Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B I / 6.6.2014. 13:42:16

Poštovani,
U prizemlju kamene kuće stare 60 god na podu su bile drvene grede i preko njih parket i nikada nije bilo problema sa vlagom. Prije 5 god smo pocupali grede i napravili betonsku podlogu, ali bez ikakve izolacije. Na podu je sada laminat. Na dnu zidova sa unutarnje strane se pocela rasipati žbuka a sa vanjske strane, na staroj fasadi, se vide tragovi soli i otpadanja žbuke. Kolicina vlage nije velika i nigdje nema mufe. Da li nam možete predložiti rješenje problema? Da li treba izolirati podlogu, unutarnji zid, vanjski ili sve?
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Prema opisanom problemu pretpostavljamo da su zidovi bili prije sanacije zasićeni kapilarnom vlagom te se vlaga nije odražavala na zidovima. Ugradnjom ab ploče najvjerojatnije ste zarobili vlagu te ona nema kuda i pojavljuje se na zidovima. Poželjno bi bilo kada bi izvadili laminat, izveli plivajuću glazuru sa toplinskom izolacijom premazali hidroizolacijskim premazom i ponovno ugradili drvenu oblogu ako vam dozvoljava visina izvedbe.
U koliko vam postojeći sloj glazure ne dozvoljava na njega izvedbu novog sloja plivajuće glazure, najbolje bi bilo skinuti postojeću vlažnu žbuku u visini do koje se ona pojavljuje na zidu, premazati HIDROPROTEKT-om u visini 20-30 cm sa izvedbom holkera na spoju pod-zid i zidove ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.

V Š / 5.6.2014. 19:28:48

Poštovani,

na zidu sobe na kojem je s vanjske strane fasada loša zbog starosti i oopucalosti, pojavila se vlaga zbog koje je došlo do odljepljivanja tapeta. Fina žbuka ispod tapeta se ljušti, a sa zidova pada fini bijeli prah. U sobi se osjeti miris vlage. Je li moguće sanirati zidove s unutarnje strane (bez sanacije fasade) i na koji način? Da li je potrebno skidati finu žbuku sa zidova ili postoji sredstvo koje se može nanijeti na postojeću žbuku? Poželjno bi bilo da se na zid mogu opet staviti tapete.

Hvala i srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Prema opisanom najbolje bi bilo da se kompletno žbuka s unutarnje strane skine do zida, zid što više osuši prirodno koliko je to moguće.
Spoj zida i poda u visini 20-30 cm premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT četkom u dva premaza te prostor ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H u potrebnoj debljini.
Nakon sušenja žbuke od minimalno 21 dana možete ponovno ugraditi tapete.

T K / 3.6.2014. 13:25:34

poštovani imam problem s starim podrumom s temeljima od cigle. u jesen i proljeće kada je viša razina vode u bunaru i zemlja je puna vode onda mi voda prodire u podrum. kako najpovoljnije i najlakše rješiti problem?

ODGOVOR

Temelj premažite s vanjske strane hidroizolacijskim premazom DUOELASITIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm, na to ugradite toplinsku ploču XPS ili čepastu foliju i zatrpajte šljunkom pa zemljom.
Prije svega potrebno je izvesti drenažu oko objekta.

m p / 27.5.2014. 20:40:04

Poštovani,
iznad stana se nalazi ravni krov odnosno terasa koja je vremenom dotrajala i na stropu su se pojavile fleke. zadnja hidroizolacija je rađena katran ljepenkama, pa me zanima što mi preporučujete i moraju li se skidati te stare ljepenke prije ikakvih radova. hvala

ODGOVOR

Ako ćete upotrebljavati hidroizolacijski premaz potrebno je sve postojeće slojeve dobro očistiti i površinu toplinski zaštititi ugradnjom XPS ploča stiropora u minimalnoj d=3cm , izvesti cementu glazuru u minimalnoj d=4cm i premazati hidroizolacijskim premazom HIDROELASTIK 2K.
Na premaz ugraditi keramiku ili betonske ploče.

