Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d g / 23.2.2013. 16:42:58

Poštovani,
U Istri oko dvjesto metara od mora adaptiramo staru kamenu kuću .(zidovi debljine 60 cm) fasada je od žbuke (ne znamo koja vrsta), stara je oko 25 godina i na nekim mjestima popucana sa naznakama kapilarnog probijanja vlage (kuća bez temelja). Trebamo savjet koju vrstu fasade napraviti s obzirom da nam je paropropusnost iste jako važna radi disanja zida i izbjegavanja stvaranja velike količine vlage u unutrašnjosti objekta.

ODGOVOR

Ukoliko nije moguće utvrditi kojom vrstom žbuke je žbukano , a temelja nema i prisutna je kapilarna vlaga predlažemo vam da postojeću žbuku skinete do
kamena i ožbukate sanacijskom žbukom SANISIL H u potrebnoj debljini.
SANISIL H je visoko paropropusna i vodoodbojna žbuka za žbukanje zidova i stropova zasićenih kapilarnom vlagom.
Nakon skidanja žbuke i čišćenja fuga kamena pranje površine vodom, nanasi se SANISIL špric i SANISIL H žbuke u d=2 ili 4cm.
Nakon sušenja vrši se fina obrada FINOM ŽBUKOM F-900 ili VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE u d= 3-4mm.
Bojanje se izvodi silikatnom ili silikonskom bojom prema izboru iz naše ton karte.

R D / 19.2.2013. 8:21:54

Poštovani
Nedavno sam kupio stan u zgradi koja je izgrađena 1982 god i sve se čini u redu. Međutim odlučio sam zidnu stijenu koja pregrađuje dnevni boravak i balkon pomaknuti malo tako da smanjim balkon a dobijem više na dnevnom boravku. U tom postupku sam primjetio da na liniji na podu i ispod pločica od balkona (koje sam skidao da bih napravio pod u dnevnom ima dosta vlage ,i ne znam koji je razlog tome. Mozete li mi pomoći?

ODGOVOR

Potrebno je napraviti hidroizolaciju s dvokomponentnom hidroizolacijskom masom DUOELASTI HIDROPROTEKT, premazati je u dva sloja ukupne debljine 3-4mm. Na hidroizolaciju ugraditi cementnu glazuru i podnu oblogu koja se nastavlja na postojeći pod u dnevnom boravku.
Prije postave hidroizolacije potrebno je provjeriti u kakvom je stanju postojeća AB ploča balkona. Ako je ploča dobra, ne ljušti se, navedeni slojevi se mogu ugraditi, a ako je ploča u lošem stanju potrebno je prvo ploču sanirati i nakon toga izvesti predložene slojeve.

i k / 16.2.2013. 14:43:06

poštovani 2 pitanja. imam jedan zid unutarnji koji stalno vlaži tj ispada s njega boja svake zime i to od poda pa do visine jedan metar. postoji li kakvo sredstvo za pomoć? drugo , imam u vrtu jezerce koje je zabetonirano međutim propušta vodu postoji li nešto s čim se cijelo jezerce može premazati da ne pušta vodu?

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se radi o kapilarnoj vlazi zbog
- nedovoljne toplinske izolacije s vanjske strane objekta – dolazi do prevelike razlike u temperaturi unutarnjeg i vanjskog prostora
- ili možda zbog neadekvatno izvedene hidroizolacije te zbog zasićenosti zida vlagom.
Premazom se problem neće riješiti već je u zimskom periodu potrebno češće prozračivati prostor zbog izjednačavanja temperature unutarnjeg i vanjskog prostora, te ako objekat nema toplinski izolaciju po mogućnosti je izvesti što prije.
Jezerce premažite hidroizolacijskom žbukom hidro protekt u dva premaza.

Z V / 5.2.2013. 21:12:21

Poštovani !
Kako spriječiti prodor podzemnih voda u podrumu kuće. Podloga podruma je betonirana,zidovi 120cm ispod površine zemlje.Kod jakih oborina u podlozi se pojave vodene žile te prodor vode dok su zidovi suhi.Voda ulzi u toku zime kod velikog snjega,jake kiše i južine jednom godišnje.

ODGOVOR

Potrebno je oko objekta izvesti iskop i s vanjske strane napraviti drenažu i hidroizolaciju objekta.Vidljive prodore vode s unutarnje strane možete zapuniti hidro stop brzoveznom hidroizolacijskom žbukom, te nakon toga čitavu površinu možete premazati hidro protektom hidroizolacijskom žbukom četkom u dva sloja.

n i / 31.1.2013. 12:32:53

Poštovani, imamo stari kameni podrum.Podrum je zidan debelim klesanim kamenom, gotovo potpuno u zemlji (2m od 2,4m visine).Pod je zemljani, a strop daske-stiropor-brodski pod.Iznad podruma je drvena kućica.Prozora na podrumu nema.Problem je što je podrum malo vlažan.Voda nigdje nije baš vidljiva, ali ako nešto ostavimo u podrumu,npr. suho meso ono postane nekako meckavo, ljigavo.Molim vas savjet što bi bilo najbolje učiniti da bi se popravila kvaliteta podruma. Hvala

