Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

H B / 10.10.2018. 20:40:05

Dobar Dan, Postavio bih Vaše ploče na okoliš oko kuće. Podloga je nasip...je li potrebno podlogu prije postavljanja betonirati ili samo onaj dio gdje će automobil biti parkiran (imamo cca 180m2). Hvala

ODGOVOR

Betonske ploče debljine 38 mm prepopručamo za opločenje površina namijenjenih za pješačko opterećenje, dok za površine izložene „prometnom“ opterećenju preporučamo OPLOČNIKE debljine 6 cm. Ukoliko se ipak odlučite za postavu ploča na parkirnu površine potrebno je prethodno izvesti AB ploču na koju će ploče biti zalijepljene fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS. Na ostalim površinama ploče postavljati na sloj agregata 2-4 mm uz prethodnu pripremu podloge sukladno tehničkoj uputi.

A / 26.9.2018. 12:14:17

Zeus oplocnici debljine 8 cm, zreli su za pranje, ponajprije zbog mahovine i crnog taloga (10godina). Naručio sam Karcher K5 Full Control ali mi je prijatelj rekao da visokotlačni perač može oštetiti gornji sloj oplocnika (moj Zeus je hrapav i u nekoliko nijansi crvene boje). Imate li neku preporuku pod kojim kutom i kojim intenzitet om je najbolje prati opločnike? Hvala

ODGOVOR

Pranje visokotlačnim čistačima uobičajen je način održavanja opločenja i samo pranje ne može biti uzrokom eventualnih oštećenja.

z k / 10.9.2018. 12:37:59

Poštovani, interesira me da li postoje boje za miješanje u beton (izrada betonske staze u vrtu pomoču kalupa). lp

ODGOVOR

Za izvedbu obojenog betona koriste se oksidni pigmenti u prahu, koje nemamo u prodaji.

D / 23.8.2018. 11:59:13

Poštovani,postavio bih kocku od garaže do ceste.Pa me zanima koliko moram kocku ostaviti višlju prilikom postavljanje tako da poslije nabijanja bude na istoj visini kao pločice u garaži.

ODGOVOR

Opločane površine vibriraju se s ciljem izjedanačavanja visine postavljenih opločnika, prilikom čega ne dolazi do „nabijanja“ te ih nije potrebno postavljati više od postojeće obloge. Željenu visinu postižete sabijanjem podloge, odnosno donjeg nosivog sloja, pri čemu treba uzeti u obzir potrebne debljine gornjeg nosivog sloja, agregata na koji se opločnik postavlja te same visne opločnika.

S R / 16.8.2018. 23:49:32

Poštovani koje sredstvo uklanja masne uljne mrlje sa opločnika. U dvorištu u Pitomači imamo ugrađeno cca 420 m2 vaših opločnika marke Afrodita

ODGOVOR

Niti jedno sredstvo ne pomaže ako se ulje upilo u opločnik te ga ne možete ga očistiti. Možete pokušati ublažiti masnu mrlju tako da se opločnik natopi vodom do zasićenja pošprica 2-3 % solnom kiselinom ostavi 10-15 minuta i dobro ispere vodom.

M N / 16.8.2018. 13:50:37

Da li ploča Samobor može izdržati opterećenje osobnog automobila? Stavio bih ju na ulaz u garažu pa do ceste. Molim odgovor

ODGOVOR

Ako planirate ploču lijepiti na betonsku podlogu u tom slučaju ploča se može koristiti za prometno opterećenje, ukoliko će se ploče ugraditi na zemljanu podlogu nije za prometno opterećenje.

