Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

L S / 11.2.2014. 14:18:21

Postovani !
u novo kuci nakon obilne kise,narocito prilikom jaceg juga na jednoj strani vrha zida u dnevnom boravku ( pogledajte fotografiju koju sam vam dostavio putem vaseg maila ) dolazi do vlage i zid je mokar,voda se cak pocinje sljevati niz zid.Na gornjem katu nalaze se sobe i svaka soba ima svoj balkon.Vrata balkona su veoma velika i aluminijska,kakva mozete vidjeti desno dolje na slici gdje je kuhinjski prostor.Dolazili su razni majstori i svi nudili neka drasticna rjesenja koja su i veoma skupa,kao npr.treba u sobama skinuti aluminijska vrata i vidjeti sto se nalazi ispod njih,zatim da vjerovatno treba izvaditi kamene ploce na balkonima sobe te vidjeti kakva je hidroizolacija itd.Sve su to veoma skupa rjesenja,a voda nakon kise dolazi samo na tom zidu kako mozete vidjeti na slici.Mislim da je potrebno pronaci mjesto od kuda voda dolazi te onda pristupiti radovima na sanaciji.Oni nude rjesenje eliminacije sto je kako sam naveo za nas veoma skupo.To bi bilo kao kod automobila,kada mehanicar ne moze naci kvar i skida i zamjenjuje dio po dio na motoru.Sto vi mislite da bi trebalo uraditi ? Pozdrav Lucijan

ODGOVOR

Prema poslanim fotografijama i opisu vašeg problema nažalost vam ne možemo pomoći, jer je potrebno utvrditi gdje zacurijeva prilikom svake kiše.
Potrebno je znati kakva vam je konstrukcija ziđa, što je ugrađeno s vanjske strane, kada su radovi izvedeni, koja vrsta materijala je korištena, da li se s vanjske strane radi o krovištu, balkonu i sl.

D / 10.2.2014. 22:48:33

Poštovani.
Da li je poželjno prije nanošenja hidroprotecta napraviti neku vrstu impregnacije ako je vanjskom zidu fasadna boja.

ODGOVOR

HIDROPROTEKT – vodonepropusna polimer-cementna kruta hidroizolacija primjenjuje se na površinama , odnosno podlogama koje štitimo od direktnog prodora vode ili vlage.
U pravilu se ne primjenjuje na obojene ili klasično ožbukane površine.
Iz vašeg upita nije jasno koje površine želite hidroizolirati, stoga molimo dodatne informacije kako bismo vam mogli dati kvaliteten prijedlog sanacije.

HIDROPROTEKT ne možete koristit na već ugrađene slojeve jer neće imati nikakvu funkciju kao ni zaštitu.
Impregnacija se ne koristi prije nanošenja HIDROPROTEKT-a.
Potrebno bi bilo s unutarnje strane skinuti vlažnu žbuku, površinu premazati HIDROPROTEKT-om i ponovno ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.

D H / 4.2.2014. 12:12:15

Poštovani,

podrum 70-ak godina stare obiteljske kuće je ukopan u zemlju i zidovi nisu pristupačni s vanjske strane. Tijekom zime i generalno vlažnog vremena se u unutrašnjosti skuplja ogromna količina vlage, čak do razine da se ukapljuje po vratima i zidovima. Zanima me na koji bi se način moglo riješiti te vlage, intervencijom samo iznutra?

Hvala na odgovoru,
srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Kako bi Vam mogli preciznije odgovoriti, potrebno nam je znati da li su zidovi od opeke ili betona, te da li su ožbukani.
Zidove od opeke možete sanirati visokoparopropusnom žbukom za sanaciju vlažnih zidova SANISIL H, uz prethodnu pripremu podloge SANISIL ŠPRIC-om.
Nakon sanacije podrumskih zidova potrebno je osigurati konstantno provjetravanje podrumskih prostorija, kako bi vlaga koja je isparila iz zida mogla izaći van, da se opet ne kondenzira u unutarnjim prostorijama.