ODGOVOR

Na dijelovima podruma koji su iznad zemlje najbolje bi bilo ugraditi odzračnike za izmjenu zraka između unutarnjeg i vanjskog prostora.
Na zemljani pod trebalo bi izliti AB ploču i napraviti hidroizolaciju.

m t / 16.12.2012. 15:01:38

na zidove u podrumu stavio sam hidroizolaciju,tocnije ljepenku v4.Podrum bi uredili za stanovanje a topliska izolacija nije potrebna jer je podrum prakticki cijeli pod zemljom.Na zidove bi stavio sep.Sto mi savjetujete da stavim na ljepenku a da ju ne busim

ODGOVOR

Ugradnja bilo kakve podložne žbuke na postavljenu izolaciju nije moguća.
Predlažemo vam da ugradite knauf ploče na sa ispunom od staklene vune. Spojeve knauf ploča pregletajte GIPSOFILOM ili GIPSOGLETOM.

v z / 21.11.2012. 10:54:10

Poštovani, zanima me kako da izoliram podrum od vlage.Podrum je davno građen od betona, vlažnost često varira u toku godine.Koja su sve rješenja za sprječavanje ili umanjenje vlage u takvim podrumima.
Hvala.

ODGOVOR

Potrebno nam je više podataka u vezi vašeg podruma kao što su
- da li je podrum ukopan i koliko u zemlju ili je izveden kao suteren
- ima li vanjsku drenažu i hidroizolaciju s vanjske strane
- koristi li se podruma za stanovanje ili nešto drugo ako vam se pojavljuje s vremenom vlaga
- u kom dijelu prostora se vlaga pojavljuje i kolika je zahvaćenost,
- da li se češće pojavljuje u hladnom periodu ili tokom cijele godine u određenom periodu.
- ima li podrum provjetravanje
U koliko ste u mogućnosti proslijedite nam nekoliko fotografija podruma, da bi vam mogli odgovoriti na vaš upit.
Ono što vam sada možemo odgovoriti je izvedba hidroizolacije i drenaže s vanjske strane, a zatim izvedba hidroizolacije s unutarnje strane dvo komponentnom masom duoelastik hidroprotektom premazivanjem u dva sloja u ukupnoj debljini 2-3 mm i nakon toga žbukanje podložnom žbukom VC 40.

D N / 28.10.2012. 10:29:09

Poštovani,

Imam terasu koja je na nekoliko mjesta napunula, i sada kako je ispod nje podrum , prilikom kišnih dana ili prilikom otapanja snjijega imam prokišnjavanje u podrum , kako bih to mogao sanirati ,te koje izolacije mi preporučate za tu primjenu.

unaprijed hvala

ODGOVOR

Terasu premažite dvokomponentnom elastičnom fleksibilnom hidroizolacijskom masom DUOELASTIK HIDROPROTEKT te nakon izvedbe hidroizolacije zalijepite keramičke pločice ili slično prema želji.
Hidroizolaciju ne smijete ostavljati nezaštićenu bez završne obrade bilo kakvim pokrovom.
Površinu terase prije ugradnje hidroizolacije oprati vodom pod pritiskom i ostaviti da bude mat suha.
Premaz treba nanijeti u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.

I K / 16.10.2012. 9:18:27

Imam stan na zadnjem katu u stambenoj zgradi i procurilo mi je kroz krovište kiša tako da mi već kroz plafon koji sam radila od knaufa voda curi po kuhinjskim elementima.Taj krov gledajući iz stana .pokriven je sa limom a iznad lima je stavljen kao neki stiropor tako da hodate po krovu zgrade to je sve mekano i nikako napravljeno.Imala sam i prije problema sa kišom ali sam to sanirala sa ljepenkom V6 I PREMAZALA SAM ZA ALUMIZOLOLOM.no sada na drugom mjestu neznam ni gje kaplje voda.Molim Vas postoji li nešto da ja svojih 40 kvadrata krovišta premažem nečim.Zgrada je u Zadru i krov je možda dužine 600 metara.Sa poštovanjem!

ODGOVOR

Prema opisanom problemu sanacija bez otvaranja vašeg krova nije moguća, jer pitanje je da li će se uopće moći izvesti sanacija na već sada sanirani dio i ako se izvede hoće li biti trajna.
Najbolje bi bilo da nam proslijedite fotografije krova, pa da iz njih vidimo u kakvom je stanju postojeća konstrukcija te da vam onda predložimo način sanacije.

S K / 10.10.2012. 8:50:25

Poštovani,

molim Vas informaciju što bi trebalo staviti (kakvu hidroizolaciju) na betonske stepenice koje se drže zida kuće. Na kuću je stavljena termo-fasada dok na stepenicama nema još ničeg. Stepenice nisu natkrivene, nakon hidroizolacije na njih će ići granit.
Zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Upotrijebite jednokomponentnu masu za hidroizolaciju – MONOELASTIK HIDROPROTEKT ili dvokomponentnu masu DUOELASTIK HIDROPTOTEKT.
Granit obavezno lijepite s ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL.