Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

v p / 21.9.2008 9:54

Evo jedno malo pitanje! Dali mogu podne pločice da se postavljaju na stirodur ploče i ako mogu kako. Hvala u napred na odgovoru.

ODGOVOR

Ne, pločice se ne mogu postavljati na XPS ploče stiropora.
Preko ploča se mora ugraditi cementna glazura u min. debljini d=3 cm a tek nakon toga možete lijepiti keramičke pločice.

s j / 20.9.2008 19:56

Postovni,

zelim postaviti trotoare oko kuce i od majstora dobijam razlicite komentare kako to uraditi.

Pitam Vas kako to uraditi
Ocekujem Vas odgovor na mail

Hvala na odgovoru i srdacan pozdrav

ODGOVOR

"Ugradnjom i izvedbom ""trotoara"" se ne bavimo te vam zato ne možemo niti predložiti kvalitetno rješenje.
Najbojle se obratiti izvođačima koji se bave niskogradnjom.
Preporučamo vam web stranicu www.kotaci.com, gdje možete kontatirati izvođače i dobiti upute o ugradnji."

A M / 20.9.2008 0:16

Poštovani,
u stanu imam problem sa plafonom, naime imam odstupanje od 4,5cm u jednom uglu, pa bih to volio izravnati... ne znam sa čime da počnem i završim. Mislio sam zašaraviti 2 rigips ploče stepenasto ali mi je to lame. Ako mi možete dati savjet. ps, unaprijed zahavalan.

ODGOVOR

Pošto se radi o velikom odstupanju, ravnine zida najbolje je riješiti ugradnjom spuštenog stropa s pločama Knauf-a ili Rigips-a.
Nažalost niti jednom od naših žbuka ne možete izravnati strop s tako velikim odstupanjima u ravnini.

f a / 19.9.2008 19:35

Poštovani
Živim u obiteljskoj kući,katnici,građenoj 80tih godina. Kuća je izvana ožbukana produžnom žbukom te obojana Fasadex-om prije 20god.Žbuka je čvrsta te nije ispucala. Vanjski zidovi prizemlja su s unutarnje strane ožbukani podužnom žbukom, dok su zidovi kata s unutarnje strane obloženi slojem stiropora debljine 2cm te obzidani opekom 6cm i ožbukani. Na sjevernoj fasadi nam se često kondenzira vlaga,tj fasada bude mokra i cjedi se kondenzat po njoj. To se događa uvjek kada je jugo (kuća je u okolici Zadra).S unutarnje strane nismo primjetii vlagu. Planiramo na fasadu staviti Termozol sustav sa stiroporom od 6cm. Zanima me na koji način obraditi zidove premazane Fasadexsom (dali treba mehanički skinuti fasadex ili se može lijepiti na njega) te dali će dolaziti do kondenzacije vlage s obzirom da već postoji sloj stiropora od 2cm sa unutarnje strane? Hvala

ODGOVOR

"Postojeća konstrukcija vanjskog zida može se toplinski riješiti primjenom TERMOZOL sustava - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama ekspandiranog (EPS F) polistirena debljine 6 cm bez opasnosti od pojave kondenzata. Površine obojene FASADEKSOM potrebno je ""otvoriti"" žičanim četkama. Podlogu temeljito otprašiti i oprati vodom. Nakon sušenja impregnirati KONTAKT GRUNDOM, najmanje dan prije ljepljenja ploča. Kako Fasadeks u pravilu nije moguće u potpunosti odstraniti preporučamo ploče dodatno mehanički pričvrstiti većim brojem pričvrsnica min 6 kom/m2.
Kondenzacija i ""cijeđenje"" vlage po vanjskoj površini zida obojanog Fasadeksom posljedica je njegove visoke vodoodbojnosti."

N K / 19.9.2008 9:35

Imam kupaonicu staru 30 godina,potrbno joj je preuređenje.Naime, susjedu je pukla cijev i kako to već bude procurilo je kod nas.Zid je sav crn i pljesniv.Molim Vas za savjet šta da radim i koje materijale u sanaciji Vi preporučate npr.skinem svu žbuku,stavim novu,imali nešto za kakvu takvu izolaciju od vlage itd. Hvala

ODGOVOR

Postojeću žbuku obavezno otuči do ziđa, te zidove dobro oprati vodom pod pritiskom i premazati fungicidnim sredstvom.
Zatim ožbukajte VAPNENO-CEMENTOM ŽBUKOM VC40 te nakon sušenja lijepite keramiku fleksibilnim ljepilom TERATEKT F.

S B / 13.9.2008 20:39

Postovani, prije svega da Vam se zahvalim na prethodnoj sugetiji, uvazio sam je i puno ste mi pomogli.

Sad me interesuje ukoliko mi mozete pomoci oko centralnog grijanja, majstori mi kazu da jedni cijev stavim blizu plafona a drugi blize podu, dakle da obje cijevi ne idu jedna do druge.

Volio bih znati sta vi mislite o ovome, i kako je najbolje postviti cijevi za grijanje jednu do druge blizu poda tako da se nevide ili jednu pri podu a drugu pri plafonu.Kakva je toplotna iskoristljivost?

