Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S Ž / 25.7.2014. 23:08:41

Ukoliko se radi fasadni sustav Etics sa EPS 10 cm, na zid sazidan punom opekom d=25 cm, unutarnjom cem.žbukom 1 cm i vanjskom cem. žbukom 3 cm, koliki je koeficijent prolaska topline zida prema negrijanom prostoru za sve navedeno?

ODGOVOR

bilo koji arhitektonski ured vam može napraviti proračun građevne fizike i izračunati koliki je koeficijent prolaska topline zida prema negrijanom prostoru.

V B / 16.7.2014. 17:55:17

Poštovani,

Imam montažnu kuću Jasna
od Krivaje iz Zavidovića na koju je postavljena vaša sep fasada. Kuća je sagrađena 1989. godine i potrebno je osvježenje fasade.
Molim vas, na koji način očistiti fasadu, koje premaze i boje upotrijebiti?

ODGOVOR

Postojeću fasadu treba dobro oprati vodom pod tlakom i ostaviti da se dobro osuši.
SEP možete obojati mineralnom fasadnom bojom MINERALKOLOR.

đ / 14.7.2014. 20:08:33

Poštovani,

Na kući je bavalit fasada i na mjestima otpada. napravili bi novu fasadu , mrežica 2 puta ljepilo, impregnacija te završna fasada. da li je to pravilno ili treba neki drugi postupak kad imamo staru fasadu ispod?

ODGOVOR

Bavalit fasadnu žbuku potrebno je očistiti s podloge.
Nakon čišćenja podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDom i pregletati TERATERMO GLETom u dva sloja uz rabiciranje u sloju gleta staklenom mrežicom.
Nakon sušenja podlogu impregnirati i nanijeti završno dekorativnu žbuku prema izboru (akrilat, silikat, silikon, mineral).

Prije sanacije konzultirajte se s proizvođačem bavalit žbuke.

V S / 23.6.2014. 12:59:03

kuća sagrađena 1965, radim fasadu i rado bih napravio oko cijele kuće drenažu, majstori koji rade fasadu kažu to nije problem, iskopamo, stavimo drenažnu cijev i zatrpamo batudom. Što mi predlažete kako se to pravilno radi, srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Mi se ne bavimo izvođenjem radova tako da u definiranje izvedbe drenaže izvođača ne bi komentirali.
Za pravilno izvođenje spoja ispod razine tla predlažemo izvedbu na sljedeći način kao što je prikazano na slici:
http://www.samoborka.hr/upload/artikli/Presjek%20zida%20fasade.jpg

T / 16.6.2014. 9:02:55

Poštovani,

Molim Vas da mi odgovorite na koji način i koja su potrebna sredstva (mislim na material) za pranje akrilne fasade. Na fasadi su se pojavile zelene fleke (vise na mjestima koja su dostupna kiši).

Pozdrav

ODGOVOR

Pretpostavljamo da je vaša fasadna površina zaražena mikroorganizmima. Fasadnu površinu operite vodom pod pritiskom i očetkajte mekim četkama da što više skinu spore mikroorganizama. Nakon sušenja oprane površine od 1-2 dana fasadnu površinu tretirati (dobro natopiti) fungicidnim sredstvom TERACID barem u dva do tri puta, da se što više spora mikoorganizama unište. Nakon sušenja od minimalno 1-2 dana površinu premazati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza.

i / 11.6.2014. 13:33:14

Poštovani. Sazidao sam novu kuću i na njoj napravio termoizolaciju fasade debljine 15 cm. Temelje kuce jos uvijek nisam termoizolirao nego su samo hidroizolirani. Pošto mislim prilazne staze, i staze oko kuće urediti sa vašim opločnicima molim vas da me savjetujete kako da uredim spoj temelja i opločnika. Srdačno Vam zahvaljujem.

ODGOVOR

Oborinske vode odgovarajućim mjerama treba odvoditi od pročelja. Preporuča se izvedba drenažnog sloja s ciljem sprječavanja kapilarnog širenja vode.
Pločnike, kao i obloge pločama ili opločnicima, treba izvoditi s odgovarajućim padom i konstruktivnim odvajanjem od objekta.

