Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

C . / 15.4.2015. 11:14:00

Oprostite prije nešto više od godinu dana sam stavio vanjku fasadu sa 5cm stirodura i završna boja je bila akrilatna. da bi mi ispucala dužinski točno gdje se spajaju stiroduri cijelom dužinom kuće i tako sve do vrha gdje se spajaju stiroduri. zanima me kako to mogu sanirat i jeli jeli ima neko sredstvo koje se premaže da više ne puca i da se onda nanese opet neki sloj boje koju želim. jer kad je hladnije pukotine su veće a kad je toplije pukotine se smanje.
Hvala unaprijed

ODGOVOR

Razlozi pojave opisanih pukotina mogu biti različiti, a najčešće je riječ o kombinaciji više uzroka.
Najčešći razlozi: nepravilno lijepljenje ploča, nedostatna kontaktna površina između podloge i ploča, ispunavanje sljubnica ljepilom, nedostatno dodatno mehaničko pričvršćivanje, nedovolja debljina armirajućeg sloja, nepravilno pozicioniranje mrežice, ali i neodgovarajuća završna obrada kao i neodgovarajući ton završne obrade.
Za završnu obradu toplinskih sustava preporučuju se završno dekorativne žbuke minimalne granulacije 1,5 mm.
Kvalitetan prijedlog sanacije moguće je dati tek po obavljenom pregledu površina i izuzimanju uzoraka iz kojih je moguće utvrditi način izvođenja.

Z H / 6.4.2015. 22:00:01

Poštovani,
dograđivali smo kuću na kojoj je izvedena vanjska izolacija sa 5cm stiropora i završna mineralna fasada u bijeloj boji, htjeli bi sada na cijeloj kući napraviti silikatnu fasadu u nekoj pastelnoj nijansi, za novi (dograđeni) dio mi je jasno kako izvesti, zanima što sa starim dijelom kuće, kako na postojeću mineralnu fasadu navući novu silikatnu, dali treba staru strugati do ljepila i mrežice ili se nekim postupkom ili emulzijom može ići nova na staru fasadu?
Hvala unaprijed

ODGOVOR

Površinu obrađenu mineralnom žbukom najbolje je izravnati gletanjem SAMOTERM F u dva sloja uz armiranje staklenom mrežicom u sloju SAMOTERM-a F.
Postojeće slojeve nije potrebno skidati. Nakon sušenja podlogu impregnirati i nanijeti silikatnu žbuku.
Novi sloj silikatne žbuke moguće je direktno navući na postojeći sloj mineralne žbuke ako će postojeća silikatna žbuka biti iste ili veće granulacije u odnosu na postojeću žbuku.

Ako je postojeća mineralna žbuka zdrava nije potrebno gletanje novog sloja već se površina može ujednačiti fasadnom bojom tj. mineralnu žbuku ostaviti takvu kakva je i prebojati SILIKATKOLOR-om u tonu u koje će se ugrađivati nova silikatna žbuka.

d n / 5.4.2015. 20:12:18

dali je moguce ljepiti stiropor zupcastim gleterom(kao keramiku) na ozbukane zidove,ako da koje su prednosti/nedostatci?
Hvala

ODGOVOR

Što se tiče ljepljenja, ploče stiropra možete lijepiti punoplošno (kao lamele kamene vune).
Ljepilo se ručno nanosi nazubljenim gleterom (zub minimalno 10 mm) na toplinsko-izolacijski materijal.
Kod nanošenja na podlogu treba nanijeti toliko ljepila da se izolacijski materijal može postaviti prije površinskog skrućivanja ljepila. Također, treba isključivo koristiti metodu potpunog pokrivnog nanošenja.

NAPOMENA: Izvođenje kontaktnog sloja u cilju poboljšanja prionjivosti ljepila na neobrađenoj površini ploče provodi se utiskivanjem ljepila u tankom sloju neposredno prije nanošenja ljepila (po površini predviđenoj za lijepljenje).
Na ožbukanim podlogama i starogradnji obvezno je, uz lijepljenje ploča, sustav dodatno mehanički učvrstiti pričvrsnicama.

i š / 5.4.2015. 18:26:25

koju završnu fasadu staviti na moru na postavljeni stiropor izvana

ODGOVOR

Ugradite akrilatnu žbuku TERAKRIL Z ili SILIKONSKA ŽBUKA Z , u boji prema izboru.

M S / 5.4.2015. 13:23:27

Poštovani!
obnovili bi postojeću fasadu akrilnom bojom pa nas zanima čime impregnirati ili neutralizirati podlogu od morske soli prije samog bojanja pošto se kuća nalazi na moru.Postojeća fasada je izvedena mineralnom dekorativnom žbukom.
Hvala!

