Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

b c / 10.3.2015. 16:45:03

dobar dan interesuje me farbanje fasad tj fasad je postavljena pre 7 godina i samo bih hteo da osvezim tj prefarbam posto je izgubila svoju prvobitnu boju nije ispucala niti preteran prljava sta mi je sve potrebno za to krecenje i da li treba da se prvo opere vodom tj pod pritiskom masinom za pranje...hvala unapred

ODGOVOR

Fasadnu površinu obojite akrilatnom fasadnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz naše ton karte .
Prije bojanja fasadnu površinu obavezno treba oprati vodom pod pritiskom.
Pritisak prilagoditi fasadnoj površini.

J M / 2.3.2015. 14:38:41

Trebala bih Vašu malu pomoć. Imam kuću koja ima cementnu fasadu, ispod nje je betonski zid. Kao takova vjerojatno je poroznija i sklonija upijanju vlage, pogotovo sada po zimi jer mi pojavljuje vlaga po nekim dijelovima.
Obzirom da sada nemam novaca za stiropor i termo fasadu zanima me sa kojim premazom bih mogla zaštititi svoju fasadu a da ima u sebi i vodootporni učinak?
Što mi Vi savjetujete kao optimalan izbor a da nije previše skupo? Taj premaz bi bio u boji i to u boji cigle jer mi je ostatak podignut u vidu cigle koja na sebi nema ništa. Po ovim bojama za fasadu najsličnija joj je boja 3081.

ODGOVOR

Prema opisanom preporučujemo vam da fasadnu površinu obojite bojom TERATON V u željenom tonu.
Fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom, osušiti 2-3 dana. Po potrebi površinu tretirati biocidnim sredstvom ako je na fasadnoj površini prisutna zaraza mikroorganizmima i sušiti 1-2 dana.
Zatim površinu obojati fasadnom bojom, u dva sloja. Potrošnja boje u dva sloja je 0,35 l/m2. Impregnacija nije potrebna.

e h / 23.2.2015. 15:48:25

poštovani, da li je moguće na već urađenu fasadu koja je stara cca 40 god uraditi termoizolaciju stiroporom debljine 8cm ili 10, i na koji način? unaprijed hvala. pozdrav.

ODGOVOR

Na postojeću fasadnu površinu, ako je zdrava i nigdje se ne odvaja od podloge, može se ugraditi toplinski sustav s pločama stiropora željene debljine.
Potrebno je zalijepljeni sustav obavezno dodatno mehanički pričvrstiti pričvrsnicama koje moraju proći kroz toplinsko izolacijsku ploču postojeću fasadnu žbuku i do 5 cm u postojeći zid.

B D / 19.2.2015. 16:54:05

Poštovana!
Na fasadi postoje dvije vodoravne uske pukotine od 1 kraja zida do drugoga. Prije bojenja fasadnom bojom kako ih tretirati?

ODGOVOR

Ako je pukotina koja se prostire preko fasadne površine fasadna ispod 0,3 mm, boja koja u sebi ima mikro vlakna će premostit pukotinu.
Ako je pukotina iznad 0,3 mm fasadna boja je neće premostit te ju je potrebno otvoriti, vidjeti da li je površinska (samo kroz dekorativnu obradu) ili kroz cijeli presjek te je sanirati.
Ako je pukotina preko dekorativne obrade, treba je zapuniti transparentnim silikonom, površinu premazanu silikonom dobro posušiti (barem 4-5 dana) te obojati cijelu fasadnu površinu.
Ako je pukotina preko cijelog presjeka, treba vidjeti kakav je materijal te otvoriti pukotinu i sanirati žbukom. Zatim sušiti minimalno 10-15 dana i obojati cijelu fasadnu površinu.

m c / 17.2.2015. 18:52:16

spremam se farbati fasadu od sepa na moru fasada stara 15 godina sa kojom fasadnom bojom je najbolje te koji grund i koja potrošnja na sep fasadi ima je oko 200 m2 na dva mjesta imam šprungove širine 1do2mm kako njih sanirati prije farbanja hvala.

ODGOVOR

Ako pukotine nisu velike tj.ne prostiru se preko cijele površine i ako su maksimalno do 0,2 mm bojanje fasadnom bojom je moguće, no ako su pukotine veće fasadna boja neće premostit pukotine.
Fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekanim četkama da se što više prljavštine skine.
Sušiti 2-3 dana i po potrebi ako je površina zaražena mikroorganizmima površinu tretirati fungicidnim sredstvom TERACID. Bojanje izvesti fasadnom bojomTERATON V u boji po izboru, impregnacija nije potrebna.
Ako se želi koristiti impregnacija upotrijebiti UNIVERZALKONCENTRAT GRUND razrijeđen s vodom u omjeru 1:1 neposredno prije bojanja. Impregnacija potrošnja 0,15 l/m2 potrebno vam je 30 l
TERATON V dva premaza 0,35 l/m2 potrebno vam je 75 l.

R B / 9.2.2015. 20:36:19

Poštovani,

da li je moguće na terabonu staviti sep i kako?

Hvala!

ODGOVOR

Ako je terabona zdrava i nigdje se ne odvaja od podloge možete ugraditi SEP.
Površinu treba oprati vodom pod pritiskom i sušiti 2-3 dana, impregnirati dan ranije KONTAK GRUNDOM i pregletati u dva sloja TERATEMO GLETOM u koji u sloju gleta možete ugraditi STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160.
Sušenje minimalno 7 dana impregnacija MINERALKVARC GRUND dan ranije i drugi dan ugradite SEP po želji (npr. SEP-Z 200).

