Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m b / 5.9.2008 14:18

"Štovani ,

prilikom žbukanja zida u dnevnoj sobi (zid dimenzije 3 m x 10 m) to je izvedeno prilično loše (puno neravnina i različitih ""valova"") i niti naknadnim gletanjem zida isto nije otklonjeno na zadovoljavajuči način . S obzirom da mi je to zid u dnevnoj sobi kojeg neći prekrivati nikakvim namještajem to sve skupa ružno djeluje . Molim vaš savjet kojom unutarnjom dekorativnom žbukom bi se to moglo riješiti (sep - silikatna , . . . .)te s obzirom da je zid nakon žbukanja - gletanja premazan jupolom kakav je postupak za nanošenje vaše unutarnje žbuke . Zahvaljujem unaprijed .

Pozdrav , Marijan Bujanić "

ODGOVOR

Glet mase koriste se za zaglađivanje zidnih i stropnih površina i njihov primjenom nije moguća korekcija odstupanja ravnina podloge. Primjena dekorativne strukturne žbuke prikriti će opisane nedostatke. Prije nanošenja žbuke potrebno je brušenjem ili brisanjem mokrom krpom odstraniti postojeći premaz, te impregnirati podlogu odgovarajućim grundom, za SEP - MINERALKVARC GRUND OBOJENI, za silikatnu žbuku SILIKATGRUND OBOJENI.

Ž P / 1.9.2008 18:24

Molim Vas kako mogu hidro izolirati betonsku deku na garaži, na jednom mjestu zbog propuštanja izvršena je izolacija V3 ljepenkom te pregletan ostali dio fleksibilnim ljepilom koje se ljušti .Dali postoji kakav premaz na to jer je problem skidanja V3 ljepenke i fleksibilnog ljepila.

ODGOVOR

Na ljepenku V3 NE SMIJE se nanositi fleksibilno ljepilo jer nema prionjivosti. Jedino što možete stavit na V3 je cementana glazura - CEMENTNI ESTRIH 30 u min. d= 3,5 - 4 cm ali postoji mogućnost da će se i to odvojiti.
U svom proizvodnom i prodajnom programu nemamo premaze za proizvode na bazi katrana, zato molimo da se obratite Katranu ili Stigu.

M L / 1.9.2008 9:13

Poštovani!
Glazura na terasi (4x5m´)mi je ispucala sitnim (cca 0.5 - 1 mm)pukotinama jer je izvedena bez dilatacijskih reški. Ista je armirana čeličnim rabicom u donjoj zoni. Namjeravam lijepiti gres pločice vašim elastičnim ljepilom. Može li ono podnijeti rad tih pukotina. Razmišljam i o polaganju rabic mrežice u sloj istog ljepila. Molim vaše mišljenje i preporuku.

ODGOVOR

U pravilu glazure na monolitnoj betonskoj ploči površine do 30 m2 nije potrebno dilatirati. Ukoliko su pukotine paučinasto raspoređene po čitavoj površini njihov uzrok može biti i mala debljina glazure (min debljina 3 cm), visoka čvrstoća materijala (ukoliko ste isti miješali na gradilištu) ili naglo površinsko isušivanje glazure (kod izvođenja pri višim temperaturama zraka i podloge).
U tom slučaju fleksibilno ljepilo premostit će pukotine i neće doći do oštećenja keramičke obloge.

U koliko je pak riječ o pukotinama koje se pojavljuju u jednoj zoni (najčešće na polovini površine) potrebno je izvesti dilataciju glazure i keramičke obloge.

K A / 31.8.2008 20:03

Pozdrav,imam pitanje u s vezi temelja na kojeg ću ljepiti kamen bunju.Adaptiram fasadu na starijoj kući,na donjem djelu fasade došla je sol koja je oštetila žbuku,sad sam ja skinuo stari sloj žbuke sve do temelja koje je u lošem stanju i neravno.Dobio sam preporuku da prije ljepljenja bunje temelje premažem sa dubinskim predpremazom,stavim mrežicu,masu za izravnavanje i antisol premaz,ali neznam kojim redosljedom.Molim vas ako mi možete dati savjet,unaprjed hvala.

