Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

E D / 24.8.2013. 13:03:57

Moja kuca je udaljena od mora 15 metara,vec 10 godina je pod prvom plocom,stavljan je rictol,ljepenka itd,medjutim prokisnjava svake godine,krajem 9 mjeseca planiram saniranje ploce ali ne znam kome se obratiti za radove na podrucju Sibenika,isto tako vas molim da mi kazete sta bi bilo najbolje i kome da se obratim za radove.
Srdacan pozdrav i hvala...

ODGOVOR

Prije prethodne sanacije potrebno je očistiti betonsku ploču od prethodno nanesene hidroizolacije, a samu sanaciju možete izvesti dvokomponentnom fleksibilnom hidroizolacijskom masom DUOELASTIK BETONPROTEKT.
Hidroizolaciju možete zaštititi bojom za beton AKROTON.
S obzirom da smo mi proizvođači građevinskog materijala ne možemo vam preporučiti nekog izvođača.

T L / 11.8.2013. 20:56:27

Pozdrav!
Imam problem sa septičkom jamom u kući koju smo nedavno kupili. Naime, septička je naslonjena na zid podruma i voda prolazi kroz zid i curi u podrum. Zanima me način sanacije jame iznutra. Obični hidroprotekt ili? Unaprijed se zahvaljujem!

ODGOVOR

Septičku jamu izolirajte upotrebom hidroizolacijskog premaza HIDROPROTEKT kojeg premažite obavezno u dva sloja, a po potrebi dodajte i treći sloj.
Spoj zida i jame prije upotrebe HIDROPROTEKT-a ispunite HIDROSTOP-om.

M K / 1.8.2013. 0:13:48

poprečni zid između kupaone i hodnika boja se oljušti do frajke zid mokar ,kupaona renovirana nova ivstalacija žbuka obijana do cigle i u hodniku se javlja taj problem ulazna vrata plastična stolarija redovito vjetrim a to se javlja i sada u ljetnim mjesecima ,kako to riješiti najlakše?Hvala

ODGOVOR

Iako ste renovirali zidove, pretpostavljamo da je došlo do oštećenja cijevi te vam iz tog razloga možda zid vlaži. U ljetnim mjesecima problem s vlagom je najmanji te se rijetko pojavljuje, no veći je veći problem vlage u hladnim i zimskim mjesecima, kada je visoka vlaga, kada počinje sezona grijanja i prevelike razlike u temperaturama unutarnjeg i vanjskog prostora.
Ako ste sanirali prema opisanom , vlage ne bi smjelo biti. Ono što vam sada možemo preporučiti je da sa strane s koje vam zid vlaži skinete žbuku do podloge i premažete hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT, te ponovno ožbukajte VC 40 žbukom ili sanacijskom žbukom SANISIL H pregletajte vapnenom masom TERANIL i obojite disperzivnom bojom TERAPOL FRESH bojom koja u svom sastavu ima fungicidne dodatke za sprječavanje pojave plijesni uzrokovane vlagom.

V M / 30.7.2013. 9:35:48

Adaptiramo jednu podrumsku prostoriju kuće sagrađene 1927 god. Sjeverni zid je 100% pod zemljom, istočni cca 40-70%, dok je južni potpuno iznad. Na istočnom i južnom zidu postoje prozori normalne veličine.
Za jakih kiša, pri dnu sjevernog zida, se događalo da probije voda koja je plavila prostoriju. Zbog nemogućnosti da se iskopa kanal sa vanjske strane, uz zid je sa unutarnje strane iskopan kanal, te je voda usmjerena van, kroz jedan centralni kanal koji prolazi kroz kuću.
Kroz godine, žbuka na zidovima mjestimice je potpuno propala a mjestimice pocrnjela. Na sjevernom zidu na mjestima prodora vode su praktički nastale rupe( 2 ili 3)
Žbuka je sada odstranjena cca 95% tj. otučeno je sve osim žbuke koja se nalazi duboko u zidu između dva kamena i izgleda vrlo zdravo bez obzira na skoro 100 god. starosti
Moje prvo pitanje je da li je potrebno odstraniti svu žbuku tj. do čistog kamena?
Nadalje kako sanirati zidove,naročito sjeverni?

ODGOVOR

Prije svake sanacije potrebno je podlogu ziđa dobro očistiti od stare i trusne žbuke, zbog lakše prionjivosti nove žbuke za staru podlogu.

Žbuku koja se nalazi između kamena nije potrebno dirati tj.skidati ako je u dobrom stanju. Prije stavljanja novog sloja žbuke potrebno je prije žbukanja sve veće otvore i oštećenja pokrpati ili s mortom za zidanje ili sa sanacijskom žbukom.