T Z / 1.2.2015. 19:30:18

Poštovani,
Pod kraj prošle godine majstori su napravili fasadu debljine 10 cm stiropor. Sjeverni zid bio je mokar, ali je majstor rekao da nema veze jer će se zid posušiti obzirom da se nutra kuri. Na kući se je rađena hemplata koja je izolirana od ispod i odozgora sa 2 cm stiropora. Problemi nastaju kad počinje padati kiša, jer tad kad krene postupak sušenja pojavljuju se mokre mrlje po fasadi. Moje pitanje je slijedeće: Kako je moguće pojavljivanje mokrih mrlja ako je doslovce kompletno kuća obložena stiroporom? Nadam se da će te mi znat dati neki približan odgovor ako ne i točan. Što moram poduzeti da se to više ne pojavljuje?
Hvala ,

Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Prilikom ugradnje sustava trebalo je provjeriti stanje konstrukcije i gdje se pojavljuje vlaga.
Što se tiče komentara majstora, on je mogao pretpostaviti da će vlaga ostati zarobljena u zidu ako na vlažan zid ugradi sustav, te će se u kratkom vremenu pojaviti kondenzacija.
Sada pošto je izvedena i dodatna toplinska izolacija, dok vam se zid sam prirodno ne osuši vlaga će vam i dalje biti prisutna. Sušenjem će se vlaga postepeno tijekom vremena smanjivati no sve dok to traje problem s mrljama će i dalje biti prisutan.

s m / 29.1.2015. 17:16:57

LP, već smo surađivali i još jednom Hvala na savjetima (lasaste pukotine).
Psihički se pripreman za izvođenje termo fasade i ubjeđivanje s majstorima te Vas molim za par savjeta; stara fasada je izvedena Samoborkinom hirofom prije 46 godina koje više nema nego ima. Da li skinuti kompletno do cigle ili se može lijepiti na to? Što je bolje kamena vuna ili stiropor? Koje je pravilno ljepljenje stiropora (na točkice ili po rubovima u cijelosti? Da li je obvezno tiplanje (zid je puna cigla), na koliko mjesta, da li se tiple moraju ufrezati u stiropor, a u utore na glave tiple ubaciti stiropor zbog toplinskih mostova koje bi tiple mogle napraviti ako su na površini stiropora; Generalno koji je pravilan način izvođenja toplinske fasade.
Lp, hvala
Stanislav

ODGOVOR

Ukoliko je Hirofa u lošem stanju potrebno ju je skinuti do žbuke kojom je objekat ožbukan, nije potrebno do opeke ako je žbuka zdrava i ne odvaja se.
Ako je žbuka loša tj. zvoni i odvaja se potrebno ju je skinuti do podloge i na očišćenu podlogu ugraditi toplinski sustav.

Odabir toplinske izolacije ovisi o vama> stiropor ili vuna, vuna je u odnosu na stiropor bolja po koeficijentu toplinske provodljivosti i nezapaljiva, te je skuplja investicija u odnosu na stiropor.
Presjek svih naši toplinskih sustava možete vidjeti na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/fasadni-toplinski-sustavi (Termozol EPS, Termolam, Termovol) gdje je opisana i pravilna ugradnja sustava.
Ako je na objektu već postojeća žbuka, toplinski sustav se dodatno obavezno pričvršćuje pričvrsnicama, 6 kom/m2, ako žbuke nema ili ako je objekt niži od 8 m toplinska ploča se direktno lijepi na zid a pričvršćivanje nije obavezno, no ako se želi, sustav se može dodatno mehanički pričvrstiti.
Rondele se ugrađuju kod toplinsko izolacijskih ploča veće debljine, 20 ili više cm, no mogu se ugraditi i na manjim debljinama da se što više smanje toplinski mostovi.

M D / 21.1.2015. 16:59:59

Poštovani,

Imam fasadu koja je napravljena strojnom gotovom žbukom a zatim obojana .Namjeravam fasadu obložiti kamenom.Da li se može fleksibilnim ljepilom kamen ljepiti direktno na obojani zid ili se mora prethodno impregnirati?

Lijep pozdrav

ODGOVOR

Postojeće slojeve boje potrebno je mehanički ukloniti, u koliko je moguće u potpunosti ili barem „otvoriti“ površinu grebanjem, ili štokanjem.
Temeljito otprašenu površinu impregnirati KONTAKT GRUND-om prije lijepljenja kamena.

J r / 13.1.2015. 15:46:19

Poštovani, molim vas dali mi mozete odgovoriti sto se moze desiti , ako dolazi do obilnog procurivanja vode izmedu AB zida i fasadnog susrava i koi su utjecaji i u koliko dode do eventualnog smrzavanja nakupljene vode izmedu fasade i AB zida.

ODGOVOR

Prilikom izvođenja povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju potrebno je posebnu pozornost obratiti na pravilnu izvedbu detalja. Sve spojeve (spoj s prozorima i vratima, spoj s krovom, spoj s kutijom za rolete), kao i sve prodore kroz ETICS (gromobranske instalacije, žljebovi, elektroinstalacije i dr.) potrebno je izvesti odgovarajućim priključnim profilima ili brtvenim trakama kako bi sustav bio zaštićen od prodora vlage.
Zacurijevanje između podloge i izvedenog sustava može imati za posljedicu ozbiljne građevinske štete - smanjene prionjivosti zalijepljenih ploča, odvajanje slojeva, nastanak pukotina, iscvjetavanje i isoljavnje i dr. Sva utvrđenja oštećenja potrebno je promptno sanirati.