K K / 24.1.2014. 17:20:42

Prostor od 10-tak kvadrata u prizemlju s kamenim zidovima pokazuje vidne znakove vlage. Kako ga kvalitetno hidroizolirati i izbjeći kondenzaciju kod kasnijeg stanovanja, Plan je zidove u konačnici pregletati i obojiti. Hvala

ODGOVOR

Ako su zidovi od kamena potrebno ih je ili s vanjske ili s unutarnje strane hidroizolirati.
Poželjno bi bilo izolirati s vanjske strane objekta tj.premazati hidroizolacijskim premazom DUOELASIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm, na to ugraditi toplinsku izolaciju pločama XPS u minimalnoj debljini cca 5-6 cm i završno obraditi. Nakon izvedbe hidroizolacije i drenaže s vanjske strane možete površinu zida pregletati i obojati.
Ako izvedba sanacije s vanjske strane nije moguća sanaciju izvedite s unutarnje strane upotrebnom sanacijske žbuke SANISIL H.

M K / 19.1.2014. 22:27:48

Postovani,

sa zidova u prizemlju stare kamene kuce je otucene stara zbuka. Prosto je suh, osim za vlaznog vremena kada se na par mjesta pojavi vlaga (kapljice vode na kamenu kao na slici [1]). Jedan dio zida bih fugirao i ostavio u kamenu dok bi ostatak ozbukao. Zanime me koje materijale preporucate za navedene radove i kako minimizirati pojavu vlage?

Hvala i lijep pozdrav,

Marko

[1] https://www.dropbox.com/s/3v0pipyu5eh1z8p/Photo%2019.01.2014.%2015%2056%2045.jpg

ODGOVOR

Prema dostavljenog fotografiji i navedenim informacijama možemo zaključiti da na vidljivom dijelu kamenog zida, točnije samog kamena, dolazi do procurijevanja vode tijekom kiše.
Preporučamo dio zida na kojem se pojavljuje direktno provlaživanje zaštiti HIDROPROTEKT-om, te cijelu površinu zida ožbukati visoko-paropropusnom žbukom SANISIL H, na prethodno nabačen SANISIL ŠPRIC. Sanisil H žbuku možete završno obraditi filcanjem ili zagladiti FINOM ŽBUKOM F 900.
Na dijelu kamenog zida koji će ostati neobrađen preporučamo po potrebi očistiti sljubnice te izvesti fugiranje MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.

E K / 8.1.2014. 1:03:29

Poštovani,
kuću sam radio na način da sam imao zakop terena od nekih 3,5m visine, gdje se donji kat nalazi u zemlji.
Zaidano je betonskim šupljim betonskim blokovima u koji lijevan beton, vanjsku izolaciju sam odradio na sljedeći način:
Zidove sam prvo pregletovao ljepilom, zatim sam premazao sa bitumenom, poljepio sam sloj ljepenke V3 vertikalno pa ponovo sloj horizntalno, poslije toga sam stavio filc , neznam koje gramature ali sam stavio naj deblji koji je bio u prodaji , uz njega sam stavio čepastu plastiku ,pa drenažni pijesak cca. 40-50cm u cijeloj visini i do zemlje ponovo filc da mi ne zamulji drenažu.
U dnu drenaže sam izbetonirao korito i stavio dvije drenažne cijevi fi 100mm i fi 75mm koje mi služe za odvod drenažnih voda.
Pitanje je? Da li je ovo odrađeno bar u nekom rezonu struke ?
I drugo pitanje je? Kako da sa unutarnje strane odradim zidove?
Ja sam planirao rigips plavi vodonepropusni . Da li je to dobro rješenje?
S poštovanjem .
Emir..