ODGOVOR

Površinu zasićenu morskom soli potrebno je oprati slatkom vodom pod pritiskom i sušiti 1-2 dana.
Ako je nakon pranja slatkom vodom i dalje prisutna sol površina se može premazati sanacijskim premazom za spriječavanje isoljavanja ANTISOL.
Nakon sušenja fasadnu površinu premazati fasadnom bojom TERATON V u dva sloja, u boji prema izboru.

Z V / 2.4.2015. 10:43:30

Poštovani,
na kući imam fasadu rađenu 1987.g.
s perlitom koja nije dobro napravljena
te sve treba iskrbati.
Koje su vaše preporuke nakon što se sve očisti? Lp

ODGOVOR

Nakon utvrđivanja stanja postojeće žbuke potrebno je odlučiti da li će se žbuka kompletno skinuti ili će se samo loši dijelovi krpati novim slojem žbuke.
Ako je žbuka u većem dijelu dobra, nije ju potrebno skidati već samo krpati, gletati TERATERMO GLET-om uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta i izvedbom završno dekorativne žbuke.
Ako će se žbuka skidati do podloge odluka je na vama: postavljanje novog sloja toplinske žbuke TERATEMO 100 STANDARD, gletanje i završna obrada ili ugradnja povezanog toplinskog sustava s pločama EPS ili kamene vune.

M M / 26.3.2015. 15:25:06

Potreba tiplovanja ,stiropor 5 cm.zid giter blok i beton ,visina 7m

ODGOVOR

Na stranici HUPFAS-a za izvedbu etics sustava
http://www.hupfas.hr/smjernice-izrade-etics-sustava.html
možete pročitati sve detalje o izvedbi pričvršćivanja pločama ekspandiranog polistirena.

M K / 25.3.2015. 16:25:31

Postovani...znaci prije nanosenja sepa sam koristio impregnaciju,te se na dijelovima (gdje sam otucao staru zbuku i ponovo ozbukao ) pojavile fleke..kao zute mrlje...e sad dali sam nesto krivo napravio i dali ce se vidjeti fleke ako bih to okreči nekom farbom u boji...ili bi trebao sad opet sep impregnirati pa onda okrečiti... Hvala

ODGOVOR

Pojava neujednačenosti tona može biti izvedba u vlažnom i hladnom vremenu ili nedovoljno suhe podloge prije ugradnje novog sloja tamo gdje je krpano.
Da bi ujednačili ton potrebno je površinu obojati fasadnom bojom TERATON V u dva sloja.
Površinu nije potrebno impregnirati, a ako je želite impregnirati upotrijebiti UNIVERZALKONCENTRAT GRUND neposredno prije bojanja.

Ž T / 24.3.2015. 20:34:32

Imam pročelje obrađeno plemenitom (češljanom) žbukom koje je u odličnom stanju (žbuka je spravljana s dodatkom bijelog cementa) iako je napravljeno prije gotovo 40 godina. Malo je prljavo i htio bi ga obojiti. Molim vas za savjet kako to učiniti na ispravan način?

ODGOVOR

Fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom i mekim četkama skinuti prljavštinu.
Sušiti 2-3 dana te obojati fasadnom bojom MINERALKOLOR u dva sloja.
Impregnacija vam nije potrebna.
Ako je na fasadnoj površini prisutna zaraza mikroorganizmima potrebno je prije bojanja, a nakon pranja, površinu tretirati biocidnim sredstvom TERACID. Teracid sušiti 1- 2 dana prije bojanja.

d k / 17.3.2015. 12:17:51

Dobar dan, na moru na kući imam bijelu hirofustaru 30 god koja nije oštećena ali je jako požutila, moje pitanje glasi, kojim redoslijedom i kojim materijalima mogu ofarbati fasadu, dali ju treba prati miniwashem dali treba neka temljena boja?

ODGOVOR

Fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom koji treba prilagoditi da se što manje oštećuju zrnca nanesene HIROFE.
Ako su na povšini fasade vidljiva tamna obojenja tj. zaraza mikroroganizama (alge, plijesni i sl.) nakon pranja i sušenja površinu tretirati biocidnim sredstvom TERACID. Ako zaraza nije prisutna tretiranje biocidnim sredstvom nije potrebno.
Nakon sušenja od minimalno 1-2 dana površinu premazati fasadnom bojom TERATON V u dva sloja.
Impregnacija se nanosi neposredno prije bojanja UNIVERZALKONCENTRAT GRUND, a razrjeđuje se s vodom u omjeru 1:1.