Pošto su zidovi u zemlji, a hidroizolacije nema, bilo bi dobro da se prije početka sanacije vlažni zidovi premažu hidroizolacijskom žbukom HIRDRO PROTEKT, u dva sloja četkom, u visini 20 – 30 cm od tla, te zatim zidove ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.

i b / 23.7.2013. 8:38:46

Poštovani
Što koristiti za izolaciju zidova crne jame? Može li se nešto dodati u beton prilikom izrade zidova? Unaprijed hvala na savjetu.
Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Za izolaciju septičke jame, bilo bi dobro izliti vodonepropusni beton, a ukoliko želite izolirati već izvedeni beton, možete ga premazati HIDROPROTEKTOM u 2-3 sloja.

n n / 21.7.2013. 21:44:20

Poštovani,

imamo iza kuće betonski zid 9 x 2 m.Jedna strana gleda na kuću druga je u zemlji.
Zanima me čime mogu izravnati taj zid i kojom žbukom ga mogu urediti da izgleda npr. kao terma žbuku ili neka ukrasna žbuka a da ne dolazi do opadnja žbuke zbog vlage s druge strane.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Srdačan pozdrav,

Nikola

ODGOVOR

Pošto je dio zida u zemlji i nije izvedena hidroizolacija niti drenaža, potrebno je s vidljive strane zida premazati površinu hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT u dva sloja. Površinu zida onda ožbukati žbukom VC 50 u debljini do 2 cm i na to ugraditi fasadnu boju TERATON V ili akrilatnu žbuku TERAKRIL ili TERAPLAST .
Ako ne želite žbukati možete pregletati s REPARATRUNIM MORTOM F u debljini 3-4 mm te također obojati fasadnom bojom ili ugraditi akrilatnu žbuku.
Obavezno na horizontalni dio ugraditi okapni lim ili klupčicu.

t b / 15.7.2013. 18:23:56

sta je najbolje za zastitit betonsku cisternu za vodu da nepropusta vodu premazana je ljepilom sa plocice dali to sta smeta. hvala

ODGOVOR

Cisternu za pitku vodu potrebno je premazati hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT u dva sloja četkom.
Ljepilo za pločice ne smije se koristi se za premazivanje vodospremnika jer nije zdravstveno ispitano te ga je potrebno oljuštiti i tek onda premazati HIDRO PROTEKT.
HIDRO PROTEKT je zdravstveno ispitan te se koristi za premazivanje vodospremnika.

M Đ / 26.6.2013. 9:51:12

Poštovani,
koji bi bio najbolji način unutarnje izolacije zida koji se naslanja na stubište zgrade, a da se ne pojave vlaga i gljivice nakon nekog vremena.
hvala

ODGOVOR

Najbolja izolacija zida bila bi s vanjske strane ugradnjom toplinskog sustava s pločama stiropora ili kamene vune.
S unutarnje strane ako je prostor vlažan i ima gljivice potrebno je prostor češće provjetravati ili u zimskom periodu zagrijavati da se što više smanji razlika u temperaturama vanjskog ili unutarnjeg prostora.
Ako je s unutarnje strane prisutna zaraza mikroorganizmima potrebno je skinuti glet i boju i zid te nakon pranja vodom tretirati fungicidnim sredstvom TERACID da se što više spore mikroorganizma eliminriaju.
Nakon tratiranja TERACID-om pregletati površinu glet masom i obojati bojom koja u svom sastavu ima fungicidni dodatak.
Toplinska izolacija s unutarnje strane također se može izvesti ugradnjom toplinskog sustava samo prije ugradnje sustava potrebno je eliminirati gljivice fungicidnim sredstvom.

T Š / 25.6.2013. 15:02:03

Poštovanje.Imam garažu sa betonskom dekom koja na nekoliko mjesta ima pukotine pa iznutra curka voda i uništava žbuku.Dali mogu riješiti problem sa bit.ljepenkom(kojom debljinom) i koliko vremenski će trajat do ponovne sanacije(ne hoda se po deki) ili imate neko drugo rješenje.L.P.Tomo.

ODGOVOR

Mi u svom programu nemamo bitumenske proizvode te vam ne možemo dati informaciju o trajnosti istih.
Proizvode koje možete koristit za ab ploču su naše jednokomponentne ili dvokomponentne hidroizolacijske mase. AB ploču treba dobro oprati vodom pod pritiskom i očistiti od prljavštine, ploču premazati jednokomponentnom ili dvokomponentnom masom MONOELASTIK ILI DUOELASTIK BETONPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm. Površinu nije potrebno impregnirati već se samo navlaži vodom (mat vlažna). Ako se hidroizolacija dobro izvede trajnost može biti i viša od 15 godina.

A K / 24.6.2013. 10:08:43

Naime, uz sjeverni zid garaže nekada je bio objekt koji je naknadno srušen. On se djelomično - desetak centimetara - naslanjao na garažu tako da se u vrijeme kad se radio ravni krov garaže i njegova izolacija nije moglo ići do kraja. Nakon rušenja objekta ostao je 'zub' koji su zajedno sa sanacijom zida nestručno sanirali - ispunili žbukom i betonom. Sada voda na pukotini -spoju - probija u zid garaže koji je i inaće pretanak i kojemu treba i termo izolacija. Potrebno je, mislim, i skinuti postojeću žbuku (djelomično) sa zida, a spoj starog i novog napraviti kvalitetno - koristeći za to i posebne materijale - pretpostavljam!
Koji radovi i koji materijali?
Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Prema opisanom problemu teško je odrediti najbolji prijedlog sanacije te vas molimo da nam proslijedite nekoliko fotografija da bi vam konkretno mogli predložiti prijedlog sanacije i materijale s kojima je možete izvesti.