Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M D / 28.2.2014. 4:04:49

Postovani,

Namjeravam ugraditi cementni estrih 30 na taracu,koji bih potom premazao duoelastik hidroprotektom i na to plocice.Da li teratekt flexs moze direktno na hidroizolaciju i koliko vremena treba cekati da se na estrih moze namazati izolacija.

LP

ODGOVOR

Na izvedenu hidroizolaciju keramičke plopčice možete lijepiti TERATEKT FLEKS ljepilom već nakon 24 h od ugradnje hidroizolacije.
Cementna glazura mora biti stara cca 28 dana sa što manje zaostale vlage prije ugradnje hidroizolacijskog premaza.

z / 27.2.2014. 20:12:48

pozdrav.zanima me koliko smije biti neravan zid,dali se moraju ploče preklapat na kutovima i kako postavit kutnu mrezicu na kut koji nije pravi nije 90 stupnjeva već je veći.hvala

ODGOVOR

Ravnost podloge u skladu s HRN DIN 18202:
Razmak mjernih točaka [m]: 0,1 : 1 : 4 : 10 : ≥ 15
Dozvoljene vrijednosti za nezavršene zidove i donje strane ploča (mm): 5 : 10 : 15 : 25 : 30

Za postavu kuta većeg od 90° umjesto profila ugradite staklenu mrežicu koju ćete postaviti na kut koji je na objektu.
Objekat neće moći imati na takvim kutevima mehaničku zaštitu.

B Z / 26.2.2014. 9:17:06

Poštovani,
na teraplastu su se pojavile bijele fleke, odnosno izgleda kao da je izbijedjelo.Postavljen je prije 3 godine, a unazad 6 mijeseci je nastala promijena.Kako sanirati?
Hvala

ODGOVOR

Molimo vas da nam proslijedite nekoliko fotografija TERAPLASTa i vidljive fleke da bi vam mogli odgovoriti.
Potrebno je znati na kakvu podlogu je TERAPLAST ugrađen, kakve su vremenske prilike bile prilikom ugradnje, da li je podloga bila vlažna prilikom izvođenja radova, u kojem periodu su se počele fleke pojavljivati, da li su rasprostranjene po cijeloj površini ili samo djelomično, da li se TERAPLAST čvrsto drži za podlogu i sl.

T / 20.2.2014. 0:51:06

trenutno renoviram kuhinju i u zidu su mi ostale rupe od vodovodnih i odvodnih cijevi koje bi trebalo nekako popuniti, pa me zanima što je najbolje za tu namjenu, i da na to će se lijepiti pločice tako da bi bilo idealna neka smijesa na koju dobro prijanja lijepilo za pločice.

ODGOVOR

Šliceve od instalacija možete ispuniti grubom vapneno cementnom žbukom VC 60, a prionjivost ljepila za keramiku na VC 60 je odlična.

v m / 18.2.2014. 22:21:18

Da li je kod novoizgrađene kuće potrebno žbukanje cementne ploče prije nanošenja estricha? Hvala i LP

ODGOVOR

Betonska ploča se ne žbuka prije nanošenja cementnog estriha. Jedino je potrebno neposredno prije izvođenja CEMENTNOG ESTRIHA 20 površinu navlažiti ili impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom, razrijeđenim vodom u omjeru 1:1.

A M / 18.2.2014. 12:15:57

Trebamo obojati samoterm glet premazom srebrne nijanse. Proizvodi li se terapoks u srebrnoj nijansi?

ODGOVOR

SAMOTERM je glet masa za gletanje toplinsko izolacijskih sustava te nije primjerena podloga za bojanje.
Ovisno o intenzitetu boje TERAPOKS se može tonirati prema zahtjevu kupca.

