Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D K / 11.9.2014. 11:46:58

Renoviram staru kamenu kuću u Velom Lošinju.
Skinuo sam staru trulu žbuku, zidovi su jako neravni sa puno veziva-morta koji se trusi.
Sa čime impregnirati zidove i što staviti natrag - žbuku koja bi mjestimice morala biti deblja od 5-10 cm ili vodonepropusne gipsane ploče? Kamene kuće su ovdje uvijek vlažne

ODGOVOR

Zidove operite vodom pod pritiskom i ostavite da se osuše. Nanijeti cementni špric dan ranije.
Drugi dan nanositi žbuku VC 60 ili toplinsku žbuku u potrebnoj debljini.
Debljine veće od 5 cm potrebno je nanositi u više slojeva ne prethodno očvrsli sloj. Zidovi se ne impregniraju.
Prije izvedbe podložne žbuke zid u visinu do cca 40 cm premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva sloja četkom.

G B / 9.9.2014. 10:00:47

Ispred dnevnog boravka nalazi se terasa i s jedne strane zida unutar boravka izbila je vlaga.Da li bi se moglo premazati pločice na terasi ili je nužno nešto drugo.Hvala,lp

ODGOVOR

Ovisno o tome kakvi su vam slojevi ispod pločica premazivanje BETOSILom ili SILIKOSAM KONCENTRATom ne mora nužno značiti da ćete se riješiti problema s vlagom.
Potrebno je znati da li je prije ugradnje pločica izvedena hidroizolacija ili nije. Možda vam zacurijeva na spoju poda i zida. Potrebno je provjeriti imate li odgovarajući pad i da li su svi spojevi silikonizirani.

B K / 2.9.2014. 21:16:43

U kupaonici na katu kuće imam tuš kadu, u kutu zida. Ove je godine između pločica i kade voda probila i to sam uočio na vanjskoj fasadi. Čime i kako zaštiti rubni dio kade koja leži na zidu. Napominjem da sam te kuteve punio silikonom, ljepljivom trakom koja se s vremenom odlijepila, hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Trebate maknuti pločice, očistiti od ljepila i površinu premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK , u dva sloja ukupne debljine 3-4mm.
Na hidroizolaciju ponovno ugradite keramiku s fleksibilnim ljepilo TERATEKF FLEKS.

j v / 2.9.2014. 15:06:28

Postovani, imam problem sa isusivanjem zidova. Ove godine, kao i vecinu u regionu, zadesila je poplava. Proslo je 3,5 mjeseca nakon poplave, nisam sigurna da li mogu poceti sa radovima u stanu. Zgrada je zidana od sitne cigle, sve slojeve sam ogulila do maltera kako bi se zidovi isusili. Upalila sam i susilice kako bi ubrzala proces. Medjutim, danas sam mjerila vlaznost, i uglavnom je izmjerena vlaznost po coskovima 44%, na sredini zidova po negdje 3.5, 2, pa ima dijelova gdje je i dozvoljena 1.5. Ne znam da li da se usudim da radim zidove, smijem li naloziti centralno grijanje kako bi se bolje isusilo? Bojim se da se ne stvara kondenz. Sta mi VI savjetujete?
Unaprijed zahvalna

ODGOVOR

Ako vam je vlaga još uvijek visoka isušivanje još nije gotovo. Potrebno je maknuti i žbuku koja je bila natopljena vodom, jer samo ponovnim gletanjem i bojanjem vlaga će vam se još više prilikom grijanja pojavljivati. Ako možete uključiti uključiti grijanje onda to učinite pa da se prostor što više isušuje.
Gletanje i bojanje sada nije primjereno. Nakon skidanja postojeće žbuke površinu zidova potrebno je što više isušiti, premazati zid u visini do cca 30 cm hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja i ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H. Nakon sušenja žbuke površinu možete pregletati TERANIL-om i obojati unutarnjom bojom koja u svom sastavu sadrži fungicid.

V / 2.9.2014. 13:16:27

Poštovani, zanima me sredstvo i upute za hidroizolaciju terase. Radi se o betonskoj deki na koju će bez glazure ići direktno pločice a ispod pločica bih htio staviti hidroizolaciju.
Molim Vas za savjet koje sredstvo je primjereno za to i koji je postupak ( da li se ugrađuje mrežica ili....?) Unaprijed se zahvaljujem, lp