ODGOVOR

"problemi koje opisujete posljedica su djelovanja kapilarne vlage. Usljed nedostatne horizontalne, vertikalne hidroizolacije i drenaže oko objekta dolazi do prodora vlage. Soli prisutne u građevinskim meterijalima u kontaktu s vlagom kristliziraju i tako dolazi do ""isoljavanja"".

Preporučamo izvesti drenažu oko objekta, vertiklanu hidroizolaciju temelja ispod razine tla kako bi se smanjila prisutna kapilarna vlaga. Površinu sokla iznad razine tla preporučamo temeljito očistiti, oprati miniwashom, nakon sušenja premazati ANTISOLOM (sredstvo za blokadu soli) te obraditi visokoparpropusnim sanacijskim materijalima - SANISIL ŠPRIC i SOKL ŽBUKA."

T Š / 30.8.2008 19:23

"Štovani,

Hvala na prijašnjim odgovorima, kao što ste mi savjetovali kupio sam dva karnistera od 20l Antisola, očistio zid od salitre i dva puta premazao sa Antisolom. Z nanošenje sam pronašao odlično rješenje a to je mala Sani ručna prskalica od 1 litre. Fenomenalno je nanostiti sa time, Antisol ulazi i sve rupe u fugama, nema rasipanja po podu i smatram da je daleko jednostavnije od četke te bi tu metodu trebali navesti u uputi za nanošenje. Kad sam naniosio na fugama je dolazilo do vrlo burne kemijske reakcije a posebno u prvom nanošenju. N stropu je reakcija bila vrlo mala jer je tu i bilo najmanje problema. Pošto mi je ostalo 3/4 jednog karnistera prešpricao sam i treći put zid ali još imam pola karnistera. Ukupan utrošak je bio nekih 0,35-0,4 l/m2. Da li smijem prešpricati i vanjski dio zida sa preostalim Antisolom da ga iskoristim, hoće li to ""zatvaranje"" zida sa obje strane štetiti zidu? Bojim se da time ne stvorim neke probleme. Ukoliko bi sa unutarnje strane potrošio sav Antisol ukupna potrošnja bi bila oko 0,5l/m2. Hvala na strpljenju"

ODGOVOR

"ANTISOL je sanacijski premaz (olovni fluor-silikat) čija je namjena pretvaranja toplivih soli u netopive. Nanosi se direktno na zid od opeke ili kamena. Potrošnja ovisi i o upojnosti podloge i najčešće je u granicama od 0,3 - 0,5 l/m2 za dva nanosa.

Neutrošenu količinu možete upotrijebiti s vanjske strane zida bez bojazni od ""zatvaranja"" zida. Naporotiv, ANTISOL se i primjenjuje u sustavu sa visokoparopropusnim žbukama.

Hvala na vašoj napomeni glede nanošenja špricanjem!!"

D N / 29.8.2008 22:46

Poštovani, prošle jeseni radio sam fasadu na kući koristeći vaš materijal završno sa silikatnom žbukom RS broj 043. Uz kuću imam garažni objekt dimenzija 12 x 4 m, no kako zbog financijskih sredstava nisam u mogućnosti staviti istu silikatnu žbuku, moje pitanje je - koji bi broj tj. boja mineralne žbuke, sepa, bio najsličniji toj silikatnoj žbuki broj 043? Po ton kartama u maloprodajnim trgovinama vrlo mi je to teško odrediti. Hvala!

ODGOVOR

Ton silikatne žbuke 043 izabrali ste po našoj staroj ton karti. Nažalost, isti ton nije uvršten u našu novu ton kartu, osim toga, SEP se, kao mineralna žbuka, ne proizvodi u tom tonu.
Preporučamo nanijeti bijeli SEP Z 200 i prebojati nakon 3-5 dana (nakon površinskog sušenja SEP-a) MINERALKOLOROM u tonu 043.