J Č / 14.8.2018. 15:49:08

Poštovani, Željela bih postaviti nekoliko upita vezano za postavljanje betonskih kocki. Imam površinu od 100 m2 koja je namijenjena za parkiranje. Zanima me koju debljinu kocke uzeti 6 ili 8 cm? Isto tako da li postaviti hrapavu, pjeskarenu ili glatku? Molim ako možete objasniti razlike. I posljednje pitanje vezano za cijenu. Da li je paletna cijena po m2 manja od redovne? Hvala unaprijed. Srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Za kolni promet birate opločnik koji vam se sviđa i debljinu koju želite, obje debljine se mogu ugraditi. Opločnik se proizvodi samo u dvije obrade glatka ili pjeskarena. Glata obrada je kao što i naziv kaže glatka fino obrađena te je protu klizna , dok je pjeskaranje naknadno izvedeno sa zrnom te je površinski sloj otučen. tj. zrno je otvoreno. Cijena oplčonika se obračunava po m2 i nema razlike da li se kupuje 0,1 m2 ili cijela paleta. Cijena je bez obzira na količinu ista.

V B / 25.7.2018. 14:17:34

željela bi sanirati betonirano dvorište i ulaz u garažu, beton je oštećen od soli jer se dvorište nalazi na uzbrdici, molim vas prijedlog kako najbolje napraviti sanaciju , debljina betona je oko 30 cm tako da se može i mehanički obraditi prije nanos materijala za snaciju

ODGOVOR

Oštećenja pokrpati REPARATURNIM MORT R4 250 i na sanirani beton po želji ugraditi betonske opločnike ili ploče.

S P / 10.7.2018. 22:40:18

Postovani Kuca je sagradzena 1976..Polovina drugog kata je otvorena prohodna terasa sa balkonom iznad dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje, priblizno 50m2. Zavrsni sloj terase su teraco plocice postavljene na pesku a hidroizolacija je bitumenska. Nakon 42 godine i ovogodisnje obilne kise na tavanu 1 kata pojavile su se mrlje. Teraco plocice su ostecene, na mesta raste trava i sve je za mjenanje. Okapnica balkona je isto ostecena. Planiramo da odstranimo sve do AB ploce. Molim za Vas savet kako sanirati -rekonstruirati terasu i koje termoizolacije, hidroizolacije i sve ostale slojeve postaviti. Ljepi pozdrav, Sonja.

ODGOVOR

AB ploču, ako je oštećena, prvo pokrpajte glazurom ili suhim betonom ili REPARATURNIM MORT-om, ovisno o oštećenju. Ugradite ljepenku (koja se vari) te izvedite plivajuću glazuru s toplinskom izolacijom pločama XPS u željenoj debljini. Obavezno ugradite okapne profile. Na izvedenu glazuru ugradite hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK , u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm, po potrebi na spojevima ugradite traku za brtvljenje ili kutne elemente. Nakon izvedene hidroizolacije, podne obloge kao keramika kamen i sl. lijepite ljepilom TERATEKT FLEKS-om.

I B / 25.6.2018. 13:34:55

Poštovani, Namjeravam postaviti oplocnike na stazu oko kuće. Staza je ograđena rubnjacima. Upoznat sam sa postavljanjem oplocnika prema vašim uputama ali ima jedan detalj koji me zanima a nisam uspio pronaći objašnjenje. Na jednom dijelu staze namjeravam napraviti prijelaz sa oplocnika na ukrasni obli kamen i sada me zanima kako da to izvedem. Jeli potrebno taj završetak oplocnika ograničiti rubnjakom ili se taj kraj učvrsti nekako betonom ili na nekakav drugi način? Bio bih zadovoljniji ako bi taj prijelaz bio bez rubnjaka ali mi tada nije jasno niti kako zaustaviti curenje kvarcnog pijeska iz fuga. Hvala na savjetu.

ODGOVOR

Rubove opločane površine nije neophodno učvrstiti rubnjakom, isto se može riješiti učvršćivanjem tzv. podbetoniranjem krajnjih opločnika koji mogu biti postavljeni kao „rubnjaci“ ili bez vidljivo naglašenog ruba ovisno o odabranoj shemi slaganja. Za fugiranje opločenja preporučamo EKO MASU ZA OPLOČENJA koja osigurava „kompaktnu“ fugu i spriječava rast trave, korova i mahovine. Više informacija potražite na našoj web stranici www.samoborka.hr odnosno www.samoborka.hr/eko-masa-za-oplocenja