ODGOVOR

Na ab ploču direktno se nanaosi hidroizolacijski premaz DUEOLASTIK HIDROPROTEKT te nakon 24 h možete lijepiti pločice TERATEKT FLEKS-om.
Hidroizolacija se nanosi četkom, valjkom ili gleterom u 2 sloja ukupne debljine 3-4 mm. Podloge prije nanošenja DUOELASTIK HIDROPROTEKTA treba navlažiti vodom.
Za vrijeme nanošenja hidroizolacijske mase podloga mora biti površinski suha ili mat vlažna. Jako upojne podloge (beton, porobeton, stari cementni estrih i žbuku) treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim vodom u omjeru 1:1 neposredno prije nanošenja DUOELASTIK HIDROPROTEKTA.
Jako ispucane sanacijske površine ili spojeve razlicitih materijala (drvo - lim, crijep - lim) rabicirati staklenom mrežicom Samoborka PRIMAFAS 160 utiskujuci je u svježi prvi sloj. Mrežica mora biti potpuno prekrivena masom. Drugi sloj nanosimo nakon 4-6 h. Po potrebi se može nanijeti i 3. sloj pazeci da ukupna debljina po citavoj površini bude jednaka i ne prelazi 5 mm.

A / 31.8.2014. 16:18:53

Poštovani,
što mi preporučujete za zid u podrumu,koji je dijelom u zemlji,prije krečenja?
lp
Antun Brebrić

ODGOVOR

Zid ožbukajte vapneno cementnom žbukom VC 40, pregletajte TERANIL-om i obojite unutarnjom bojom.
Po potrebi dijelove zida do visine cca 40 cm prije ugradnje žbuke možete premazati hidroizolacijskim premazom DUEOLESTIK HIDROPROTEKT.

ž o / 30.8.2014. 9:57:29

trebao bi sanitati terasu na moru cca 3 m2.ispod pločica ili na spoju prolazi voda u sobu ispod.koje sredstvo mogu upotrijebiti tako da se ponovo mogu postaviti pločice.

ODGOVOR

Površinu možete premazati s HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja debljine 3-4 mm i na to možete ponovno ugraditi keramiku.

M M / 29.8.2014. 17:24:33

Poštovani,
obraćam Vam se sa zamolbom za pomoć i savjet.
Naime, imam stariju kuću u Zlobinu (Grad Bakar) u kojoj neko vrijeme nitko ne stanuje. U cilju osposobljavanja navedene za život pregledao sam i šternu za vodu i vidio da ima oštećenju kroz koje voda otječe, a izgleda da raste neko korijenje prema unutra. Htio bi sanirati navedeno oštećenje i osposobiti cisternu za korištenje. Dali imate proizvod ili način da se to sanira?
Unaprijed hvala na odgovoru.
Srdačan pozdrav
MM

Kontakt:
Miljenko Marohnić
Petrova 11, Zagreb
Tel: 098 202161
e-mail: miljenko.marohnic@ri.htnet.hr

ODGOVOR

Procjede sanirajte da udubine zapunite mineralnom masom za zatvaranje procjeda HIDROSTOP.
Nakon toga površinu cijele cisterne premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva sloja četkom.

N N / 28.8.2014. 13:27:58

Poštovani,
želim sanirati staru terasu koja na betonskoj ploči ima postavljen završni sloj od teraca (kulira), Terasa nema nikavu hidroizolaciju. Teraco je već star i ponegdje ispucao, pa bih stavio hidroizolaciju i kao završni sloj pločice. Ispod ove terase nalazi se terasa u prizemlju koja se također koristi.
Da li je potrebno da skidam stari teraco ili je moguće hidroizolaciju postavit na njega bez skidanja) Još bih prije pločica stavio sloj estriha (cca 5cm) kako bih izveo ispravan nagib terase.
Koje sredstvo za izolaciju predlažete?

ODGOVOR

Nakon izvedene glazure prije polaganja keramičkih pločica površinu premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm i nakon toga ugradite keramiku ljepilom TERATEKT FLEKS.

G / 25.8.2014. 15:02:12

Poštovani, na terasi mi uz rub, na spoju terase sa kućom prodire voda i vlaži prostoriju ispod terase. na terasi se nalazi beton, tj. kulir. imam u planu sa REPARATURNIM MORTOM izravnati taj kulir i po tome čošku uzduž terase gdje prodire voda staviti izolacijsku traku. s obzirom da mislim na terasu stavljati keramičke pločice, koju izolaciju bi koristio ispod pločica. BETONPROTEKT ili HIDROPROTEKT? molim Vas pojašnjenje koja je razlika između duo i monoelastika. Da li bi monoelastikom riješio problem? hvala

ODGOVOR

Koristite HIDROPROTEKT DUOELASTIK .
Razlika između MONO i DUO ELASTIKA je ta što MONO ELASTIK je jednokomponentni premaz sa svim komponentama u suhom stanju i vi dodajete vodu, dok je DUO dvokomponentni premaz koji se sastoji iz tekuće i suhe komponente koje se zajedno pomiješaju bez dodatka vode.