Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

v p / 22.6.2013. 20:50:21

Imam 10 m2 terase na moru.stavio bi ne§to prije pločica da mi neprokišnjava-šta?

ODGOVOR

Betonsku ploču prije ugradnje keramičkih pločica premažite dvokomponentnom hidroizolacijskom masom DUOELASTIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Keramičke pločice obavezno gradite na ljepilo za keramiku TERATEKT FLEKS.

D / 29.5.2013. 19:07:23

Molim Vas za savjet ,potporne betonske zidove bi pregletao 2x i naniozavršnu akrilnu žbuku ali neznam koji proizvod staviti ispod glet mase da zaustavim prodor vlage -zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Na betonski zid obavezno ugraditi okapne profile ili klupčice. Ako s druge strane zida nije izvedena hidroizolacija i drenaža prodor vlage teško ćete spriječiti.
Potrebno je sa strane gdje će se ugrađivati akrilatna žbuka, premazati betonski zid hidroizolacijskom žbukom HIDRO PROTEKT , četkom u dva sloja, te cijelu površinu pregletati REPARATURNIM MORT-om F u debljini 4-5 mm.
Makon sušenja od minimalno 7-10 dana, treba nanijeti željeni TERAKRIL Z , uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUND-a dan ranije

h o / 28.5.2013. 9:38:01

Molim Vas imam problem u stanu živim u zgradi na 9 spratu koja ima 16 spratova javlja mi se između zida i plafona budž ili vlaga, u tom dijelu nema nikakve vodovodne mreže, takođe u drugoj sobi mi se javlja i po zidovima, stolarij je po novom sistemu drvena, kako i kojim sredstvom da riješim problem ili na neki drugi način

ODGOVOR

Kapilarna vlaga se javlja zbog razlike u temperaturama vanjskog i unutarnjeg prostora na zidovima gdje nije s vanjske strane izvedena adekvatna toplinska izolacija tj.postoji pojava hladnog mosta.
Potrebno bi bilo s vanjske strane ugraditi toplinsku izolaciju da se smanji razlika u temperaturi vanjskog i unutarnjeg prostora.
Za sanaciju unutrarnjeg prostora potrebno je skinuti boju i glet do žbuke te žbuku oprati vodom. Nakon pranja i sušenja potrebno je zidove tretirari fungicidnim sredstvom TERACID da se što više eliminiraju spore mikroorganizama. Nakon sušenja minimalno 1-2 dana gletanje površina glet masom TERANIL i bojanje unutarnjom bojo TERAPOL FRESH.

d v / 13.5.2013. 21:28:22

Poštovani prošle godine adaptirali smo staru kamenu kuću na Cresu nema temelja, zidovi su debeli 50 cm koji su građeni prje 200ogodina nekom vrstom zemlje crvenice. Napravili smo fasadu (žbuka a na žbuku se nanosila ježom fasada bjeli cemnt ,vapno i pjesak) a dio fugirali kamen, međutim imamo problem probijanja vlage.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije nam jasno gdje vam probija vlaga - kroz fasadni sloj ili kroz fugirani kamen.
Kako bismo vam precizno mogli odgovoriti na vaš upit, molimo opišete nam gdje se pojavljuje vlaga ili još bolje ako ste u mogućnosti proslijedite nam nekoliko slika mjesta gdje se pojavljuje vlaga.

a k / 11.5.2013. 20:05:25

Štovani, imam problen sa suterenskim zidovima koji su sa 3 strane u cijelosti isspod razine zemlje.Zidovi su izrađeni od običnog građevnog bloka a unutrašnjost nije omalterisana.Kakova je vanjska zlacoja jer je objekat kupljen tako da nisam upoznat sa detaljima.Za kišnih dana kroz fugne između blokova voda doslovno curi u objekat a na jednom mjestu sam uočio da voda ulazi na spoju betonskog poda i zida i to ispod sloja hidroizolacije.Molim vas da mi odgovorite na koji način bi trajno mogao riješiti ovaj problem a da ori tome nemoram napraviti opkop oko objekta radi postavljanja hidro izolacije i drenažnog sustava.Hvala.

ODGOVOR

Bez izvedenog otkopa te hidroizolacije i drenaže s vanjske strane objekta, sanaciju vlage neće biti moguće riješiti, jer će vam se prilikom svake kiše pojavljivati vlaga u prostoru.
S unutarnje strane možete napraviti sanaciju ali vas moramo upozoriti da rezultati neće biti zadovoljavajući. Na mjestima gdje curi voda, zapunite otvor brzoveznom hidroizolacijskom žbukom HIDRO STOP.
Nakon zatvaranja prodora vode HIDRO STOP-om cijeli prostor možete premazati hidroizolacijskom žbukom HIDRO PROTEKT u dva sloja, po potrebi treći sloj nanijeti gleterom.
Nakon sanacije HIDRO žbukom prostor treba ožbukati VC 40 žbukom u maksimalnoj debljini 2cm.