ODGOVOR

Izvedba hidroizolacije je bitna kako bi spriječila prodor vlage u zidove i podove, onemogućila razna oštećenja građevine i sačuvala njen estetski izgled. Odabir odgovarajućeg materijala i pravilna izvedba izuzetno su važni.
U pravilu bi izvođenje hidroizolacije trebalo prepustiti iskusnim i certificiranim izvođačima. Na temelju dostavljenih informacija nismo u mogućnosti procijeniti da li su u vašem slučaju radovi izvedeni prema pravilima struke.
Preporučamo obratiti se proizvođaču materijala koji ste koristili.
Ukoliko je riječ o grijanom unutarnjem prostoru bilo je potrebno po izvedenoj hidroizolaciji izvesti i toplinsku izolaciju pločama ekstrudiranog polistirena, prije postavljanja čepaste folije.
Unutarnje zidove možete, ovisno o vašim željama, ožbukati vapneno-cementom žbukom VC 40.

L G / 26.12.2013. 18:57:12

Poštovani,
na kuću staru 40ak godina prije 8 god nadograđen je dio da bi se proširio stan u prizemlju,i sada duž kraće stranice pojavila se pukotina na sredini plafona ( iznad je otvorena terasa) koji je napravljen od AB ploče, postavljena je hidro i toplinska izolacija, estrih, ljepilo, pločice. Zanima me kako sanirati tu pukotinu jer je nedavno počela kapati i voda?
Unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno da li je do pojave pukotine došlo na spoju dograđenog i starog dijela ili na sredini stropa dograđenog dijela, pa stoga nije moguće dati precizniji odgovor i prijedlog sanacije. Obzirom da je došlo do procurijevanja preporučamo očevid na objektu potencijalnog izvođača radova kako bi se utvrdilo stvarno stanje.

M K / 25.12.2013. 11:07:02

Poštovani,
Uz kuću imamo zatvorenu verandu (plastični prozor i alu vrata, ne grije se jer nemamo centralno) koja je natkrivena betonskom pločom na koju su polijepljene pločice. Od početka ove zime jedan vanjski ćošak verande je mokar ali baš mokar cijelom svojom dužinom. Nije nam jasno zbog čega jer ništa se nije promijenilo u odnosu na prethodne godine kada je veranda bila suha.Možete li nam reći čime da tretiramo zid, šta da radimo?
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli da li je na betonskoj ploči prije polaganja keramike izvedena i horizontalna hidroizolacija, te kako je riješen sustav odvodnje oborinske vode. Ukoliko se prostor zatvorene verande ne grije, možemo pretpostaviti da je nije riječ o kondenzacijskoj vlazi već o prodoru vode uslijed neizvedene ili nepravilno izvedene hidro-izolacije. Ukoliko ste u mogućnosti molim proslijedite nam fotografiju na kojoj je vidljiv opisani problem, kako bi vam mogli dati prijedlog sanacije.

k r / 27.11.2013. 12:23:01

Poštovani!

Kad mi je postavljen šaht za priključak vode, nije obrađen spoj na sredini šahta, jer je šaht iz dva dijela, te mi na tom spoju prodire voda u šaht. Molim preporuku s čim da zabrtvim taj spoj s nutarnje strane šahta.

ODGOVOR

Unutarnje površine vodomjernog okna premažite HIDRO PROTEKT hidroizolacijskim premazom u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm, četkom.

n j / 21.11.2013. 7:59:17

postovani, na manjem dijelu fasade nastala je pukotina zbog koje mi izbija vlaga na unutarnjem zidu. koja sredstva koristiti za unutra i cime sanirati pukotinu na fasadu? hvala

ODGOVOR

kako bi mogli preciznije odgovoriti trebali bi znati kakve su pukotine, tj. koliko su široke.
Ukoliko žbuka nije jako oštećena pukotine možete pokušati zatvoriti trajno elastičnim kitom, ali to je privremeno rješenje (dok kit ne izgubi svoja svojstva, onda možete postupak ponoviti).
Unutarnje zidove možete ožbukati visoko paropropusnom žbukom za sanaciju unutarnjih i vanjskih zidova SANISIL H, i kao završnu obradu koristite SILIKATKOLOR uz prethodnu obradu FINOM ŽBUKOM F-900.