Odgovor mi posaljite na mejl ukoliko nije problem

Mnogo dobar i koristan sajt

Puno hvala na odgovoru.

ODGOVOR

NE bavimo se postavom i ugradnjom niti toplinskom iskoristivosti centralnog grijanja te vam ne možemo pomoći oko savjeta majstora i postavi cijevi.
Pitanje možete uputiti nekome tko se bavi centralnim grijanjima i izvedbom istih.

m v / 9.9.2008 14:43

planiramo staviti fasadu na kuću oko 200 m2,građenu punom opekom,zid 25cm.Mislili smo staviti stiropor 8cm i silikatni premaz,međutim majstor nam veli da je bolje staviti termo žbuku,da je dugotrajnija,da ne puca po spojevima...U dilemi sam oko toga ,molim Vaš stručni savjet.Pozdrav,Mirjana

ODGOVOR

Ugradnjom toplinskog sustva ili toplinske žbuke, ako se izvodi po uputama proizvođača ne dolazi do pucanja.
Trajnost toplinskog sustava ista je kao i trajnost toplinske žbuke. Pucanje će se prije pojaviti na toplinskoj žbuci zbog debljeg sloja ili neadekvatne izvedbe, nego na toplinskom sustavu.
Do pucanja toplinskog sustava dolazi neadekvatnom ugradnjom izvođača radova (npr. tanak sloja ljepila kojim se lijepi i armiraju ploče stiropora).
Naša preporuka je da ugradite toplinski sustav TERMOZOL s pločama stiropora D=8 cm te završnom obradom silikatne ili akrilatne završne žbuke prema izboru iz naše ton karte.

Z J / 9.9.2008 13:13

Zanima me sve u vezi dekoriranog betona za okučnice kakav je to prah u boji koji se posipa po svježem betonu kolko se toga stavlja na metar kvadratni? I kako se zove lak kojim se to poslje zaštiti? Hvala

ODGOVOR

"U svom proizvodnom i prodajnom programu nemamo dekorirani beton.
No sigurno ćete naći neke informacije na internetu - u trežilici (npr. www.google.hr) upišite: ""dekorirani beton"" ili ""dekorativni beton"", te ćete sigurno naći potrebne informacije.
"

D / 9.9.2008 8:25

Poštovani,

Prije 5 godina napravili smo ventiliranu fasadu, vanjski zid od siporexa,mrežica, ljepilo i sep firme Laserberger. Upravo je taj sep problem: kada pada kiša napije se vode, fasada pocrni i izgleda odvratno. Želio bih obojati fasadu i riješiti taj problem upijanja vode. Obzirom da je ventilirana fasada paropropusnost mi je manje važna. Više mi znači da ne upija vodu. Zato Vas molim za savijet:

1. koju boju preporučujete i tehnički opis
2. gdje mogu nabaviti, cijena, potrošnja
3. da li je moguće nijansirati (siva i crvena)

Unaprijed hvala.
S poštovanjem, Darko Turković

ODGOVOR

Ako ste ugradili sustav Lasselberger sa završnom obradom SEP, najbolje je koristi i njihovu fasadnu boju, jer preporuka je da se ne mješaju materijali različitih proizvođača.

Prema vašem odabiru boja (siva i crvena) možete koristiti našu TERATON V akrilatnu fasadnu boju.
Boja se može naručiti i kupiti kod nas u prodajnom centru Samobor ili Zagreb.
Potrošnja je 0,35 l/m2 u dva premaza. Cijena ovisi o tonu boje odnosno njezinom cijenovnom razredu, od 22,84 - 36,23 kn/l bez PDV-a.

s m / 7.9.2008 17:16

POštovani,
moje pitanje se odnosi na rješavanje gljivica u spavaćoj sobi.
Prošle godine ja fasada obnovljena i soba više ne vlaži (ja se nadam da je tako jer zid više nije mokar) ali su u zidu ostale gljivice koje pomalo izbijaju u crnim krugovima,pogotovo tamo gdje je ormar uza zid.
Kako idem u adaptaciju stana namjeravam otući taj zid i što onda? Napominjem da je zgrada starija i nema termo izolaciju. Volio bih trajno riješiti taj problem.
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Pojava plijesni i gljivica posljedica je kondenzacijske vlage, odnosno nedostatne toplinske izolacije. Do kondenzacije na unutarnjoj strani zida, dolazi na toplinski najslabijim dijelovima konstrukcije - vertikalni, horizontalni serklaži, nadvoji, u zimskom periodu, tijekom sezone grijanja, zbog razlike unutarnje i vanjske temperature.
Osim rješavanja toplinske izolacije vanjskih zidova potrebno je izvesti i sanaciju unutarnjih zidova, kako bi se u potpunosti spriječila ponovna pojava plijesni.
S unutarnjih zidova potrebno je odstraniti slojeve boje i gleta. Podlogu (žbuku) potrebno je temljito očistiti i premazati fungicidnim stredstvom. Izvesti gletanje i ličenje zidova. Fungicidna stredstva uništit će spore plijesni u samoj žbuci i spriječiti njihov daljnji razvoj.