J M / 16.4.2013. 21:47:01

Dobar dan,
imam podrum koji je s dvije strane potpuno ispod nivoa zemlje dok su preostale dvije oko 70 cm pod zemljom. Zidovi su kameni debljine 50 cm, na podu je betonska ploca, a na njoj sloj zbuke (oko 1 cm). Zidove koji su potpuno pod zemljom planiram hidro/termo izolirati s vanjske strane (obrada fuga, ljepenks, XPS, cepasta folija). Ta dva zida su sada vlazna, pogotovo fuge. Sto napraviti. Na spoju poda i zidova takodjer dolazi do proboja vlage. Iznutra sam mislio izolirati s ljepenkom na koju bi onda stavio estrih. Kako najbolje izolirati spoj poda i zida pogotovo fuge u visini 15-ak cm od poda (prije ljepenke)?

ODGOVOR

savjetujemo vam da zidove koje ste mislili hidro i termo izolirati slobodno napravite na način kako ste opisali (obrada fuga, ljepenka, XPS, čepasta folija).
Kada je u pitanju spoj zidova i poda, izolaciju možete obaviti našim hidroizolacijskim proizvodom HIDROPROTEKT, te u prvi sloj koji se nanosi zidarskom četkom u debljini 1,5-2 mm utisnete traku za brtvljenje.
Drugi sloj HIDROPROTEKTA nanosite unakrsno u debljini 1,5-2 mm na prethodno očvrsli prvi sloj unutar 8-12 sati, bez prethodnog vlaženja podloge.
Zidove možete obraditi hidroizolacijskim premazom do visine 15 cm. Na HIDROPROTEKT možete nanijeti CEMENTNI ESTRIH 20 sa kojim bi izravnali podlogu.

M M / 7.4.2013. 21:57:39

Poštovanje,
Prije 2 godine na kucu sam postavio stiropor fasadu, na 2 mjesta uz balkone unutra mi je pustilo vlagu, tj vlaze zidovi. Izvani se fasada naslonila na keramicke plocice koje su prije postavljene na balkon. Ja mislim da stiropor ploce nisu na dnu skroz namazane i da odatle vlazi. Imate li vi kakav proizvod (silikon...) ili nekakvo drugo rijesenje za moj problem? Unaprijed zahvaljujem,
Miljenko Markoč

ODGOVOR

Ukoliko spoj sustava i keramičkih pločica nije dobro izveden dolazi do problema vlaženja u prostoru.
Treba provjeriti kakao je izveden spoj i tek onda pristupiti sanaciji.
Trajno elastične i silikonske kitove nemamo u svom programu.
Potrebno je otvoriti tj.zarezati fasadu i maknuti pločice te sanirati spoj hidroizolacijskim premazom.

T K / 1.4.2013. 9:23:18

Poštovani, u podrumu koji je izveden iz betona javio mi se prodor vode na nekoliko mjesta. To se događa rijetko kada su uzastopne kiše, kao i sada. Na dva mjesta voda je probila na zidu 10 cm iznad poda, a na jednom mjestu na samom spoju zida i poda. Napominjem da je na podu izvedena glazura ispod koje se vlaga širi po prostoriji. Izvana je obnovljena izolacija otkopavanjem oko kuće.Podrum je ispod pola kuće i to se dešava na zidu koji je ispod kuće. Unaprijed hvala na pomoći.

ODGOVOR

Ako je s vanjske strane izveden otkop pretpostavljamo da su izvedeni hidroizolacija i drenaža, te se prodor vode nije smio desiti. Pošto kroz spoj zida i poda probija vlaga potrebno je spoj zapuniti hidroizolacijskom žbukom i naparaviti holker na spoju zida i poda. Također pretpostavljamo da je prije izvedbe glazure ugrađena hidroizolacija.
Tamo gdje je voda probila na zidu 10 cm iznad poda potrebno je prodore vode zapuniti HIDRO STOP žbukom. Proširi se prodor u obliku lastina repa i zapuniti hidro stopom.Nakon što se zapuni prodor potrebno je površinu premazati hidro protekt žbukom.

N P / 31.3.2013. 18:32:33

Poštovani imam obiteljsku kuću kojoj je donji stan 1,2 m u zemlji. Nismo primjerili vlagu nigdje nego u jednoj prostoriji gdje je na zidu fleka oko 70 cmx30cm konstantno laga no vlažna,jer je zidna boja tamnija na tom mjestu i potpuno ispucala,a na mjestima i otpala.Prilikom mjenjanja parketa u toj sobi majstor mi je rekao da s podne strane nema glazure , ali da nema ni vlage .Kako riješiti problem s vanjske ili unutrašnje strane. Hvala unaprijed na odgovoru.

ODGOVOR

Najbolje bi bilo s vanjske strane objekta napraviti otkop, te hidroizolaciju i drenažu da se što više eleminira vlaga.
S unutarnje strane potrebno je skinuti žbuku do podloge, ostaviti da se osuši koliko je god to moguće.
Obavezno napraviti s unutarnje strane hidroizolaciju poda i zida te ugraditi plivajući pod tj. cementnu glazuru s toplinskom izolacijom pločama elastificiranog ili ekstrudiranog stiropora.

B V / 9.3.2013. 16:15:11

Na kući se pojavila pukotina cijelom dužinom vanjskog zida i unutarni zid sad vlaži...Na koji način je najbolje sanirati da ne ulazi voda..Hvala.

ODGOVOR

Potrebno je prvo sanirati pukotinu s vanjske strane tj. zatvoriti je ekspandirajućom pjenom. U unutrašnjosti, ako je površina ožbukana, pukotinu otvoriti i pregleta u dva sloja glet masom , te u svježi sloj gleta utisnuti staklenu mrežicu.