Spoj s tlom (pogledajte sliku http://www.samoborka.hr/upload/artikli/Presjek%20zida%20fasade.jpg )
a) Bez perimetarne izolacije
Toplinsko-izolacijski materijal koji se postavlja na području podnožja i ulazi ispod razine tla (na prijelazno područje) urezuje se ukoso na donjoj strani i obrađuje armaturnim slojem do kraja podloge te završno-dekorativnim slojem minimalno 15 cm ispod razine tla.
b) S perimetarnom izolacijom
Toplinsko-izolacijski materijal koji se postavlja na području podnožja ulazi ispod razine tla minimalno 20-30 cm. Ukoliko su debljina toplinsko-izolacijskog materijala podnožja i perimetarne izolacijerazličite, potrebno ih je ujednačiti kosim rezom s ciljem osiguranja nepropusnosti spoja.
Ploče se urezuju ukoso na donjoj strani, na mjestu spoja s perimetarnom izolacijom. Armaturni sloj treba nanositi i na perimetarnu izolaciju. Završno-dekorativni sloj treba nanijeti minimalno 15 cm ispod razine tla.

M S / 11.6.2014. 7:57:30

Poštovani,
kuća mi je u pripremi za fasadu na koju ide 10 cm stiropor, kako je kuća stara i na njoj je šerana fasada pa me zanima dali je potrebno tiplati stiropor ili ne, neki kažu da neki ne ako je manje od 8 m visine, majstor kaže ne i da lijepi na hladno ljepilo,
hvala,

ODGOVOR

Mehaničko pričvršćivanje na izvedbi toplinskog sustava:
Podloga mora biti tehnički korektno pripremljena tako da se osigura trajna veza između ploče i podloge, ili samo lijepljenjem ili lijepljenjem uz dodatno mehaničko pričvršćivanje.
Na ožbukanim podlogama i starogradnji obvezno je, uz lijepljenje ploča/lamela, sustav dodatno mehanički učvrstiti pričvrsnicama.
Kod sustava s površinskom masom (izolacija + armaturni sloj + završno-dekorativna žbuka) većom od 30 kg/m2 i kod zgrada viših od 22 m potrebno je provesti detaljnu analizu opterećenja i nosivosti sustava.

R V / 8.6.2014. 0:00:17

Poštovani.
Radim stiropor fasadu na juznoj strani kuce.Stiropor 5cm.Posto nemislimo cijelu kucu oblaciti sada u stiropor,nego samo tu juznu stranu,posto majstor zavrsi i ljupljenjen stiropora gletanja,mrezica.Koliko to moze stajati bez zavrsne bojei dali je istina kako majstor govori da poslije treba nek inpregnacija prije te zavrsne boje?
Unaprijed zahvaljujem!!

ODGOVOR

Toplinski sustavi nisu predviđeni da ih se boja fasadnim bojama, nego da se na njih navlače završno dekorativne žbuke.
Prije navlačenja završno dekorativne žbuke potrebno je podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUND OBOJENIM ako je završni sloj akrilatna, silikonska ili mineralna žbuka, a SILIKATGRUND OBOJENIM ukoliko je završni sloj SILIKATNA ŽBUKA.

Na našoj stranici možete preuzeti dokumente u kojima možete izračunati približnu cijenu za vašu kvadraturu.
http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/kalkulacije-fasadnih-sustava-potrosnja-i-cijene

m t / 1.6.2014. 11:47:13

Poštovani,
prije nešto više od godinu dana navučen je sep na vanjski zid kuće na moru.Sada je taj zid tako prljav i flekav,da je to strašno za vidjeti.Čime bi trebalo premazati sep (Vaš proizvod sepa) da se trajno uklone mrlje i prljavština i da zid trajno bude bijeli?
Hvala

ODGOVOR

SEP možete obojati MINERALKOLOR-om, ali prije bojanja poželjno je površinu isprati od prljavštine i soli koja se nakupila na fasadi.
Inače SEP nakon nanošenja treba hidrofobirati mineralnom i paropropusnom bojom MINERALKOLOR, pa se u tom slučaju pojava mrlja i prljanje smanjuje na minimum.

m j / 31.5.2014. 21:13:14

Recite mi molim vas da li je neophodno tiplati EPS ako se ploče lijepe kako treba.Ne razbijamo li tiplama EPS i time samo nanosimo štetu cjelokupnoj toplinskoj izolaciji?

ODGOVOR

Dodatno pričvršćivanje nije neophodno, ali ovisno o opterećenju vjetrom, specifičnostima podloge i završne obrade, ETICS sustavi mogu se dodatno mehanički učvrstiti.
Mehaničko učvršćivanje pruža i dodatnu stabilnost u slučaju požara. Dodatnim mehaničkim učvršćivanjem ne uništavaju se ploče EPS-a i cjelokupna toplinska svojstva.