Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M / 27.10.2013. 6:29:55

Poštovani, na koji način očistiti cokl od teraplasta ( antracit boje) zaprljan od blata i zemlje prilikom ljetnih jakih kiša, koji je sad na mjestima posmeđio, do sad smo četkali tu prljavštinu i prali mini washom, ali nemamo kvalitetne rezultate?Fasada je
bijela pa to loše izgleda. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

TERAPLAST možete skinuti laganim zagrijavanjem površine let lampom ili fenom, te tako omekšani TERAPLAST zatim skinuti špahtlom.
Na očišćenu podlogu možete nanijeti novi TERAPLAST.

t k / 25.10.2013. 15:10:29

poštovani
obojili smo sobu sa nekom bojom koja ne diše i sad se vlaga skuplja u sobi,a čuli smo da bi trebali zidove premazati sa grund proizvodom pa nas zanima koji grund nam preporučujete i dali bi to pomoglo?! unaprijed zahvaljujemo na odgovoru.

ODGOVOR

Nanošenje impregnacijskog premaza na postojeću boju neće spriječiti skupljanje vlage te vam to ne preporučamo.
Potrebno je skinuti postojeću boju utvrditi uzrok vlage i eventualno izvesti sanaciju vlage u prostoru.
Unutarnji prostor bojati ili disperzijskim bojama ili visoko paropropusnim bojama kao silikatkolor.

M H / 25.10.2013. 13:27:10

Poštovani,

Nastavno na prijašnje pitanje,
S obzirom da je vec sve ožbukano i pregletano jedino preostaje da premažemo grundom prije farbanja?
S obzirom da zidovi upijaju boju nenormalno puno da možda dva puta premažemo grundom?

ODGOVOR

Gletanu površinu prije prvog bojanja poželjno je impregnirati impregnacijskim premazom.Dvostruka impregnacija se ne izvodi jer nije potrebna.Impregnirajte samo jednom.

M H / 24.10.2013. 9:31:55

Poštovani,
Radili smo unutarnje prostorije u kuci sa GV 10. Nakon toga smo gletali. Prefarbali smo sve prostorije ali to izgleda strašno loše. morali smo pet puta farbati da se dobije normalna boja zidova. Izgleda kao da žbuka upija boju. Da li treba prije farbanja prostorija premazati nekim sredstvom?

ODGOVOR

prije žbukanja s GV 10 bilo je potrebno podlogu impregnirati odgovarajućoj impregnacijom, ovisno o kakvoj vrsti podloge se radi.
Isto tako prije gletanja zidova bilo je potrebno podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om, neposredno prioje nanošenja TERANILA.
Također prije bojanja zidova bojom za unutarnje zidove TERAPOL bilo je potrebno gletane zidove impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om kako bi se ujednačila upojnost.

b b / 22.10.2013. 12:30:07

Na moru imam oko 250 m2 betonskog ogradnog zida. Na njemu su stavljene kamene klupice, koje imaju okapnicu 3 cm sa svake strane. Na zidu bi stavio sep 200. Dali je to moguče, zbog vlage? Ili kako je moguče to napravit, da bude struktura kao sep i da bi bila debeljina nanosa što tanja?

Lp,Bojan

ODGOVOR

Pošto će zid biti izložen utjecaju soli, vlage i ostalim agresivnim utjecajima okoliša, najprikladnija žbuka za završni sloj bi bila akrilatna žbuka TERAKRIL Z.
SEP ne bi bilo idealno rješenje za morsko podneblje. Ukoliko je zid trajno vlažan ne preporuča se nanošenje završnog akrilatnog sloja na takvu podlogu.

S p / 22.10.2013. 9:10:39

Poštovani
Imam jednu staru drvenu kuću na kojoj bi htio ožbukati zidove.
Kakva je priprema drvene površine i koja žbuka je najkvalitetnija te dali je bolje strojno ili ručno žbukanje.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Ne možete žbukati direktno na drvenu površinu, već je na nju potrebno pričvrstiti punktirani pocinčani rabic pa onda možete žbukati sa unutarnjom podložnom žbukom VC 40 .

T Z / 21.10.2013. 11:53:29

imam nekoliko pitanja. Po projektu dimnjak nam je ugrađen u ytong zid te nas zanima što da sa žbukom činimo.
Moramo li baciti špric i žbuku sa mrežicom na njega ili nešto drugo? Koja bi debljina žbuke u tom slučaju trebala biti, za unutarnje uređenje?
Koje nam od vaših proizvoda možete preporučiti za takvu situaciju?

ODGOVOR

Za unutarnje uređenje možemo Vam preporučiti TANKOSLOJNU ŽBUKU ZA POROBETON.
Podloga mora biti čista, čvrsta, nesmrznuta i otprašena. Građevinska vlaga ne smije biti veća od 2,5%. Instalaterske otvore kao i nestabilne podloge obavezno treba rabicirati staklenom mrežicom Samoborka SM 10 R.
Prije početka radova potrebno je postaviti pocinčane kutne profile GIPSOFIKSOM.
Porobeton imregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim vodom u omjeru 1:2 neposredno prije nanošenja TANKOSLOJNE ŽBUKE ZA POROBETONE.
Minimalna debljina nanosa je 5 mm, a maksimalna debljina nanosa je 10 mm.

a g / 4.10.2013. 13:02:44

zanima me sto je sve potrebno od materijala za unutarnje zbukanje i da li ima vec gotova zbuka kojoj nije potrebno nista dodavat te koliko je potrebno istog za 1m kvadratni. hvala

ODGOVOR

Žbukanje unutarnjih zidova možete izvesti s vapneno cementnom podložnom žbukom VC 40.
Nanosi se u debljini od minimalno 1 cm do maksimalno 2 cm u jednom sloju. Potrošnja je 14 kg/m2/cm.

i p / 3.10.2013. 17:41:30

Poštovani,molim vas za savjet.Uređujem si jednu sobu u staroj kuči u lici,kuča je stara oko 100 godina cca.Donji dio kuče je kamen i utom dijelu mi se nalazi soba.Problem mi je-unutarnji zidovi su neravni a kamen je prekrečen najvjerojatnije vapnom.Što da učinim sa tim zidovima,bojim se ako bi stavljao knauf da bi mi se miševi skupljali iza knaufa.ako poljepim stropor na zidove opet cu imat velike rupe.zid je inače suh hidroizolaciju sam uspio riješit izvana.Najviše me zapravo zanima dali se na takav zid može bacit špric jer sam čuo da se špric neče primit za vapneni zid.Hvala!

ODGOVOR

Ukoliko je postojeći zid premazan vapnom, kako bi ga izravnali, možete ga požbukati sa VAPNENOM ŽBUKOM 4 i pregletati polimer vapnenom masom TERANIL.

M T / 3.10.2013. 15:39:18

Molim Vas kako je najbolje ožbukati (ili gletati) dimnjak ( iz segmenata Shiedel ili PGM poznanovec) molim detaljnije objašnjenje po slojevima, hvala.

ODGOVOR

Dimnjak ožbukajte podložnom žbukom VC 50 , toplinskom žbukom TERATERMO 100 STANDARD ili laganom vapneno cementnom žbukom VC 20L u debljini do 2 cm.
Prije žbuke, dan ranije koristite CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA.
Nakon sušenja od minimalno 2-3 tjedna žbuku prefilacajte FINOM ŽBUKOM F-900 i obojite fasadnom bojom TERATON V , prema izboru iz naše ton karte.