoprusnom žbukom SOKL ŽBUKA u zoni podnožja objekta, te ukoliko nema manifestacija kapilarne vlage iznad zone sokla, obradu ostalog dijela pročelja toplinskom žbukom TERATERMO 100 STANDARD.
Ovisno o željenom tipu završne obrade, TT 100 STANDARD obraditi TERATEMO GLETOM te završnu obradu mineralnom žbukom SEP Z 200 + MINERALKOLOR ili SILIKATNOM ŽBUKOM Z.