K I / 16.2.2014. 18:43:17

Par pločica na nenatkrivenoj terasi je puklo,na par nijh se glazura pohabala...pločice su na terasi jedno 10-godina,ima dosta pločica koje prilikom laganog udarca,djeluju šuplje,a sama glazura ispod pločica je vlažna...mislio sam izvaditi loše pločice,razbiti glazuru bar na dva prva reda terase,pustiti da se sve osuši,zakrpati glazuru(čime?),sve poravnati dvokomponentnim mortom i ponovo staviti pločice...Da li je postupak dobar,ili ne?Hvala unaprijed..

ODGOVOR

ne savjetujemo vam da radite opisano, već da kompletno skinete sve do ab ploče, ponovno izvede glazura u minimalnoj debljini 3-4 cm.
Na glazuru ugradite hidroizolacijski premaz DUOELASTIK HIDROPROTEKT u debljini 3-4 mm i nakon minimalno 24 sata ugradite ugradite keramičke pločice upotrebom TERATEKT FLEKS ljepila.

M L / 16.2.2014. 11:11:53

Poštovanje,
U garaži staroj 30-ak godina, je na betonski pod, nanesen estrih, debljine 4-5cm. Taj se estrih jako mrvi, čak i pod cipelama.
Sada bih htio na taj isti pod postaviti pločice. Kako da postupim, htio bih izbjeći skidanje starog estriha, a ne bih htio ni da se pločice dignu?
Hvala.

ODGOVOR

Prema opisanom, cementnu glazuru morate skinuti jer je upitna čvrstoća tj. čim se glazura trusi pod hodom čvrstoća nije zadovoljavajuća.
Kada maknete postojeću glazuru ugradite novu i zatim možete lijepiti keramičke pločice.
Ugradnju novog sloja (REPARATURNIM MORTom ) na neadekvatno izvedenu glazuru ne preporučamo, jer se može desiti da vam se nakon ugradnje pločice odvoje od podloge.

L S / 13.2.2014. 18:19:20

Poštovani !

zamoljavam Vas da mi odgovorite kakvu vrstu farbe moram upotrijebiti za farbanje fasade kuće kako bi je malo obnovio te istovremeno zastitio od prodora vlage i vode prilikom velikih kisa ?
Kuća je stara 7 godina,napravljena je od cigla i na fasadu su zaljepljene stiradur ploce od 5 cm te nakon toga je stavljena zbuka i fasada je pofarbana na nacin da je u farba pomjesana sa pijeskom i nanosena na zid sa metalnom spatulom.Dostavljam vam slike kuce.S stovanjem Lucijan.

ODGOVOR

Iz poslanih fotografija i vašeg opisa nismo u mogućnosti utvrditi kakvu završnu žbuku ste koristili pa pretpostavljamo da bi se moglo raditi o tipu akrilatne žbuke.
Vašu fasadnu površinu morate oprati vodom pod pritiskom te nakon sušenja od nekoliko dana površinu premažite fasadnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacija prije bojanja nije potrebna, ukoliko se površina želi impregnirati impregnirajte neposredno prije bojanja UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om koji se razrijedi 1:2 s vodom.

J / 10.2.2014. 10:53:22

Poštovani , mort za zidanje fasadne opeke. Kakve boje postoji materijal nakon sušenja ? Npr. bijela , siva , boja bile kave.
Fala.

ODGOVOR

Mort za zidanje fasadne opeke proizvodi se s bijelim i sivim cementnom te je bijele ili sive boje.
Obojeni mort se proizvodi isključivo prema upitu.

Boja bijele kave uključuje širok spektar boja, te je potrebno točno odrediti boju na kamenu koju želite da se istonira. Naime po uzorku kamena moguće je tonirati mort za zidanje s time da je cijena toniranog morta je van važećeg cjenika i skuplja cca od 30-50%. U koliko želite takvu boju, trebali bi nam dostaviti uzorak kamena i označiti koju boju želite, te vam možemo mort iztonirati i ako vam ton odgovara mort se može proizvesti u traženoj količini.