s k / 19.5.2014. 11:31:29

Svaka cast za ovu stranicu,imam ogromni problem,ako mi mognete pomoci?,imam tarasu koja je nastiklana,tarasa je 7 sa 3 m,a bila je 7 sa 1 m,medjutim ona je na tom sastavu pocela propustat vodu,pa smo mi plocice polijepili ,i stavili fuge navodno koje su vodootporne,ali dzaba vodu i dalje propusta,sta da radimo,ima li lijeka

ODGOVOR

Potrebno je maknuti pločice s terase i obavezno očistiti spoj dviju betonskih ploča.
Očišćenu terasu i spoj premazati hidroizolacijskim premazom DUOELASIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm i nakon toga polijepiti keramičke pločice fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLKES.
Spoj dviju ploča obavezno premostiti ugradnjom staklene mrežice u sloju hidroizolacije.
Fugirajte masom za fugiranje TERAFIL FLEKS.

B J / 13.5.2014. 16:43:43

Poštovani,
Načinili smo izolaciju podruma bitumen trakama i siporeks pločama i sve je o.k. Podrum je pola ukopan u zemlju, kuća je stara 70 g. u dobrom stanju. Fasada je obnovljena prije izolacije podruma. Na vanjskom dijelu fasade na mjestu gdje je prije vlažilo u podrumu pojavljuje se vlažna mrlja koja se ljeti osuši, a zimi povećava ovisno o kišama. Također se pojavila vlaga u haustoru koji dijeli zid sa podrumom. Kako riješiti problem, a ne radi se o puknuću cijevi ?

Unaprijed hvala,

Branka

ODGOVOR

Molimo vas da nam proslijedite nekoliko slika predmetnog objekta kako bismo vidjeli gdje vam se vlaga pojavljuje, te vam zatim mogli konketno odgovoriti na upit.

A / 2.5.2014. 11:28:43

O biteljsku kuću kod jače kiše u podrum prodire voda.Molim preporuku za sanaciju oborinskih i podzemnih voda.
Izolacija kod gradnje podruma je rađena klasično,ljepenkom .
Zahvaljujem.

ODGOVOR

S vanjske strane nakon otkopa zidove premažite hidroizolacijskim premazom DUOELASIK HIDROPTREKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Na visini temelja cca 20—30 cm od dna ugradite drenažnu cijev za odvodnju voda.
Ugradite toplinsku izolaciju XPS ploče u minimalnoj debljini 4-5 cm, preko ploča stavite čepastu ljepenku i zatrpajte.

D V / 30.4.2014. 12:02:04

postovani, napravio sam kucu pa su mi dvije sobe malo kao ukopane na zemlji pa me zanima sta da stavim sa vanjskih zidova da bi izbjegao vlagu.hvala i pozdrav.

ODGOVOR

Površinu premažite dvokomponentnim hidroizolacijskim premazom DUEOLASTIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Na hidroizolaciju ugradite ploče XPS, na ploče XPS stavite čepastu foliju i zatrpajte šljunkom ili zemljom .

h č / 28.4.2014. 19:48:07

Interesuje me kako izolovati betonsku ploču ravne garaže koja prokišnjava,najsidurnija solucija,ne postoji mogućnost da se postavi krovna konstrukcija,predlažu mi lepenku 4 mm u da sloja pa ,armiranu ploču od vodenog šljunka 5 cm-molim vaše mišljenje.

ODGOVOR

Na postojeću ab ploču možete ugraditi ljepenku, izvesti betonsku glazuru u minimalnoj debljini 3 cm te na glazuru ugraditi dvokomponentni hidroizolacijski premaz DUOELASTIK HIDROPROTEKT , u dva sloja ukupne debljine 3-4mm. Nakon minimalno 24 h ugraditi keramičku oblogu na terasu.

J / 22.4.2014. 12:01:07

Napravio sam garažu sa armirano betonskom ravnom pločom. Ne mislim stavljati nikakav krov. Majstori mi predlažu da betonsku ravnu ploču pređem smjesom staklene vode i šamotnog brašna kako bi je zaštitio od vodopropusnosti.
Molim Vaš savjet!

ODGOVOR

Samoborka u svojoj ponudi nema navedene materijale, eventualno Vam možemo preporučiti neku od naših hidroizolacija.
Za ravne krovove možemo preporučiti DUOELASTIK BETONPROTEKT ILI MONOELASTIK BETONPROTEKT.
Hidroizolaciju obavezno zaštiti bojom za beton AKROTON.