D B / 27.8.2008 20:35

Na kuci staroj 40 g.na soklu sam imao kulir-kamen koji se od vlage nabusio.Kada sam ga odbio temelji(beton)se dosta orunio,na nekim djelovima do armature.Molio bi vas za savjet kojim matrijalima da to saniram.Kako da koristim te materijale,kojim redosljedom i vremenskim razmazima izmejdu nanosenja pojedih materijala .HVALA

ODGOVOR

Iz vašeg upita može se zaključiti je riječ o betonskom soklu sa prisutnom kapilarnom vlagom. Izvor vlage može biti nepravilno izvedene parterne plohe oko objekta (krivo izvedeni padovi, zacurijevanje oborinske vode ili sl). Stoga je potrebno prije svega otkloniti uzroke - preporučamo izvesti otkop oko objekta, vertikalnu hidroizolaciju ispod razine tla, drenažu oko objekta.
Betonsku površinu sokla temeljito ispitati, otući sve slabodržeće dijelove, vidljivu armaturu očistiti te zaštititi antikorozivnim premazima.
Izvesti sanaciju betona, ovisno i potrebnim debljinama. Na saniranu , suhu i očvrslu betonsku površinu nabaciti CEMENTNI ŠPRIC,kao vezini sloj.
Žbukanje izvesti vodoodbojnom paropropusnom SOKL ŽBUKOM.
Detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

B / 27.8.2008 13:02

Molio bi da opisete cijeli postupak i vremenske razmake pri upotrebi ANTISOLA.SANISL SPRIC.SANISIL H,jer neki nasi majstor kazu da se moze sve nanositi u jednom danu

ODGOVOR

Nabrojeni proizvodi se ne mogu i ne smiju koristit u jednom danu.
Svaki proizvod treba upotrebljavati po uputama proizvođača.
Antisol se upotrebljava dan prije nanašanja šprica. Drugi dan na osušeni Antisol nanosi se Sanisil Špric, te nakon minimalno 24 h žbuka Sanisil H.
Žbuka se prije završne obrade mora sušiti minimalno 3 tjedna.

t s / 12.9.2008 19:47

poštovanje: htio bih ispred kuće izbetonirat betonsku ploču dužine 20puta5.5m debljine betona 30cm,na koju bi kasnije stavio ploćice dajte mi odgovorite koju kvalitetu betona trebam i koliko bi me to koštalo unaprijed zahvaljujem

TOMISLAV STUPAR.

ODGOVOR

Izračunom betonskih konstrukcija se ne bavimo pa molim da se obratite ovlaštenim građevinskim statičarima koji će vam točno izračunati marku betona, približnu cijenu koštanja prema postojećoj konstrukciji i prema terenu gdje će se radovi izvoditi.

D Š / 11.9.2008 22:30

"Molim vas da mi odgovorite koje su prednosti i mane TERMOZOL sustava u odnosu na TERMOVOL sustav i obratno, i koje završne žbuke bolje ""pristaju"" uz TERMOZOL a koje uz TERMOVOL sustav? Hvala"

ODGOVOR

Prednosti oba sustava su brza izvedba, toplinski koeficijent, paropropusnost, brzina prijenosa vodene pare, relativni otpor difuziji vodene pare, otpornost na vatru.
Prednost Termovol sustava u odnosu na Termozol sustav - protupožarna zaštita(ploče kamene vune su nezapaljive).
Na oba sustava mogu se upotrijebiti sve završno dekorativne žbuke koje imamo u ponudi: mineralne(sep), silikatne, silikonske, akrilatne.
Za sustav Termovol preporučamo obabir mineralnih silikatnih i silikonskih žbuka, zbog koeficijenta paropropusnosti.
Naši saustavi su certificirani i imaju izjavu o sukladnosti prema HRN EN13499:2004, HRN EN 13500:2004 sa svim opcijama završne dekorativne odrade.